Speelplein Roeselare is een gemeentelijk werking, waarbij er gewerkt wordt met vrijwilligers en jobstudenten. Voor de nieuwe jobstudenten vindt er een selectieprocedure plaats. Een jobstudent moet ouder zijn dan 18.
Tijdens het jaar:
In samenwerking met de personeelsdienst wordt een vacature online gezet op de algemene website van stad Roeselare. Hier staan ook vacatures voor andere vakantiejobs in Roeselare (bv. de groendienst). De vacature staat een maand online en wordt ook gedeeld in de animatorengroep op Facebook. Op die manier zijn de vrijwilligers op de hoogte van de vacature. Daarnaast probeert de jeugddienst ook gericht vrijwilligers aan te spreken, als ze merken dat deze nog niet ingeschreven zijn, maar wel voldoen aan het profiel van een jobstudent (bv. een sterke vrijwilliger die dat jaar 18 is geworden). Ook stad Roeselare zelf maakt hier reclame voor. De vacature wordt verder gedeeld op sociale media. Er wordt geen reclame gemaakt via banners, posters, flyers, ..
Tijdens de dag:
De animatoren komen één per één op gesprek bij de jeugddienst. Hier krijgen ze een schriftelijke opdracht, in de vorm van een spel dat ze moeten voorbereiden en waarvoor ze twintig minuten tijd krijgen.
Een voorbeeld hier van is:
- Je mag kiezen voor welke leeftijdsgroep je een spel maakt: kleuters of lager schoolleeftijd.
- In de fictieve groep zitten 20 kinderen waarvan 1 met ASS en 1 ADHD.
- Je hebt 1 binnenruimte en 1 buitenruimte (met gras) ter beschikking.
- Je hebt standaard spel- en knutselmateriaal ter beschikking.
Daarnaast worden er ook twee bijvragen gesteld. Hieronder enkele voorbeelden:
- Een kind loopt kwaad weg. Wat doe je in deze situatie?
- Een vader komt zijn kind ophalen die werd afgezet door de moeder. De ouders zijn gescheiden. Bij het ophalen van zijn kind, blijkt hij/zij al weg te zijn. De vader lijkt een beetje in paniek. Welke acties onderneem je?
- Een kind geeft een racistische opmerkingen naar een onbekend iemand. Welke acties onderneem je?
- De tieners zijn bezig met een spel/activiteit. In de verte zie je enkele kleuters alleen op het terrein lopen. Welke acties onderneem je?
Na de selectiedag:
De jeugddienst overloopt alle kandidaten die op gesprek kwamen en beslissen op basis daarvan of ze jobstudent kunnen worden of niet. Twee weken later worden ze op de hoogte gebracht of ze aangenomen worden of niet. Een maand later krijgen zij die geselecteerd zijn een mail met alle weken waarop ze ingepland staan en ook uitleg over de startdag.
Ook degene die niet ingeschakeld worden krijgen een mail. Zij worden aanbevolen om eerst nog een jaar als vrijwilliger mee te draaien, om extra ervaring op te doen. De personeelsdienst neemt ook met hen contact op om te bekijken of ze eventueel een andere job aan de stad zouden zien zitten.