Als jobstudent op het speelplein gebruiken we de arbeidswetgeving als vertrekpunt.
Je kunt als jobstudent aan de slag zodra:
- Je 16 jaar oud bent;
- Je 15 jaar oud bent én de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebt gevolgd. Op dat moment heb je je voltijdse leerplicht voltooid.
Vanaf dat moment mag iemand ook eigenhandig een overeenkomst ondertekenen, met stilzwijgende instemming van ouders of voogd.
Als vrijwilliger op het speelplein gerbuiken we de vrijwilligerswetgeving als vertrekpunt
In de geconsolideerde wettekst van 3/07/2005 (met aanpassingen tot 19/05/2009) betreffende de rechten van een vrijwilliger staat geen enkele verwijzing die een minimumleeftijd voor het vrijwilligerswerk voorschrijft. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw zoekt bijgevolg aanknopingspunten binnen de arbeidswetgeving om een afweging te maken omtrent de minimumleeftijd van vrijwilligers en stelt;
Wanneer je je voltijds leerplicht hebt volbracht, mag je als jobstudent werken en dus zeker ook ‘vrijwilligen’. D.w.z. vanaf het moment dat iemand 16 is, of wanneer iemand 15 jaar is én de eerste twee studiejaren van het middelbaar heeft afgerond.
Zij mogen in functie van dit vrijwilligerswerk een forfaitaire (of vaste) kostenvergoeding ontvangen binnen de grenzen die wettelijk bepaald zijn. Hij mag ook eigenhandig een overeenkomst ondertekenen (=minimum leeftijd voor een studentenjob).
Kinderen die de leerplicht nog niet hebben volbracht (doordat ze nog maar 14 jaar zijn of hun 2de studiejaar middelbaar nog niet hebben afgerond) mogen enkel occasioneel vrijwilligerswerk doen (tijdens culturele, artistieke, opvoedkundige of wetenschappelijke activiteiten). Gaan ze toch op regelmatige basis als vrijwilliger aan de slag dan is dit in strijd met de wet op kinderarbeid.
Er is in de wet echter geen sluitende duidelijkheid over wat ‘occasioneel’ en wat ‘regelmatig’ is. Twee maal helpen kan al geïnterpreteerd worden als ‘regelmatig’ werken en dus een inbreuk betekenen tegen de kinderarbeid. Daardoor kan je 14-jarigen niet inschakelen als animator op je speelplein. Bovendien wil je de verantwoordelijkheid voor een groep (en dus ook de aansprakelijkheid) niet in de handen leggen van een 14-jarige. Een animatorentekort opvangen met 14-jarigen is dus not-done!
Dat wil echter niet zeggen dat 14-jarigen op geen enkel moment en geen enkele taak zouden kunnen opnemen op het speelplein. Vanuit een tieneraanbod kan je 14-jarigen zeker betrekken bij het takenpakket van de animatoren, op een gewone speelpleindag of op een speciaal speelpleinevent. Dat kan gaan van activiteit inkleden, een rol spelen, lekkere dingen maken, … Maar dan maakt dat deel uit van een activiteitenaanbod voor hen, onder begeleiding.
Zo kan je hen al warm maken om in de toekomst animatortaken op te nemen, maar geef je op geen enkel moment de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid in handen van een 14–jarige. Bovendien sluiten ook (veel) verzekeringsmaatschappijen uit dat een 14-jarige mee verantwoordelijkheid mag dragen en dus gedekt is bij ongevallen of fouten.