Ondersteuning

VDS-producten

De VDS ontwikkelt kant-en-klare producten (werkvormen, speldozen, posters...) waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan op het speelplein. 

Brochures

Wij bundelen thematische inhoud over spelen en speelpleinwerk in een reeks brochures onder de noemer DNA. 

Wetgeving en regels

Belangrijkste wettelijke kantjes (bv. nieuwe privacywetvoor het speelplein en infofiches waarin de VDS de vertaling maakt op maat van speelpleinwerk.

Jaarlijks bezoeken we meer dan 350 speelpleinwerkingen in volle vakantietijd! Met onze 2 voeten in de praktijk staan we klaar, zodat jij kan werken aan straf speelpleinwerk.

Inspiratiebezoeken

Tijdens een inspiratiebezoek bezoek jij, eventueel samen met mensen uit je ploeg, andere speelpleinwerkingen en leer je uit de praktijk. Steel met je ogen en oren. 

Ons foto-archief

We delen ons foto-archief, eer2500 speelpleinfoto's (= de volledige VDS-fotocollectie) op Pinterest, aangevuld met ander extern beeldmateriaal zorgen voor inspiratie en goede voorbeelden.

Particuliere werking?

De VDS werkt momenteel aan een geheel nieuw luik op deze website waarin we specifiek voor particuliere speelpleinen informatie en ondersteuning op maat aanbieden: vzw, wetgeving, verzekeringen...


24/7 paraat bij noodgevallen

In geval van een ernstig ongeval, incident of crisis (tijdens of naast de kantooruren) kan je de VDS in vakantieperiodes steeds bereiken op het noodnummer.


Nieuwe VDS-voorstellingsfolder

Bekijk of download de voorstellingsfolder.

Tijdschrift Pit.

Pit. is de naam van het tijdschrift dat de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk verstuurt. Een metafoor die ieder op zijn stoel moet informeren en aanzetten tot de kern van de speelpleinzaak.

Onderzoek & cijfers

Er gebeurt op regelmatige basis onderzoek over of relevant voor speelpleinwerk. 


Procesbegeleiding

In deze meest doorgedreven vorm van ondersteuning, stapt de VDS tijdens het werkjaar actief mee in je werking om werk te maken van één of meerdere aspecten.

Advies ter plaatse

Onze lokale ondersteuners beantwoorden je vraag via e-mail en telefoon. In sommige gevallen is de vraag te complex of te uitgebreid en spreken we graag ter plaatse af. Leden krijgen 2 adviezen gratis per jaar! 

Audit

Een externe audit is een onderzoek, uitgevoerd door de VDS, naar de kwaliteit van je speelpleinwerking. Wij stappen kortstondig mee en analyseren je werking op basis van objectieve kwaliteitscriteria.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De VDS vat maandelijks (m.u.v. jan/juni) alle speelpleinnieuws voor je samen in een digitale nieuwsbrief: regionieuws, wettelijke kantjes, interessante projecten, acties, publicaties... 

Video

De VDS maakt en werkt mee aan films over speelpleinwerk en speelpleinthema's om op een visuele manier te informeren en te inspireren.    

Zoeken op trefwoord

Gebruik de zoekfunctie rechts boven om snel te vinden wat je zoekt of contacteer je lokale ondersteuner.


Belangenbehartiging

In de pers en op bovenlokaal niveau komt de VDS op voor de belangen van het spelende kind en het speelpleinwerk als unieke jeugdwerkvorm. In diverse werkgroepen worden we gewaardeerd voor onze sterke visie op spelen.

Gratis kennismaken

Ben je de nieuwe speelplein-verantwoordelijke? Of integendeel. Je draait al jaren mee, maar bent ondertussen vergeten wat de VDS voor je kan betekenen. Vraag ons op de koffie.

Samenwerking

We gaan voortdurend op zoek naar boeiende samenwerkingen en acties zodat jij kan bouwen aan nog straffer speelpleinwerk!


Zoeken op thema

Al onze producten, inhoud, werkvormen, filmpjes, voorbeelden... met betrekking tot 1 thema op 1 plek, handig!  www.speelplein.net/beterspelen

Een nieuw speelplein opstarten?

Ambitie om een nieuw speelplein uit de grond te stampen? Doen! De VDS helpt je op weg.

Speel- & promomateriaal

Ben je op zoek naar het meest uitgebreide aanbod van kwalitatief speel -en promomateriaal voor je werking? Dan ben je bij het MateriaalMagazijn aan het juiste adres.


Onze fysieke bib

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en Kind en Samenleving hebben samen een eigen collectie boeken met meer dan 2.000 titels. Ben je op zoek naar een boek, thesis of rapport over kinderen en allerhande thema's die ermee te maken hebben, dan is de kans groot dat je 't hier vindt. Kom gerust in Mechelen op bezoek. 

Bekijk weldra onze online inventaris...

Verkiezingen 2018

Op 14/10/2018 trok de 18-plusser naar de stembus en kozen we een nieuwe gemeenteraad. Dit orgaan controleert het dagelijks bestuur, nl. het college van burgemeester en schepenen. Nu gaat het nieuwe bestuur aan de slag om al haar plannen en doelstellingen voor de komende 6 jaar in een meerjarenplan te gieten. 

Verkiezingen 2019

Op 26/05/2019 staan we opnieuw in het stemhokje. Ditmaal stemt de 18-plusser een nieuw Vlaams, Federaal en Europees parlement. Net zoals bij de lokale verkiezingen wil de VDS opnieuw wegen op de beleidsthema's en keuzes van onze politici met een memorandum dat het belang van spelen en speelpleinwerk onderstreept.