Ouders applaudiseren om jongeren te bedanken voor hun inzet en enthousiasme.
In hun eigen vrije tijd zorgen ze ervoor dat 'onze' kinderen écht vakantie beleven! 


2024: Een rugzak vol ervaringen

Ouders die ruziemaken, veel druk vanuit schoolwerk, verhuizen van het ene land naar het andere: elke jongere draagt een rugzak vol ervaringen met zich mee. Die weegt soms zwaar, maar is ook gevuld met unieke talenten. Wat leerde jij zoals toen je vroeger naar het speelplein ging? Of welke eigenschappen die je inzet als animator neem jij mee voor de rest van je leven? Als animator ben je ervaringsdeskundige! Dat zetten we in 2024 graag eens dubbel en dik in de kijker.

Neem deel aan onze wedstrijd

Door je als animator te registreren op de website, maak je kans op tal van mooie prijzen.

Extra kans maken? Nodig je mede-animatoren uit om ook deel te nemen!


Wat kan jij doen?

1. Registreer je logo op de website

Staat jouw speelpleinlogo al op dagvandeanimator.be/partners?

Toon dat jij de boodschap van Dag van de Animator ook onderschrijft en vergroot onze stem! Je animatoren kunnen bovendien enkel deelnemen aan de wedstrijd als je werking geregistreerd staat!

2. Gebruik onze kleurplaten

Een kleurrijke tekening als bedankje: niets dat je als animator liever krijgt dan dat, toch? We maken het jullie extra gemakkelijk met deze - nog niet zo - fleurige kleurplaat, helemaal in thema van Dag van de Animator! 

Download de kleurplaat.


3. Breng ouders op de hoogte

Een dankuwel van een ouder, daar fleur je helemaal van op! Breng ouders op de hoogte met onze kant-en-klare briefjes voor in de rugzakken.

Te downloaden in pdf of zelf aan te passen in Canva.

Download de briefjes in pdf.

Pas de briefjes aan met het Canva-sjabloon.

4. Hang onze woordzoekers op

Wat zit er allemaal in jouw rugzak als animator? Om zowel onze wedstrijd als Dag van de Animator in de kijker te zetten maakten we 2 woordzoekers.

Druk ze af en hang ze op in je animatorenlokaal, op de wc of in je materiaalkot. Zoeken maar!


Op een gemiddelde vakantiedag is een animator 9,5 uur op het speelplein aan de slag. Een simpele 'dankjewel' betekent voor hen zovéél.

Meer dan 250 lokale speelpleinen vieren deze dag!

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) en Jeugddienst Don Bosco riepen in 2017 de laatste donderdag van juli uit tot Dag van de Animator. Een onverhoopt succes met 200 deelnemende speelpleinwerkingen en massa’s positieve persaandacht voor speelpleinwerk en het geweldige werk van bijna 23.000 animatoren. 

Ons verhaal bleef ook in het breder jeugdwerk niet onopgemerkt. In 2018 stapte Kazou mee in de organiserende boot. Voor de 2e, 3e en 4e editie sloegen maar liefst 17 grote jeugdwerkorganisaties van vakantie-initiatieven de handen in elkaar. Meer dan 250 lokale speelpleinwerkingen voegden hun logo toe op www.dagvandeanimator.be. Samen engageren ze zich om samen de Dag van de Animator uit te dragen. 


Niet vanzelfsprekend wat animatoren doen!

Zij verzinnen activiteiten en speelimpulsen, bouwen decors, oefenen toneeltjes, zetten materiaal klaar en spelen (natuurlijk!). Maar ze poetsen ook de toiletten, regelen de administratieve molen, verzorgen, troosten, vegen poepen af, gaan op vorming om bij te leren en denken na over hoe het nog plezanter kan voor élk kind! Tijdens de vakanties en op vele andere momenten tijdens het jaar. Dat is wat deze animatoren doen: ervoor zorgen dat onze kinderen écht vakantie beleven! Laten we dat vooral niet vanzelfsprekend vinden!

De Dag van de Animator moet (groot)ouders van kinderen en (potentiële) animatoren doen stilstaan bij en informeren over het engagement van deze jongeren op het speelplein. We verwachten geen grootste dingen of dure cadeau’s. Een simpele tekening, schouderklop en een oprechte “Dankjewel!”, dat is alles. Zo simpel kan het zijn. 


Waarom een Dag van de Animator?

Het gebeurt dat ouders op het einde van de zomer of een speelpleinweek met een doosje pralines komen aanzetten, de verantwoordelijke een mailtje sturen met warme woorden voor de ploeg of ‘danku’ zeggen… maar het is eerder uitzondering dan regel. De meeste, dat geloven we écht, zijn dankbaar voor de manier waarop deze jongeren hun kinderen een fijne vakantie bezorgen. Alleen horen ze dat zo weinig… en laat het nu net dat stukje erkenning en waardering zijn waarvoor heel wat van deze jongeren, vrijwilligers en jobstudenten, zich jaar na jaar blijven smijten


Zonder animatoren, geen speelpleinwerking

Naar aanloop van de zomer wordt regelmatig bericht over het 'tekort aan animatoren'. In één adem wordt dan wel eens gezegd dat de jeugd van tegenwoordig niet meer wil vrijwilligen. Dat moeten we ontkrachten. Er staan nog steeds evenveel vrijwilligers op het speelplein als in het verleden. Alleen staan in tegenstelling tot vroeger die nieuwe vrijwilligers veel minder weken op het speelplein, waardoor we meer jongeren nodig hebben. Des te belangrijker dat we luidop benoemen hoe waardevol ze zijn en dat we appreciëren wat ze doen!


Er staan nog evenveel vrijwilligers op het speelplein als vroeger. De nieuwe vrijwilliger staat wel minder weken op het speelplein, waardoor we meer jongeren nodig hebben.

Wie is de animator op het speelplein?

Profiel van de speelpleinanimator

  • Er staan 23.000 animatoren op het speelplein. 
  • Bijna 70% doet dat vrijwillig of tegen een onkostenvergoeding. 30% zijn jobstudenten. 
  • ¼ is jonger dan 17 jaar. Meer dan 40% is ouder dan 18 jaar.
  • Er staan nog steeds meer meisjes (65%), dan jongens (35%) op het speelplein. 
  • En 57% heeft een erkend attest animator in het jeugdwerk, uitgereikt door de Vlaamse Overheid.

 


 

1990

1995

2000

2005

2010

2015

2021*

Aantal animatoren op het speelplein

13000

16000

16000

20000

22000

23260

20970

Geattesteerde begeleiders A

58%

51%

55%

43%

46%

48% 

44%

Geattesteerde begeleiders HA

11%

10%

9% 

9%

Verhouding meisjes/jongens

 

60% 

63% 

67% 

62% 

65% 

65,7%
34,2%

0,1% x

Vrijwillig of tegen onkostenvergoeding

 

 

 

Animator

72%

68,30%

71,70%

Hoofdanimator

45%

38,40%

39,50%

Evolutie leeftijd v/d begeleiders

   

< 17: 28%

< 17: 27%

< 17: 28%

< 17: 27%

< 17: 25%

 

17/18: 34%

17/18: 34%

17/18: 34%

17/18: 31%

17/18: 30%

 

> 18: 39%

> 18: 39%

> 18: 39%

> 18: 42%

> 18: 45%

* Mogelijk afwijkende resultaten omwille van enquête in/net na coronaperiode.

     

2023: Hoofdanimatoren in de kijker

In 2023 richten we de spotlight op de hoofdanimatoren. Ze ondersteunen hun team, zetten de puntjes op de i voor de planning of beantwoorden moeilijk vragen van ouders. Kortom: ze zorgen ervoor dat hun team zo veel mogelijk kan focussen op speelkansen creëren! 

Vaak zijn ze met duizend taken tegelijk bezig of blussen ze stiekem nog wat brandjes achter de schermen. Daarom schuiven we ze dit jaar graag eens naar voren. Want, hoofdanimatoren, we zien jullie harde werk! Bedankt voor alles dat jullie doen voor jullie werking en jullie team.

Dag van de Animator in beeld in 2023


Iedereen telt als thema voor 2022

Sommige kinderen en jongeren vinden wegens specifieke noden geen of moeilijk aansluiting bij het bestaande jeugwerkaanbod. Omwille van langdurige ziekte, verblijf in een asielcentrum of bijzonder jeugdzorg, financieel moeilijke situatie, … ervaren kinderen en jongeren drempels. Het is iets wat nog meer onder de aandacht kwam door de komst van de Oekraïense vluchtelingen. Al is het voor veel animatoren een vanzelfsprekendheid om iedereen mee te trekken in de schoonheid van het jeugdwerk. Dankzij verschillende projecten zorgen we ervoor dat ook deze kinderen en jongeren van een vakantiekamp of een dagje speelpleinwerk kunnen genieten. 

Dag van de animator in beeld in 2022


VTM NIEUWS
| HLN 1/2/3/4/5 | TVOOST | KW | Nieuwsblad | Interviews op VRTnet


co-animatoren in 2021 in de spotlights

Jongeren met verstandelijke beperking op het speelplein

Heel wat vakantie- en speelpleinwerkingen hebben ervaring met kinderen en animatoren die extra ondersteuning nodig hebben. Net zoals vele anderen, willen kinderen met een beperking ook deel uit maken van de animatorenploeg eens ze vijftien worden. Door hun beperking kunnen die jongeren niet beantwoorden aan alle competenties die van een jeugdanimator worden gevraagd. Toch kunnen ze met hun talenten een zinvol engagement opnemen. Dat kan gaan van meespelen in de zandbak of verven met de kleuters tot kampen helpen bouwen. Werkingen zoeken naar concrete taken die aansluiten bij de mogelijkheden van de co-animator, zodat zowel zij, de animatorenploeg als de kinderen ermee gebaat zijn. Hen willen we in bijzonder tijdens deze 5e editie van Dag van Animator in kijker plaatsen!


Als 150 co-animatoren kregen opleiding de voorbije 5 jaar

In 2016 werd het project co-animator opgestart. Sindsdien kunnen jongeren met een verstandelijke beperking mee op cursus animator bij verschillende landelijke jeugdwerkorganisaties. Het is geen aparte cursus. Zij nemen gewoon deel aan de reguliere cursus animator in het jeugdwerk. Er is vooraf wel een intake om sterktes, verlangens, uitdagingen en groeikansen in kaart te brengen. Ook de werkvormen worden afgestemd op de specifieke noden van de deelnemers met een beperking. Maar verder nemen zij net zoals de anderen gewoon deel aan de cursus, lopen zij stage en ontvangen zij een getuigschrift als co-animator. Sinds de start werden er zo meer dan 150 jongeren co-animator in het jeugdwerk. De helft van hen is nog steeds actief. Daarnaast zijn er ongetwijfeld nog veel jongeren die geen cursus volgden maar wel met een aangepast takenpakket hun steentje bijdragen op verschillende vakantie- en speelpleinwerkingen.  


Volg het voorbeeld van Rik en Ilse: maak een tekening

Ilse en Rik maken ieder jaar een mooie tekening voor de animatoren: “Drie jaar geleden stapte Rik de deur van speelplein Pili Pili binnen. Sinds die dag is er geen zomervakantie meer zonder speelplein. Het biedt kinderen uit de stad de ruimte om te spelen: letterlijk, maar ook figuurlijk: ze kiezen er zelf wanneer, hoe vaak en vanaf welke hoogte ze van de berg in de zandpunt springen. Dat is dan ook waar Rik op het speelplein zijn dagen vollenbak mee vult. We zijn heel dankbaar voor alle jongeren die vrijwillig in de weer zijn met handgel en mondmaskers (maar gelukkig ook met waterballonnen en vieruurtjes) om kinderen een plek te geven waar ze samen, verantwoord en vrij, de avonturen van hun leven kunnen beleven. Zonder mama’s en papa’s. Zonder te veel moetjes maar met veel magjes. De inzet van deze jongeren mogen we niet vanzelfsprekend vinden, zonder hen zaten heel veel ouders nu met de handen in het haar…”

Ilse | mama van Rik (7) 


Letterlijk... een dag van een animator


Voor ouders (van kinderen en animatoren) is het soms moeilijk inschatten wat animatoren doen op het speelplein. En onbekend, maakt onbemind. Met dit filmpje tonen we letterlijk een dag van een animator. Wij volgden Lissa voor één dag op het speelplein van Bornem.


Dag van de Animator in beeld

IN 2021

IN 2020


in 2019

Intervieuw Radio 2 | Radio 1 |  Stubru | TVOOST | Rob TV
De volledige avondshow van MNM stond in het teken van Dag van de animator. Herbeluister.


in 2018


in 2017

Alle reportages: VRT Journaal| VTMnieuws | TVO | ATV | Ring TV | Rob TV8e editie

Dag van de Animator valt telkens op de laatste donderdag van juli. Noteer donderdag 25 juli 2024 in je agenda! 


Volg het voorbeeld van Jeroen Meus

Als kind ging hij zelf naar het speelplein en deze zomer maakte ook zijn zoontje George voor eerst kennis met de enthousiaste animatoren van het speelplein. 

"Bedankt, jullie zorgen ervoor dat mijn kind, onze kinderen, de meest memorabele herinneringen hebben."


#dagvandeanimator