Toegankelijkheid zit in het DNA van speelpleinwerk. Heel wat werkingen houden de deelnameprijs daarom bewust laag. Dat blijkt ook uit onze vijfjaarlijkse speelpleinenquête. De gemiddelde deelnameprijs voor een een dag speelplein was in 2021 €4,76. Dat is overigens 12 cent minder dan in 2015.
Bovendien heeft het merendeel van de werkingen een vorm van sociale korting om financiële drempels te verkleinen*:
- 38% geeft korting indien meerdere kinderen per gezin
- 42% geeft een korting op basis van inkomen, vrijetijdspas, OMNIO-statuut of wanneer kinderen via het OCMW aansluiten
- 20% geeft korting indien de kinderen meerdere keren komen naar het speelplein
- 86% van de werkingen heeft dezelfde prijs voor kinderen uit andere gemeentes
*Cijfers uit de vijfjaarlijkse speelpleinenquête (2021)
Van dit inschrijvingsgeld betalen er heel wat ziekenfondsen een deel terug. Het totale bedrag is daarnaast aftrekbaar van de belastingen via een fiscaal attest.
Wat krijg je voor die prijs?
Bij het vergelijken van de dagprijs van je speelpleinwerking met andere speelpleinwerkingen moet je rekening houden met wat er in de prijs zit. Zoals het wel of niet aanbieden van een koek en/of drankje binnen de dagprijs. Bij sommige speelpleinwerkingen zit busvervoer ook bij in de dagprijs, bij andere moeten ouders bijbetalen.
Wat staat er tegenover voor de kinderen?
Speelpleinwerk georganiseerd door de gemeente is een basisdienstverlening. Volgens het Verdrag van de rechten van het kind heeft elk kind recht op vrije tijd en om te spelen (artikel 31). Vanuit de Vlaamse overheid worden er ook subsidies voorzien voor het “voorzien in een jeugdwerkaanbod, tenminste tijdens de zomervakantie, al dan niet door subsidiëring.” (zie prioriteit jeugdwerkondersteuning, decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid).
Sommige gemeentes krijgen ook subsidies via prioriteit 2 (aandacht voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties) die kunnen gebruikt worden voor speelpleinwerk. Speelpleinwerk blijft één van de meest laagdrempelige jeugdwerkmethodieken die er bestaan in Vlaanderen. Voor kinderen uit kwetsbare omgevingen is het soms het enige vakantie-initiatief dat toegankelijk is voor hen. Wil een speelplein hiervoor open staan en er rekening mee houden, dan dient de toegangsprijs hier ook rekening mee te houden.
Elke gemeente is anders en heeft ook een andere realiteit. Meer of minder kwetsbare kinderen, eigen of gehuurde speelpleininfrastructuur, vrijwilligers of jobstudenten… De prijs verhogen omdat omliggende gemeentes hogere tarieven hebben, is dan ook geen goed idee en leidt tot een vicieuze cirkel. Vergelijkingen met andere (jeugdwerk)methodieken, zoals sportkampen of kinderopvang, gaan al helemaal niet op. (zie bundel campagne “kern van het speelpleinwerk). Welke andere kosten komen er nog kijken bij jullie werking (verzekeringen, budget dat jaarlijks gaat naar materiaal (ga je voor een avontuurlijk materiaalaanbod of kies je voor basismateriaal), animatorenvergoedingen,…)