1. KNIJPSPOTHOUDERS Knijpspots hebben het voordeel dat ze overal aan vast te hechten zijn. Indien je je kostbare spot toch niet vertrouwt, kan je de klemmen combineren met Ducttape of spanbandjes.
2. SPOTS Spots hebben het voordeel dat ze een reflectie laag hebben en het licht dus naar één kant reflecteren. Kleine spots van 60W en iets grotere van 80W zijn ideaal om het juiste sfeertje op te wekken.
3. LICHTKRANSEN Een lichtkrans zorgt meteen voor een gezellige sfeer. Indien je ze goedkoop wil aankopen; wacht dan tot nét na de kerstperiode.
4. HASPEL Natuurlijk zullen al je elektro-materialen voeding nodig hebben en soms zit je nu nét niet aan dat stopcontact dat je wou. Kijk voor het gebruik van de haspel wel naar het maximum vermogen dat je hier op mag aansluiten.
5. VERLENGDRADEN Om de menige licht- en geluidsbenodigdheden te voorzien van genoeg stopcontacten gebruik je best verlengdraden mét verdeeldozen aan. Let ook hier op het maximaal toelaatbare vermogen.
6. BLACKLIGHT Dinner in the dark? Spookeffecten? Een blacklight brengt je direct in een hele andere sfeer. Heerlijk in combinatie met fluokleuren, blacklightverf, ...
7. LEGERNET Het camouflagenet of legernet maakt van je decor meteen een jungle, bos of ander natuurobject. De plastieke versie is goedkoper, minder zwaar en zal minder snel muf ruiken dan een écht legernet.
8. DOEKEN LOW QUALITY Naast de toneeldoeken (High Quality) zijn een hoop low quality-doeken onmisbaar. Te gebruiken als tafelkleedje, op te vullen gaatjes, ... Witte doeken kan je makkelijk verkrijgen door alle kinderen een oude bedovertrek te laten meenemen; dan is het niet zo erg dat deze eens worden versneden of verknipt.
9. ATTRIBUTEN "Dingen die in eerste instantie onnuttig lijken maar ooit nog wel eens van pas kunnen komen". Onder deze definitie kan je attributen steken. Vazen, beelden, kapotte computerschermen, postuurkes, schilderijen, ... Dit materiaal kost bijna niets en zal je inkleding en decor zeker en vast een meerwaarde geven.
10. MUZIEKINSTALLATIE Wanneer je werkt met achtergrondgeluiden, achtergrondmuziek of andere knaleffecten; zal een goede muziekinstallatie zeker en vast van pas komen. Een boomblaster is ideaal; je hoeft geen boxen aan te sluiten en tegenwoordig is zelfs je ipod of MP3-speler ook aansluitbaar; zorg wel voor het juist kabeltje.
11. ROOKMACHINE Niet enkel te gebruiken voor een vet feestje, maar ook voor zompige moerassen, koude bossen en het nabootsen van brand. Te verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Een goed(koop) exemplaar kost om en bij de 50 euro (bv bij het MateriaalMagazijn) , inclusief 5L rookvloeistof; en daar kom je héél lang mee toe!
12. NATUUR-MATERIAAL Waarom bomen en bladeren namaken als ze gratis ter beschikbaar zijn in een bos verderop? Wil je een bos in je ruimte, leg dode bladeren op de grond. Wil je wat bomen of struiken; kies voor bamboe een in pot. Wil je woestijn, kap de zandbak leeg in de eetzaal.
13. PANLATTEN Worden normaal gebruikt om daken te maken. 19mmx28mm groot x 2,7m lang en niet duur. Wij gebruiken ze om doeken op te hangen, constructies te bouwen, ... Indien je er zorg voor draagt kunnen ze lang meegaan. Voorzie in enkele basislengtes zodat je niet moet zagen!
14. PVC-BUIZEN Wil je bogen (bv. poorten), deuren of andere ronde vormen in je inkleding stoppen; dan zijn PVC-buizen onmisbaar. Houd je buighoek wel groot genoeg, anders breken ze. Komen voor in verschillende diameters (16mm is perfect), en zijn vaak allemaal 3m lang.
15. TONEELKLEMMEN Wordt ook wel marktklem of knijpklem genoemd. Ideaal om doeken of karton aan panlatten of ruimten vast te "knijpen". Koop ze best per 2, dan zijn ze goedkoper en kijk hiervoor eens bij het MateriaalMagazijn.
16. PAPIERTAPE Wil je dingen vast tapen aan muren? Gebruik dan papiertape zodat de verf niet loskomt. Indien je niet wil dat je voorwerpen plakken van te tapen, kan je ook eerst een klein laagje papiertape zetten waarover je dan de sterkere plastiek of ducttape aanbrengt.
17. PLASTIEKTAPE Veel sterkere tape dan papiertape. Te gebruiken om panlatten, PVC-buizen, ... vast te tapen. Het enige nadeel aan deze tape is dat hij makkelijker plaksel nalaat bij het verwijderen van de tape.
18. DUCTTAPE Ook wel textieltape genoemd. Ideaal om waterdichte of permanentere, stevige bouwsels te maken. De power tape van pattex is de duurste (8,5 euro per 25m); een goede richtprijs is echter 2,5 euro per rol.
19. (herbruikbare) SPANBANDJES Kan je gebruiken om snel dingen aan elkaar te bevestigen. Makkelijker te verwijderen en zeer stevig; maar ook wel een beetje duurder. Je kan meerdere stuks combineren tot één langer spanbandje door ze in elkaar te schuiven. Gewoon te verwijderen met een schaar en wederom goedkoper in 2,5-eurobakken in Gamma of Brico.
20. LANDBOUWPLASTIEK Wil je ruimten of constructies snel lichtdicht maken en heb je weinig donkere doeken; dan is "zwarte plastiek" ideaal. Een grote rol (500m) kost vrij veel geld (+/- 75 euro) maar je zal er héél lang mee toekomen indien je niet van plan bent menige gebouwen in te pakken...
21. KARTON Zowel dozen als grote vellen zijn, indien je eventjes zoekt, vaak gratis ergens af te halen. Dozen kunnen dienen als "bouwstenen", platen als snelle afdichting. Je kan ze makkelijk klemmen, nieten of tapen aan een panlat.
22. SJORPALEN & SJORKOORD Wil je permanente buitendecors maken, dan zijn sjorpalen (en sjorkoord) dé manier om al jou noden te vervullen. Leer wel best even wat sjortechnieken. Koop best altijd dezelfde diameter, zodat je geen verschillende grondboren moet gebruiken wanneer je ze in de grond wil zetten.
23. PALETTEN Standaard paletten noemen we Euro-paletten (EPAL) en zijn te koop aan +/- 5 euro per stuk. Andere niet- standaardmaten zijn, bij de lokale handelaars, vaak gratis te verkrijgen en kunnen dan ook wel eens uit elkaar gezaagd worden. Paletten zijn ideaal om grote permanente constructies op je speelplein te zetten.