TIENERS

"Tieners zijn de gemakkelijkste groep om te begeleiden: ze willen toch niets doen." Fout! Tieners zijn een enorm boeiende groep, net omdat je er eens iets anders mee kan doen.

Hippe animatoren slaan meestal wel aan bij deze leeftijdsgroep maar krijg je ze ook aan het spelen? Met onderstaande spelen passen we het niveau wat aan. Spelen wordt wat cooler, uitdagender of er wordt wat meer verantwoordelijkheid gevraagd. Maar plezier beleven met de tieners zit er zeker in!   


Heb je deze al geprobeerd?

Flip Cup Tic Tac Toe

De ontplofte watermeloen

Cups

Levend bowlen


Smartphones in de spelkoffer

Je kan smartphones niet meer wegdenken uit de leefwereld van kinderen en jongeren. Volgens het Apestaartjaren-onderzoek gebruikt 49% van de jongeren tussen 6 en 12 jaar een smartphone. We pleiten er bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk niet voor om smartphones voortdurend op het speelplein te gebruiken en toe te laten, maar zo nu en dan heeft het zeker een meerwaarde, en zelfs speelwaarde!

Enkele spelletjes ter inspiratie! 

Sardientje

Sardientje is omgekeerd verstoppertje. Slechts één iemand verstopt zich terwijl de rest van de groep deze persoon probeert te zoeken. De verstopper stuurt hitns door via de smartphone naar de rest van de groep. Wie vindt de verstopper? 

Blinde mol

Eén kind krijgt een blinddoek om en heeft een smartphone bij die kan filmen, de rest van het team wordt opgesloten in een kamer. De geblinddoekte stuurt beelden van zijn omgeving door Skype, Facetime, Hangouts, Whatsapp… Hoe snel krijgt de blinde mol de kamer open met de aanwijzingen van het team? 

Marie of Armine?

Is het Marie of toch Armine? Met mensen die je kent is het nog spannender! Iedere speler maakt een selfie om die daarna te bewerken met MSQRD, Snapchat of Snow. Daarna sturen ze die door naar de spelleider. De spelleider toont de foto’s op een groot scherm waarna de spelers kunnen raden wie het is.  

Fotografenrace

De spelers krijgen verschillende afbeeldingen van schilderijen of beelden die ze moeten namaken. Ze mogen daarvoor al het materiaal van het speelplein en hun omgeving gebruiken. Ze krijgen een smartphone om foto’s te maken en door te sturen. De groep die als eerste erin slaagt om zijn lijst af te werken, wint!  

De sliert

Verdeel je leden in groepen van vier. Met een sjaaltje of een touwtje bind je de handen van de leden aan elkaar, zodat ze een sliert vormen. Een van de leden op het uiteinde van de sliert krijgt een camera of smartphone.

In 15 minuten probeer je zoveel mogelijk foto's te maken van de andere teams. Let op: het hele team moet op de foto zichtbaar zijn, anders telt de foto niet mee. Het team dat het minst als groep gefotografeerd is, wint het spel. 

GSM-tikkertje

Dit spel is een digitale variant op het klassieke 'tikkertje'. Je speelt het best met een groep die elkaar al kent en het gsm-nummer van de andere in zijn gsm heeft zitten.

Iedereen wandelt rond (in het lokaal, of buiten) en wanneer de spelleider 'pang!' roept, sms't iedereen een boodschap (bijvoorbeeld: pang! jij bent dood!) naar iemand anders uit de groep. De persoon die het meest sms'en krijgt, mag niet langer meedoen.

Zo gaat het verder tot er nog twee personen overschieten. Zij gaan rug tegen rug staan. Wanneer de spelleider 'go! roept, zetten ze drie stappen vooruit. Dan zegt de spelleider een niet alledaagse zin (bijvoorbeeld: "paarse schapen dragen graag make up en eten graag eens een bicky burger"), en wie er als eerste in slaagt om het sms'je zonder tikfouten naar de andere te sturen, heeft het spel gewonnen. 


Uitgewerkte speelfiches, kant-en-klaar te gebruiken

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk ontwikkelde kant-en-klare speelfiches die vertrekken vanuit speelimpulsen. Voorzien van een aanbreng, materiaallijst, mogelijke speelimpulsen en begeleiderstips. Af te drukken en meteen te gebruiken op het speelplein. 

Glow in the dark
Een schuimfuif met je zelfgemaakte schuimmachine
Compleet geschift
Dubbelspel frisbeeën
New style of bowling

BOWLING SAAI? NEENEE... 
Vergeet de schermpjes. De VDS ontwikkelde een eigen scoreblad en een eigen manier van bowling spelen.
Easy peasy, maar wel écht plezant! Ideaal als animatorenactiviteit of om samen met je tieners te spelen.

Mijn kot, schoon kot. Bouwen met tieners
Analoge facebook, vind ik leuk
Cocktails Shaken
De Gazet van het Plein
Overnachten op het speelplein
Party Time. Fuifje organiseren
Reacties uitlokken
Spelen met fotografie
Verkiezing miss en mister Eco
Wat je zelf doet...

HEBBES!

Download alle bovenstaande activiteitenfiches in 1 document en ga ermee aan de slag.

Meer lezen over tieners op het speelplein

Wat is een tiener? Hoe speelt een tiener? Hoe organiseer je een tienerwerking? 

Kom het te weten op www.speelplein.net/tieners

Oordeel zelf

Hoe nuttig vond je deze pagina?