Speelmateriaal op het speelplein

Leuk en uitdagend speelmateriaal is één van de troeven van een sterk speelaanbod. Tal van speelpleinwerkingen beschikken over een uitgebouwde materiaalruimte en investeren jaarlijks in nieuwe, frisse materialen. Een goede zet, als je het ons vraagt! Maar er moet ook wel wat mee gebeuren! 

 • Zorg voor een brede waaier aan speelmateriaal: duurzaam, verbruiksmateriaal, speciale materialen die kinderen een waw-gevoel geven, gratis materiaal, buitenmateriaal, recyclagemateriaal en materiaal voor verschillende leeftijden! Je kan het zo gek niet bedenken, of het is bruikbaar op het speelplein. 

 • Zorg dat het materiaal beschikbaar is: Zorg dat kinderen zoveel mogelijk met het materiaal kunnen spelen. Speelmateriaal achter een gesloten deur, in de verpakking is niets waard!

Daag de animatoren uit om het materiaal te gebruiken, te combineren en met een vleugje fantasie uit de kast te halen. 


Materiaal gebruiken waarvoor het niet bedoeld is = helemaal speelplein!

Materiaalexplorer (2015)

Brochure over speelimpulsen -en prikkels vanuit materiaal.

 • Deel 1 - het materiaalbeleid.
  We richten ons naar stuurgroepen en speelplein-verantwoordelijken die de uitdaging willen aangaan een duurzame langetermijnvisie te ontwikkelen over materiaal.

 • Deel 2 - aan de slag!  
  Veel impulsen en activiteiten klaar voor gebruik.  Werkvormen om te helpen bij het inspireren en ondersteunen van animatoren met bv. de MateriaalMixer

 • Deel 3 - de praktijk
  Waar vind je goedkoop en cool materiaal, hoe bewaar je dit, op welke manieren krijg je de animatorenploeg warm om mee materiaal aan te kopen…? 

Doe de test!

Vul de materiaalchecklist in en ontdek in een handomdraai de gaten in je materiaalaanbod.


Loose Parts Play


In deze Britse infobundel 'Loose Parts Play' vind je 68 pagina's over het spelen met loose parts: allerlei losse onderdelen en echt materiaal. Gewoon doen!

 

Het materiaalkot

Op onze pinterestpagina vind je foto's van materiaalkoten op verschillende speelpleinen, opbergmanieren,... Ook van 'mobiele' materiaalkoten waarbij een zeecontainer volledig is ingericht als materiaalkot.

www.pinterest.com/materiaalkot

Het 'winkeltje'

Een speelwinkel is een speelhoek die het spontaan spelen van kinderen probeert uit te lokken door hen speelmaterialen aan te bieden. In een speelwinkel kunnen kinderen kiezen met welk speelmateriaal ze willen spelen en kunnen ze speelgoed uitlenen om er alleen of samen met andere kinderen mee te spelen.

In de handleiding 'speelaanbod organiseren' is er een volledig hoofdstuk (blz. 104 t.e.m. 113) gewijd aan 'speelwinkels'. Hoe werkt het? Wie bedient? Wanneer is de winkel open? Hoe zorg je ervoor dat alles terugkomt? Welk materiaal leen je wel/niet uit? Hoe zorg je ervoor dat de winkel draait? ... 


Cijfermateriaal

Welk speelmateriaal is aanwezig op jullie werking?
 

2010

2015

Spel- en sportmateriaal

100%

99%

Knutselmateriaal

100%

97%

Kosteloos materiaal

97%

95%

Watermateriaal

97%

93%

Fantasiemateriaal (verkleedkleren, attributen)

96%

92%

Gezelschapsspelen

92%

87%

Klein bouwmateriaal (blokken, bouwsystemen)

85%

84%

Zandmateriaal

85%

75%

Rollend materiaal (gocart, fietsen)

61%

71%

Kleutermateriaal (voor hen gereserveerd)

67%

50%

Groot bouwmateriaal (palen, paletten)

53%

49%

Snoezelmateriaal (of ander materiaal voor kinderen met een beperking)

26%

31%

Tienermateriaal (voor hen gereserveerd)

35%

29%

 

Deze vraag is bedoeld om de variatie aan materiaal bij de speelpleinwerkingen na te gaan. Er zijn twee sterke stijgers: rollend materiaal en snoezelmateriaal.

 • Rollend materiaal zorgt voor een bredere variatie aan speelkansen bij kinderen: fietsjes, gocarts, rolschaatsen, skateboards… zijn een hele investering maar zeker de moeite waard. We vinden het goed om te merken dat dit percentage stijgt.
 • De stijging in snoezelmateriaal gaat wellicht samen met de toenemende aandacht voor kinderen met een beperking op het speelplein. Snoezelmateriaal heeft ook een bredere functie dan de inclusie-functie, dus dit zorgt ook voor een bredere variatie voor alle kinderen.
 • Kleuter- en tienermateriaal daalt. Mag nu al het materiaal gebruikt worden door kleuters en/of tieners?  Of is er bespaard en moest het kleuter- en tienermateriaal er dan aan geloven?
 • Materiaal dat kinderen thuis niet hebben, bijvoorbeeld bouwmateriaal en fantasiemateriaal, daalt lichtjes in aanwezigheid. Dat is op zich wat teleurstellend. Dit is net het materiaal dat kinderen écht speciaal vinden en waar speelpleinwerkingen bovendien makkelijk aan kunnen raken.

Een breed aanbod aan materiaal is een belangrijke pijler voor speelpleinwerk. Materiaal zorgt voor meer speelkansen dan bijvoorbeeld enkel animatoren kunnen doen. Het blijft belangrijk om hier in het VDS- aanbod genoeg aandacht aan te schenken. 

Hoe vaak wordt het materiaal gebruikt?

Als we dan kijken naar hoe vaak het materiaal gebruikt wordt
(want nog iets anders is dan of het aanwezig is), zien we de volgende top drie:

 • Vaakst gebruikt: spel- en sportmateriaal, knutselmateriaal en (op een beetje afstand) fantasiemateriaal.
 • Minst vaak gebruikt: snoezelmateriaal, tienermateriaal en groot bouwmateriaal.

Hier valt op dat het groot bouwmateriaal écht een populariteitsboost nodig heeft. Zo’n materiaal geeft geweldig veel speelkansen, die nu blijkbaar op heel wat speelpleinwerkingen gewoon niet te vinden zijn.

Spel- en sportmateriaal

3,2%

Knutselmateriaal

3,4%

Fantasiemateriaal

5,4%

Kosteloos materiaal

5,8%

Rollend materiaal

6,4%

Klein bouwmateriaal

6,4%

Watermateriaal

6,6%

Zandmateriaal

6,7%

Gezelschapsspelen

8%

Kleutermateriaal

8,5%

Groot bouwmateriaal

8,6%

Tienermateriaal

11%

Snoezelmateriaal

11,1% Bestel je speelmateriaal 24/7

Ben je op zoek naar een uitgebreid aanbod van speelmateriaal voor je werking? Dan ben je bij het MateriaalMagazijn aan het juiste adres! Het aanbod is in de eerste plaats afgestemd op speelpleinwerk, maar iedereen kan bestellen.

De webshop www.materiaalmagazijn.be is permanent geopend of profiteer 1 keer per jaar van het gemak en de scherpe prijzen tijdens de groepsaankoop.

MateriaalMagazijn bvba is een initiatief van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) vzw.
Meer lezen ...

WKM, u zegt?!

Heel wat speelpleinen gaan jaarlijks op zoek naar WKM ofwel Waardevol Kosteloos Materiaal: wc-rollen, kurkstoppen, kroonkurken, petflessen, yoghurtpotjes... kortom alles wat normaal gezien de vuilbak ingaat wordt op het speelplein gebruikt om mee te knutselen. Gewoon een briefje aan de inschrijfstand volstaat vaak om het nodige materiaal bij elkaar te brengen.


Vorming ter plaatse

 • Nood aan een vorming 'knutselen' of 'impulsen uit het materiaalkot'?
 • Je animatoren ontdekken spelenderwijs welke schatten in het materiaalkot verborgen zitten...

Gedurende 2,5u dompelt de VDS, op jouw vraag, de ploeg onder in de wondere wereld van materiaal. We bekijken samen je vormingsvraag en werken een vorming uit die aan jullie nood voldoet. Voor beginnende animatoren tot ervaren speelbeesten.

Meer lezen ...

Advies ter plaatse

 • We zoeken samen uit hoe je meer uit je materiaal kunt halen.
 • We screenen de diversiteit en omvang van je materiaal
 • Op zoek naar efficiëntie in je materiaalkot?

Een stafmedewerker of een ervaren VDS-vrijwilliger komt graag langs voor een advies ter plaatse. Je mag van hen een onderbouwd advies verwachten, aangevuld met voorbeelden en eigen ervaring. Leden krijgen 2 adviezen per jaar gratis! 

Meer lezen ...