30/07/2020 - Dag van de Animator

Ouders applaudiseren om jongeren te bedanken voor hun inzet en enthousiasme.
In hun eigen vrije tijd zorgen ze ervoor dat 'onze' kinderen écht vakantie beleven! 

Staat jouw speelpleinlogo er al bij?

Zet mee je schouders onder deze dag!

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) en Jeugddienst Don Bosco riepen in 2017 de laatste donderdag van juli uit tot Dag van de Animator. Een onverhoopt succes met 200 deelnemende speelpleinwerkingen en massa’s positieve persaandacht voor speelpleinwerk en het geweldige werk van bijna 23.000 animatoren. 

Ons verhaal bleef ook in het breder jeugdwerk niet onopgemerkt. Voor de 2e en 3e editie sloegen maar liefst 17 grote jeugdwerkorganisaties van vakantie-initiatieven de handen in elkaar. Samen engageren ze zich om samen de Dag van de Animator uit te dragen. Ook in 2020 kunnen we op hen rekenen. En op jou?


Ontvang een armbandje voor al je animatoren

Staat jouw speelpleinlogo al op dagvandeanimator.be/organisaties. Toon dat jij de boodschap van Dag van de Animator ook onderschrijft en ontvang een cadeautje voor al je speelpleinanimatoren! Registreren moet voor 15 mei gebeuren!

.

Vorig jaar deden meer dan 200 lokale speelpleinwerkingen mee!

De Dag van de Animator moet (groot)ouders van kinderen en (potentiële) animatoren doen stilstaan bij en informeren over het engagement van deze jongeren op het speelplein. We verwachten geen grootste dingen of dure cadeau’s. Een simpele tekening, schouderklop en een oprechte “Dankjewel!”, dat is alles. Zo simpel kan het zijn. 


Geef ze een applaus!

Upload je 'applaus'-filmpje


39.000 verschillende jongeren, in Vlaanderen en Brussel kiezen ervoor om in hun eigen vrije tijd animator te zijn op een vakantie-initiatief, waarvan 23.000 op een speelpleinwerking in hun buurt. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) roept iedereen op om voor deze jongeren op 30 juli – Dag van de Animator - massaal te applaudiseren als blijk van waardering voor hun enthousiasme en inzet.

Upload je applaus-filmpje op www.dagvandeanimator.be.Niet vanzelfsprekend wat animatoren doen!

Zij verzinnen activiteiten en speelimpulsen, bouwen decors, oefenen toneeltjes, zetten materiaal klaar en spelen (natuurlijk!). Maar ze poetsen ook de toiletten, regelen de administratieve molen, verzorgen, troosten, vegen poepen af, gaan op vorming om bij te leren en denken na over hoe het nog plezanter kan voor élk kind! Tijdens de vakanties en op vele andere momenten tijdens het jaar. Dat is wat deze animatoren doen: ervoor zorgen dat onze kinderen écht vakantie beleven! Laten we dat vooral niet vanzelfsprekend vinden!


Op een gemiddelde vakantiedag is een animator 9,5 uur op het speelplein aan de slag. Een simpele 'dankjewel' betekent voor hen zovéél.

Letterlijk... een dag van een animator


Voor ouders (van kinderen en animatoren) is het soms moeilijk inschatten wat animatoren doen op het speelplein. En onbekend, maakt onbemind. Met dit filmpje tonen we letterlijk een dag van een animator. Wij volgden Lissa voor één dag op het speelplein van Bornem.


Waarom een Dag van de Animator?

Het gebeurt dat ouders op het einde van de zomer of een speelpleinweek met een doosje pralines komen aanzetten, de verantwoordelijke een mailtje sturen met warme woorden voor de ploeg of ‘danku’ zeggen… maar het is eerder uitzondering dan regel. De meeste, dat geloven we écht, zijn dankbaar voor de manier waarop deze jongeren hun kinderen een fijne vakantie bezorgen. Alleen horen ze dat zo weinig… en laat het nu net dat stukje erkenning en waardering zijn waarvoor heel wat van deze jongeren, vrijwilligers en jobstudenten, zich jaar na jaar blijven smijten


Zonder animatoren, geen speelpleinwerking

Naar aanloop van de zomer wordt regelmatig bericht over het 'tekort aan animatoren'. In één adem wordt dan wel eens gezegd dat de jeugd van tegenwoordig niet meer wil vrijwilligen. Dat moeten we ontkrachten. Er staan nog steeds evenveel vrijwilligers op het speelplein als in het verleden. Alleen staan in tegenstelling tot vroeger die nieuwe vrijwilligers veel minder weken op het speelplein, waardoor we meer jongeren nodig hebben. Des te belangrijker dat we luidop benoemen hoe waardevol ze zijn en dat we appreciëren wat ze doen!


Er staan nog evenveel vrijwilligers op het speelplein als vroeger. De nieuwe vrijwilliger staat wel minder weken op het speelplein, waardoor we meer jongeren nodig hebben.

Wie is de animator op het speelplein?

  • Volgens de laatste bevraging in 2015 staan er 23000 animatoren op het speelplein. 
  • Bijna 70% doet dat vrijwillig of tegen een onkostenvergoeding. 30% zijn jobstudenten. 
  • ¼ is jonger dan 17 jaar. Meer dan 40% is ouder dan 18 jaar.
  • Er staan nog steeds meer meisjes (65%), dan jongens (35%) op het speelplein. 
  • En 57% heeft een erkend attest animator in het jeugdwerk, uitgereikt door de Vlaamse Overheid.

 


Profiel van de speelpleinanimator

 

1990

1995

2000

2005

2010

2015


Aantal animatoren op het speelplein


13000

 

16000

 

16000

 

20000

 

22000

 
23260


Geattesteerde begeleiders

 

58%

 

51%

 

55%

 

56%

 

56%


57% 


Verhouding meisjes/jongens

 

 

60%

 

63%

 

67%

 

62%

 65% 

 

Vrijwillig of tegen onkostenvergoeding

 

 

 

 

Animator

72%

68,3%

Hoofdanimator

45%

38,4%


Evolutie leeftijd v/d begeleiders

 

 

 

< 17: 28%

17/18: 34%

> 18: 39%

 

< 17: 27%

17/18: 34%

> 18: 39%

 


< 17: 28%

17/18: 34%

> 18: 39%

 

 
< 17: 27%

17/18: 31%

> 18: 42%


Dag van de Animator in beeld

in 2019

Intervieuw Radio 2 | Radio 1 |  Stubru | TVOOST | Rob TV
De volledige avondshow van MNM stond in het teken van Dag van de animator. Herbeluister.


in 2018


in 2017

Alle reportages: VRT Journaal| VTMnieuws | TVO | ATV | Ring TV | Rob TV


4e editie


Dag van de Animator valt telkens op de laatste donderdag van juli. Noteer 30 juli 2020 in je agenda! Download de affiche van Dag van de Animator 2020. We hebben ook een versie waarop je je eigen logo kan plaatsen (hier). 


Doe mee & win voor €3500 aan prijzen!

Doe -binnenkort- mee aan onze wedstrijd en win prijzen voor jezelf en je speelplein: een springkastelendag voor je werking, een pizzabuffet voor je hele ploeg of Kinepolis Movia Card voor jezelf. Registreer je -binnenkort- op dagvandeanimator.be en maak kans! We houden je op de hoogte wanneer de wedstrijd start!   


Volg het voorbeeld van Jeroen Meus

Als kind ging hij zelf naar het speelplein en deze zomer maakte ook zijn zoontje George voor eerst kennis met de enthousiaste animatoren van het speelplein. 

"Bedankt, jullie zorgen ervoor dat mijn kind, onze kinderen, de meest memorabele herinneringen hebben."#dagvandeanimatorKant-en-klaar

Download onze kant-en-klare briefjes die je dubbelzijdig print en kan uitdelen aan de ouders in aanloop naar 30 juli.