Je werking positief in de media

Positief in de pers verschijnen, dat is niet alleen leuk voor je ploeg, maar ook goed voor je imago! Buurtbewoners leren je beter kennen, ouders en kinderen zien hoe het eraan toegaat en je gemeentebestuur is al helemaal fan van positief nieuws uit je regio.

Wacht dus niet tot de redacties tot bij jou komen, maar geef ze zelf inspiratie! Hoe kom je in de media en waar moet je op letten? 

 

Negatief in het nieuws?

Verscheen je werking negatief in de media of is er iets gebeurd waarrond jullie moeten communcieren? Lees dan meer over onze pagina over crisiscommunicatie.


Lokale nieuwskanalen zoals lokale radio, televisie en kranten, brengen graag positieve verhalen uit de regio

Wanneer maak je een mediamove?

Lokale nieuwskanalen zoals lokale radio, televisie en kranten, brengen graag leuke verhalen uit de regio. En is je verhaal echt de moeite? Dan pikken nationale kranten het daaruit op.

Durf dus gerust een persbericht te schrijven of een redactie te contacteren als je denkt dat je nieuws hebt. Positieve verhalen, zoals verantwoordelijken die na een heel uitgebreide carrière stoppen, je werking die maatregelen neemt om inclusiever te worden of een feestelijke mijlpaal, halen vaak het regionale nieuws. 

Wanneer is iets nieuws?
  • Nieuwswaarde: Zonder nieuwswaarde, geen nieuwsbericht. Nieuws is pas nieuws als het interessant is voor anderen dan de vrijwilligers van jouw werking. Misschien is het nieuws dat je wil brengen voor de werking zelfs ‘ouwe koek’, maar geweldig interessant voor buitenstaanders ... Zet dus de bril op van een buitenstaander en bedenk welke boodschap volgens jou slaagkans heeft. Enkel je ‘boodschap’ of activiteit aankondigen,bv. 'weer heel wat leuke activiteiten deze zomer' lukt vaak niet. Probeer dus ‘nieuws’ te brengen, ook al is het iets klein, bv. ‘schepen speelt nieuw speeltoestel in’ of ’vanaf deze zomer meer aanbod voor kinderen met speciale noden’.
  • Gekoppeld nieuws: als je met velen dezelfde boodschap wil brengen, kun je ze ook koppelen aan mekaar. Dit geeft meer kans op succes. (bv. het vakantieaanbod voor een hele regio aankondigen in De Zondag of een overzicht in De Streekkrant van wat de grote vakantie betekent voor kinderen en jongeren enz.) 
  • Speciaal en uniek karakter: doe een ‘officiële’ opening, doe eens ‘iets anders’ dan anders, nodig een perstrekker uit (burgemeester, vedette, brandweer ...) 
  • Komkommertijd: Gelukkig betekenen de paas- en zomervakantie komkommertijd. Hierdoor is de kans op vele redacties groter dan op andere momenten in het jaar. Het ideale moment om de regionale pers uit te nodigen op jouw speels momentje! (tease hen alvast met sfeerbeelden en cijfers over hoeveel kinderen en animatoren er zijn). Ook de paasvakantie is overigens een goede periode.
Dag van de Animator

Dag van de Animator is dé dag om je werking in de kijker te zetten. Niet alleen regionale, maar ook nationale pers is die dag op pad om leuke verhalen te verzamelen. Heb je dus een zotte activiteit gepland, mag je dat altijd laten weten aan de organisatie van Dag van de Animator (). Zij krijgen heel wat persvragen en sturen die met veel plezier naar verschillende werkingen.

Meer info over Dag van de Animator.

Breng pers op de hoogte!

Leg je eigen perslijst aan en hou die up-to-date: check regelmatig de colofons van regionale bladen, vraag adressen op bij de jeugddienst of het provinciebestuur. Vraag naar het naamkaartje van persmedewerkers die je ontmoet. Hou de contactgegevens van medewerkers die je boodschap goed verwoordden zorgvuldig bij, zodat je deze mensen voortaan gericht kan aanspreken en uitnodigen.

Stel een perslijst op

De Vlaamse Vereniging van journalisten verzamelt op hun website een heleboel contactgevegens. Wie is er interessant om uit te nodigen?

Persagentschappen 

Persagentschappen (zoals bv. Belga) zijn steeds op zoek naar nieuws. Zij werken als doorgeefluik naar andere media. Geraak je bij hun binnen, dan heb je een grote kans om opgepikt te worden.

Kranten

  • Regionale kranten: de ‘populaire’ dagbladpers heeft uitgebreide regionale berichtgeving. Maak daar gebruik van. Je kunt hen in komkommertijd ook zelf leuke ideeën aanreiken (bv. bezorg hen aan het begin van de zomer een overzicht van de vakantieplannen in jouw gemeente). Je kunt hen aanspreken via je intussen eigen aangelegde adressenbestand of via de regionale krantenredacties.
  • Nationale kranten: Het Nieuwsblad / De Gentenaar / Het Laatste Nieuws / De Nieuwe Gazet / Gazet van Antwerpen / Het Belang van Limburg / De Standaard (hebben ook regionale pagina’s) / De Morgen (stadsberichtgeving) 

Ander drukwerk

  • Lokale reclame- en infobladen: voorzien meestal ook een ‘informatieve’ rubriek (naast de pakken aan reclame), worden veel gelezen en is gratis ‘reclame’. Info- of weekbladen schenken ook wel eens aandacht aan speelpleinwerk. Bijvoorbeeld: Infoblad / De Streekkrant / De Zondag / ... Vergeet vooral het gemeentelijk infoblad niet!
  • Bladen van andere organisaties: Ook De Bond (Gezinsbond) en Klasse brengen graag ‘vakantie-van-kinderen & jongerengerelateerde’ teksten.

Radio

Je werking op de radio krijgen? Dat doe je het makkelijkst via de app van de radiozenders. Daarin vragen reporters heel vaak om berichtjes te sturen, bijvoorbeeld over wat je aan het doen bent. Een berichtje als 'wij vieren de 50 ste verjaardag van Speelplein ... vandaag' lezen ze gerust al eens voor. Met een beetje geluk bellen ze je zelfs op!

Op de radio komen via een persbericht is vaak moeilijker. Al brengt Radio 2 uitgebreid regionaal nieuws en komen ze graag ter plekke op zoek naar het verhaal van de kleine, fijne gebeurtenissen. 

Ook andere lokale radio’s kun je inschakelen. Altijd leuk voor een sfeerreportage ter plaatse (joelende kinderen zijn de max!).  

Televisie

  • Regionale tv is soms even vlot bereikbaar als de geschreven regiopers. Voor de landelijke pers heb je ‘echt nieuws’ nodig. Voorbeelden: ATV– AVS – Focus TV en WTV – TV Oost – Ring TV – Rob TV – RTV Kempen – RTV Mechelen – TV Brussel – TV Limburg
  • Landelijk: VRT of VTM zijn de grootste spelers. Heb je nieuws voor kinderen? Probeer dan zeker bij Karrewiet.
  • Voor het ‘leuk nieuws uit de straat’ moet je niet enkel kijken naar nieuwsprogramma's, maar kan een programma als Iedereen Beroemd ook interessant zijn.

Sociale media

Steeds meer zitten de media ook, of zelfs alleen maar, op sociale media. Zeker voor nieuws dat jongeren wil bereiken, is het een grote plus als je bv. NWS NWS NWS kan strikken.

Mediagroepen voor en door jongeren

 

  • Stampmedia (persagentschap voor en door jongeren: ‘jongeren maken het nieuws, nieuws dat hen interesseert’)
  • Mediaraven (digitale media over jeugdwerk en jongeren in Vlaanderen)
Schrijf een persbericht

De waarde van een persbericht wordt onderschat. Hecht er daarom voldoende belang aan. Een goed persbericht schrijven is een kunst op zich!

Inspiratie nodig? Op onze perspagina vind je alle persberichten die we de afgelopen jaren de wereld instuurden.

 

Handvaten voor het schrijven van een persbericht:

  1. Een persbericht is kort. Maximum anderhalve bladzijde. Op bladzijde 1 dan vooral de boodschap, op de tweede bladzijde de informatie over de organisatie en de contactgegevens).
  2. De kop bevat het nieuws. Je schrijft hem alsof het een krantenkop is. De kleinere onder- of bovenkop brengt een relevante aanvulling. Wie enkel beiden leest, moet weten wat het nieuws is. Wat werkt zijn cijfers. Hoeveel kinderen spelen hier? Hoeveel animatoren telt de ploeg? Het geeft de grootte en daarmee het belang van je werking weer.
  3. De inleiding bevat alle essentiële informatie en moet een antwoord geven op de vijf vragen die elke journalist stelt: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
  4. De tekst is zakelijk en brengt alles wat je nog meer wil vertellen in paragrafen met tussenkopjes. Hierin komt extra info over je werking, je aanbod, je evenement ...
  5. De laatste alinea bevat beknopt enige praktische informatie over je werking.
  6. Op het einde vermeld je de gegevens van de contactpersoon: naam + GSM-nummer

 

Bijkomende tips:

  • Verstuur je een persbericht de dag zelf, dan doe je dat best tussen 8u en 9u ’s morgens. Om 9u30 à 10u00 start elk redactieoverleg waar bepaald wordt welk nieuws gemaakt wordt en wat in de vuilbak verdwijnt.
  •  Vraag gerust of je het artikel vooraf mag lezen. Het is niet bedoeling om het artikel inhoudelijk helemaal om te gooien, maar je mag gerust foutjes of aanvullingen doorgeven. De journalist zelf is ook alleen maar gebaat bij een artikel waarvan de inhoud correct is.
  • Zakelijke schrijfstijl: Een journalist is een onderzoeker en is dus per definitie wantrouwig. Ruikt hij ook maar een zweempje promotaal, dan haakt hij meteen af. Gebruik geen kwalificerende opmerkingen (‘uniek, fantastisch’), voeg wel evt. citaten toe, schrijf steeds korte zinnen, kies voor actief taalgebruik (geen passiefzinnen of lange nietszeggende werkwoordgroepen à la ‘geworden gehad hebbende’). Schrijven = schrappen!

 

Na een persmoment

Na een persmoment bezorg je elke genodigde, ook zij die niet aanwezig waren, een kant en klare tekst, klaar voor publicatie, eventueel met enkele foto’s (max. 3, in hoge resolutie, die ze bij voorkeur via een link in de mail van een site kunnen halen), gegevens van de contactpersoon en een korte voorstelling van je organisatie. Een begeleidende tekst is niet nodig: plak meteen het artikel zoals je wil dat het verschijnt, in de mail.

 

 

 

 

 

Stuur je nieuws uit

Hoe?

E-mail s hét medium voor perscontacten.

  • Als je een folder moet meesturen, doe dat dan als PDF én als Word bestand. Zo maak je het voor journalisten zo gemakkelijk mogelijk. Ze kunnen dan immers gewoon knippen en plakken.
  • Foto’s plaats je op een site, waarnaar je met een link verwijst in je mail.
  • Afbeeldingen en logo’s zet je best niet in de body van de mail (spam houdt heel snel afbeeldingen tegen).

Wanneer?

Je kondigt een nieuws best niet te vroeg aan (1 à 2 weken voor het gebeuren) en liefst één kort maar krachtig, kant en klaar tekstje per mail. Tijdschriften en weekbladen hebben uiteraard meer verwerkingstijd nodig (± 1 maand).

  • Geschreven pers: telefoneer de redacties (of nog beter, jouw contactpersoon) de ochtend van het persmoment, zodat je desgewenst nog iets kan mailen of zelf nog contact kunt opnemen met de lokale persmedewerker.
  • Audiovisuele media: Zij beginnen pas te plannen de dag voordien en beslissen de dag zelf pas of ze komen. Een korte belronde vooraf is interessant om samen met de redactie en/of de journalist mogelijke invalshoeken te bekijken en/of nog eens te argumenteren waarom ze zouden afzakken naar de activiteit.
  • Een persmoment: kort ervoor bel je nog even naar de redacties die je er zeker bij wil (om te weten of ze het zullen opnemen in hun agenda of om ze er aan te herinneren). Vaak plannen ze het dan pas in. Een overtuigende stem vertelt meer dan het zoveelste mailtje dat op de redactie toekomt.

Geef contactgegevens van niet meer dan één persoon (en vermeld die op alle communicatie), ook hoe en waar je buiten kantooruren bereikbaar bent.

Hoe geef je een interview?

De pers te woord staan is niet iedereen gegeven. Denk goed na over wie je als woordvoerder naar voren schuift. Je werking is jeugdwerk dus moet je woordvoerder een jonge en speelse uitstraling hebben. Schuif echter wel iemand naar voren die je vertrouwt met je boodschap en die weet waar het om draait!

Inhoud
  • Ken je publiek: weet bij wie je boodschap terecht komt en pas je discours aan. Vaak blijven slechts enkele kernwoorden hangen
  • Probeer negatieve zaken om te buigen in een positief verhaal
  • Let op de terminologie. Spreek dus over animatoren (i.p.v. monitoren), kinderen/jongeren met een beperking (i.p.v. gehandicapten) ... 
  • Lanceer gerust oneliners of beeldspraak, maar maak die niet te moeilijk.
  • Formuleer je boodschap in korte stukjes van 30 seconden, zeker geen taal in bulletpoints: de montage achteraf loopt dan heel moeilijk en het zou kunnen dat je boodschap dan helemaal verkeerd wordt geïnterpreteerd (bv: ze nemen het eerste puntje, maar knippen de rest eraf)
  • Kort en kernachtig herhalen zorgt er voor dat je boodschap letterlijk in het interview kan, of gebruikt wordt als headline.
Vorm en houding
  • Taal, stijl, voorkomen: verzorg je taal, kom duidelijk en sympathiek over, draag het (speelse) imago van je werking uit. Verval niet in details maar vertel kernachtig. De journalist vraagt wel door als die meer details wil. Zo zoekt die zelf naar nieuwswaarde in jouw verhaal.
  • Non-verbaal: straal enthousiasme uit, jouw werking is een fijne plek!
  • Verbaal: een interview is een gesprek, geen presentatie.
  • Begin gerust opnieuw: als je tijdens het interview ondervindt dat je niet uit je woorden geraakt, breek dan af en vraag in één ruk door of je opnieuw mag beginnen. Ze kunnen dat knippen (en zo vermijd je verwarde boodschappen)!
  • Observeer de interviewer tijdens het interview: zo merk je of die je boodschap begrijpt (ook bij de schrijvende pers: je merkt wat ze wel en wat niet noteren).
  • Correcte schrijfwijze: richt heel expliciet de aandacht op de juiste schrijfwijze van de naam van je werking, jouw naam, jouw functie binnen de werking ...
Extra tips
  • Geen commentaar’ als antwoord betekent voor een journalist zoveel als ‘JA
  • Beeldmateriaal met kinderen en jongeren scoort altijd in de media. Zorg dat je GDPR-gewijs echter in orde bent! Je moet toestemming hebben van de ouders alvorens kinderen mogelijks te zien zijn op tv of in de krant. 
  • Twijfel je aan de verslaggeving die een journalist doet, voel je je niet goed (op je gemak) bij het interview, ligt het onderwerp van het interview heel gevoelig of dergelijke? Vraag de journalist dan of je het artikel mag lezen voor publicatie! Als de deadline niet te krap is, is dit haalbaar en ben je er zeker van dat er iets verschijnt waar je ten volle kan achterstaan. Bij andere dan geschreven pers is dit helaas niet mogelijk.

Andere werkingen in de pers

Benieuwd hoe andrer werkingen in de pers verschijnen? Enkele voorbeelden!