Ondersteuning

VDS-producten

De VDS ontwikkelt kant-en-klare producten (werkvormen, speldozen, posters...) waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan op het speelplein. 

Brochures

Wij bundelen thematische inhoud over spelen en speelpleinwerk in een reeks brochures onder de noemer DNA. 

Infofiches & regelgeving

Rond bepaalde thema's komen zoveel vragen binnen dat we er een infofiche over ontwikkelde met achtergrond, regelgeving, tips & tricks, standpunt van de VDS... 

Jaarlijks bezoeken we meer dan 350 speelpleinwerkingen in volle vakantietijd! Met onze 2 voeten in de praktijk staan we klaar, zodat jij kan werken aan straf speelpleinwerk.

Gratis kennismaken

Ben je de nieuwe speelplein-verantwoordelijke? Of integendeel. Je draait al jaren mee, maar bent ondertussen vergeten wat de VDS voor je kan betekenen. Vraag ons op de koffie.

Advies ter plaatse

Onze lokale ondersteuners beantwoorden je vraag via e-mail en telefoon. In sommige gevallen is de vraag te complex of te uitgebreid en spreken we graag ter plaatse af. Leden krijgen 2 adviezen gratis per jaar! 

Verkiezingen 2018

Op 14/10/2018 kiest de 18-plusser een nieuw gemeentebestuur. In het meerjarenplan zullen zaken staan die je speelplein aanbelangen of beïnvloeden. Je kan politici dus maar beter de voorzet geven, dan af te wachten.


24/7 paraat bij noodgevallen

In geval van een ernstig ongeval, incident of crisis (tijdens of naast de kantooruren) kan je de VDS in vakantieperiodes steeds bereiken op het noodnummer.

Tijdschrift Pit.

Pit. is de naam van het tijdschrift dat de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk verstuurt. Een metafoor die ieder op zijn stoel moet informeren en aanzetten tot de kern van de speelpleinzaak.

Onderzoek & cijfers

Er gebeurt op regelmatige basis onderzoek over of relevant voor speelpleinwerk. 


Nieuwsbrief per regio

De VDS vat maandelijks (m.u.v. jan/juni) alle speelpleinnieuws voor je samen in een digitale nieuwsbrief: regionieuws, wettelijke kantjes, interessante projecten, acties, publicaties... 

Procesbegeleiding

In deze meest doorgedreven vorm van ondersteuning, stapt de VDS tijdens het werkjaar actief mee in je werking om werk te maken van één of meerdere aspecten.

Audit

Een externe audit is een onderzoek, uitgevoerd door de VDS, naar de kwaliteit van je speelpleinwerking. Wij stappen kortstondig mee en analyseren je werking op basis van objectieve kwaliteitscriteria.


Speel- & promomateriaal

Ben je op zoek naar het meest uitgebreide aanbod van kwalitatief speel -en promomateriaal voor je werking? Dan ben je bij het MateriaalMagazijn aan het juiste adres.

Inspirerende speelpleinfoto's

Meer dan 2500 speelpleinfoto's (= de volledige VDS-fotocollectie) op Pinterest, aangevuld met ander extern beeldmateriaal zorgen voor inspiratie en goede voorbeelden.

Video

De VDS maakt en werkt mee aan films over speelpleinwerk en speelpleinthema's om op een visuele manier te informeren en te inspireren.    


Belangenbehartiging

In de pers en op bovenlokaal niveau komt de VDS op voor de belangen van het spelende kind en het speelpleinwerk als unieke jeugdwerkvorm. In diverse werkgroepen worden we gewaardeerd voor onze sterke visie op spelen.

Samenwerking

We gaan voortdurend op zoek naar boeiende samenwerkingen en acties zodat jij kan bouwen aan nog straffer speelpleinwerk!

Inspiratiebezoeken

Tijdens een inspiratiebezoek bezoek jij, eventueel samen met mensen uit je ploeg, andere speelpleinwerkingen en leer je uit de praktijk. Steel met je ogen en oren. 


Zoek je iets?

Gebruik de zoekfunctie rechts boven of contacteer je lokale ondersteuner.

Een nieuw speelplein opstarten?

Ambitie om een nieuw speelplein uit de grond te stampen? Doen! De VDS helpt je op weg.