Dag van de Animator

Blij om te zien hoe in héél Vlaanderen animatoren vandaag gevierd werden.
Hoeveel tekeningen er waren en hoe sociale media ontploft van de complimenten door ouders
voor al die straffe peren! Geef ze een monument! 


Dag van de animator 2018 in beeldDag van de Animator 2018 in cijfers

Gedurende een hele dag stond speelpleinwerk en het engagement van duizenden speelpleinanimatoren op een positieve manier in de kijker op radio, tv en daags nadien in de krant.  De tussentijdse resultaten van de enquête, waarbij 107 speelpleinverantwoordelijken antwoordden, leren ons dat bijna 90% het waardevol vindt om de Dag van de Animator jaarlijks te herhalen. Lokaal is het succes dan weer wisselend.


26 juli, een feestdag voor 23.000 speelpleinanimatoren!

Kinderen geven een tekening af of sturen online een tekening aan hun favoriete animator.
Ouders zeggen ‘dankjewel’. 


23.000 verschillende jongeren kiezen ervoor om in hun eigen vrije tijd animator te zijn op een speelpleinwerking in hun buurt. 39.000 in totaal op alle vakantie-initiatieven in Vlaanderen en Brussel. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) en 20 andere organisatoren van vakantie-initieven roepen ouders op om samen met hun kinderen een tekening te maken en deze op 26 juli – Dag van de Animator - aan de speelpleinanimatoren af te geven. Een tekening als blijk van waardering voor hun enthousiasme en inzet.


Niet vanzelfsprekend wat animatoren doen!

Zij verzinnen activiteiten en speelimpulsen, bouwen decors, oefenen toneeltjes, zetten materiaal klaar en spelen (natuurlijk!). Maar ze poetsen ook de toiletten, regelen de administratieve molen, verzorgen, troosten, vegen poepen af, gaan op vorming om bij te leren en denken na over hoe het nog plezanter kan voor élk kind! Tijdens de vakanties en op vele andere momenten tijdens het jaar. Dat is wat deze animatoren doen: ervoor zorgen dat onze kinderen écht vakantie beleven! Laten we dat vooral niet vanzelfsprekend vinden!


Op een gemiddelde vakantiedag is een animator 9,5 uur op het speelplein aan de slag. Een simpele 'dankjewel' betekent voor hen zovéél.

Letterlijk... een dag van een animator


Voor ouders (van kinderen en animatoren) is het soms moeilijk inschatten wat animatoren doen op het speelplein. En onbekend, maakt onbemind. Met dit filmpje tonen we letterlijk een dag van een animator. Wij volgden Lissa voor één dag op het speelplein van Bornem.

Ook speelplein Takaro uit Brussel bezorgde ons een leuke vlog! Kijk en ontdek...


Waarom een Dag van de Animator?

Het gebeurt dat ouders op het einde van de zomer of een speelpleinweek met een doosje pralines komen aanzetten, de verantwoordelijke een mailtje sturen met warme woorden voor de ploeg of ‘danku’ zeggen… maar het is eerder uitzondering dan regel. De meeste, dat geloven we écht, zijn dankbaar voor de manier waarop deze jongeren hun kinderen een fijne vakantie bezorgen. Alleen horen ze dat zo weinig… en laat het nu net dat stukje erkenning en waardering zijn waarvoor heel wat van deze jongeren, vrijwilligers en jobstudenten, zich jaar na jaar blijven smijten


200 speelpleinwerkingen deden mee in 2017

De Dag van de Animator moet (groot)ouders van kinderen en (potentiële) animatoren doen stilstaan bij en informeren over het engagement van deze jongeren op het speelplein. We verwachten geen grootste dingen of dure cadeau’s. Een simpele tekening, schouderklop en een oprechte “Dankjewel!”, dat is alles. Zo simpel kan het zijn. 


Van 2 naar 21 jeugdwerkorganisaties in 2018!

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) en Jeugddienst Don Bosco riepen vorig jaar de laatste donderdag van juli uit tot Dag van de Animator. Een onverhoopt succes met 200 deelnemende speelpleinwerkingen en massa’s positieve persaandacht voor speelpleinwerk en het geweldige werk van bijna 23.000 animatoren. 

Ons verhaal bleef ook in het breder jeugdwerk niet onopgemerkt. Voor deze 2e editie slagen maar liefst 21 jeugdwerkorganisaties van vakantie-initiatieven de handen in elkaar. Samen engageren ze zich om samen de Dag van de Animator uit te dragen. 


Zonder animatoren, geen speelpleinwerking

Naar aanloop van de zomer wordt regelmatig bericht over het 'tekort aan animatoren'. In één adem wordt dan wel eens gezegd dat de jeugd van tegenwoordig niet meer wil vrijwilligen. Dat moeten we ontkrachten. Er staan nog steeds evenveel vrijwilligers op het speelplein als in het verleden. Alleen staan in tegenstelling tot vroeger die nieuwe vrijwilligers veel minder weken op het speelplein, waardoor we meer jongeren nodig hebben. Des te belangrijker dat we luidop benoemen hoe waardevol ze zijn en dat we appreciëren wat ze doen!


Er staan nog evenveel vrijwilligers op het speelplein als vroeger. De nieuwe vrijwilliger staat wel minder weken op het speelplein, waardoor we meer jongeren nodig hebben.

Wie is de animator op het speelplein?

  • Volgens de laatste bevraging in 2015 staan er 23000 animatoren op het speelplein. 
  • Bijna 70% doet dat vrijwillig of tegen een onkostenvergoeding. 30% zijn jobstudenten. 
  • ¼ is jonger dan 17 jaar. Meer dan 40% is ouder dan 18 jaar.
  • Er staan nog steeds meer meisjes (65%), dan jongens (35%) op het speelplein. 
  • En 57% heeft een erkend attest animator in het jeugdwerk, uitgereikt door de Vlaamse Overheid.

 


Profiel van de speelpleinanimator

 

1990

1995

2000

2005

2010

2015


Aantal animatoren op het speelplein


13000

 

16000

 

16000

 

20000

 

22000

 
23260


Geattesteerde begeleiders

 

58%

 

51%

 

55%

 

56%

 

56%


57% 


Verhouding meisjes/jongens

 

 

60%

 

63%

 

67%

 

62%

 65% 

 

Vrijwillig of tegen onkostenvergoeding

 

 

 

 

Animator

72%

68,3%

Hoofdanimator

45%

38,4%


Evolutie leeftijd v/d begeleiders

 

 

 

< 17: 28%

17/18: 34%

> 18: 39%

 

< 17: 27%

17/18: 34%

> 18: 39%

 


< 17: 28%

17/18: 34%

> 18: 39%

 

 
< 17: 27%

17/18: 31%

> 18: 42%


Dag van de Animator 2017 in beeld

Alle reportages: VRT Journaal| VTMnieuws | TVO | ATV | Ring TV | Rob TV

Volg het voorbeeld van Jeroen Meus

Maak ook een tekening! Als kind ging hij zelf naar het speelplein en deze zomer maakte ook zijn zoontje George voor eerst kennis met de enthousiaste animatoren van het speelplein. 

"Bedankt, jullie zorgen ervoor dat mijn kind, onze kinderen, de meest memorabele herinneringen hebben."


Deze speelpleinen doen al mee!


Een overzicht van alle lokale initiatieven die ons hebben bevestigd dat pers welkom is voor een interview met animatoren, ouders en verantwoordelijken.


Nieuw: verras een animator online!

Dit jaar kunnen kinderen ook online animatoren bedanken. Vanaf de zomervakantie kunnen ze op www.dagvandeanimator.be
een foto of tekening uploaden, er leuke stempels op zetten, een fijne boodschap bij schrijven…
Ze kiezen naar welke organisatie en welke animator(en) ze hun boodschap sturen.  #dagvandeanimatorVoor de speelpleinchef

Kant-en-klare briefjes die je kan afdrukken en meegeven aan de kinderen en (groot)-ouders op het speelplein om hen aan te zetten een tekening te maken.

Zet jouw animatoren zelf ook in de bloemetjes. Je kan inspiratie putten uit dit lijstje met 10 ideeën.En jouw speelplein?

Doet jouw speelplein mee aan de Dag van de Animator? Registreer je NU: www.dagvandeanimator.be. Bestel meteen een GRATIS stapeltje stickers als geschenk voor je animatoren (zolang de voorraad strekt).