Kinderen en jongeren interesseren zich voor de wereld van de volwassenen. Wat volwassenen doen, is uitdagend en leuk om na te doen. Het is een deel van opgroeien en daarom een deel van spelen.
Seks is voor vele volwassenen belangrijk. Bovendien doet men altijd mysterieus over alles wat met seks, naaktheid en relaties te maken heeft. De sfeer die rond seksualiteit hangt, maakt het voor kinderen alleen maar interessanter om een tipje van de sluier op te lichten (en eronder te kijken ;-)).
Kijken naar bloot op de smartphone, in een boekje... is meestal onschuldig. Het past in het plaatje van nieuwsgierigheid. Het is niet nodig deze ‘onderneming’ zwaar af te straffen. Neem het boekje af (je kan het niet maken om dit te laten rondslingeren), vraag om de website weg te klikken. Je bevraagt van waar ze het hebben. Misschien kan je er zo achter komen of je daar moet ingrijpen. Bijvoorbeeld als een oudere groep tieners zo’n boekjes verspreid of filmpjes toont aan jongere kinderen... Maar in de meeste gevallen is het bezit van een ‘seksboekje’ een toevalligheid. Het kan zijn dat ze een boekje vonden, bijvoorbeeld op de kamer van de broer, en het meenamen om het aan vrienden te tonen, gewoon om te lachen.
Het is belangrijk om aan kinderen uit te leggen waarom blote prenten niet thuishoren op een speelplein. Seksualiteit is een privéaangelegenheid en beleef je persoonlijk. Niet elk kind is nieuwsgierig naar seksualiteit, dus het moet een keuze blijven wanneer je er mee in aanraking wil komen. Daarom breng je een ‘seksboekje’ niet mee naar het speelplein om tentoon te stellen aan iedereen. Daarom laat je zulke websites op het speelplein ongeopend.
Het voorval aan de ouders vertellen lijkt ons in eerste instantie niet nodig. Daarmee blaas je het alleen maar op. Het is wel mogelijk dat kinderen met vragen zullen komen. Daarom kan je ouders misschien wel even inlichten. Zo weten ze waar die vragen vandaan komen. Als kinderen vragen hebben, op eender welke leeftijd, zijn ze bezig met het thema en verdienen ze ook een antwoord. Als een zesjarige jou vraagt wat masturberen is, is het gemakkelijkste om te antwoorden: “Daar ben jij nog veel te jong voor hoor!” Maar op deze manier bevestig je de mysterieuze sfeer die rond seksualiteit hangt. Onze visie bestaat erin te antwoorden in de woorden dat een kind kan begrijpen, kort en bondig, zonder overdrijven, maar ook zonder dingen te onthouden. Een kort antwoord als: “Dat is vrijen met jezelf, helemaal alleen.” is genoeg voor een kind. Wat het niet begrijpt, vult het aan met zijn fantasie. Je kan het dus beter op de juiste weg zetten.
Soms vragen kinderen ook persoonlijke vragen aan begeleiders. Heb jij al een lief? Heb jij al seks gehad? Enzovoort. Wat zeg je dan? Antwoord je of ontwijk je? De gouden regel is ‘doe waar jij je goed bij voelt’. Als je al ervaring hebt in seksualiteit, is het vaak gemakkelijker om erover te spreken. Omdat je zekerder bent, weet je te vertellen wat de kinderen willen weten. Maar zorg dat je niets vertelt wat later tegen jou gebruikt kan worden. Jongeren zijn vaak niet zeker over hun seksualiteit. Het is toegestaan om te antwoorden dat je liever niet antwoord. Privé is privé.
Terug naar de ‘seksboekjes -en filmpjes’. Wanneer is het bekijken van blote prenten niet langer onschuldig? Wanneer gaat deze interesse te ver? Over het algemeen spreekt men van een ongezonde interesse voor naakt als het niet meer met nieuwsgierigheid te maken heeft. Wanneer er een bepaalde behoefte naar bevrediging bij het kind aanwezig is, is het wél belangrijk dat je ingrijpt. Een goede manier om daar achter te komen is vragen waarom het naar deze prenten kijkt. Een antwoord als “omdat ik dat mooi vindt”, kan er een illustratie van zijn dat er meer speelt dan gewone nieuwsgierigheid.
Hoe moet je ingrijpen als je zo’n interesse opmerkt? Dit is een situatie voor gevorderden. Licht de ouders in waarom jij denkt dat het kind een ongezonde interesse toont voor seksualiteit. Een goed gesprek tussen ouder en kind kan veel oplossen. Meer informatie vind je in de referenties onderaan.
Vergeet niet dat veel speelpleinen ook een computer hebben die soms toegankelijk is voor de kinderen (bv. om muziek te spelen). Het is nuttig om bepaalde trefwoorden en zoekresultaten af te schermen, je computer te beveiligen...
Wat moet je onthouden als het gaat over dit thema?
- Niet dramatiseren: gezonde nieuwsgierigheid is normaal!
- Open houding: probeer seksualiteit niet telkens in het verboden hoekje weg te steken.
- Maak in je beoordeling een verschil in gedrag tussen privé en publiek. Sommige dingen zijn privé heel normaal en goed terwijl men in de publieke sfeer dezelfde dingen afkeurt.
Meer info:
Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, heeft een vlaggenspel ontwikkeld om gedrag adequaat te beoordelen. Deze beoordeling wordt gegeven in 4 vlaggen: een groene, een oranje, een rode en een zwarte. Deze vlaggen worden toegekend op basis van 6 criteria: wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, leeftijd en ontwikkeling, context en zelfrespect. Wil je een gedrag beoordelen, is dit een handig instrument. Meer info vind je op http://www.sensoa.be
De speldozen zijn ook beschikbaar op de VDS-steunpunten.