Ondersteuning

Hulp & Advies

Onze lokale ondersteuners beantwoorden je vraag via e-mail, telefoon of ter plaatse. Vanuit verschillende rollen kunnen we mee aan tafel schuiven; inspirator, moderator, bemiddelaar, adviseur, klankbord... 

Audit van je werking

Wij komen je werking in volle vakantieperiode en op verschillende tijdstippen observeren. Op basis van objectieve criteria analyseren we je werking en ontvang je een verslag met bevindingen en aanbevelingen. 

Procesbegeleiding

In deze meest doorgedreven vorm van ondersteuning, stappen wij actief mee in je werking om werk te maken van één of meerdere uitdagingen. Op basis van een stappenplan nemen we het traject in handen. 

Jaarlijks bezoeken we meer dan 350 speelpleinwerkingen in volle vakantietijd! Met onze 2 voeten in de praktijk staan we klaar, zodat jij kan werken aan straf speelpleinwerk.

VDS mee in de jury

We kunnen je helpen bij het opmaken en verbeteren van examenvragen en zijn je gast tijdens een mondeling examen met gepaste vragen die inspelen op actuele thema's.  

VDS-producten

De VDS ontwikkelt kant-en-klare producten (werkvormen, speldozen, posters...) waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan op het speelplein. 

Themabrochures

Wij bundelen thematische inhoud over spelen en speelpleinwerk in een reeks brochures onder de noemer DNA. 24/7 paraat bij noodgevallen

In geval van een ernstig ongeval, incident of crisis (tijdens of naast de kantooruren) kan je de VDS in vakantieperiodes steeds bereiken op het noodnummer.

Tijdschrift Pit.

Pit. is de naam van het tijdschrift dat de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk verstuurt. Een metafoor die ieder op zijn stoel moet informeren en aanzetten tot de kern van de speelpleinzaak.

Onderzoek & cijfers

Er gebeurt op regelmatige basis onderzoek over of relevant voor speelpleinwerk. 

 


Wetgeving en regels

Wat mag? Kan? Hoe ben ik in orde? Belangrijkste wettelijke kantjes en updates van regelgeving op maat van speelpleinwerk verzameld.

Materiaal nodig?

Ben je op zoek naar het meest uitgebreide aanbod van kwalitatief speel -en promomateriaal voor je werking? Dan ben je bij het MateriaalMagazijn aan het juiste adres.

Particuliere werking

De VDS werkt momenteel aan een geheel nieuw luik op deze website waarin we specifiek voor particuliere speelpleinen informatie en ondersteuning op maat aanbieden: vzw, wetgeving, verzekeringen...


Nieuwsbrief

De VDS vat maandelijks (m.u.v. jan/juni) alle speelpleinnieuws voor je samen in een digitale nieuwsbrief: regionieuws, wettelijke kantjes, interessante projecten, acties, publicaties... 

Inspiratiebezoeken

Tijdens een inspiratiebezoek bezoek jij, eventueel samen met mensen uit je ploeg, andere speelpleinwerkingen en leer je uit de praktijk. Steel met je ogen en oren. 

Op zoek naar ondersteuning rond een bepaald speel(plein)thema?

  • Gebruik de zoekfunctie rechtsboven om snel te vinden wat je zoekt.
  • Neem een kijkje op www.speelplein.net/beterspelen waar we alle inhoud, tools, video's, voorbeelden van de VDS én externen volgens thema hebben samengebracht. 
  • Gebruik de flowchart. Daarin vind je een overzicht van alle VDS-producten per thema op een rijtje.
  • Niet gevonden wat je zocht? Contacteer je lokale ondersteuner.

Gratis kennismaken

Ben je de nieuwe speelplein-verantwoordelijke? Of integendeel. Je draait al jaren mee, maar bent ondertussen vergeten wat de VDS voor je kan betekenen. Vraag ons op de koffie.

Een nieuwe werking

Ambitie om een nieuwe speelplein- of vakantiewerking uit de grond te stampen? Doen! De VDS helpt je op weg.


Verkiezingen

We helpen je op weg bij verkiezingen en ondersteunen met methodieken, inhoud en tools om je speelplein op de politieke agenda te krijgen. 


Geen speelplein, maar wel interesse in ons aanbod?

Geen probleem!
Qua ondersteuning en dienstverlening maken we geen onderscheid tussen  speelplein- en andere vakantiewerkingen. Alle vakantiewerkingen kunnen bij ons terecht.

over speelpleinwerk
over vakantiewerkingen

Belangenbehartiging

In de pers en op bovenlokaal niveau komt de VDS op voor de belangen van het spelende kind en het speelpleinwerk als unieke jeugdwerkvorm. In diverse werkgroepen worden we gewaardeerd voor onze sterke visie op spelen.

Samenwerking

We gaan voortdurend op zoek naar boeiende samenwerkingen en acties zodat jij kan bouwen aan nog straffer speelpleinwerk!

 

 


Infofiches

Rond bepaalde thema's komen zoveel vragen binnen dat we er een infofiche over ontwikkelden waarin we de vertaling maken op maat van vakantiewerkingen.  

Video

De VDS maakt en werkt mee aan films over speelpleinwerk en speelpleinthema's om op een visuele manier te informeren en te inspireren.    

Ons foto-archief

We delen ons foto-archief, meer dan 2500 speelpleinfoto's (= de volledige VDS-fotocollectie) op Pinterest, aangevuld met ander extern beeldmateriaal zorgen voor inspiratie en goede voorbeelden.