Goe Gespeeld!

Een pleidooi voor goe spelen

Goe Gespeeld! is een netwerkorganisatie die het recht op spelen voor kinderen wil garanderen. We willen de belangen van spelende kinderen behartigen door het informeren en in gang zetten van de relevante spelers. Anderzijds is Goe Gespeeld! een herkenbare partner: niet enkel voor het beleid, maar zeker ook voor ouders, opvoeders, leiders en animatoren en mensen die met kinderen werken. Het zijn deze mensen die speelkansen creëren en faciliteren voor alle kinderen. Goe Gespeeld! zet in op het maatschappelijke debat. Daar laten we niet alleen onze stem, maar ook de stem van elk spelend kind spreken. 

Goe Gespeeld! pleit voor echt spelen: over goe spelen, zonder de “d” want spelen is ook nooit “af” of ’t is met een hoek af.

We werken aan meer en betere speelkansen voor kinderen. We willen een samenleving creëren waar er fysieke én mentale ruimte wordt gemaakt voor het spelende kind. Waar het spelende kind thuis is, recht heeft op ‘zijn’ en waar er naar geluisterd wordt. We vertrekken hiervoor vanuit de participatie van kinderen. We werken samen met kinderen en mensen die de grenzen van speelruimte kunnen verleggen.



VDS als voorzitter van het netwerk

 

Goe Gespeeld! bestaat momenteel uit heel wat organisaties. Deze organisaties trekken allemaal aan dezelfde kar rond spelen: laat het vooral veel, vuil en fantatisch zijn! Uiteraard moet iemand het aanspreekpunt en de trekker van dat netwerk zijn. 

De VDS neemt, sinds de start van Goe Gespeeld! met veel plezier die rol op zich.

Filter


Contact


Tine Bergiers 
Voorzitter Goe Gespeeld!

Lange Ridderstraat 22
2800 Mechelen 

Tine: 0478 39 90 39

Goe spelen in '22-'25


Het netwerk van Goe Gespeeld! schreef samen een beleidsnota. De krijtlijnen rond het belang van spelen voor de komende jaren zitten hierin vervat. De beleidsnota wordt opgenomen in de beleidsnota van de VDS 

Meer lezen? Je vindt hem hier.

 

Risicovol spelen - Gewoon doen!

Campagne Goe Gespeeld!

Op 20 november is het de 30ste verjaardag van het Kinderrechtenverdrag. Goe Gespeeld!, een netwerk dat inzet op goe spelen, zet het 31ste kinderrecht (letterlijk) in de verf. Iedereen is welkom vanaf 14u in Lokeren.

Lees hier het volledige persbericht!


Er is wat aan de hand

Het rommelt wat in het jeugdwerk, in de kinderopvang of tijdens de vakantiekampen. Organisaties en animatoren komen thuis met verhalen over klachten van ouders en/of buren. Het sluiten van het speelpleintje in Hoboken door geluidsoverlast (Oktober 2018) is maar één van de voorbeelden die tot de oren van Goe Gespeeld! kwamen. 

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk gaf deze zomer nog een zeepje aan 5000 animatoren met de boodschap “kinderen moeten niet vuil zijn na het spelen, maar moeten het wel mogen”. 58% van de jeugdwerkers krijgt soms te maken met kinderen die niet durven meespelen omdat de kleren niet vies of nat mogen worden. Grote jeugdbewegingskoepels merken dat het avontuurlijk of risicovol spel afneemt, uit angst voor klachten of ongevallen. 


De Campagne "Hé, het is ok!"

De campagne omvat verschillende posters, elk met een focus op een ander soort activiteit of speelplezier. Zo zegt Kind en Gezin bijvoorbeeld dat het wel ok is om vuil te worden tijdens het spelen, zegt de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk dat kinderen wél met hamers en zagen aan de slag kunnen gaan en Agentschap Natuur en Bos verklaart dat het helemaal ok is om in het bos te ravotten. Allemaal zaken die kinderen maar al te vaak worden verboden. 

Download jouw favoriete posters onderaan deze pagina! 

 


Het vergt moed om jouw 6-jarige in de handen van een 16-jarige te geven op het speelplein. Het kijken naar een kind dat zijn eigen grenzen verlegt door hoger dan ooit in een boom te klimmen vraagt heel wat vertrouwen van ouders en/of de begeleiding. Maar het kind zo’n vertrouwen geven, zorgt voor een boost in het zelfvertrouwen van kinderen.

Tine Bergiers - Voorzitter Goe Gespeeld! 



Spelen is belangrijk. Spelen is wat kinderen doen. Het is dan ook aan de maatschappij om er voor te zorgen dat kinderen daar alle kansen toe krijgen. Van goe spelen worden kinderen zelfstandiger, moediger en staan ze vol zelfvertrouwen in het leven. Goe, zonder d, want spelen is ook nooit af… Of ’t is met een hoek af. 

Een kind dat leert dat het wél met zijn fietsje van steile berg afkan. Het kind dat leert dat het wél over het beekje geraakt via de omgevallen boom,… Dat zijn de kinderen die leren dat het leven vol kansen zit en ze het zelf in handen hebben.

Spelen moet met een bult en buil kunnen. Ongelukjes gebeuren en daar leert zowel het kind als de begeleider uit. Op het einde van de dag onthoudt het kind het avontuur en niet de gescheurde broekspijp en geschaafde knie. Plakker er op en hup, terug de wijde wereld in! 

Goe Spelen? Risicovol spelen?

Goe Gespeeld! pleit voor goe spelen. Dat gaat verder dan 'gewoon maar' spelen. 
Spelen is een van de belangrijkste manieren waarop kinderen in hun wereld staan. In hun spel maken en hermaken ze hun wereld en krijgen er zo greep op. Je spel zelf organiseren is ook regels verzinnen en afdwingen, rollen verdelen en opnemen, plannen maken en improviseren, rekening houden met elkaar, beslissen wie mag meedoen en wie niet.

Lees meer over Goe Spelen op de website van Goe Gespeeld! 

 



De campagne richt zich op 1 aspect van dat goe spelen, nl. het risicovol spelen. Kinderen zoeken hoe dan ook telkens het avontuur op in hun spel. En we moeten hen dat ook gunnen. 

Fotocredits: wildebras.org

Kinderen kunnen op verschillende manieren aan risicovol spelen doen volgen Sandseter:

  • Spelen op grote hoogtes; daarom is klimmen in bomen zo'n populaire bezigheid!
  • Spelen met hoge snelheden; denk maar aan het snel met een fietsje van de berg rijden.
  • Spelen met gevaarlijke tools; kloppen, hameren, zagen,...!
  • Spelen in een gevaarlijke omgeving; aan het water, in het bos, op de rotsen,...
  • Ruw en ‘tuimelend’ spelen; denk maar aan de kinderen die het geweldig vinden om met elkaar al vechtend te spelen.
  • Alleen op avontuur gaan en zo aan de aandacht van een volwassenen ontsnappen.
  • Spelen ‘met impact’; je kent het wel, dat ene kind dat er zo veel plezier uit haalt om met zijn fietsje telkens tegen de muur te botsen.
  • Kinderen kunnen ook een plaatsvervangende risico ervaring meemaken. Dit houdt in dat ze dan plezier hebben in het kijken naar andere kinderen die een risico nemen. 

In dit officiele lijstje zie je "vuil worden" er niet tussen staan. Toch plaatst Goe Gespeeld! dat wel mee in het lijstje. 

Aan vuil worden zijn niet zozeer risico's verbonden, en toch wordt het vaak verboden. Kinderen geven aan niet meer vuil te durven worden uit angst gestraft te worden. Vandaar dat het des te belangrijk is om hier ook aandacht aan te geven

Fotocredits: wildebras.org

Er is een nieuwe website!


De nieuwe website
van Goe Gespeeld! staat online! Een website met een nieuwe look, een nieuwe feel en vooral een heleboel nieuwe informatie. Zo kan je zelf aan de slag met Goe Spelen!


Beloof het aan je kinderen!


De wereld viert de rechten van het kind. Het recht op 'goe' spelen is even belangrijk als eten en drinken. Reageer met een ❤ ons facebookbericht om het 'thuis'-charter te ondertekenen. Beloof je kinderen 8 basis-speelregels in acht te nemen.



Download hier de verschillende posters en verspreid mee de boodschap

.


In de kijker



.

.