Animatoren met een beperking

Sinds 2006 zet de VDS sterk in op inclusie op het speelplein. Speelpleinwerkingen creëren zo veel mogelijk speelkansen voor kinderen en jongeren en daarbij willen we niemand uitsluiten. Intussen zetten meer dan 150 werkingen hun deuren expliciet open voor kinderen met een beperking. Doorheen die jaren kregen dus heel wat kinderen met een beperking de kans om mee te spelen op het speelplein.

Die kinderen werden ouder natuurlijk en een deel van deze jongeren zet zich graag in als animator op het speelplein. Niet onlogisch, als je ziet dat je leeftijdsgenoten animator worden en dat die animatorenploeg toch wel een heel gezellige bende lijkt.

Een van die jongeren is Evy, co-animator op speelplein Joepla in Lochristi. Daar vindt ze het naar eigen zeggen supertof! Ook haar speelpleinverantwoordelijken heet veel lovende woorden over haar. Ontdek het verhaal van Evy.


Co-Animatoren op het speelplein

Wat is een co-animator?

Een co-animator is een jongere met een verstandelijke beperking die op basis van eigen talenten en met de nodige ondersteuning een aantal deeltaken op het speelplein op zich neemt. Als co-animator ben je een meerwaarde voor en een deel van de animatorenploeg.

Een sprekend artikel uit het magazine St*rk:
'Een dag op een inclusief speelplein'

Verwachtingen?

Er is geen standaard takenpakket van een co-animator. Er wordt altijd op maat gewerkt. Elke co-animator bepaald samen met het speelplein aan de hand van foto's zijn of haar takenpakket: meespelen met kleuters, toneel spelen, ouders en kinderen welkom heten, helpende hand bij het vieruurtje, agent op het go-cartparcours. Er wordt steeds vertrokken vanuit de talenten. Wat doet hij/zij/die graag en goed en wat wil die nog graag bijleren.

Word co-animator

Ben je tussen de 15 en 26 jaar oud? Hou je van spelen op het speelplein en plezier maken met leeftijdsgenoten? Wil je deel uitmaken van een animatoren-ploeg? En heb je een verstandelijke beperking? Dan is de cursus co-animator iets voor jou!

 

 


Alle talenten zijn welkom op het speelplein!

Inzetten op talent op het speelplein

In deze brochure Co-animatoren (2017) lees je alles over talenten en hoe je er mee aan de slag kan op het speelplein bij alle animatoren. Het tweede deel is een praktische toepassing met het co-animatorverhaal van kennismaking tot evaluatie.

FAQ

In deze infofiche geven we alvast antwoord op de meest gestelde vragen van speelpleinverantwoordelijken rond co-animatoren. 

Interessant leesvoer

Brochure ‘leiding met een beperking’

Meer en meer kinderen en jongeren met een beperking nemen deel aan het jeugdwerk. Het is dan ook logisch dat er meer en meer jongeren met een beperking leid(st)er willen worden. Maar dit roept vaak vragen op: 'Kan dit?', 'Hoe gebeurt dit in de praktijk?', 'Wat zijn mogelijkheden en grenzen?'... Op deze en nog heel wat andere vragen proberen we je in de brochure 'leiding met een beperking' een antwoord te geven.

Buitenbeentje in de leiding

'Jongeren met een handicap in leiding.' 
Een publicatie van Scouts & Gidsen Vlaanderen (2009).
Deze brochure is ondertussen bijna 15 jaar oud. Sommige dingen zijn daardoor al een beetje achterhaald, maar heel wat zaken in deze brochure zijn nog steeds erg bruikbaar. Beetje tussen de lijnen dus :).


Voorbeelden

Certificaat/getuigschrift/attest op maat

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vindt het belangrijk dat de inspanningen en prestaties van deze jongeren de nodige erkenning krijgen. Daarom reiken wij zelf het getuigschrift ‘co-animator op het speelplein’. Dit is de afronding van het hele opleidingstraject, dus na het volgen van een cursus en een stageperiode. De co-animatoren blikken nog eens terug op de zomer en worden elk in de bloemetjes gezet. Met een papier waarop staat dat de animator in staat is zijn taken uit te voeren op het speelplein, geef je de nodige erkenning

Aftelkalender naar de zomer

Een aftelkalender is plezant voor alle animatoren, maar speelplein ’t Zonnetje uit Zonhoven werkte dit specifiek uit om structuur te bieden voor een hulpanimator met een mentale beperking. 

Evaluatieformulier

Onze visie

Animator op het speelplein

Deze visietekst legt de visie van de VDS op animatoren uit. Je leest hoe goesting en betrokkenheid hand in hand gaan. Speelpleinwerk is jeugdwerk en heeft jongeren als doelgroep, zoveel is zeker!


Lees meer over animatoren werven, behouden, betrekken en taken/afspraken.


Vragen over animatoren met een beperking?
Neem contact op met onze medewerker inclusie, .