Maak je prioriteiten kenbaarSpeelpleinwerk is een sterk merk! Tips en trics om te communiceren met politieke partijen en toekomstige schepenen. Jouw prioriteit op hun politieke agenda. Met wie kan je samenwerken?  

Je schepen is verkozen! Tijd om samen te zitten.


Met lokale politici

 • Maak duidelijk wat speelpleinwerk is.
  Veel van hen hebben nog nooit een voet gezet op een speelplein. Je kan het hen niet kwalijk nemen maar je kan er wel voor zorgen dat ze weten waarover ze spreken. In welke fase van kennis zitten jouw nieuwe politici?
  Bv: via een filmpje “een dag op het speelplein ziet er zo uit” (vanuit de blik van kinderen, animatoren, ouders…), een eigen speelpleinvisietekst, het speelplein-ABC, nodig hen tijdens de paas- en zomervakantie uit…

 • Communiceer je prioriteiten(lijstje)
  Zorg ervoor dat elke politieker weet wat jullie prioriteiten zijn en ga met hen het gesprek aan. Zo kunnen jullie prioriteiten nog duidelijker maken, nuanceren en komen jullie ook hun standpunt te weten. Het beleid beïnvloeden via facebook? Debattle geeft jullie tips.
  Bv: Bezorg je speelpleinmemorandum aan zoveel mogelijk politiekers, aan alle lokale partijen. Geef het persoonlijk af en organiseer een op 29/09 een Debattle in jouw gemeente (zie achterkant). 

Met partners

Ga in overleg met de jeugd- of vrijetijdsdienst, andere vakantie-initiatieven, jeugdbewegingen, trek naar de jeugdraad… Zorg dat zij jullie prioriteiten kennen, onderschrijven, kracht bijzetten, misschien overnemen… Samen sterk!


Met de rest van de wereld

Hoe meer mensen jullie boodschap kennen, hoe meer kans op slagen. We denken in de eerste plaats aan jullie speelpleinploeg maar ook aan ouders, buren… met andere woorden dé kiezer. Zorg dat er in je gemeente over je prioriteiten en acties gesproken wordt. 
bv. hang affiches op met jullie prioriteiten in het dorp. 

Tools en tips kan je ook terugvinden op onze pagina over "doelgericht communiceren"

Organiseer een Debattle in jouw gemeente!


De VDS werkt mee aan www.debattle.be, een project van de Ambrassade en de VVJ. Debattle heeft één duidelijk en onbetwistbaar doel voor ogen: jongeren een stem geven binnen hun stad of gemeente. Vanaf 14 oktober, exact 1 jaar tot de verkiezingen, kunnen jongeren op deze website terecht met al hun vragen over de verkiezingen. Hoogtepunt van Debattle wordt het weekend van 28 tot 30 september 2018 met debatten tussen jongeren en lokale politici. Hopelijk ook in jouw gemeente?! 


via de sociale media

De sociale media is op vandaag niet meer weg te denken. En bovendien een krachtig middel om een boodschap duidelijk te maken aan je animatoren, het beleid of aan het brede publiek.

Een paar tips 

 • Scoort het best op facebook: live gaan, video's, foto's, posts. (in die volgorde)
 • Vroeger moest je 7 keer je boodschap herhalen, via sociale media is dat 22 keer. Niet iedereen ziet of leest je post. Dus herhalen, herhalen, herhalen.
 • Ken je (in je ploeg) iemand met autoriteit? Zorg er voor dat hij/zij je boodschap mee uitdraagt.
 • Staaf je boodschap met "x-% van de kinderen/animatoren/ouders" is het met ons eens.
 • Maak je ploeg warm om je bericht te liken en te delen. Zo verspreidt het zich nog meer.
 • Positieve berichten scoren nog steeds beter dan negatieve.
 • Het nieuwe college heeft jullie punt gerealiseerd? Verspreid dit dan ook.
 • ...

Meer lezen kan je hier.


VIA DEBATTLE

Je eigen manifest, charter of memorandum?

Debattle helpt jou op weg.