Pers

Persberichten


VDS en Speelplein in beeld

06/04/2022

Gedurende de paasvakantie organiseert de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, regio Gent, dankzij de samenwerkingsovereenkomst met de Gentse jeugddienst (hoofd)animatorcurssusen voor jongeren die dromen van een carrière als animator op het speelplein. Dit jaar is de paascursus een speciale editie: de 1000e cursist van Gent neemt deel. 

Bekijk de reportage ASV Oost-Vlaamse Televisie - 6 april 


12/08/2021

De zomer van 2021 is een natte zomer. Maar, na regen komt zonneschijn, dat weten ze ook in speelpleinland! Op speelplein Puurs-Sint-Amands haalden ze meteen de tuinslang boven bij de eerste zonnestralen. Dat kan maar één ding betekenen: waterspelletjes!

Bekijk de reportage VTM NIEUWS - 12 augustus


29/07/2021

Op 29 juli bedankt de samenleving voor de 5e keer alle 39.000 animatoren die zich inzetten om kinderen een fijne vakantie te bezorgen op een vakantiekamp of een speelpleinwerking in hun buurt. Tijdens deze editie in het bijzonder alle co-animatoren. Dat zijn jongeren met een verstandelijke beperking die op basis van eigen talenten en met de nodige ondersteuning een aantal deeltaken op zich nemen. Op die manier maken ze op een volwaardige manier deel uit van de animatorenploeg en vormen ze een meerwaarde voor de werking.

150 jongeren met een verstandelijke beperking volgden sinds 2016 een opleiding tot co-animator op een erkende cursus animator in het jeugdwerk. De helft van hen is nog steeds actief. Daarnaast zijn er ongetwijfeld nog veel jongeren die geen cursus volgden maar wel met een aangepast takenpakket hun steentje bijdragen op verschillende vakantie- en speelpleinwerkingen.

Bekijk de volledige reportage


23/03/2021 - 09/04/2021
Speelpleinwerk in de paasvakantie: het onmogelijke toch mogelijk maken. De coronamaatregelen voor kinderen zijn strenger geworden. Op de speelpleinwerking mogen nu nog maar 10 kinderen samen spelen, tegenover 25 ervoor. 

Lees ons persbericht
Bekijk de reportage VRTNWS - 23 maart (voruitblik paasvakantie)
Bekijk de reportage VRTNWS - 9 april (balans van 1e week pasen)


17/02/2021
Vanuit ons organisatiedoel, 'meer en betere (speel)kansen voor kinderen en jongeren', vinden we het onze plicht om ondanks corona zoveel mogelijk jongeren de kans te bieden om op een veilige manier cursus te volgen, stage te lopen en een erkend attest te behalen. Daarnaast willen we de (speel)kwaliteit bewaken en de opvolging en doorstroom van gevormde jongeren op de lokale speelpleinwerkingen verzekeren. De VDS kwam met een aanbod digitale cursussen animator, hoofdanimator en instructeur.

Lees ons persbericht
Bekijk de reportages: VRT / Focus WTV
Lees het artikel in GVA


20/11/2019
Het Kinderrechtenverdrag, en dus het recht op spelen, bestaat vandaag 30 jaar! Het is het startschot van een speelse campagne: 'Hé, het is oké'. Want butsen, builen, blauwe plekken, vuile kleren... van al dat spelen? Hé, het is oké! Geef kinderen alle ruimte om avontuurlijk en risicovol de wereld te ontdekken! #goegespeeld


11/04/2019 | 01/17/2019
Voldoende animatoren vinden is van alle tijden en zal steeds een uitdaging blijven, niet alleen binnen speelpleinwerk. De meeste speelpleinen slagen erin om een antwoord te bieden aan de realiteit van vandaag. Er zijn immers genoeg jongeren geëngageerd. Nooit hebben er zoveel jongeren op het speelplein gestaan als vandaag. Ze komen wel minder weken en speelpleinwerk groeit waardoor er meer nodig zijn.

Bekijk alle reportages: 
De MorgenHet Nieuwsblad | VTMnieuws | VRT NWS
ROB TV | Focus WTV


05/03/2019
Onze lokaal ondersteuner Wauter verwoordt het mooi: "Achterom kijken en zien dat je een stevige weg hebt afgelegd." Al 14 jaar ondersteunt VDS Brussel het speelpleinwerk in onze hoofdstad. Vandaag werd de 1.000ste cursist animator gevierd en BRUZZ was erbij. "Een beloning voor het hele team!".


26/07/2018
23.000 verschillende jongeren kiezen ervoor om in hun eigen vrije tijd animator te zijn op een speelpleinwerking in hun buurt. 39.000 in totaal op alle vakantie-initiatieven in Vlaanderen en Brussel. De VDS en 20 andere organisatoren van vakantie-initieven riepen ouders op om samen met hun kinderen een tekening te maken en 'dankje' te zeggen voor hun enthousiasme en inzet tijdens de 2e editie van de Dag van de Animator.

Bekijk alle reportages: 
TVOOST | FOCUS TV | ATV | VTMnieuws | Rob TV


16-19/03/2018
Voor het programma Dagelijkse kost roert Jeroen Meus tijdens de zomervakantie een week lang in de potten op speelplein Weyneshof. Als kind ging Jeroen zelf naar het speelplein. Tijdens het koken door brengt hij - op zijn Meus - met veel heimwee, sympathie en lovende woorden een ode aan het speelplein en de inzet van duizenden animatoren. 


07/03/2018
Jaimie is speelpleinvrijwilliger van het jaar! Ondanks zijn mentale beperking is hij sinds 1985 animator op Hupsekwap. Elke middag staat hij klaar voor zijn vaste dagtaak: de kinderen verzamelen met zijn fluitje. Zijn verhaal toont het belang van vrijwilligers op het speelplein, hoe kleine zaken het verschil maken en hoe zinvol vrijwilligerswerk is.


27/07/2017 
23.000 verschillende jongeren kiezen ervoor om in hun eigen vrije tijd animator te zijn op een speelpleinwerking in hun buurt. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden. Tijdens de eerste editie van de Dag van de Animator krijgen ze de aandacht die ze verdienen.

Bekijk alle reportages: 
VRT Journaal | VTMnieuws | TVO | ATV | Ring TV | Rob TV


29/07/2016
In 5 afleveringen volgde het programma '1000 zonnen' Liam en Feline als co-animator van cursus tot op het speelplein. Met het project 'co-animator' geven de VDS en Konekt (Miex), voor het eerst in Vlaanderen, jongeren met een verstandelijke beperking de kans om een erkende cursus animator te volgen en als co-animator aan de slag te gaan.


30/04/2016
Op 30 april verzamelden 500 speelpleinanimatoren uit Vlaanderen en Brussel op het landelijk speelpleintreffen, voor de gelegenheid omgedoopt tot Mudday! De VDS zet met deze modderdag speelpleinwerk en avontuurlijk spelen in de kijker. "Een kind moét niet vuil zijn na het spelen, maar moet het wel mogen!", klinkt het. 


07/08/2015
Al 120 speelpleinen in Vlaanderen en Brussel ontvangen kinderen met een beperking, dat is er nu één op de vijf. Op die speelpleinen zijn er extra begeleiders - soms één per kind -, ze werken met gebarentaal of ze voorzien een zogenaamde snoezelruimte waar kinderen tot rust kunnen komen.


01/07/2015
Minister Sven Gatz trapte vandaag de speelzomer af en werd verwelkomd met een heus waterspel. Gatz vindt dat er meer speelpleinen moeten komen en vraagt de gemeenten om meer te investeren in speelruimte. Jaarlijks spelen zo’n 150.000 verschillende kinderen op 570 speelpleinen in Vlaanderen en Brussel.


09/04/2015
Vanaf de zomervakantie zal de organisatie van de Brusselse VGC-speelpleinen niet langer door de jeugddienst gebeuren, maar door lokale scholen met leerkachten aan het hoofd van elke werking. Het jeugdwerkprincipe, de toegankelijkheid en spelen om te spelen verdwijnen op de achtergrond.


28/06/2014
Bij de speelpleinwerking in Asse mogen nog maximaal 30 kinderen hoogstens één uur per dag op het speelplein spelen. Anders komt er een dwangsom van 1000 euro per dag. Enkele buurtbewoners klaagden over geluidsoverlast en kregen gelijk. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vindt het vonnis onredelijk!


07/04/2014
Volgens een enquête bij 183 speelpleinorganisatoren, zullen 4 op de 10 speelpleinwerkingen deze zomer besparingen doorvoeren en/of de deelnameprijs verhogen. De VDS betreurt dat er bespaard wordt op speelpleinwerk en hoopt op doordachte keuzes die de eigenheid van van de methodiek speelpleinwerk niet raken. 


In de krant


In magazines


OP DE RADIO

Eerdere radio-interviews

Over de VDS

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) vzw ondersteunt proactief alle speelpleinwerkingen in Vlaanderen en Brussel. Ons doel: meer én betere speelkansen in de vrije tijd van elk kind! Lokaal werken is onze sterkte. We organiseren opleiding voor jongeren en verantwoordelijken, regionale trefmomenten en vorming ter plaatse. We geven advies of stappen actief mee in een begeleiding op maat van elke werking. Op bovenlokaal niveau, Vlaams en Federaal verdedigt de VDS de belangen van het spelende kind en het speelpleinwerk als unieke jeugdwerkvorm. We worden gewaardeerd voor onze sterke visie op spelen en brede kennis van het jeugdwerk. 

Download het VDS-logo als .png

Perscontact


Bert Breugelmans
Coördinator dienstverlening

T 0494 79 09 65 


Wat is speelpleinwerk?

Wat is er typisch aan speelplein en wat zijn onze troeven?
De meerwaarde van speelpleinwerk voor kinderen, ouders en een gemeente samengevat op speelplein.net/wat


Cijfers

Anno 2023 zijn er 395 speelpleinorganisatoren. Samen organiseren ze 608 speelpleinwerkingen verspreid over 319 gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Slechts 19 gemeenten hebben er geen. Op een gemiddelde vakantiedag in de zomer spelen dagelijks 46.000 kinderen op een speelpleinwerking. Samen bereiken ze op die manier bijna 150.000 verschillende kinderen en 23.000 begeleiders, die we animatoren noemen.  

Meer lezen ...


Foto's voor gebruik

© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat
© Vlaamse Dienst Speelpleinwerk
download groot formaat

Huisstijl-handboek

De huisstijl van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk is beknopt weergegeven in het huisstijlhandboek.