Valt portretrecht (foto's, video's... van personen) ook onder de GDPR?
We maken een onderscheid tussen het nemen en het gebruiken van beeldmateriaal.
HET NEMEN VAN BEELDMATERIAAL
Foto’s nemen of filmpjes maken is een verwerking van persoonsgegevens. De GDPR is dus ook van toepassing op het nemen van foto- en beeldmateriaal. Informeer duidelijk, beveilig het beeldmateriaal, hou niet langer bij dan noodzakelijk en hou steeds rekening met de rechten van de personen van wie je foto’s neemt.
De verplichte vraag tot toestemming hangt af onderscheid tussen ‘gerichte’ en ‘niet-gerichte’ beelden.
- Gerichte beelden : toestemming nodig om de foto te nemen
Gerichte beelden zijn beelden waarbij de persoon of personen in kwestie gericht in beeld zijn genomen en duidelijk herkenbaar zijn( close-up, beeld is gefocust op die bepaalde persoon, de foto is geposeerd, klasfoto, podium in een wedstrijd…).
Voor gerichte beelden is steeds toestemming nodig. Journalisten hoeven geen toestemming te vragen als deze beelden gebruikt worden in het kader van nieuws/verslaggeving.
- Niet-gerichte beelden : geen toestemming nodig om de foto te nemen. Niet gerichte beelden die niet de intentie hebben bepaalde personen duidelijk in beeld te brengen en zijn eerder sfeerbeelden.
Voor niet-gerichte beelden is geen toestemming nodig. Opgelet: Als personen duidelijk weigeren om op de foto te staan, mag je de foto niet nemen. We raden je ook aan om steeds op je deelnemingsformulier, inschrijvingsformulier,… duidelijk te vermelden dat er sfeerfoto’s kunnen genomen worden.
Hoe vraag je toestemming?
In principe is het enkel aan de betrokken persoon om zelf te beslissen over het nemen of gebruiken van zijn afbeelding (aan ouders bij kinderen onder de 16). Hij/zij geeft hiervoor zijn ondubbelzinnige toestemming voor het specifiek gebruik van de foto, zonder dat hier druk wordt op uitgeoefend. Dit betekent dat de foto voor geen ander doeleinde mag worden verwerkt dan deze waarvoor de toestemming werd gegeven.
De toestemming moet niet schriftelijk zijn maar kan ook mondeling of stilzwijgend worden gegeven.
Een stilzwijgende toestemming kan bijvoorbeeld het feit zijn dat een persoon zich laat fotograferen tijdens een activiteit van een vereniging, en er zich bewust van is dat de foto in het verenigingsblad kan worden gepubliceerd.
Wanneer de persoon op de foto duidelijk poseert geldt dat in principe als toestemming voor het NEMEN van de foto (niet voor het publiceren ervan).
Een mondelinge of stilzwijgende toestemming is moeilijk bewijsbaar. We raden aan dat je je kinderen (ouders) en animatoren steeds duidelijk informeert (via privacyverklaring, op het deelnemersformulier,…) dat je sfeerbeelden neemt tijdens activiteiten en deze ook kan gebruiken voor rapportage. Voor het gebruik van gerichte foto’s, zeker voor promotionele doelen stellen we voor dat je steeds de toestemming van de betrokkene(n) vraagt.
HET GEBRUIKEN VAN BEELDMATERIAAL
Het gebruik van beeldmateriaal (in je brochure, organisatieboekje, op je website,…) valt onder het ‘persoonlijkheidsrecht op afbeelding’ (of portretrecht)
Iedereen heeft recht op het beperken van het gebruik van zijn afbeelding. Ook hier geldt:
- Gerichte beelden : toestemming nodig
- Niet-gerichte beelden: geen toestemming nodig
Wanneer iemand zijn/haar toestemming intrekt, moet je organisatie het gebruik onmiddellijk stopzetten en het beeldmateriaal van de sociale media verwijderen.
Je mag en kan op een inschrijvingsformulier, deelnemingsformulier meedelen (zonder dat er expliciet toestemming moet worden gevraagd) dat er beelden zullen genomen worden deze mogelijks gebruikt zullen worden voor de website over het event, de besloten facebookgroep…
Wanneer iemand meldt dat hij niet wenst dat er afbeeldingen van hem worden gebruikt, moet je hier wel rekening mee houden en geen foto’s gebruiken waarin de persoon duidelijk in beeld komt of duidelijk herkenbaar is.
De afbeeldingspragmatiek
Een close-up van iemand die voor de camera poseert, is een duidelijk gericht beeld. Net als de massa op een festival tot een overduidelijk sfeerbeeld kan gerekend worden. Moeilijker wordt het met foto’s met maar enkele personen duidelijk in beeld tijdens een activiteit, voorstelling,… En net die foto’s zijn interessant om te gebruiken in je brochure, boekje, website,…
Gebruik in eerste instantie het gezond verstand en probeer je in te leven in de personen wiens beelden je zou gebruiken. Wat zijn de normale verwachtingen van de persoon? Er is een groot verschil tussen sfeerbeelden van activiteiten in het ledenblad dat maar op 50 exemplaren wordt verspreid, dan een close-up van jou in een promocampagne voor je werking.
Als je de foto’s voor ‘commerciële of promotionele’ doeleinden gebruikt (bv. brochure om je aanbod in bekend te maken, duidelijke beelden op je site) stellen we je voor om steeds de toestemming te vragen. Zo vermijd je problemen achteraf. Je zou zelf ook niet graag zonder het te weten plots een promobeeld zijn.