Bereid je voor



In oktober 2024 is het zover. In alle gemeentes en steden worden nieuwe gemeenteraden en districtsraden verkozen. Zij bepalen tot 2030 het beleid in hun gemeente en dus ook over jouw werking.

Grijp de kansen die deze verkiezingen met zich mee brengen. En om dat te doen, bereid je je best even voor.


Informeer

Nooit eerder gingen zo veel jongeren voor het eerst stemmen. Informeer je stuurgroep en bij uitbreiding de rest van je ploeg. 

  • Waarom zijn de verkiezingen belangrijk?
  • Waarom moeten we daar nu al mee bezig zijn?

Weet je niet waar te beginnen? Deze websites en tools helpen je op weg:

Voorbereid, kies je nu prioriteit(en)


Meer dan speelplein

Het speelpleinwerk beweegt mee met de maatschappij. Ook de VDS ziet veranderingen in het speellandschap en spreekt daardoor sinds kort over speelpleinwerkingen én vakantiewerkingen


Echt samenwerken vertrekt vanuit een gelijke waardering

- Wauter Temmerman 
  Lokaal ondersteuner Brussel


Verzamel materiaal

Als je wil dat er naar je geluisterd wordt, moet je stevig in je schoenen staan. Je moet afkomen met goede en onderbouwde argumenten die gedragen worden.

Om je prioriteiten voor de komende jaren te bepalen zal je dus eerst op zoek moeten gaan naar zoveel mogelijk informatie. Voor het meerjarenplan gaan veel gemeentes in 2024 aan de slag voor hun omgevingsanalyse. Voorzie jij ook info? 

Het evaluatieverslag van de afgelopen zomer(s)
  • Misschien is het nuttig om de evaluatie dit jaar een pak grondiger en uitgebreider aan te pakken?
  • Of duiken er nieuwe inzichten op als je de evaluatieverslagen van de afgelopen jaren naast elkaar te legt?
  • Ex-animatoren uitnodigen levert nieuwe inzichten en een schat aan informatie op?
Haal je eigen speelpleinvisie erbij of schrijf er één
  • Wat stond daar alweer in?
  • Waar kunnen op inzetten?
  • Wat moeten we zeker bewaken?

Op www.speelplein.net/speelpleinvisie inspireert de VDS met gebundelde inhoud, werkvormen en filmpjes over het ontwikkelen en verspreiden van een eigen speelpleinvisie.    

Statistieken en cijfers

Bv. aantal kinderen en animatoren, verhouding jongens/meisjes, wanneer meer/minder, kinderen en jongeren met een beperking…

Breng in kaart hoeveel unieke kinderen er nu al aan je speelplein deelnemen. Hoeveel percent is dat van het totaal aantal kinderen in je gemeente? Check het hier.

Hoeveel jongeren geven jullie kansen op jullie werking? 

Is het interessant om te vergelijken met ander jeugdwerk in je gemeente?

Want sommige jongeren mogen al stemmen en hun ouders zeker!

Op de gemeentemonitor vind je ook een aantal interessante economische ontwikkelingen per gemeente. 

Nog een paar weetjes:

  • Tegen 2027 worden er 7,6% meer 0-3jarigen verwacht en 4% meer kleuters. Ben jij voorbereid?
  • Op dit moment groeit bijna 1 op 5 van de kinderen op in armoede. Hoe zit het in jouw gemeente?
Speel een evaluatiespel

Al spelend evalueren met kinden en of animatoren: daar kan je heel veel informatie uithalen.

Enkele producten die je op weg helpen:

  • Evaluatie-instrument
    Gebruik tijdens de vakantie de speelsfeermeter en breng na de vakantie je speelkansen vanuit materiaal, infrastructuur, animatoren en kinderen in kaart.
  • Speelmeter
    Een poster om de sfeer gedurende heel de zomervakantie te meten. Simpel, maar bruikbaar!  
  • Evaluatietool Kinderen 
    De tool stelt je in staat om op twee manieren de kinderen te gaan bevragen over de kwaliteit van je speelplein. De sfeermeter is een laagdrempelige tool voor kinderparticipatie op je speelplein. Het stellingenparcour is een korte groepsactiviteit?

Enkele andere hapklare voorbeelden:

  • De Klaagmuur: 
    In het echt nagemaakt met grote kartonnen flappen, ergens centraal op het speelplein. Waarheidsgetrouw zitten er in de muur gaatjes waar de kinderen hun klachten kunnen deponeren. Heilige melodieën klinken van achter de muur. Wierookstokjes stoten heilige walmen uit en kaarsen vlammen aan het offerblok. Op regelmatige tijdstippen staat Rabbijn Gezegma met de Koran aan de heilige plaats. Uit zijn gezangen klinken woorden als ‘spelen’, ‘vriendschap’, ‘broeders en zusters’ ... Indien gewenst neemt hij de biecht af. Na het kruisverhoor vraagt hij de kinderen één kaars per rij aan te steken of uit te blazen naargelang de positieve of negatieve geladenheid bij het onderwerp. ’s Avonds vraagt de rabbijn aan de leiding de offers te gedenken en spijst hij de droge kaarsenaantallen in sappige verhalen uit de kindermonden. In de gezangen van morgen zal weerklinken wat God Onze Vader allemaal heeft verbeterd.

  • Speelmeter Mariette: ‘The best a taart can get’ 
    Aan het einde van de speeldag komt de speelmeter het speelterrein op gewandeld. Mariette Gateau, vandaag gekleed in een kleurige bloemenjurk met bijpassende schort, een netje in het haar, de typische keukenklompen, is volledig in de lijn met de laatste nieuwe marktmode. Zoals steeds heeft ze haar grote taartvorm in haar rechterhand, een mandje fruit in de linkerhand, een pollepel in de voorzak en de bloemsuiker onder de arm. Jawel haar favoriete hobby is taarten bakken en vandaag bakt ze een taart met en voor de kinderen.

    Haar fruitmandje bestaat uit verschillende fruitsoorten die iets zeggen over...

    Krieken >Het spelen
    Aardbei > De vriendjes
    Appels > De begeleiding
    Druiven > Het tempo

    Ze pikt 10 kinderen uit de speelpleinpopulatie. Aan hen om te beslissen hoeveel van elke fruitsoort erop komen. Met 5 fruitstukken per persoon, heb je een heus gevulde fruittaart, en met 1 stuk per persoon valt te hopen dat het deeg lekker genoeg is. Tijd om de taart te bakken en Mariette gaat dat direct doen. De speelmeter telt de fruitstukken en presenteert de taart aan de leiding. Aan hen om te bepalen hoe lang ze de oven in mag. De scores worden op de affiche gezet en terwijl de taart aan het rijzen is in de oven, is er even tijd voor een gezellige discussie.

  • De Fantastische Grote Beker-evaluatie-machine. 
    Wil je na elke (halve) speelpleindag een beeld krijgen over hoe kinderen het speelplein ervaren? Laat de kids hun lege bekers van het 4-uurtje naar de Fantastische Grote Beker-evaluatie-machine brengen en in de juiste 'afwas'- buis steken. Een lachend, half-lachend of triestig mannetje geeft aan hoe de dag volgens hen verlopen is. Welke buis heeft de meeste bekers verzameld? En zal de machine morgen ook weer dezelfde vraag stellen?
Een bevraging of enquête

Stel een bevraging of enquête op voor ouders, kinderen, buren met de focus op de verkiezingen: online, ga de straat op, trek naar scholen, stuur een brief…

  • Op www.speelplein.net/evaluatie vind je kant-en-klare werkvormen, voorbeelden van enquêtes, gebundelde inhoud... over evalueren en bevragen van ouders, kinderen, animatoren...
  • 'De jeugdmonitor' is een online bevragingstool waarmee je groepen kinderen en tieners vanaf het 3e leerjaar t.e.m. het 2e middelbaar bevraagt over hoe zij wonen en leven in hun buurt en jouw stad of gemeente ervaren. Spelen, buiten zijn... is één van de thema's die je apart kan bevragen.
  • Bataljong verzamelde heel wat inspraak- en participatiemethodieken om aan de slag te gaan met kinderen en jongeren. 
  • Kind&Samenleving heeft ook heel wat tools om aan de slag te gaan met specifieke thematieken. 
Snuister door oude documenten

Ga op zoek naar de partijprogramma’s van vorige gemeenteraadsverkiezingen. Snuiter door het huidige meerjarenplan of neem de, inmiddels afgeschafte, jeugd(werk)beleidsplannen van je gemeente erbij. Misschien vind je goede, nog onuitgevoerde ideeën. Ontdek je belangrijke nuances. Loze beloftes van politici...

Trends in speelpleinland

Speelpleinwerk zit niet stil, da's duidelijk.

Een paar van de thema's waar heel wat speelpleinen mee bezig zijn of in de toekomst mee zullen bezig zijn:

  • Een nieuwe decreet over buitenschoolse kinderopvang
  • GDPR (privacy)
  • Plaats in het gemeentelijk organogram en meerjarenplan
  • Stijgend aantal kinderen in de gemeente
  • Diversiteit
  • Brede school
  • Instrumentalisering van vrijwilligerswerk
  • Nieuwe vzw-wetgeving
  • Werven en houden van vrijwilligers

Elke vakantie gaan onze lokaal ondersteuners op pad om speelpleinen te bezoeken. Vraag bij hen na wat er leeft in jullie regio.

Check speelplein.net/beterspelen

Neem je pc en surf naar www.speelplein.net/beterspelen.
Op deze pagina’s rond verschillende speelpleinthema’s vind je massa’s inspiratie en voorbeelden van andere werkingen.

  • Welke zaken zouden een vooruitgang betekenen voor jouw werking? 
  • Waar kan jullie speelplein nog iets van leren? Of op welk gebied hebben jullie blijkbaar al een straffe werking…   
Ontdek de programma's van de politieke partijen

Laat jou inspireren en ga op zoek naar de partijprogramma's in jouw gemeente/stad.

Gebruik één van de Debattle of 'tisaanu'-tools

Debattle is het gemeenteraadsverkiezingsproject voor jeugdraden, jeugdverenigingen en ambitieuze jongeren die hun onuitwisbare stempel willen drukken op het lokale jeugdbeleid.

Tisaanu is een team van meer dan 100 jongeren uit Vlaanderen en Brussel dat er voor zorgt dat de stem van jongeren keihard gehoord wordt bij de verkiezingen in 2024. Samen met onze partners gaan ze op zoek naar de thema's waar jongeren van wakker liggen, en maken ze vooral heel veel kabaal. Want ook al is het je eerste keer, jouw stem mag gehoord worden.


Maak werk van inspraak!

Heeft het speelpleinwerk invloed op de meerjarenplanning van de gemeente? Met die vraag gingen we oa. aan de slag in onze vijfjaarlijkse speelpleinenquete. Meer dan de helft van de werkingen geeft aan van wel: 22% zegt dat er naar hen geluisterd wordt, en nog eens 32% geeft aan dat er ‘een beetje’ invloed is op het gemeentelijk beleid. 8% van de werkingen deed hier wel pogingen toe, maar zonder succes. 35% heeft geen invloed en doet daar ook geen inspanningen voor.

De verschillen met 2015 zijn hier toch opmerkelijk: het aantal organisatoren dat aangeeft niet te proberen om invloed te hebben op de meerjarenplanning van de gemeente is zeer fors toegenomen, van één op vijf naar meer dan één op drie. In 2015 gaf 70% nog aan dat zij invloed hadden gehad op de meerjarenplanning; in 2021 is dat nog 54% 


Natuurlijk is de beleidsparticipatie ruimer dan de invloed op de meerjarenplanning. 64% van de organisatoren is ook zelf een gemeentelijke jeugddienst, en bijna de helft van de werkingen neemt deel aan de jeugdraad. Meer dan 40% zet in op goede contacten met de schepenen en met de gemeentelijke diensten.


IN DE KRANT

'Kindercollege debatteert over sportdag en speelpleinwerking'

Het Laatste nieuws, 27-03-18

De leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar van drie basisscholen in Steenokkerzeel hebben in het kindercollege gedebatteerd over de ideale sportdag en speelpleinwerking. Het kindercollege komt één keer per jaar samen. Een afvaardiging van het schepencollege luisterde naar de bekommernissen van de kinderen. Elk jaar wordt een ander thema behandeld. Dit jaar mochten de kinderen het schepencollege duidelijk maken hoe een ideale sportdag of een perfecte speelpleinwerking er voor hen uitziet.Na het kindercollege werden de leerlingen getrakteerd op een gezonde hap en een drankje tijdens de receptie.