Procesbegeleiding

In deze meest doorgedreven vorm van ondersteuning, stapt de VDS tijdens het werkjaar actief mee in je werking.

Mogelijke thema's

  • Speelkansen verhogen, meer keuze en variatie op het speelplein.
  • Kleuterwerking avontuurlijker maken
  • Opstarten van een tienerwerking
  • Opmaak van een speelpleinvisie– en beleidsplan voor de toekomst
  • Oprichten van een stuurgroep
  • Omgaan met meertaligheid op het speelplein
  • Inclusief speelpleinwerk voor kinderen met een beperking
  • Imago en profilering van het speelplein
  • Halvedagwerking wordt volledagwerking

Zij zijn een sterkere ploeg geworden die open staat voor vernieuwing.

Onze rol

Een procesbegeleiding wordt uitgevoerd door een stafmedewerker of een zeer ervaren VDS-vrijwilliger. Binnen een procesbegeleiding reikt onze rol verder dan het geven van input, zoals bij een vorming of advies ter plaatse. In een proces worden we begeleider en inhoudelijke coach rond een bepaald thema. We bereiden alle stappen samen met jou voor vanuit onze ervaring en deskundigheid, documenteren met goede voorbeelden en ondersteunen je ploeg in het nemen van beslissingen. De VDS neemt zelf geen eindbeslissingen voor het speelplein.


Verloop

We voorzien standaard 8 dagdelen ter plaatse. Afhankelijk van de vraag of het probleem bereiden we het aantal dagdelen uit. Na een verkennend gesprek wordt een stappenplan opgemaakt met concrete acties, vorming, werksessies, plaatsbezoeken, gesprekken, analyse en/of meespeeltijd.


Bekijk het stappenplan van de Pretplaneet (Lille) als voorbeeld,"Toen ik net begon wist ik weinig over een speelpleinwerking, toch zeker niet over het coördineren ervan. Het bestuur vroeg me de werking uit te breiden naar volle dagen werking. Via de animatoren kwam ik meer te weten over VDS en hun regionale stafmedewerker. Iets later ontving ik een folder met info over het ondersteuningsaanbod van VDS en had ik een intro-gesprek met de VDS-stafmedewerker. Nadien heb ik aan mijn schepen gevraagd of ik de speelpleinwerking mocht inschrijven voor een procesbegeleiding en zo gebeurde. We zijn heel erg tevreden over de procesbegeleiding. Het heeft een positief effect gehad op de gehele animatorenploeg. Ze zijn een sterkere ploeg geworden die open staat voor vernieuwing. Ik pluk er nog steeds de vruchten van als verantwoordelijke en zie ze nu zichzelf verder vormen en uitdagen om het speelplein elk jaar nog beter te maken."


Lisa,  speelplein Olefant (Olen)


Wat kost een procesbegeleiding?

 

Niet-leden

Lid van de VDS


Particulier

€1150


automatisch 20% korting = €920


Gemeentelijk

€1460


automatisch 20% korting = €1168

Exclusief vervoerskosten met een maximumbedrag van €150/procesbegeleiding
Prijzen zijn voor een standaard procesbegeleiding van 8DD + voorbereiding.  
Een extra DD kost €160 (lid-particulier) of 200 (particulier geen lid)
en €180 (lid-gemeentelijk) of 220 (gemeente geen lid).

Opgelet!

Een vorming of advies aanvragen kan het hele jaar door. Een begeleidingsvraag of audit moet ons altijd bereiken voor 12 oktober. Gezien de intensiteit moeten we de vragen kunnen inpassen in het takenpakket van onze staffers. 


Begeleiding aanvragen?

Neem contact op met je lokale speelpleinondersteuner voor 12 oktober


Referenties

Deze speelpleinen deden in het verleden reeds beroep op de VDS voor een procesbegeleiding.

Buggenhout, Hamme, Gent, Lint, Oostende, Overijse, Destelbergen, Geraardsbergen, Heist o/d Berg, Wemmel, Broukère (Brussel), Geel, Ronse, Lille, Turnhout, Genk, Hasselt, Kraainem, Holsbeek, Vorselaar, Parasol (Brussel), Damme, Beernem, Oostkamp, Olen, Diest, Leuven, Beveren, Evergem, Izegem, Oudenaarde, Oudenburg, Kalmthout, Middelkerke...


Ik ben geen speelplein-organisator

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) focust op het belang van spelen en speelpleinwerk als unieke jeugdwerkvorm. Begeleidingsvragen die niet-speelpleinwerk gerelateerd zijn speelt de VDS door aan familieleden: Speelmakers en Kind & Samenleving. We delen met overtuiging dezelfde visie en verspreiden die samen zo breed mogelijk.