Inspiratietoeren

Steel met je oren en ogen bij andere speelpleinen.Een goede speelpleinverantwoordelijke neemt af en toe tijd om over het muurtje te kijken. Bezoek samen met je stuurgroepleden, speelpleincoördinator, schepen van jeugd, hoofdanimatoren, geïnteresseerde animatoren... andere speelpleinen en steel met je ogen en oren. Tijdens een inspiratiebezoek krijg je de kans om een aantal speelpleinen in de praktijk aan het werk te zien. De VDS speelt taxi of bezorgt je de gepaste speelpleinadressen op maat van je vraag.


Mogelijkheden

  • Formule ‘Do it yourself’: een doe-het-zelf-pakket dat we uitwerken, voor mensen met een specifieke vraag/thema. Om de deelnemers te prikkelen en inspireren voorzien we bij deze optie ook een ‘leeswijzer’ met opdrachten.

  • Formule ‘TAXI’: net zoals bij de ‘do it yourself-tour’ stippelen we voor jou en je ploeg de perfecte trip uit. Alleen zal er tijdens de trip ook iemand van de VDS met jullie meegaan. Deze expert kan je tijdens de bezoeken extra uitleg verschaffen en jullie kijktips geven.

Samen met mijn stuurgroepleden bezocht ik 3 speelpleinen met een straffe kleuterwerking. Interessant om te zien hoe zij dat aanpakken.

Tom Horemans, speelpleinverantwoordelijke van speelplein De Ravotter.Praktisch

Formule ‘Do it yourself’

Neem contact op met jouw regionale ondersteuner.
Samen stellen jullie de vraag scherp. Na het gesprek stelt de staffer een pakketje van goede voorbeelden samen op maat van jouw vraag. Hij mailt je alle info door en ‘off you go’.

Goed om te weten:
Jij maakt zelf alle afspraken met de speelpleinen en plant zelf de concrete toer. Deze bezoeken vinden plaats wanneer het best uitkomt voor jouw werking. Hou er rekening mee dat onze staffers wel wat tijd nodig hebben om jouw ideale pakket samen te stellen.

Voor een aantal inspiratiethema’s die breder gaan dan enkel speelpleinwerking, kan je je vraag ook naar Bataljong richten. Zij kunnen je goede voorbeelden geven van een breder georganiseerd vrijetijdsaanbod in de gemeente.

Formule ‘TAXI’

Neem contact op met jouw regionale ondersteuner
Samen stellen jullie de vraag scherp. Na het gesprek gaat de staffer op zoek naar de perfecte toer voor jullie. Hij maakt alle afspraken, plant de toer en neemt jullie overal mee naar toe. De taxibezoeken kunnen het ganse jaar door aangevraagd worden. Afhankelijk van het onderwerp en de agenda’s van zowel de werking als de staffer wordt er samen naar het ideale moment gezocht.


Prijs

De DIY-formule is gratis. Voor een taxibezoek betaal je dezelfde prijs als voor een advies ter plaatse. Het bedrag is inclusief materiaal, vervoer en voor iedere deelnemer een broodje & versnaperingen. De prijs wordt aangerekend voor 1 auto gedurende 1 dag.

Deze toeren vallen ook onder het voordelenpakket voor VDS-leden (2 gratis adviezen of inspiratietoeren per jaar). In dit geval betaal je enkel de vervoerskost. Deze wordt aan het maximaal wettelijk toegelaten tarief per kilometer doorgerekend met een maximumbedrag van €75 per opdracht.


Bustoeren


In functie van bepaalde thema's (bv. inclusie, toegankelijk speelpleinwerk...) organiseert de VDS ook bustoeren. Hetzelfde concept met dat verschil dat meerdere werkingen op dezelfde bus stappen. Ideaal om tussendoor kennis te maken, een babbeltje te slaan en uit te wisselen. Als er bustoeren op de agenda staan, worden deze aangekondigd bij trefmomenten


Vragen of info?


Je lokale speelplein- ondersteuner helpt je graag verder!

Geen speelpleinwerking, maar wel een vakantiewerking? Collega Wauter beantwoordt al je vragen.