Lidmaatschap 2024

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) is al 50 jaar expert in het ondersteunen van vakantiewerkingen. Elke vakantiewerking kan bij ons terecht voor vorming, ondersteuning en informatie over alle aspecten van de werking. Onze kennis en expertise zijn gebouwd op onze jarenlange dienstverlening als koepel voor het speelpleinwerk in Vlaanderen en Brussel. Ons doel: meer én betere speelkansen voor élk kind op het speelplein.

Lokaal werken is onze sterkte. We organiseren opleiding voor jongeren en verantwoordelijken, vorming ter plaatse en we brengen mensen bij elkaar om uit te wisselen over hun werking. We geven advies of stappen actief mee in een begeleiding, op maat van jouw werking. In diverse werkgroepen en adviesraden worden we gewaardeerd voor onze sterke visie op spelen en brede kennis van het jeugdwerk. We gaan voortdurend op zoek naar boeiende samenwerkingen en projecten. We ontwikkelen kant-en-klare producten die zorgen dat jij kan bouwen aan nog straffere vakantiewerking.

www.speelplein.net/overons


Hoe word ik lid?

Poepsimpel.

 1. Je wil voor de eerste keer aansluiten.
  Je stuurt een mailtje naar  met je gegevens. 
 2. Was je eerder al eens lid dan krijg je jaarlijks in november de vraag of je opnieuw wil aansluiten voor het volgende jaar. Bevestigen doe je dan voor 31 december. 

Vertrouwen moet je verdienen. Dat beseffen we...

We vinden het niet vanzelfsprekend dat iedereen elk jaar opnieuw lid wordt.
Dat vertrouwen moet je verdienen en daar werken we elke dag kei-hard aan.
We sturen geen automatische factuur of verlengen je lidmaatschap stilzwijgend.
Uit respect vragen we in aanloop naar een nieuw jaar om je lidmaatschap opnieuw te bevestigen.Wat je krijgt als lid

Verbondenheid en slagkracht

Je bent deel van een groter geheel. In 2023 waren 335 speelpleinorganisatoren lid van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. Samen vertegenwoordigen zij 543 van de 608 speelpleinen in Vlaanderen en Brussel. Je geeft ons het mandaat en slagkracht om op te komen voor het spelende kind en het speelpleinwerk als unieke jeugdwerkvorm op bovenlokaal, Vlaams en Federaal niveau. Met acties als Dag van de Animator en andere (pers)campagnes zetten we speelpleinwerk op een positieve manier in de kijker bij een groot publiek.

 • Leden ontvangen na betaling een bordje “is lid van…” en digitale bestanden om het lidmaatschap op eigen drukwerk en website te communiceren. 


Extra ondersteuning

 • Gratis kennismakingsgesprek 
  met jouw schepen van jeugd, verantwoordelijke, stuurgroep, team of (hoofd)animatoren.
 • Onze medewerkers zijn beschikbaar en bereikbaar, op vraag ook buiten de kantooruren.
  Elke vakantie kan je ons 24/7 bellen op het noodnummer bij een crisis, incident of ernstig ongeval.
  Iets gebeurd? Wij staan klaar! 
 • We komen op en verdedigen jouw belangen op lokaal en bovenlokaal niveau. De belangen van jouw speelplein, de speelpleinsector en bij uitbreiding nemen we vragen, bezorgdheden en onze ervaringen van andere vakantiewerkingen mee aan tafel bij problemen, bepaalde beleidskeuzes...
  We spreken ons netwerk aan en zorgen ervoor dat jouw speelpleinstem au serieux genomen wordt. 
 • Speelpleinwerkingen hebben recht op 2 gratis adviezen ter waarde van €350, andere vakantiewerkingen 1 gratis advies. Vanwege overheidssubsidies kunnen we speelpleinwerkingen een groter voordeel toekennen.

Lees het volledige verhaal van Evy.

"Zondagavond 15 augustus 2021 kreeg ik het meest gevreesde bericht van elke jeugdconsulent deze zomer: een deelnemer van het speelplein heeft een positieve zelftest afgenomen. 

Ondertussen zijn we donderdag, hebben we twee dagen crisismanagement achter de rug en opende ons speelplein gisteren weer de deuren. Hoera! 

Nu de rust is weergekeerd wil ik toch even de tijd nemen om de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk uitvoerig te bedanken voor het werk dat jullie als koepelorganisatie het afgelopen anderhalf jaar geleverd hebben. Dankzij jullie heldere communicatie en doorverwijzingen wist ik vanaf het binnenkrijgen van het coronabericht meteen wat mij te doen stond en waar ik informatie en communicatiemateriaal kon vinden.

Bovendien was het gedurende het ganse proces een bijzonder fijn gevoel om te weten dat ik er als speelpleincoördinator niet alleen voor stond. En dat zélfs op zondagavond (laat). Dankzij jullie werk zijn we er glansrijk in geslaagd om onze mini-coronacrisis te verslaan. 

Een hele dikke dankjewel dus aan het hele team. Wij geven hier nog een week en twee dagen gas om onze (resterende) deelnemertjes de tijd van hun leven te bezorgen."

Evy Huybrechts
Jeugdconsulent Keerbergen - Speelplein 't Ravotterke
www.keerbergen.be


Extra informatie

 • Exclusieve toegang tot alle digitale producten voor jou en de rest van je speelpleinploeg via een persoonlijk profiel op onze website. (brochures, kant-en-klare tools…).
 • Volledig gebruik van www.speelplein.net/beterspelen. Het luik op onze website waar we alle producten, inhoud, wettelijke kantjes, nuttige links en speelpleinvoorbeelden volgens onderwerp bundelen. Elke maand voegen we nieuwigheden toe. Super handig!
 • Een apart luik op onze website voor particuliere werkingen met tips en nuttige info (bv. data, rond vzw-wetgeving...). We ervaren dat particuliere werkingen in bijzonder in tegenstelling tot vroeger meer moeite hebben om continuïteit in het bestuur te waarborgen, administratief alles op te volgen en financieel gezond te blijven. Particuliere werkingen hebben nood aan extra ondersteuning. De VDS biedt die ondersteuning.   
 • Jij en je schepen ontvangen 4x/jaar ons magazine Pit. rond een actueel thema in de brievenbus en 10x/jaar onze digitale nieuwsbrief. Ook je animatoren ontvangen maandelijks de nieuwsbrief en 1x/jaar de Pit in hun brievenbus als zij hun gegevens doorgeven via: www.speelplein.net/pit. In de zomereditie zit een zomergadget als cadeautje.


Financiële voordelen

 • We sturen naar elke werking een standaard pakket met nieuwe cursusfolders voor animator, hoofdanimator en instructeur. Als lid krijg jij de kans om het aantal cursusfolders zelf te bepalen.
  (bv. gratis 500 stuks voor je lokale wervingscampagne)
 • Korting op promotiemateriaal voor speelpleinwerk (sokken, lanyards, badges, veters, vlaggen...) en interessante aanbiedingen bij diverse leveranciers van gepersonaliseerde gadgets en textiel.
 • Leden krijgen korting bij het aankopen van kwalitatief speelmateriaal in ons MateriaalMagazijn via een unieke en éénmalige kortingscode. 5% het hele jaar door te gebruiken in de webshop of bovenop de 5% korting op alle prijzen tijdens de groepsaankoop. Tijdens de groepsaankoop zetten wij je hele bestelling in de maand voor de zomervakantie in één keer klaar, kant-en-klaar af te halen of eenvoudig geleverd tegen een meerprijs. Leden moeten deze code zelf invullen wanneer ze een bestelling plaatsen! Deze wordt niet automatisch verrekend.   

  OPGELET: om je korting tijdens de groepsaankoop te verzilveren moet je lidmaatschap 2024 betaald zijn 
  voor 04/03 (start groepsaankoop).  Geen code, is geen korting tijdens de groepsaankoop. Later betaald, dan krijg je wel een code die je kan inzetten bij een aankoop ip de webshop in de rest van 2024. 
 • Daarnaast krijg jij en je animatoren automatisch minstens 20% korting op vorming en advies ter plaatse, een audit, een procesbegeleiding en bij deelname aan trefweekends, trefdagen en studiedagen.


Anno 2023 is 85% van alle speelplein-organisatoren lid van de VDS. Ook andere vakantiewerkingen vinden hun weg.

Jaarlijkse bijdrage

Principes binnen ons prijzenbeleid
 • De VDS vindt het belangrijk dat ook particuliere organisatoren kunnen deelnemen aan het aanbod en houdt hun bijdrage bewust lager dan die van organisatoren van gemeentelijke vakantiewerkingen. We maken nog een bijkomend onderscheid binnen particuliere organisatoren. Een particuliere werking met minder dan 1 VTE personeel in dienst heeft minder budgettaire ruimte dan wanneer men personeel in dienst heeft. Daarom delen we op in 2 categorieën: particulier met op jaarbasis minder dan 1 VTE in dienst of particulier met 1 of meer VTE in dienst
 • Nieuwe leden kunnen, ongeacht de grootte van hun animatorenploeg, éénmalig aansluiten aan een goedkoper kennismakingstarief.
 • Kortingen worden toegekend zodra de VDS de betaling van het lidgeld ontvangen heeft. Ongebruikte kortingscodes vervallen op 31 december en zijn niet overdraagbaar.


Veel gestelde vragen

Ik heb betaald, maar zie mijn kortingscodes voor MateriaalMagazijn niet verschijnen

Hou er rekening mee dat onze administratie tijd nodig heeft om de betalingen te verwerken en de jouw kortingscode toe te voegen op het profiel van je speelpleinorganisator. 

OPGELET: om je korting tijdens de groepsaankoop te verzilveren moet je lidmaatschap 2024 betaald zijn voor 04/03 (start groepsaankoop).  Geen code, is geen korting tijdens de groepsaankoop. Later betaald, dan krijg je wel een code die je kan inzetten bij aankopen op de webshop in de rest van 2024.  

Wil je een factuur op 2023? Dat kan!

Ten laatste op 31/01/2024 betalen leden hun bijdrage.
Wil je echter een factuur op 2023, vul dan zeker voor eind december het formulier in achter de persoonlijke link.

Is de deadline om lid te worden (31 december), écht de deadline?

Tegen 31 december vragen we om te reageren op de mail die je van ons ontvangt. Dat kan ook later, maar door dit in bulk te verwerken help je ons de ledenadministratie zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Wij steken onze tijd liever in de ondersteuning van jullie werking ;).  

Je kan het hele jaar door lid worden van onze organisatie. Weet wel dat alle voordelen pas toegekend worden wanneer we ook effectief de betaling hebben ontvangen. We werken nooit met terugwerkende kracht. 

Ik heb een convenant met de VDS, moet ik mijn aansluiting dan nog bevestigen?

Ja.
Ondanks het feit dat je ledenbijdrage automatisch in onze convenant is inbegrepen, vragen we toch om het formulier dat achter de link in ons mailtje zit in te vullen. Het zorgt ervoor dat onze gegevens up to date blijven en op die manier weten we meteen hoeveel cursusfolders, ledenbordjes... jullie willen ontvangen. 

Kan ik aansluiten voor 'minder animatoren' en dus minder betalen?

De ledenbijdrage is gebaseerd op het totaal aantal animatoren/begeleiders van een organisator. Je betaalt slechts één bijdrage als organisator, ook al heb je meerdere werkingen. Je sluit aan voor het volledig aantal animatoren/begeleiders over alle werkingen heen.

Het totaal aantal animatoren/begeleiders is voor de VDS een middel om organisatoren in te delen qua grootte. De grootte van een ploeg bepaalt de grootte van de bijdrage. Hoe groter het totaal aantal, hoe groter de ledenbijdrage. We streven naar een eerlijk tarief. Op die manier betaalt een grote organisator meer dan een kleine, dat vinden we verklaarbaar.

Het is niet de bedoeling om voor 'minder animatoren/begeleiders' dan er in realiteit zijn aan te sluiten. De VDS kan (en wil) dit niet controleren, maar we rekenen op de eerlijkheid van onze partners om het systeem evenwichtig te houden.

Wat wordt bedoeld met nieuwe leden?

We beschouwen een organisator als nieuw lid wanneer het de voorbije 5 jaar niet was aangesloten. Nieuwe leden kunnen, ongeacht het aantal animatoren/begeleiders, éénmalig aansluiten aan een goedkoper kennismakingstarief. 

Waar vind ik mijn kortingscodes voor het MateriaalMagazijn?

Speelpleinverantwoordelijken kunnen op elk ogenblik hun (on)gebruikte kortingscode bekijken op het profiel van hun organisatie bij het tabblad 'VDS'. 
Andere vakantiewerkingen kunnen hun kortingscode steeds makkelijk opvragen via

De betaling is nog niet in orde, maar wens al graag in te schrijven of te bestellen.

Zolang de bijdrage van het lidmaatschap niet is overgeschreven, ontvang je geen kortingscodes.
Je kan op dit ogenblik nooit inschrijven of bestellen met korting! 
Tracht de betaling zo snel mogelijk in orde te brengen zodat je je codes alsnog kunt verzilveren.

Hou er rekening mee dat wij enkele dagen de tijd nodig hebben voor de verwerking van je betaling. Bij hoogdringendheid contacteer je ons secretariaat (015 / 28 73 90) om de betaling vroeger na te kijken en de codes sneller toe te kennen. 

Ik geraak niet op mijn organisatieprofiel.

Speelpleinverantwoordelijken kunnen als beheerder op elk ogenblik alle gegevens gekoppeld aan hun organisatieprofiel bekijken en aanpassen.  

Waarom willen speelpleinorganisatoren lid zijn van de VDS?

In de 5-jaarlijkse speelpleinenquête (2015) stelden wij aan alle speelpleinorganisatoren de vraag waarom zij lid zijn van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS).

De antwoorden:

 

2015

Aantal organisatoren


De korting bij het MateriaalMagazijn

69,1%

96


Het magazine ‘Pit.’

36%

50


Korting op diensten en producten

32,4%

45


2 gratis adviezen per jaar

72,7%

101


Het is altijd zo geweest

40,3%

56

 

We ondersteunen een koepel die onze belangen verdedigt, opkomt voor de methodiek speelpleinwerk en meer en betere speelkansen in de samenleving.

54,7%

76

 


Nog vragen?

Speelpleinwerkingen nemen contact op met hun lokale speelpleinondersteuner.
Andere vakantiewerkingen kunnen terecht bij de ondersteuner vakantiewerkingen.

Voor vragen rond facturatie mail je naar of bel je Evelyn (015/28 73 90).


2024


334 speelpleinorganisatoren zijn in 2024 alvast lid van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS).
Samen vertegenwoordigen zij 523 van de 608 speelpleinen in Vlaanderen en Brussel. 85% van alle speelpleinorganisatoren is lid van onze organisatie. 

Bekijk het ledenoverzicht 2020.
Bekijk het ledenoverzicht 2021.
Bekijk het ledenoverzicht 2022.
Bekijk het ledenoverzicht 2023.
Bekijk het ledenoverzicht 2024.Jouw bijdrage maakt een verschil!

Slechts 5,8% van onze totale inkomsten halen we uit lidgeld, nl. € 133.000 (in 2023). Toch maakt dit bedrag een wezenlijk verschil in ons streven om zo dicht mogelijk bij elke werking te staan. We betalen hiermee het loon van 2 lokale ondersteuners die voltijds aan de slag zijn. 


Het verschil tussen bv. een algemeen advies aan de telefoon of een advies ter plaatse, op maat, door iemand die je werking van dichtbij kent.


Vrije bijdrage uit sympathie

Je hebt een hart voor speelpleinwerk en je wil de VDS in zijn ambitie steunen? Doe een gift en zorg ervoor dat jongeren die het financieel moeilijk hebben mee kunnen op cursus. Zij betalen de helft van de prijs, ons solidariteitsfonds de andere helft.

BE45 4263 1380 6189
BIC KREDBEBB
Je vermeldt 'solidariteitsfonds'. Download de folder 'lid worden 2024'Deze mensen staan voor je klaar in 2024