Op maat van particuliere werkingen

 

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) ondersteunt op verschillende manieren de particuliere speelpleinen in Vlaanderen en Brussel. Met dit onderdeel van onze website willen we informatie en ondersteuning op maat aanbieden over organisatorische thema's zoals vzw, wetgeving, verzekeringen...

"Zijn we in orde?", een vaak gestelde vraag van particuliere speelpleinen. De wil is er maar het is een kluwen aan regels, verplichtingen en administratie. De VDS helpt jullie het bos door de bomen te zien.

NIEUW!

In het najaar van 2023 organiseren we voor de eerste keer een vormingsmodule voor particuliere werkingen. Om jullie zo nog beter wegwijs te maken in de wondere wereld van de speelpleinorganisatie!


VZW-wetgeving op het speelplein

Een vzw opstarten, de statuten wijzigen of een bestuurder vernieuwen... soms is het kluwen. Wij helpen je door het bos de bomen zien. Je kan meteen de juiste documenten printen. 

Centen, subsidies en sponsoring

Centen zijn natuurlijk essentieel om de werking draaiende te houden. Subsidies en sponsering zijn een belangrijk onderdeel om geld in het bakje te krijgen. Hier lees je er alles over.

Verzekering en aansprakelijkheid

Welke verzekeringen zijn verplicht en waarvoor ben je best verzekerd? En hoe zit het met aansprakelijkheid van jou en je animatoren mocht het ooit fout gaan. Belangrijke vragen...

"Zijn we in orde?", een vaak gestelde vraag van particuliere speelpleinen. De wil is er maar het is een kluwen aan regels, verplichtingen en administratie.

Speelpost voor particulieren

Info en deadlines over praktisch-organisatorische zaken. De nieuwsbrieven worden elke 6 maanden per mail opgestuurd naar de speelpleinverantwoordelijke. Bij "ondersteuning op maat" kan je ze allemaal terugvinden. 

 

Administratie over kinderen

Een inschrijfformulier, fiscaal attest of attest van de mutualiteit, een medische fiche... Wat kan en moet om de administratie van kinderen op orde te houden?

Administratie over animatoren

Over KAVO-ID's, informatienota's voor vrijwilligers en vergoedingen voor animatoren. Ook hier zit een administratief kantje van het speelplein.


Externe relaties

1+1=3. Door samen te werken, bouw je je speelplein verder kwalitatief uit. Je vindt hier een overzicht van interessante partners en kansen op samenwerking.

Privacy (GDPR)

Privacy is een actueel thema en in tijden van sociale media is iedereen er zich meer bewust van. Mag je zomaar foto's nemen of filmpjes van kinderen op je facebook plaatsen?

Overdracht

Je bent op zoek naar een goede manier om de belangrijkste beslissingen en info over je speelplein bij te houden, dan vind je hier onze overdrachtbox.


Niet gevonden wat je zocht?

Nog niet gevonden wat je zocht? Je lokale speelpleinondersteuner helpt je graag verder.

Het bestuur van je werking

Is het bij jullie de raad van bestuur, het bestuursorgaan of de rvb? Een speelplein besturen, daar komt heel wat bij kijken.

Ondersteuning op maat

De VDS ondersteunt ook particuliere speelpleinen. We bieden ondersteuning op maat en brengen ook idee├źn mee hoe het op andere particuliere speelpleinen verloopt.