Solidariteitsfonds

Sinds 2015 heeft de VDS een eigen solidariteitsfonds waardoor jongeren die recht hebben op 'verhoogde tegemoetkoming' korting krijgen op een cursus animator, hoofdanimator, instructeur en onze verdiepingsweekends. Zij betalen de helft van de prijs. Het deel dat ze zelf betalen, wordt nadien volledig of gedeeltelijk via gemeentelijke subsidies terugbetaald afhankelijk van de gemeente waar ze wonen  (overzicht: terugbetaling kadervorming).

Hoe werkt het?

Je kan gebruik maken van deze korting als je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming (VTG) of je gezin gebruik maakt van een leefloon.

  • Betaal de inschrijfprijs nog niet.
  • Bezorg de VDS een foto via  van de klever van jouw ziekenfonds op naam van de cursist. 
  • Wij bevestigen dat je helft van de cursusprijs mag overschrijven.
  • Hierna voer je de betaling uit.

Na de coronajaren wordt meer dan ooit beroep gedaan op het solidariteitsfonds: meer dan 7% van de cursisten gaan mee op cursus aan de helft van de prijs

Waarom doet de VDS dit?

De VDS hecht veel belang aan toegankelijkheid van het speelpleinwerk. We willen daarbij zelf het goede voorbeeld geven. In 2014 namen we onze eigen organisatie kritisch onder lopen en dat resulteerde in een concreet actieplan om onze cursussen toegankelijker te maken. We zetten in op de begeleidershouding van onze instructeurs, de begrijpbaarheid en bruikbaarheid van cursusinhoud, folders en website, de bereikbaarheid van onze cursussen en met de oprichting van het solidariteitsfonds ook de betaalbaarheid ervan. Wij vinden het belangrijk dat élke jongere de kans krijgt om een erkende cursus te volgen! 

Geen recht op een verhoogde tegemoetkoming of leefloon?

De VDS hanteert het systeem van de verhoogde tegemoetkoming als rechtvaardige basis voor het toekennen van de korting. Anderzijds beseffen we dat er heel wat jongeren zijn die geen recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, maar wel in financieel moeilijke situatie zitten. We willen dan ook soepel omspringen met deze basisvoorwaarde en speelpleinverantwoordelijken op hun woord geloven. Enkel speelpleinverantwoordelijken die zo'n jongeren kennen, nemen contact op met de VDS. Samen bekijken we hoe de VDS ook deze jongeren financieel tegemoet kan komen.  


Nog vragen?


In afwachting van nieuwe medewerker externe toegankelijkheid kan je contact opnemen met Bert.

Bert Breugelmans
Coördinator dienstverlening

T 0494 79 09 65 


In de pers


NIEUW: je vindt ons op goede doelen.be

Sinds kort vind je ons solidariteitsfonds ook terug op de site goededoelen.be van de Koning Boudewijnstichting.

Solidariteitsfonds doorheen de jaren

Na de coronajaren merken we dat er meer dan ooit beroep gedaan wordt op het soli­ dariteitsfonds. Sinds 2021 gaan meer dan 7 procent van onze cursisten mee aan de helft van de inschrijvingsprijs.


Van waar komt het geld in dit fonds?

Om het fonds te vullen rekent de VDS op giften en donaties. 
We willen volgende partners bedanken voor hun bijdrage! 


JEZ

In 2023 namen we deel aan de solidariteitsactie van JEZ!. Door chocolade-eitjes en opstrijkbadges te verkopen zamelden we enkele duizenden euro's in. In 2024 zamelden we geld in met opstrijkbadges en een tombola. De Koning Boudewijnstichting verdubbelde elke euro die we inzamelden en deed er na afloop nog een flinke som bovenop. Meer lezen over de actie.


Trooper (voorlopig €1.200)

Ook jij kan ons makkelijk helpen. Het werkt écht héél simpel. Wil je iets online kopen, ga dan eerst naar de site van Trooper en klik daar op de shop waar je wil kopen (bv. collect&go, bol.com, hema, takeaway.com...). De shop betaalt een percentje aan onze club. Gemiddeld krijgen wij € 5 per aankoop van €100. 

NIEUW: Sinds kort heeft Trooper een extensie. Die komt tevoorschijn wanneer je shopt bij een deelnemende webshop. Installeer de extensie via deze link.


BNP Paribas Fortis Foundation (€ 12.125)

Jongeren met financiële problemen kunnen mee op cursus aan de helft van de prijs. Tot 2016 kon dat enkel op cursus animator. Met dit bedrag van BNP Paribas Fortis Foundation kan dat vanaf 2017 ook op hoofdanimator, verdere vorming en instructeur. 


ING Solidarity (€ 1.000) 


Exxon Mobil (€ 750)


Word partner en doneer

Financieel bijdragen tot dit fonds? , wij nemen contact op met jou.