FANTASIE-SPEL

Een fantasiespel is een kleine, gezellige en ongelooflijk boeiende vorm van spelen. Het is ook een unieke manier van spelen. Een fantasiespel loopt immers anders dan gewoonlijk. In deze spelvorm draait alles rond doen-alsof, rond inleving. Een ingekleed spelletje is nog geen fantasiespel. Bij een fantasiespel is het doen-alsof zélf de motor van het spel. Een fantasiespel kan je nooit volledig op voorhand voorbereiden en structureren: je moet kinderen ook heel wat ruimte geven om er hun eigen fantasie in te stoppen. Het verloop van een fantasiespel is dan ook steevast onvoorspelbaar. Het is niet langer: de kinderen spelen en de begeleiders ‘geven het spel’. Hier spelen kinderen en begeleiders samen en is hun inbreng gelijkwaardig. In een fantasiespel speelt de inkleding door en de inleving van de begeleiders een onmisbare rol. Inkleding is niet zomaar een leuke opsmuk maar noodzakelijk om de inleving en de beleving van de deelnemers sterker te maken. Dat maakt het nét echt.


Heb je deze al geprobeerd?

Andere speelpleinwerkingen deden je het al voor!

Ballonnenbad


.


Uitgewerkte speelfiches, kant-en-klaar te gebruiken

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk ontwikkelde kant-en-klare speelfiches die vertrekken vanuit speelimpulsen. Voorzien van een aanbreng, materiaallijst, mogelijke speelimpulsen en begeleiderstips. Af te drukken en meteen te gebruiken op het speelplein. 

Circus Straciatelli. Circus spelen
De Incredebielen. Speelpleinse superhelden
De ridders van de ronde wafel. Ridder spelen
De ronde van Zoetenaaie. Een kermiskoers organiseren
Dieven en detectives. Spion spelen

HEBBES!

Download alle bovenstaande activiteitenfiches in 1 document en ga ermee aan de slag.

Meer lezen over fantasie op het speelplein

Op onze pagina over animatie en inkleding vind je nog veel meer kant-en-klare tips en inspiratiemateriaal over fantasievol spelen met kinderen. Thema's zoals shminken, decors maken, je verkleedkoffer pimpen, je animatoren stimuleren om zich in te kleden, uitgeschreven toneeltjes en personagefiches ... Je vindt het allemaal daar!  

Fantasie en verkleden gaat hand in hand! Specifieke tools om je te helpen bij het verkleden op het speelplein vind je via deze weg. 

Oordeel zelf

Hoe nuttig vond je deze pagina?