Het speelplein op de lokale politieke agenda

13 oktober: Tijd om lokaal te kiezen voor kinderen en jongeren

Lokale verkiezingen bepalen deels mee het beleid van de komende jaren. Afhankelijk welke politiekers aan hun legislatuur mogen beginnen vanaf 1 januari 2025, zal het kind- en jongerenbeleid lokaal worden vormgegeven. Zij bepalen mee welke fysieke en mentale ruimte kinderen en jongeren krijgen op hun grondgebied, hoe er wordt gekeken naar kinderen en jongeren en welk effect dit heeft naar het jeugdwerk en vakantiewerk.  

Samen schrijven zij een meerjarenplan. In het meerjarenplan worden de doelstellingen van het gemeentebeleid neergeschreven en gekoppeld aan de budgetten (inkomsten en uitgaven) die hiervoor zijn voorzien.


Moet je gaan stemmen?

In Vlaanderen geldt, voor de lokale verkiezingen, vanaf 2024 het stemrecht en niet meer de opkomstplicht. Je mag dus, vanaf 18 jaar gaan stemmen. 

In Brussel geldt wel nog steeds de opkomstplicht. Dit houdt in dat je moet opdagen, het stemhokje moet betreden en een stem uitbrengen. Die stem mag echter blanco zijn. 

Waarom zou je lokaal gaan stemmen? Lees er hier alles over. Specifiek op zoek naar info over stemmen in Brussel, die vind je hier!


Kansen voor mijn werking

In dat meerjarenplan staan zaken die je werking rechtstreeks of onrechtstreeks aanbelangen of beïnvloeden.  De VDS inspireerde de lokale mandatarissen met heel wat speelplein- en vakantiewerkgerelateerde zaken waar zij, als toekomstige mandatarissen werk van kunnen maken. 

Ook als werking kan jij mee duwen op deze thematieken.


Europese, federale en regionale verkiezingen?

Op 9 juni 2024 vinden de regionale, federale en Europese verkiezingen plaats. Ook voor die verkiezingen zetten we alles voor je op een rijtje.


De VDS helpt

Onze lokale ondersteuners komen ter plaatse om jou, je stuurgroep, politici te helpen bij het analyseren van kansen voor je werking, om acties te verzinnen, om kennis te maken met je (nieuwe) schepen.


Memorandum

Ontdek hier Pit 32: Politiek spel, waarin we ons memorandum uit de doeken doen!

Als je wil dat er naar je geluisterd wordt, moet je met goede ideeën en onderbouwde argumenten afkomen die gedragen worden. Zorg ervoor dat iedereen wint bij je voorstel.

AAN DE SLAG!

Wat doe je voor de verkiezingen?

Bereid je voor

De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan, tijd om je wakker te schudden. Dat doen we met een brok visie, achtergrond, tijdslijnen en ook werkvormen om deze zomer al eens te luisteren wat je speelpleinkinderen willen.

Kies je prioriteiten

De VDS schuift prioriteiten met bijhorende cijfers en argumentatie naar voor die de komende jaren op lokaal speelpleinwerk afkomen. Schrijf vooral je eigen verhaal, bepaal je eigen prioriteit(en). 

Maak ze kenbaar

Speelpleinwerk is een sterk merk! Tips en trics om te communiceren met politieke partijen en toekomstige schepenen. Jouw prioriteit op hun politieke agenda. Met wie kan je samenwerken?  


Wat doe je na de verkiezingen?

Zit samen met je (nieuwe) schepen

Terug dezelfde schepen? Een nieuwe schepen? Andere partij? Kent hij/zij je speelplein en stuurgroep? Tips en trics om elkaar te leren kennen en samen te werken om je prioriteiten op de agenda van het college te krijgen. 

Verover een plek in het meerjarenplan

Meerjarenplan, wasmedatte?
Het ideale document om je speelpleinprioriteiten te laten realiseren.
Het is hier te doen! Hierin staat zwart op wit wat je bestuur zal uitvoeren. 

Ben je of word je zelf schepen?

Bel ons, mail ons, laat ons toch iets weten! Onze lokaal ondersteuners staan voor je klaar om samen met jou in gesprek te gaan over hoe jij kan luisteren naar de noden van jouw lokale speelpleinerking(en) en/of vakantiewerkingen. Neem snel contact op.


Hoe nuttig vind je deze pagina?


www.tisaanu.be

Een eerste keer gaan stemmen is altijd spannend, dus begin je er best goed geïnformeerd aan.  ’t is aan u! bundelt alle info die je nodig hebt voor je eerste stem-ervaring.  

www.debattle.be

Jongeren kunnen op Debattle terecht met al hun vragen over de gemeenteraadsverkiezingen. Hoogtepunt van Debattle wordt het weekend van 28-29 september 2024 met debatten tussen jongeren en lokale politici. 

www.watwat.be

WAT WAT geeft je antwoorden op de vragen waar jij als jongere mee zit. Ook rond verkiezingen voorzien ze heel wat artikels.