VDS in India?

Net zoals Canada in 2017 hadden we ook onze zinnen gezet om in 2020 naar het IPA congres te gaan. Eind 2019 startten we dan ook met de voorbereidingen om begin november 2020 naar India te trekken. 

De 21ste editie van het IPA congres draaide rond Play and Resilience. Hoe kinderen omgaan met crisissen van alle soorten (denk aan oorlog, aan armoede, aan verstedelijking,...) en wat voor effect dit dan heeft op het spelen van kinderen. Daarnaast wordt er ook de focus gelegd op de veerkracht en weerstand van kinderen in zo'n crisissen. 

 Zowel staf als vrijwilligers van de VDS waagden hun kans om deel uit te maken van het groepje dat de VDS mocht gaan vertegenwoordigen in India. Tine, Marjan en Liesa waren uiteindelijk onze drie musketiers die we de wijde wereld zouden insturen met hun rugzak gevuld met bakken informatie over hoe wij kijken naar spelen en onze visie op vrijwilligerswerk. 

Corona stak daar echter een stokje voor. Het congres werd geannuleerd en verplaatst naar 2021 - als corona het dan toelaat.  

IPA?

Niet alleen in Vlaanderen komt de VDS op voor het recht op spelen. Internationaal vertegenwoordigt onze organisatie BelgiĆ« in de International Play Association (IPA). Dit verbond van bijna 50 landen bestaat sinds 1961 en heeft als doel het recht op spelen als fundamenteel mensenrecht te verdedigen, te beschermen, te behouden en te bevorderen. 

IPA world organiseert driejaarlijks een internationaal congres. Het brengt organisaties van over de hele wereld samen om te spreken over het recht op spelen. 


Dan maar online!


De organisatie van IPA India besloot een hele reeks webinars ter beschikking te stellen rond Play and Public place. 

Wij volgden met de VDS elke webinar en gaven er onze eigen indruk over. Zowel staffers als vrijwilligers verdiepten zich in de thematieken en schreven er een kort verslagje over.  


Public space and its role in promoting children's right to play

Tine (Expert Spelen en Bovenlokale ondersteuning) beet de spits af en volgde de eerste webinar over publieke ruimte en het recht op spelen. Haar verslagje vind je hier.  

Interventions for play in inclusive cities

Ine ((beleids-)vrijwilliger in VBR) ging eens luisteren wat verschillende sprekers hadden te vertellen over inclusieve steden en inclusief spelen. Haar verslagje vind je hier. 

Play and playmaking in institutional and early childhood settings

Tine (Expert Spelen en Bovenlokale ondersteuning) werd meegenomen in het verhaal van het ondersteunen van spel in professionele settings. Haar verslagje vind je hier.  


The state of play in cities: voices from across the world

Marjan (expert Vorming en Producten) en Liesa ((beleids-)vrijwilliger OVL) volgden deze webinar. Hun verslagje en meningen kan je hier vinden. 

Supporting Stakeholders to support play in cities

Simon (LokO ANT) en Steffi (PlogO VBR) legden hun oor te luisteren rond het ondersteunen van verschillende stakeholders. Hun verslagje vind je hier

IPA Special Awards: Play in the time of crisis

Tine (Expert Spelen en Bovenlokale ondersteuning) en Lia (Stagiaire VDS OVL) keken naar de IPA Special Awards. Hun verslagje vind je hier.