03 apr 2020

Het speelplein... in quarantaine

Hoe kunnen we in deze tijden optimaal voorbereiden voor de zomer?
Nu iedereen in zijn kot blijft en we zoveel mogelijk afstand van elkaar bewaren, zal je de voorbereiding moeten aanpassen. Geen funmomentjes in het animatorenlokaal, bye bye voorbereidingsweekend en samen alvast opruimen in het materiaalkot mag niet meer. 

Op deze tijdelijke webpagina geven we je wat handvaten mee om de zomer toch optimaal voor te bereiden en het contact met je ploeg te onderhouden.


Elke crisis creëert ook kansen!

Je moet dingen aanpassen, dat klopt. Maar die aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat je ineens animatoren kan betrekken bij wie dat voorheen moeilijker lukte.

Wie weet engageer je eindelijk die ene animator die altijd last minute afzegt voor de vergaderingen omdat iedereen wel even tijd heeft om achter z’n webcam te kruipen. En zo kan Pieter vanop zijn Erasmus in Chili ineens ook zijn steentje bijdragen!

Nieuw sinds 22/04

  • Digitaal vergaderen verder uitgewerkt met vergadertips, vergadermodellen en digitale tools
  • Opstarten van zomerinschrijvingen
  • Het werken met een communicatiestop
  • Relevante info hoger op de pagina

Wij blijven aan deze pagina werken!

Wij blijven werken aan deze pagina. Mis je inhoud? Laat het ons weten!


Wij staan voor je klaar!

Een vraag? Nood aan een externe blik? Goesting om eens te ventileren? Mis je inhoud op deze pagina? Heb je een tip... 

Onze lokale ondersteuners staan voor je klaar!


Het opstarten van zomerinschrijvingen

Heel wat speelpleinen starten meteen na de paasvakantie met zomerinschrijvingen. Ook nu bereiken ons veel vragen over hoe je dat in deze tijden het best aanpakt.

We raden in de eerste plaats aan om de inschrijvingen uit te stellen tot er meer nieuws is over de jeugdwerkzomer. Op die manier vermijd je een hele hoop extra werk indien blijkt dat je ingrijpende aanpassingen moet doorvoeren.

In de eerste plaats willen speelpleinen duidelijkheid bieden aan kinderen en hun ouders. Ook al kan niemand op dit moment voor die duidelijkheid zorgen, je gaat er best mee aan de slag.

Maak alvast een lijst aan van mensen die graag op de hoogte gehouden willen worden van jouw speelpleinnieuws. Dat zorgt ervoor dat je snel kan schakelen wanneer er meer nieuws komt. Laat regelmatig iets van je horen, ook al heb je niets nieuws te melden. Je kan bijvoorbeeld laten weten wanneer je hen de volgende keer iets laat weten.

Kan of wil je niet langer wachten met het opstarten van de inschrijvingen? Hou dan alvast rekening met deze zaken:

  • Denk op voorhand na hoe je zal werken als je de capaciteit moet verminderen. Wie geef je voorrang? Waarom net hen? Communiceer daar open en transparant over bij het inschrijven zelf, zo zijn ouders al op de hoogte en vermijd je latere discussies. 
  • Terugbetalingen doen brengt veel extra werk met zich mee. Stel zo mogelijk de effectieve betaling uit tot je er zeker van bent dat je speelplein kan doorgaan. Vraag preventief rekeningnummers voor terugbetaling op moest je de betaling niet kunnen uitstellen.

De VDS raadt aan om de inschrijvingen uit te stellen tot er meer duidelijkheid is over de zomer

Kan het ook zonder?

Heel wat speelpleinen werken helemaal zonder voorinschrijvingen. Op die manier kunnen kinderen op de dag zélf beslissen of ze naar het speelplein komen.

Benieuwd hoe ze dat aanpakken? Neem dan zeker contact op met je lokaal ondersteuner.


Infobundel inschrijfsystemen

In de infobundel inschrijfsystemen nemen we alle aspecten van het inschrijven onder de loep.

Ga met deze brochure in de hand na waar drempels zitten in jouw inschrijfsysteem en werk deze weg.


De ploeg klaarstomen voor de zomer

'In uw kot blijven' heeft een impact op de ploeg: Weekends worden afgelast, je ziet elkaar niet in de paasvakantie en activiteiten voor animatoren kunnen niet doorgaan.

Maar je kan er natuurlijk nu al voor zorgen dat de zomer geweldig wordt. We hebben wat schade in te halen!

We denken alvast aan:

  • Blijven werken aan verbondenheid binnen de ploeg
  • Zorgen dat de praktische voorbereiding van de zomer rond geraakt - met zoveel mogelijk inspraak van de animatorenploeg
  • Zorgen dat de ploeg gevormd is en alle informatie tot bij de animatoren raakt
  • Werven van nieuwe animatoren

In de pijplijn

Ook de VDS blijft niet bij de pakken zitten. We zijn momenteel hard bezig met het ontwikkelen van filmpjes met 'speelpleintheorie' op maat van startende animatoren.

Je ziet het resultaat ongetwijfeld verschijnen!


Kunnen we nog wel animatoren werven voor de zomer?

De wereld draait door. Misschien wel een beetje trager op dit moment, maar de zomer komt er nog steeds aan. We zeggen dus volmondig: Ja!

Je zal natuurlijk in je manier van werven een aantal dingen moeten aanpassen. Zo hoorden we al dat Speelplein Affligem hun startdag voor nieuwe animatoren vervangt door digitale intakegesprekken.

Zorg voor extra manieren om kennis te maken met het speelplein en te laten zien wie jullie zijn en wat jullie doen:

  • Een rondleidingsfilmpje op de speelpleinlocatie
    (doe die gerust live in een groepsgesprek)
  • Elke animator maakt filmpje waarin ze zich voorstellen
  • Duik in het archief van je speelplein en post iedere dag een foto
  • Hang posters op in supermarkten en bakker
    (iedereen moet nog steeds eten)

Alles over het werven van animatoren

We weidden een hele Beter Spelen-pagina aan werving. Je vind er een heleboel voorbeelden van andere speelpleinen en tips & tricks voor een geslaagde werving.

 


Vorming ter plaatse voor starters

Speciaal voor animatoren die niet konden deelnemen aan de paascursussen bekijken we of er interesse is in een intergemeentelijke vorming ter plaatse voor starters.

Op deze vorming krijgen nieuwe animatoren een basis om hun eerste weken op het speelplein tot een goed einde te brengen. We zijn deze vorming nog vollop aan het ontwikkelen. We kunnen je dus nog niet veel vertellen over de inhoud, maar we geven hem wel alvast de VDS-garantie mee!

Omdat het vaak om kleine aantallen animatoren gaat proberen we deze vorming intergemeentelijk te organiseren. We zoeken nu uit van waar cursisten komen die interesse hebben en bekijken of zelf proactief een aantal gemeenten kunnen opbellen waarbij het ons interessant lijkt om op dit aanbod in te tekenen. Wordt vervolgd.


Digitaal vergaderen

Digitale vergadermodellen

In het echte leven passen we een vergaderopstelling makkelijk aan. Even stoelen en tafels verplaatsen, opsplitsen en naar een ander lokaal, ... Het voelt heel natuurlijk aan om je vergadersetting aan te passen naar wat je op dat moment nodig hebt.

In digitale vergaderingen ligt dat net iets anders. Je kan niet zo makkelijk op het moment zelf beslissen het anders aan te pakken en denkt dus best op vaarhand goed na over de werkvormen die je gebruikt.

We geven je een duwtje in de rug door een aantal online vergadermodellen mee te geven.

Combineer en experimenteer naar hartelust! Maak zeker ook gebruik van deze periode om systemen uit te proberen. Je ontdekt gegarandeerd nieuwe manieren om jouw ploeg te betrekken.


Hou er rekening mee...

Digitale vergaderingen met animatoren werken zeer goed. Dat kunnen we met de VDS alvast bevestigen.
Maar onthoud dat niet iedereen kan meedoen met online pret: 

  • Je hebt geen eigen laptop en kan op dit moment de famillielaptop niet gebruiken
  • Je hebt geen ruimte waar je je kan afzonderen, je zus speelt op de kamer en in de living wordt TV gekeken
  • Je kan wel boven rustig videochatten, maar je daar is geen WIFI en je mobiel internet is op.

We geven je deze voorbeelden mee om duidelijk te maken dat 'niet kunnen meedoen' met het hele online-verhaal heel alledaags kan zijn. Dit gebeurt ook in jouw ploeg!

Welke app is het beste?

VDS-vrijwilliger Luna Nys maakte voor Schamper (UGent) een rankschikking van enkele van de meest gebruikte online communicatietools om digitaal te vergaderen.

Bekijk het artikel

Intussen bereiken ons ook bezorgdheden over de veiligheid van ee aantal van die applicaties. Je vind er meer over verder op deze pagina.


Algemene vergadering

Omwille van Corona gelden een aantal versoepelingen voor de verplichte Algemene Vergadering van vzw's.

Lees het hier


De Webinar

Een webinar bekijk je best als een online 'les'. Eén persoon geeft een uiteenzetting, het publiek volgt en er is ruimte voor interactie, maar de interactie is eerder ondersteunend.

Deze werkvorm werkt goed om informatie over te brengen aan een grote groep. Je kan bovendien de webinar opnemen en beschikbaar maken voor mensen die er niet bij konden zijn.

Digitaal opsplitsen

Net zoals je dat in het echt doet kan je ook online opsplitsen in verschillende groepjes. In plaats van je te verplaatsen naar een apart lokaal start je verschillende vieochats op.

Deelnemers kunnen dan kiezen naar welk videogesprek ze gaan om een bijdrage te leveren. Zorg daarbij voor een goede 'navigatie' tussen de verschillende groepen.

Op deze manier kan je eindeloos veel groepen tegelijk aan het werk zetten. We zagen zelfs al voorbeelden met tientallen simultane gesprekken.

Digitale vergadering

Op een 'gewone' digitale vergadering probeer je de omstandigheden van een fysieke vergadering zo goed mogelijk na te bootsen.

Werkt vooral goed met kleinere groepen die taakgericht aan de slag gaan, maar met goede werkvormen kan je dit ook met grote groepen doen.


Digitale vergadertips

Digitaal vergaderen heeft wat weg van fysieke bijeenkomsten. Je kan elkaar zien, met elkaar discussieren en samen beslissingen maken.

Langs de andere kant is het ook heel anders: Je kan niet snel overleggen met je buur als je even niet mee bent, pauzes voelen vreemd aan en je mist heel wat non-verbale communicatie. (Je kan ook niet goed zien of niemand in pyamabroek of met krokodillenstaart meedoet, maar daar gaan we het hier niet over hebben)

We geven je hier een aantal tips mee om de vergaderingen vlot te doen lopen:

  • Voorzie aan het begin van de vergadering tijd om even bij te praten. Je kan bijvooàrbeeld afspreken dat je een half uurtje voor de start van de vergadering het 'digitale lokaal'
  • Ook digitaal kan je een heleboel energisers doen. In dit filmpje vind je een er een heleboel.
  • Spreek duidelijke gebaren af waarmee je bijvoorbeeld kan aangeven of je instemt met wat gezegd wordt, of eerder niet. In een aantal apps kan je dat ook doen met allerhande smiley's en symbolen.
  • Vraag aan de deelnemers om hun micro uit te zetten als ze niet aan het woord zijn. Op die manier vermijd je heel wat achtergrondlawaai.
  • Zorg voor een gespreksleider die de agenda bewaakt en het woord geeft aan wie wil spreken. Herhaal regelmatig wat er gezegd werd zodat iedereen mee is.
  • Maak gebruik van 'tools voor online inspraak' die je verder op deze pagina vindt.
  • De meeste applicaties staan toe om je scherm of een deel ervan te delen. Deel in de eerste plaats het verslag dat je aan het maken bent. Op die manier kunnen deelnemers makkelijker volgen. Je kan natuurlijk ook presentaties, werkbladen of andere documenten delen.
  • Naar je scherm kijken is vermoeiend. Het vraagt meer concentratie dan aan een gewone vergadering deelnemen en je moet meer discipline aan de dag leggen. Voorzie dus meer pauze dan anders. Spreek het uur af waarop je iedereen terug verwacht in de vergadering. Niets belet je natuurlijk om zélf gezellig te blijven babbelen!
  • Mopjes? Iets te zeggen dat niet meteen bij het thema hoort? Snel iemand briefen die er later bij komt zonder het gesprek stil te leggen? Gebruik de chatfunctie die je in iedere app vindt!

Digitale vergadertools

  • Mentimeter werkt zeer goed om samen te brainstormen. Het is een tool die je 'live' gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een videochat. Groepsleden kunnen antwoorden op vragen in tekst of gewoon stemmen. Je ziet de antwoorden meteen als presentatie verschijnen. (BEVRAGEN + BESLISSEN)
  • Om gedurende langere tijd input te verzamelen kan je Padlet gebruiken. Je kan met de app een bord maken waarop je input vraagt over verschillende ideeën. Maak vragen maken met foto's, links of gewoon tekst. (BEVRAGEN)
  • Polls op Facebook kunnen een manier zijn om werk te verdelen, maar ook om beslissingen te maken. In commentaren kan je ook nuance aanbrengen. Je kan via pagina's ook 'het grote publiek' gaan bevragen. Het grote nadeel is dat als je meerdere vragen hebt je snel het overzicht kwijt bent. (BEVRAGEN + BESLISSEN)
  • Met een Google Form kan je langere enquetes maken en verschillende soorten antwoordmogelijkheden kiezen. Is zeer gebruiksvriendelijk en je kan makkelijk overzichtelijke statistieken trekken per vraag (BEVRAGEN + BESLISSEN)
  • Werk je samen aan één groot project? Gebruik dan een gedeeld systeem om notities te nemen, zoals Microsoft OneNote of Google Docs. Op die manier kunnen meerdere mensen tegelijk aan hetzelfde bestand werken. Werkt ook goed tijdens videochats.
  • Jamboard is een google-applicatie die je het beste kan vergelijken met een digitaal whiteboard waar je allemaal samen aan kaan werken. Zeer handig instrument om samen te brainstormen of zaken te analyseren. Het digitaal equivalent van een flap en post-its.
  • Sli.do kan je gebruiken om je digitale vergaderingen nog net iets interactiever te maken. Je kan deelnemers vragen laten stellen, input laten geven en stemmen op polls die je maakt.

Niets is gratis...

'Voor niets komt de zon op' wordt wel eens gezegd. Ook bij het gebruik van applicaties om samen te spelen en te videochatten is dat waar.

De app's zijn dat wel vaak gratis te gebruiken, maar je betaalt ervoor... met jouw privacy.

Met name over de app's ZOOM en HOUSEPARTY bereiken ons berichten dat de veiligheid ervan te wensen overlaat.

Zo stond onlangs op de site van VRT NWS te lezen dat bovengenoemde app's nogal wat beveiligingsrisico's inhouden en jouw gesprekken niet helemaal privé zijn. Dat gaat dan zowel over het doorsturen van privégegevens door de apps zelf, als echte beveiligingslekken waardoor anderen je gesprekken kunnen meevolgen en zelfs ongevraagd ongepast inhoud kunnen delen in jouw gesprek.


Spelen in videochat

In iedere streamingparty komt er wel eens een moment waarop het allemaal stilvalt. Blaas je feestje terug leven in met deze ideeën:

  • Geef eens een rondleiding van je huis
  • Speel pictionary
  • Wie haalt het snelst een ...
  • Verkleedfeestje online: Wie zijn de topmodellen van de week?
  • Wie kan het snelst een kaartenhuisje bouwen (je mag in geen geval naar iemand ander's huis gaan om het om te blazen)
  • Luister nog eens samen naar de top-50 speelpleinhits
  • Maak je eigen mondmasker, versier het en hou een online verkiezing

Andere applicaties

TikTok

'The next big thing' TikTok beleeft hoogdagen. Op de app kan je meedoen met verschillende uitdagingen en video's van je prestaties posten.

Ideaal materiaal voor jouw ploeg!

Houseparty

Een app die bedoeld is om feestjes-van-op-afstand te organiseren. Komt inclusief spelletjes en communicatiemogelijkheden! Ook hier kan je weerwolven ;)

Plato

Op deze app kan je met animatoren afspreken en samen spelletjes spelen. Combineer dat met een videocall, en een legendarisch spelletje Weerwolven is begonnen!

QuaranTEAM

Pimento ontwikkelde op recordtempo een brochure met 19 opdrachten rond teambuilding, kennismaking en zelfreflectie. Ideaal om van op een afstand te werken aan het teamgevoel binnen je ploeg.



Inspraak... van op een afstandje

Inspraak vragen van en geven aan de ploeg is het middel bij uitstek om je ploeg te betrekken bij het speelplein. Heel vaak gebeurt dat door aan een tafel te gaan zitten, een thema te bespreken en een beslissing te nemen.

Dat samen rond een tafel zitten even niet meer kan, betekent natuurlijk niet dat inspraak onmogelijk geworden is.

Er bestaan voor ieder thema grofweg drie niveau's van inspraak:

  • Op de hoogte zijn van beslissingen (INFORMEREN)
  • Je mening kunnen geven (BEVRAGEN)
  • Kunnen (mee)beslissen (BESLISSEN)

Gebruik in de eerste plaats dit sjabloon uit DNA 9: 'Prettig gestuurd' om per thema ieders niveau van inspraak in kaart te brengen. Op die manier kan je heel makkelijk per (sub)thema zien wie je er allemaal voor wil bevragen. Tegelijk kan je ook per rol zien over welke thema's je inspraak kan geven.

Om het in te vullen ga voor ieder thema aanduiden welke soort inspraak er nodig is. Noteer 'Informeren', 'bevragen' of 'beslissen' bij de juiste rol. Nadien ga je per rol kijken welke vorm van inspraak nodig is.

Maak per rol een plan op: Wie vraag je wat? Op welke manier? Wanneer?

Door het inspraakproces planmatig aan te pakken vermijd je dat je groepen van het speelplein vergeet, kan je de vragen bundelen (of net spreiden in de tijd).

Alles over het betrekken van animatoren

Het betrekken van de hele ploeg zorgt ervoor dat jouw speelplein betere beslissingen maakt, én dat animatoren langer op het speelplein staan.

Lees er alles over op de BeterSpelenpagina!



Praktische organisatie

Groepsaankoop Materiaalmagazijn

Het MateriaalMagazijn werkt steeds tegen een scherpe deadline om de speelpleinen zoveel mogelijk tijd te geven om hun bestelling te bespreken met de animatorenploeg. De deadline verlaten omwille van de corona-crisis zou ervoor zorgen dat het materiaal niet voor de zomer op het speelplein geraakt.

Je kan je bestelling plaatsen tot woensdag 15 april. Vergeet zeker je kortingscode niet te gebruiken als jouw speelplein aangesloten is bij de VDS!

Je kan natuurlijk op een videovergadering samen de bestelling maken, maar het Materiaalmagazijn stelt ook twee handige tools ter beschikking om je bestelling rond te krijgen.

Een typische bestelling bij het materiaalmagazijn bevat al snel meer dan 100 artikelen. Dat is behoorlijk veel om stuk voor stuk te bespreken.

Maak dus eerst de lijst met artikelen waar niet over gediscussieerd hoeft te worden: aanvullingen van verf, plakband, papier, ...

Nadien ga je aan de slag met de investeringen: Welk 'nieuw' materiaal will de ploeg dit jaar op het speelplein? Stel een wenslijst samen met input die je ploeg doorstuurt. Op basis van die materiaallijst kan je dan samen met de ploeg keuzes maken.

Mag het wat meer zijn?

Nood aan iets steviger denkoefening om nog meer speelkansen uit je materiaal te halen?

Gebruik dat 'Het Materiaalkot' uit het evaluatie-instrument. Je kan gerust alleen naar het materiaalkot gaan om de fiches in te vullen.

De resultaten bespreek je dan met de ploeg.

Leden kunnen hem hier gratis downloaden


Werken met de catalogus

Je kan op de website van het materiaalmagazijn een catalogus downloaden, zowel in Excel als in PDF.

Die lijst is niet alleen handig om je inventaris mee te maken, maar is ook zeer bruikbaar voor het samenstellen van verlanglijstjes. 

Voordelen
  • Je kan werken met verschillende lijsten per groep of per werking
  • Je kan de lijst ook gebruiken om stocktellingen te maken
  • Je kan aantallen meegeven en opmerkingen neerpennen
Nadelen
  • Je moet nadien de artikelen handmatig aan je mandje toevoegen (je vind in de catalogus wel een link naar ieder product)
  • Je moet de producten gaan opzoeken om te zien wat het precies is

Werken met de verlanglijstjes

Sinds dit jaar kan je ook items op je verlanglijstje zetten. Door te klikken op het hartje voeg je het product toe aan je verlanglijstje.

Zo kan je op een gedeelde account samen een verlanglijstje maken. Je vind het verlanglijstje terug bij je profiel.

Voordelen
  • Je werkt meteen op de goede site, toevoegen aan een mandje is makkelijk
  • Je kan meteen naar foto's kijken van de producten
  • Je krijgt een mooi overzicht met de producten die aangeduid zijn
Nadelen
  • Je kan geen aantallen aanduiden of opmerkingen geven
  • Je moet een account (en dus logingegevens) delen met anderen (maak goede afspraken en wijzig nadien je logingegevens)

Speelpleinweekend geannuleerd?

Deze periode is voor veel speelpleinen hét moment om samen op weekend te vertrekken. Ze bereiden de zomer voor, vergaderen eens stevig door en werken aan de groepssfeer in de ploeg.

Weekends die niet kunnen doorgaan betekenen niet alleen veel nuttige en fijne momenten die je moet missen, maar vaak heb je ook een voorschot betaald.

We moeten er ook begrip voor hebben dat die locaties hier ook een serieuze scheur aan over gaan houden. Uitbaters rekenen op de inkomsten van groepen om de kosten van verwarming, onderhoud en reservatie. Sommigen hebben ook personeel in dienst of hebben leningen te betalen.

De annuleringsvoorwaarden worden beslist door de locaties zelf. De meeste uitbaters zullen zich wel fair opstellen door soepel om te gaan met de annuleringsvoorwaarden of later te bekijken welke compensaties ze kunnen betalen.

Onderhandel dus in de eerste plaats met hen. Maak voor jezelf alvast ook een overzicht van de financiële impact voor het speelplein van de annulering.

De meeste jeugdverblijven zullen pas beslissen dat na de maatregelen geplande verblijven niet kunnen doorgaan wanneer die maatregelen verlengd worden. Tot dan blijven meestal de normale annuleringsvoorwaarden gelden.

Het CJT is als koepelorganisatie de impact van de corona-crisis op jeugdverblijven in kaart aan het brengen en gaat op zoek naar een solidaire en faire oplossing.

Weekend gepland na de maatregelen?

De kans is groot dat jouw weekend niet kan doorgaan. Zelfs als de verblijven terug open gaan kunnen nog steeds veel deelnemers afhaken.

Maak voorlopig geen bijkomende kosten, bevraag en informeer deelnemers over je beslissingen en onderzoek de annuleringsvoorwaarden en gemaakte uitgaven.

Steek vooral werk in het weekend dat je later nog kan gebruiken, zoals inhoudelijke voorbereidingen.

De impact op jeugdverblijven

Het CJT (Centrum voor jeugdtoerisme) bracht in kaart hoe de uitbaters van jeugdverblijven omgaan met herboekingen en annulaties.

93% procent van de uitbaters gaf aan dat verblijven gratis konden worden verplaatst (als dan niet met voorwaarden).

Als het gaat om annuleringen in de periode waarin verblijven niet mochten doorgaan gaf slechts 41% van de jeugdverblijven aan dat dit kosteloos kon. 40% hanteert voorlopig de gewone annuleringsvoorwaarden, maar heeft de intentie om die te herbekijken als het kostenplaatje van de crisis duidelijk wordt.

Bekijk het onderzoek hier


In deze weken gebeurt de meeste communicatie schriftelijk en digitaal. Voor een aantal ouders is dat zeer lastig

Communiceren met ouders

Zijn ze op de hoogte?

Het is vandaag voor sommigen extra moeilijk. Veel communicatie gebeurt de laatste weken digitaal en schriftelijk.

Niet iedereen is verbonden, niet iedereen leest even vlot (Nederlands). Doe een inspanning om écht iedereen te bereiken:

  • Schakel lokale sleutelfiguren in die misschien contact hebben met kwetsbare ouders. Dat kunnen ook animatoren zijn.
  • Zet een netwerk op van professionals die werken met kwetsbare groepen en scholen om tips en info uit te wisselen. Zorg dat ook zij de correcte informatie hebben zodat ze kunnen antwoorden op vragen.
  • Hang op je speelpleinlocatie tijdens de paasvakantie zeker iets op, zodat ouders die ondanks jullie inspanningen toch voor een gesloten poort staan ook informatie krijgen.
  • Stuur ook een fysieke brief, hoe meer talen, hoe beter.
  • Zorg dat je in alle communicatie duidelijk aangeeft hoe ze je kunnen contacteren. Veel jeugdiensten zijn moeilijker bereikbaar op dit moment.

Een communicatiestop?

Iedereen is deze tijden op zoek naar duidelijkheid. Sopmmige speelpleinen worden zo overladen met vragen dat ze ervoor kiezen om een 'communicatiestop' in te voeren.

Ze communiceren dat ze voor een bepaalde tijd geen extra nieuws zullen lanceren. Op die manier zorgen ze ook voor duidelijkheid: Ouders zijn alvast zeker dat ze geen infomatie missen.

Denk je hierover na? Dan geven we je een paar tips mee:

  • Communiceer duidelijk tot wanneer jouw communicatiestop loopt
  • Plaats de meest gestelde vragen met antwoord op een website
  • Denk na over een redelijke termijn die liever iets korter is dan iets langer: Je kan immers altijd de communicatiestop verlengen
  • Gebruik de tijd die vrijkomt om je animatoren goed op de hoogte te brengen. Op die manier kunnen ook zij helpen om de eerste vragen te beantwoorden.

Maatregelen in 24 talen

Het agentschap inburgering en integratie vertaalde de coronamaatregelen in 24 talen, in tekst, audio en poster-vorm.

Vind ze hier




Toch een paasaanbod?

Een overzicht van leuke initiatieven


Het speelpleinwerk is creatief en geeft om de vrije tijd en het spelen van kinderen. We zien dan ook veel speelpleinen (digitale) initiatieven nemen om het speelplein tot bij de kinderen te krijgen.

We geven je hieronder ter inspiratie een overzicht van leuke initiatieven die we tegenkomen. Blijf ons zeker nieuwe ideeën doorsturen, dan krijgen ze hieronder meteen een plaatsje!

Online speeltips Jeugddienst Kontich

De jeugddienst van Kontich lanceert iedere dag een leuke speeltip voor thuis. Daarnaast is ook het jongerenpraatpunt 'digitaal' open: Contact opnemen per mail en jouw online gesprek is zo begonnen!

Daarnaast zetten ze de mogelijkheden om contact op te nemen met de jeugddienst nog eens extra in de verf.

Bekijk deze actie

Kwik Kwarantaine

Speelplein Kwik Kwak uit Brasschaat kondigde alvast een campagne aan. Wat die inhoudt, dat weten we nog niet. We zijn alvast fan van de naam!

Bekijk deze actie

#Gekkooblijftspelen

Onder de hashtag #Gekkooblijftspelen verzamelt Gekkoovzw een heleboel speeltips. Uitgewerkte activiteite die je ook thuis kan doen!

Bekijk deze actie

Speelplein Galbergen

Het speelplein van Galbergen lanceert iedere dag een leuke speeltip op Facebook.

Bekijk deze actie

vzw Jong maakt thuisspeelpakketten

De vrijwilligers van het Gentse vzw Jong maakte maar liefst 95 kant en klare thuisspeelpakketten voor een hele paasvakantie knutsel- en beweegplezier. Infobrochures omtrent het coronovirus in de thuistaal van het gezin inbegrepen!

De knutselpaketten werden ook 'op maat' samengesteld: Voorafgaand werd er met alle gezinnen contact opgenomen: Niet iedereen heeft immers alles in huis om aan de slag te gaan.

Bekijk hier deze actie

Speelplein Begijnenborre

De gemeente Dilbeek pakt het op twee manieren aan: Speelplein aan huis, met een boekje op maat van iedere leeftijdsgroep. Niet iedereen kan zo makkelijk op het internet, dus de boekjes worden thuis bezorgd.

Het speelplein nam alvast de domeinnaam www.speelpleinonline.net in gebruik om deze paasvakantie een volledig digitaal speelplein op te zetten.

Bekijk deze actie

Beklijk de boekjes

Digispeelplein Londerzeel

Iedere dag lanceert de jeugddienst van Londerzeel een activiteit op hun Facebookpagina. De activiteiten worden ook uitgelegd door animatoren in thuisgemaakte  filmpjes.

Bekijk deze actie

Virtuele speelpleinwerking Avelgem

Ook Jeugd Avelgem kondigt een digitale speelpleinwerking aan. Daarvoor zullen ze hun kersverse instagramaccount gebruiken.

Bekijk deze actie vanaf 6 april

Speelplein Ranst gaat online

Net als vele anderen blijft ook het speelplein van Ranst niet bij de pakken zitten en dagen ze via hun sociale media de kinderen uit om te blijven spelen!

De animatoren van het speelplein posten een nieuwe activiteit op maandag, woensdag en vrijdag.

Bekijk het promofilmpje hier
Bekijk de eerste maandagboodschap hier

Speelplein 't Hemelrijk Zottegem

Speelplein 't Hemelrijk lanceert in de paasvakantie

  • elke voormiddag een speelpleinchallenge
  • elke namiddag een speelkriebel
  • dagelijkse throwback
  • Een animator neem dagelijks het verhaal over: Een dag in het kot van..

Bijna een echte speelpleindag, maar dan in u kot

Bekjk deze actie


Spelen in de noodopvang


De VDS maakte een webpagina 'spelen in de noodopvang' met tips over hoe goe te spelen in corona tijden en kant-en-klare-coronaproof spelletjes (bv. spelen met kleine groepen). Speciaal voor noodopvang of gewoon entertainment voor thuis!


Als de kinderen niet naar het speelplein komen, dan komt het speelplein naar de kinderen!

Deze ideeën kwamen we ook al tegen