Is jouw werking zichtbaar in de buurt?

 

Is jouw werking Goe Gezien?

Je hebt maar een klein deel van het jaar om uit te pakken met wat je doet. Verstop jezelf daarom niet achter de muren of hekkens van je werking, maar laat je zien. Dat begint met een knappe ingang die mensen op straat direct vrolijk maakt. En dat gaat verder door je te tonen in je buurt. Wees trots en laat zien wie je bent.

Hier vind je de nodige inspiratie en tips. 


Een knappe inkom brengt de straat tot leven!


Bekijk onze 
Pinterestpagina voor 50 andere knappe voorbeelden
van een ingeklede speelpleininkom. In de zomer van 2018 toverden 46 speelpleinwerkingen hun inkom om tot een magische toverpoort. Het resultaat kan je hier bekijken. 


Een goeie inkom...

brengt een speelse sfeer

Goed begonnen is half gewonnen. Met je inkom kan je direct duidelijk maken waar het om draait op je speelplein: spelen, natuurlijk! Gebruik veel vrolijke kleuren, fantastische figuren of kleed het helemaal in in je zomerthema. 

is functioneel

een inkom dient in de eerste plaats om ergens binnen te komen. Een griezeldoolhof of reuzespinnenweb zijn sfeervol en leuk, maar niet ideaal voor gehaaste ouders. Als je een poort inkleedt, zorg er dan ook voor dat die nog open kan. Hou rekening met een mogelijke doorgang voor hulpdiensten.

is duidelijk

‘Langs waar moet ik nu binnen?’ zou geen vraag mogen zijn die ouders of kinderen zich moeten stellen als ze voor het eerst naar het speelplein komen. Een goeie inkom schreeuwt ‘hier moet je zijn!’. Pijltjes en de woorden ingang, speelplein of welkom kunnen daarbij helpen.

maakt gebruik van aanwezige structuren

Je moet geen stelling bouwen als je kan voortbouwen op wat er al is. Denk aan een verftekening op het raam aan de straatkant, figuren aan het hek, vlaggetjes aan de slagboom…

wekt nieuwsgierigheid op

Wat voor leuke dingen zouden hierachter allemaal gebeuren? Dat is de vraag die voorbijgangers zich moeten stellen. Misschien kan je een gaatje voorzien om door te piepen?

straalt vertrouwen uit

Probeer je inkom ook enig ‘professioneel karakter’ te geven. Of maak het zo sympathiek dat het duidelijk samen met de kinderen is gemaakt.

is duurzaam

Zomerse regenbuien kunnen je inkleding op de proef stellen. Maak je inkom bestand tegen weer en wind. Of maak het makkelijk mobiel, zodat je de inkleding binnen kan nemen bij slecht weer.

8 redenen voor een opvallende ingang

  1. Het geeft kinderen en ouders een welkom gevoel.
  2. Een speelse touch zorgt voor vertrouwen.
  3. Wekt de goesting om te spelen.
  4. Brengt buurtbewoners op de hoogte dat er iets te doen is.
  5. Het is een kans om bepaalde waarden uit te stralen (speelsheid, toegankelijkheid, professionaliteit…).
  6. ‘Nuttige derden’ vinden je sneller: hulpdiensten (!), leveranciers, bezoek van de VDS.
  7. Het trekt nieuwe nieuwe kinderen/ouders aan.
  8. Het geeft leven aan de straat en prikkelt voorbijgangers.

Promomateriaal

Onmisbaar: de speelpleinvlag en wegwijzers. Voorzie je animatoren ook van de nodige gadgets om een echte speelpleinambassadeur te worden.

op speelpleinmaat

Neem een kijkje in de webshop van het MateriaalMagazijn en bestel festivalbandjes, stickers, lanyars, speelpleinveters, T-shirts, sleutelhangers, fietsplaatjes, ... 



Is jouw werking - online - ook goe gezien?

Op socials?

Speelplein Hest heeft bijvoorbeeld een heel aanstekelijk TikTok-kanaal. Ideaal om tieners en nieuwe animatoren te 'triggeren', je speelplein te tonen. Ook speelpleinwerking Nesté werkt de interesse van kinderen. Anno 2021 hebben er slechts 10 speelpleinwerkingen een TikTok. Gelukkig hebben de meeste ondertussen Instagram ontdekt. Facebook blijft vooral nog een goed medium om je tonen aan (groot)ouders. 


En je website?

In 2014 onderzocht VDS aan de hand van een toolkit 67 speelpleinwebsites. Elke website werd onderworpen aan criteria die ouders en toekomstige animatoren belangrijk achten.

Conclusie: veel speelpleinwebsites laten kansen liggen (
persbericht). Hoe is het met jouw website gesteld? Doe de test!


Transformeer je speelpleininkom

Goe Gezien!


In 2013 draaide VDS Limburg dit filmpje waarin het speelpleinen opriep om meer zichtbaar te zijn in het straatbeeld.


tijdens de zomer hangen we onze straat vol met kleurrijke vlagjes. Dan weten de mensen 'het speelplein is weer open'

Je maakt deel uit van een buurt

Sla de handen in elkaar met je buren!

Een speelplein is geen eiland. Je bent ingebed in een buurt.
Gezinnen, verenigingen, de gemeente, een school, handelaars...leven rond je heen. Door naar buiten te komen en op zoek te gaan naar samenwerking, maak je je eigen werking sterker. Samenwerken kan op heel wat vlakken: rond de locatie, rond specifieke doelgroepen, rond werving en bekendheid, voor- en naopvang, extra ondersteuning of uitwisseling van kennis. Er zijn veel opties. 


De meerwaarde van buurtbetrokkenheid

Jeroen Boshart onderzocht in zijn bachelorproef de meerwaarde van buurtbetrokkenheid bij speelpleinwerkingen. Als belangrijkste tips voor speelpleinwerkingen geeft hij deze strategieën mee:

Neem jouw stoep onder de loep

Met deze DIY-vergadering maak je een analyse van je buurt. Wie en wat leeft er rondom het speelplein? Welke samenwerkingen gaan we al aan? Waar liggen nieuwe kansen?

Met kant-en-klare werkvormen kan je samen met alle geïnteresseerde animatoren, de stuurgroep of een werkgroepje deze denkoefening aangaan. We zetten je ook nog op weg om dit om te zetten in actie.


Doe de test!

Deze test bestaat uit vijf meerkeuzevragen. Elk gekozen antwoord levert een aantal punten op. Tel je punten op en lees aan het einde van de test hoeveel jullie speelplein scoort.


Samenwerkingen die je niet zou verwachten

De buurt jouw werking laten kennen, houdt ook in dat de werking de buurt ook leert kennen. In Genk gingen ze in de zomer van 2024 langs bij een dagwerking voor senioren. Samen knutselden ze sleutelhangers en de kleutertjes deden samen dansjes! Lees hier het artikel. 


Regionale persaandacht

Positief in beeld komen met je speelplein. Goed voor de promo en het imago, maar niet altijd even makkelijk. Deze webpagina helpt je op weg met…

  • Wanneer maak je een mediamove?
  • Wie nodig je uit?
  • Hoe de pers uitnodigen?
  • Persberichten
  • Pers ontvangen
  • Het interview
  • Opgelet: crisiscommunicatie

 


Laura Gil Mourino, hoofdanimator op de Speelmicroob in Lier, geeft uitleg over het speelplein. (19/7/2018 | RTV)

Op televisie

Onderschat de kracht van regionale pers absoluut niet. 1 op 4 mensen kijkt met regelmaat naar het regionieuws. Het is een belangrijk uithangbord waarop je je boodschap als speelplein kwijt kan!

Bovendien is de zomer 'komkommertijd'. Daar wordt mee bedoeld dat de politiek op vakantie is en er dus weinig nieuws is. Je hebt dus meer kans om het nieuws te halen! 

In de krant


Bij Het Nieuwsblad kan je zelf nieuwsfoto's insturen. Mail naar   (bv. ). Vermeld er zeker bij waar de foto genomen is en door wie, wie er op de foto staat, en waarom je vindt dat de foto in de krant zou moeten komen.


Andere aandachtstrekkers


Buurtgerichte acties - Goe Bedacht!

Stuk voor stuk straffe speelpleinvoorbeelden

Huur een parkeerplaats

Voor in gemeenten waarin je een dagparkeerticket kan kopen:
Betaal mooi de nodige euro's aan de parkeermeter. Proficiat, je hebt nu de hele dag een paar vierkante meter extra speelruimte. Probeer ze ten volle te benutten!

Animatie voorzien op een buurtfeest
Een affichewedstrijd die de weg naar het speelplein wijst
Postkaartje naar de buren

Maak vakantiepostkaartjes met de kinderen ("groeten uit Speelonië, het  is hier mooi weer en de vieruurtjes zijn altijd lekker") en steek ze in de bus bij de buren.

Een standje op de markt
Erop uit trekken met een mobiel speelaanbod

Met enkele animatoren en een hoop speelmateriaal trek je naar een openbare plek in de gemeente. Met de (bak)fiets, camionette of go-cart. Beetje reclame maken in de buurt, een zonnedans doen en... spelen maar!

Lees meer over mobiel speelpleinwerk in onze DNA-brochure.

Staycation

Gemeente Ranst moedigt kinderen aan om in hun eigen tuin op vakantie te gaan. Leuk extraatje: speelpleinanimatoren komen 's avonds een verhaaltje voorlezen
link

Met kleuters op koffieklets in het buurtcentrum met zelfgemaakte dessertbordjes
Openspeelpleindag

Zet een dag de deuren van je werking open voor ouders en buren. Laat ze het speelplein van binnuit beleven zoals het altijd is. Of toch niet helemaal: enkel vandaag gaat café De koffieklets open en mogen mama's en papa's mee bouwen aan het mooiste kamp van allemaal.


Speelplein De Kei - vaste waarde in de buurt

De reportage van TVL over Speelpleinwerking De Kei.
Eén van de 5 genomineerden en uiteindelijk ook de winnaar van het Buiten Gewone Buurt-project door de jaren heen.


HET BELANG VAN EEN EIGEN HUISSTIJL

Een huisstijl onderstreept de kernwaarden en de identiteit van een speelplein. Een huisstijl bestaat uit 5 elementen: het woordmerk (bv. slogan), beeldmerk (bv. foto's en logo), typografie, kleur en kenmerkende vormen. Het is niet te onderschatten hoe een huisstijl het imago van een speelpleinwerking mee bepaalt.

Voorbeelden

  • Speelplein Kontich pakte in 2017 uit met een nieuwe huisstijl. Die werd doorgetrokken in het programmaboekje, het bord met 'wie is wie' aan de inkom, de website en T-shirts. Verrassend, jong, fris, avontuurlijk... kortom helemaal speelplein. Omwille van interne communicatie en slechte overdracht ging deze huisstijl helaas verloren. Ondertussen heeft speelplein Kontich een nieuwe look & feel, eentje zonder 'cultural appropriation' deze keer, met een toekan als uithangbord en een geslaagde slogan: 'Speelplein Kontich, waar je voor een leuke zomer naar toekan'. Op www.pinterest.com/speelidee vind je bijna 200 speelpleinlogo's ter inspiratie.

  • De VDS heeft sinds 2021 een nieuw huisstijlhandboek met interne richtlijnen en afspraken. De huisstijl is niet statisch, maar evolueert mee met de tijd.

Advies ter plaatse

We schuiven graag mee aan tafel

  • Iemand nodig die mee jullie blik helpt verruimen?
  • Samen een grondige analyse maken van jullie zichtbaarheid en buurtgerichtheid?

Een stafmedewerker of een ervaren VDS-vrijwilliger komt graag langs voor een advies ter plaatse. Je mag van hen een onderbouwd advies verwachten, aangevuld met voorbeelden en eigen ervaring. Leden krijgen 2 adviezen per jaar gratis!

Meer lezen ...

 

De guerilla-actie van Goe Gespeeld!

De guerilla-activisten van Goe Gespeeld! gingen met 's nachts op verschillende locaties met krijtspray aan de slag. Bekijk de foto's en filmpjes.