In de ideale situatie zijn de verwachtingen die jongeren tegenover de werking hebben en de verwachtingen die je als speelplein- of vakantiewerking tegenover de jongere hebt gelijk aan mekaar.
In de realiteit is het natuurlijk dikwijls anders. We geven je enkele tips om hieraan te werken:
1. Spreek de verwachtingen uit
Maak duidelijk wat je van jongeren verwacht. Verwacht je een administratief hulpje? Verwacht je een speelbeest dat weet wat meespelen is? Verwacht je initiatief bij moeilijkheden of verwacht je eerder dat hij weet waar hij terecht kan bij moeilijkheden? Kortom, spreek je verwachtingen uit, maar hou in het achterhoofd dat je verwachtingen ook realistisch moeten zijn. Een 16-jarige zonder spelbagage laat je nu eenmaal nooit alleen voor een groep kinderen. Laat hem meespelen en ervaren wat het is om terug te spelen. Jaar na jaar kan je de verwachtingen bijstellen.
2. Ga zeker niet uit van vanzelfsprekendheden en let op voor veronderstellingen.
Meespelen met kinderen kan evident zijn voor jou, maar is dat niet noodzakelijk voor een nieuwe animator. Ook je tieners die animator worden, vergen bijzondere aandacht. Zij worstelen vaak zeer hard met hun nieuwe positie op de werking. Maak aan elke medewerker vooraf duidelijk wat je van hem verwacht. Wat je juist van wie verwacht, hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Onderscheid zo nodig verschillende profielen onder je animatoren (hulpanimatoren, animatoren, hoofdanimatoren …).
Spelen met verschillende taken geeft je de mogelijkheid en de vrijheid om iedereen op zijn competenties aan te spreken. De ‘one-size-fits all’-benadering werkt niet meer. Motivaties van jongeren om zich te engageren voor het speelplein kunnen zeer verschillend zijn. De opdracht is dus om voor elk individu de ideale match te vinden.
3. Verbloem de situatie op jouw speelplein niet.
Als je weet dat alle eerstejaars vertellen dat het moeilijk is om de eerste week hun draai te vinden, geef dit dan ook eerlijk toe. Hoe je op het speelplein kan omgaan met verwachtingen en uitdaging vertellen we in DNA 21 ‘Blijven Plakken, loopbaanbegeleiding op het speelplein ’.