Inkleding & animatie

Kinderen houden van fantasie! Meegaan met kleine en grote fantasie-impulsen, verhalen en animaties vinden ze de max. Inkleding zorgt ervoor dat kinderen net dat tikkeltje meer geprikkeld worden door het speelaanbod en helemaal betrokken zijn. 

Werk aan hapklare voorbeelden en tips, zorg voor een uitgebreide verkleedkoffer en een comfortabele sfeer waarin ze zich durven verkleden. Denk met de stuurgroep na over hoe je inkleding op het speelplein aanpakt: elke dag een vervolgverhaal, inkleding per activiteit en/of animatie tijdens vieruurtjes? Door erover te denken en dit te stimuleren wordt inkleding helemaal vanzelfsprekend.

Laat je inspireren door voorbeelden van andere speelpleinen, ga aan de slag met praktische tips en vooral: “doe eens goe zot!”

 


Wat zit er in de schminkkoffer?

Een schminkkoffer is een basis-item op het speelplein. Wat daar hoort in te zitten is vaak een raadsel. Net omdat veel animatoren niet goed weten wat wel/geen goed materiaal is, maken we hier even een overzicht. 

In de koffer zit ...

- Schmink – basiskleuren: Belangrijk is om schmink te nemen op waterbasis. Neem grote potjes (60 ml) voor de meest courante kleuren.

- Penselen: grimeerpenselen zijn er met platte en ronde punt. Probeer voor de dikkere maten de platte punt te kopen (hiermee kan je verschillende diktes schminken); voor de details kan je enkele kleinere met ronde punt voorzien.

- Make-up sponsjes: noodzakelijk om te schminken. Stop ze in een waszak dan kan je ze na gebruik in de wasmachine steken.

- Haarband: Te gebruiken om weelderige haardos-kinderen hun haar naar achter te houden. Je kan ook een oude panty of nylonkous in stroken knippen. Werkt minstens evengoed.

- Een spiegel: Geef de kinderen NA het schminken pas de mogelijkheid om in de spiegel te kijken; anders zitten ze zeker niet stil.

- Glitters: Bestaan in tube-gel vorm maar zijn ook los verkrijgbaar. We raden deze laatste aan omdat deze makkelijker aan te brengen zijn met bv. een penseel. Je kan deze ook in de haren strooien. Gelglitters daarentegen hebben het nadeel dat ze soms uitlopen.

- Cosmetica-watjes

- Schmink-voorbeelden: Handig als voorbeeld. Kan je makkelijk plastificeren.

 


Zelf verkleed-kleren maken

Instructables, dé website voor de doe-het-zelver. Maak je verkleedkleren zelf met één van de 1001 stappenplannen!

Alles begint bij dé verkleedkoffer

20 foto's met tips voor een rijk gevulde en gevarieerde verkleedkoffer voor weinig geld. Sommige foto's zijn ideaal om af te drukken en op te hangen in je verkleedhoek. (Klik hier voor de printversie) Ze helpen de animatoren bij het verkleden en animeren. Je kan ze ook actief verspreiden naar je werkgroep 'verkleden en animatie'.


It's showtime

In deze brochure geven we je heel wat praktische tips in vier hoofdstukken: een verhaal verzinnen, een personage spelen, schminken en verkleden en een decor bouwen. Hoe je animatie ook bekijkt, we zijn er van overtuigd dat je in deze brochure kapstokken en inspiratie vindt om nog meer tot de verbeelding van kinderen te spreken.


Inkleding en verkleden op het speelplein zijn zoals discobolletjes op een ijsje: zoveel smaakvoller en fijner!

Foto-inspiratie

Op www.pinterest.com/speelidee vind je inspiratie over animatie, inkleding, decor en thema's. Laat je inspireren door massa's beelden.

Hoe animatoren doen verkleden?

20 acties en prikkels die kunnen helpen om je animatoren aan het verkleden te krijgen! Verzameld in 1 handig document.


Inspiratieposter, typetjes spelen


Deze verkleedposter met 133 verschillende LEGO®-karakters werkt inspirerend. Elk figuurtje toont precies wat je nodig hebt qua accessoires en kledingstukken om dat personage neer te zetten. Daag je ploeg uit om alle typetjes op de poster volgende vakantie uit te proberen. Aanvinken maar!

“LEGO® is een handelsmerk van de bedrijven van de LEGO Groep. Deze website wordt niet door de LEGO Groep gesteund, geautoriseerd of goedgekeurd”


Maak een verkleedhoek voor kinderen

Een permanente verkleedhoek voor kinderen waarin animatoren speelimpulsen lanceren, hoort op elke kwalitatieve speelpleinwerking. Hieronder vind je enkele tips voor een verkleedhoek: 

 • Voorzie kapstokken om je kleren uit te stallen
 • Zorg voor een pashokje
 • Grote t-shirts zijn perfecte kleedjes voor kinderen
 • Maak een catwalk en doe een foto-shoot
 • Leg er verschillende (oude) schoenen
 • Maak een tattoeshop met plaktattoes
 • Maak een catalogus met alle kleren die er zijn.
 • Maak je eigen videoclip en post die op Tiktok (denk aan de GDPR!)
 • Deel kortingsbonnen uit voor korting op je verkleedkleren. Een ideale promotie.
 • Zorg voor witte t-shirts waar kinderen zelf mee mogen doen wat ze willen (tie dye)
 • Vergeet geen details: Brillen, juwelen, armbanden, ...

Kant-en-klare voorbeelden


Zo doen we dat bij de VDS!

Snel een decor bouwen

Een paar tafels, wat panlatten, klemmen, doeken en stuk karton...
zo simpel kan het bouwen van een decor zijn! In de kringloopwinkel vind je vast wat leuke accessoires zoals een kandelaar, staanlamp, schilderij, oude telefoon... om je decor op te vrolijken.

Zelf aan de slag met decorbouw? In deze infofiche vind je alvast welk materiaal je moet inslaan om ermee te beginnen.

No details please!

Inkleding en versiering zijn de kers op de taart, maar details zijn de grootste valstrik. Eerst de grove structuur dan pas de frutsels die het natuurlijk wél af maken. 

 1. Doeken kunnen snel de ruimte vullen en zorgen voor sfeer. 
 2. Hou ze gaaf door ze niet te nieten, maar gebruik wasknijpers of marktklemmen. 
 3. Spendeer geen tijd aan het knippen en nieten van slingers. Koop dit soort goedkoop inkleedmateriaal in de winkel.
 4. Vermijd soloprojecten. Wanneer je vertrekt vanuit een thema of rode draad is het veel makkelijker om op ideeën te komen en alles past bij elkaar als geheel.   
 5. Groot karton beschilder je met de papborstel voor een snel en mooi resultaat. Leng je plakkaatverf aan met water. Tekeningen kan je beamen. Je vindt groot karton gratis bij elektrozaken en fietsenhandels.
 6. Betrek de kinderen. Je hoeft niet alles zelf te doen. Het zorgt meteen voor enkele plezante activiteiten, het speelplein wordt zo écht hun plek en ze zullen er ook meer zorg voor dragen.  

Wat het helemaal afmaakt...

Nepbloed, ons eetbaar recept!

Geen dure dingen, maar low-budget én volledig eetbaar. Je kan nepbloed makkelijk maken met volgende ingrediënten: 

 • Kandijsiroop (ook wel pannenkoekensiroop genoemd). Koop niet de caremelversie! 
 • Voedingskleurstof rood. Te koop in de grotere supermarkt. 

Meng een theelepel kandijsiroop met tien druppels kleurstof, leng aan met water en tadaa: heerlijk nepbloed!

Geluidseffecten

De Britse openbare omroep BBC heeft zijn hele archief aan geluidseffecten gratis online ter beschikking gesteld. Het gaat om meer dan 16.000 korte audiobestandjes, in handig downloadbaar wav-formaat. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit ertussen: een Zuid-Amerikaanse papegaai die tatert en snatert, het geluid van de Afrikaanse jungle bij valavond...Verkleden en inkleden zonder te kwetsen

Verkleden, inkleding, animatie... zijn verweven met de identiteit van de methodiek speelpleinwerk. Fantasie in spel en spelen zijn een belangrijke opstap naar intens spelen. Op onze cursussen zijn het vaste waarden die doorheen alle sessies aan bod komen. Echter worden er vandaag heel wat vragen gesteld bij stereotiepe beelden. Culturele appropriatie is een hot topic. Hoe kunnen we voluit verkleden en inkleden zonder mensen te kwetsen is het uitgangspunt van een vernieuwde visie waaraan we werken. Het stellen van die vraag, het besef, is alvast een goed begin! 


Treiteren van ingeklede animatoren

Kinderen gaan voluit mee in de fantasie-elementen van een bepaald spel. Maar soms loopt het wat moeilijker. Ze trekken aan de cape van Superman, ze halen de pruik van ons mémé van het hoofd, ze lopen weg met de kepie van de politieman … Als animator kan de goesting om de inkleding vol te houden, dan heel ver weg zijn.


Enkele tips
 • Een typetje is en blijft een leuke speelimpuls. Een reactie van kinderen is dus normaal en meestal speels bedoeld. Probeer de situatie in je rolletje op te lossen. De politieman schrijft een boete uit, ons mémé schaamt zich voor hare kale kop (dus terugbrengen die pruik), superman verliest zijn krachten als de cape beschadigd wordt. De boodschap is dus: beschouw het gedrag van deze kinderen niet als storend. Afstraffen lijkt ons niet nodig.
 • Als een bepaald treitergedrag lang aanhoudt, dan kan je wel kort uit je rolletje stappen. Zo kan je even duidelijkheid scheppen: het gedrag van het kind is niet meer grappig! Het stoort het verloop van het spel en dat is niet leuk voor de andere kinderen. (Tip: als het wel leuk is voor andere kinderen, moet je er misschien verder in gaan. Organiseer een race spurten met pruik …)
 • Je kan dit aanhoudend gedrag proberen voorkomen door je rolletje te gaan benutten. Je negeert het treiteren en probeert van daaruit ander gedrag uit te lokken. Je kan in je rolletje namelijk ook andere spelimpulsen gebruiken: samen over de grond sluipen om Godzilla te vangen of om het geheime recept voor koekjes te ontdekken.
 • Misschien verkleden de kinderen zich ook graag en moet je iedereen wat fantasiemateriaal in de handen stoppen alvorens je je eigen verkleding kan aanhouden.

Vorming ter plaatse

Heeft jouw animatorenteam nood aan een vorming rond het voorbereiden van toneeltjes, het bedenken van een goed verhaal of het inkleden van een ruimte? Wil je concreet aan de slag: personages spelen, leren om in je rol te blijven...  

Gedurende 2,5u dompelt de VDS, op jouw vraag, de ploeg onder in een deelaspect van inkleding & animatie. Verwacht je aan een speelse, zotte doe-sessie vol tips en technieken die onmiddellijk bruikbaar zijn op het speelplein. Meer weten...  

Advies ter plaatse

Vanuit onze expertise en deskundigheid geven we rond alle praktische en inhoudelijke aspecten van speelpleinwerk een onderbouwde aanbeveling, zo ook over inkleding en animatie.

 • "Ik vind de kwaliteit van onze inkleding en/of toneeltjes maar zus en zo. Hoe kunnen we binnen onze werking de kwaliteit weer opkrikken?" 
 • "Hoe krijg je animatoren zover om een pruik op te zetten, zich te smijten en zelf ook plezier te beleven aan verkleden?"
 • "Wij willen een verkleedhoek op het speelplein. Hoe pakken we dat aan?"
 • "We willen inkleding en animatie een meer structurele plaats geven in onze werking. Kan de VDS daarbij helpen?" 

Deze en vele andere vragen krijgen een antwoord tijdens een advies ter plaatse. Gewapend met vele voorbeelden zoeken we voor jouw werking naar pasklare antwoorden. Meer weten...