Bepaal je prioriteiten


We schuiven zelf 7 prioriteiten naar voor waarvan we als koepelorganisatie vinden dat deze een plek verdienen in het meerjarenplan en in de partijprogramma's waarmee politieke partijen ons de komende maanden zullen bestoken. Maar schrijf vooral je eigen verhaal, bepaal zeker je eigen prioriteiten!

Prioriteiten bepaald, maak ze kenbaar


Speelpleinwerk binnen het vrijetijdsaanbod

Vakantiewerkingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat betekent dit voor het speelpleinwerk en het vakantie-aanbod in zijn geheel? Waar liggen de kansen en waar moeten we over waken?

Meer lezen ...

Jeugdwerk vs. jeugdwelzijnswerk

Speelpleinwerk is een van de meest toegankelijke vormen van jeugdwerkaanbod. Een heerlijke mengelmoes van verhalen, maar eentje met gewicht. Hoe gaan we om met de steeds zwaardere rugzakjes van deelnemers?

Meer lezen ... 

Veranderend engagement van jongeren

Een speelplein draaiende houden, met voldoende jongeren die een engagement opnemen; het is niet meer vanzelfsprekend. De zoektocht naar animatoren is niet nieuw. Hun engagement is echter wél veranderd.  


Meer lezen ...

Bepaal je eigen prioriteit(en)

Analyse gedaan? Tijd om prioriteiten te kiezen! Wij schoven er 7 naar voor maar jullie kennen jullie speelplein het best. Schuif dus gerust je eigen prioriteit(en) naar voor!  

Vorming van animatoren

Het aantal geattesteerde (hoofd)animatoren daalt sinds 2016, ook binnen het speelpleinwerk. De reden van deze daling is niet eenduidig, maar enkele maatschappelijke tendensen zijn spelen zeker mee.

Meer lezen ...

Regulitis

Speelpleinwerk is jeugdwerk. Dat lijkt de logica zelve. Maar is dat nog steeds zo? Blijft speelpleinwerk jeugdwerk als er steeds meer professionalisering en administratieve lasten aan vasthangen?  


Meer lezen ...


Financiële druk

De covid-pandemie, alsook de economische gevolgen daarvan, toonden hun effect op de maatschappij en in het bijzonder op kinderen en jongeren. Met welke steun helpen we speelpleinwerkingen vooruit?

Meer lezen ...

Particuliere speelpleinwerkingen onder druk

30% van de speelpleinwerkingen draaien 100% op vrijwilligers. Alles dat impact heeft op speelpleinwerk, voelen deze werkingen des te harder. Hoe zorgen we ervoor dat ze kunnen blijven bestaan?

Meer lezen ...

Het buitenspeelakkoord

De buitenspeelcijfers liegen er niet om. Er wordt nog te weinig buitengespeeld in Vlaanderen en Brussel. Hoog tijd om werk te maken van een buitenspeelbeleid!
Vanuit het traject 365 Dagen Buitenspelen schuiven we enkele werkpunten naar voren, waarvoor jij, als lokale bestuur, de handen uit de mouwen kan steken.   


Meer lezen ...