Speelpleinen in mijn buurt

Meer weten

Op 77% van de speelpleinwerkingen hoef je vooraf niet in te schrijven, je kan de dag zelf beslissen of je zin hebt om mee te spelen! Zo hoort vakantie te zijn...

Wat is speelpleinwerk?

Speelpleinwerk is een unieke jeugdwerkvorm. Er zijn 563 werkingen in Vlaanderen en Brussel. 1 op 4 kinderen in Vlaanderen gaat naar het speelplein. Samen bereiken ze 185.000 verschillende kinderen en 23.000 begeleiders, die we animatoren noemen. De voertaal is Nederlands. 

Spelen om te spelen staat voorop!
Kinderen hebben steeds vaker de optie om hun speelmenu à la carte samen te stellen. Werkingen bieden activiteiten aan, maar daarnaast is er meer ruimte om spontaan te spelen met materiaal en terrein. Goed nieuws want volgens de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) is vakantie voor kinderen niet anders dan voor volwassenen. Het staat synoniem voor mogen en niet moeten. Het is kiezen waar jij zin in hebt. Keuze én variatie maken dat kinderen een écht vakantiegevoel ervaren! Meer en meer speelpleinorganisatoren hebben die boodschap begrepen.

Speelpleinwerk is jeugdwerk, door jongeren.
We streven ernaar dat iedereen kan deelnemen
Meer lezen...

Waarom kiezen voor speelpleinwerk?
 • Speelpleinwerk is dichtbij.
  Slechts 25 gemeenten hebben geen speelplein. 
 • Speelpleinwerk is toegankelijk.
  Betaalbaar en laagdrempelig. Op de meeste werkingen kan je de dag zelf inschrijven. Geen uniform, maar speelkleren. Veel werkingen focussen in het bijzonder op kinderen en jongeren met een beperking. 
 • Door straffe animatoren.
  Jongeren werken vol enthousiasme tijdens en naast de vakantieperiodes aan zoveel mogelijk speelkansen voor élk kind. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden. Ze worden begeleid ervaren speelpleinverantwoordelijken.
 • Echt vakantie beleven!
  De VDS streeft naar zoveel mogelijk keuze & variatie op elk speelplein, voor elk wat wils op zoveel mogelijk momenten van de dag. Spelen wat je wil, mee wie je wil, hoelang je wil... (Keuze)vrijheid krijgen is een basisvoorwaarde voor écht vakantie beleven.  

  Vakantie? Op het speelplein!
Mijn speelplein staat er niet tussen

Zoek een speelplein

km
Zoeken
Locatie Locatie
Speelplein Speelplein