Ga mee op verdiepingsweekend!

Ook in 2024 kan jij je verdiepen in een specifiek speelpleinthema.
Blijf werken aan je competenties als animator!

OP EEN VERDIEPINGSWEEKEND VAN DE VDS

 • Leer je mensen kennen, maak je plezier en nieuwe vrienden!
 • Bouw je verder aan je vaardigheden als animator-zijn, de basis voorbij.
 • Kan je je specialiseren in één bepaald speelpleinthema. 
 • Word je begeleid door een team van straffe instructeurs die een rugzak boordevol speelse en technische ervaringen meedragen.

Schrijf je in!

Je bent minstens 15 jaar.
Je hoeft géén cursus animator gevolgd te hebben.
Er is geen stage aan deze weekends verbonden.


Vijfdaagse uitbreiding op cursus animator

27/10 - 31/10/24

Destelheide Dworp op 27/10 om 10u00 tot 31/10 om 16u00 (€210)

Wat, voor wie & praktisch

Krijg je maar niet genoeg van het animator zijn. Heb je goesting om nog bakken bij te leren. Dan is PLAYBACK iets voor jou!

Voor wie? 

Playback is een uitbreiding op de basiscursus animator.
Een must voor speelvogels!

Bouw verder aan je animatorskills. Gedurende 5 dagen, overnachting inbegrepen, leer je alles over animeren, speltechnieken, bouwen, de leefwereld van kinderen, knutselen, grimeren… 
Voor ieder wat wils!

Er is geen stage en geen attest aan deze cursus verbonden. 

Waar? 
Destelheide
Destelheidestraat 66
1653 Beersel

Kostprijs?
€210, verblijf met overnachting, maaltijden, begeleiding, verzekering inbegrepen. Vormt het bedrag of de betaling een probleem, dan zoeken we samen naar een oplossing

INCLUSIE

15/11 - 17/11/24

Hoogland - De Wingerd Lokeren op 15/11 om 19u30 tot 17/11 om 14u00 (€84)

Wat, voor wie & praktisch

Ontdek hier meer informatie. 


Wat kost een weekend?

 • De kostprijs vind je hierboven terug bij de praktische info per weekend. De prijs is 'all in': verblijf met overnachting, maaltijden, begeleiding en verzekering inbegrepen. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming dan betaal je slechts de helft.

Legt jouw gemeente bij?

Via een bewijs van deelname dat je ontvangt op cursus, betalen steden en gemeenten (een deel) van het inschrijvingsgeld terug. Ontdek via ons overzicht 'terugbetaling cursussen' welk bedrag jouw gemeente terugbetaalt.

Recht op verhoogde tegemoetkoming of leefloon?

Sinds 2015 heeft de VDS een eigen solidariteitsfonds waardoor jongeren die recht hebben op 'verhoogde tegemoetkoming' of leefloon korting krijgen op onze cursussen. Zij betalen €42 in plaats van €84. Vormt het bedrag of de betaling toch een probleem, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Door betaling van het inschrijvingsgeld ga je akkoord met onze annulatie- & algemene voorwaarden.


Veelgestelde vragen

Niets zou je mogen tegen houden om mee te gaan!
 • Moeilijkheden om het inschrijfgeld te betalen? 
  We zoeken samen een oplossing.
 • Heb je thuis geen slaapzak? 
  Laat het ons weten en we nemen eentje voor jou mee. 
  Op sommige locaties zijn slaapzakken zelfs overbodig.
 • Neem je deel aan de ramadan tijdens onze cursus? 
  We respecteren dat en houden rekening met je. 
 • Zit je in een rolstoel? 
  We kiezen de locatie die bij je past en geven je het juiste duwtje in de rug!

Laat niets je weerhouden om je in te schrijven voor dit supertof weekend!
Je kan met al je vragen terecht bij Evelyn via  of 015 28 73 90 

Wat als de cursus volzet is?

Wanneer een specifieke cursus volzet is, vermelden we dit duidelijk op onze website en starten we een wachtlijst waarvoor je je kan inschrijven. Van zodra een plekje vrijkomt, contacteren wij de eerste in rij op de wachtlijst. De volgorde op de wachtlijst wordt bepaald door de datum van inschrijven. De wachtlijst biedt echter geen garantie dat je aan deze cursus ook effectief kan deelnemen. 

Wil je 100% zeker zijn van jouw plaats op een cursus van de VDS? 
Schrijf dan in voor een andere cursus die nog niet volzet is.

Wanneer ben ik definitief ingeschreven?

Eens ingeschreven (digitaal of telefonisch) ontvang je een bevestiging per e-mail. Daarin vind je een rekeningnummer om het inschrijvingsgeld te storten. Je inschrijving is pas definitief na betaling (maximum 10 dagen na inschrijving). Het voorleggen van een voorlopige bevestiging van inschrijving via e-mail is op geen enkele manier een geldig inschrijvingsbewijs.

Indien we de betaling niet tijdig ontvangen, word je inschrijving geschrapt. We brengen je hiervan op de hoogte via e-mail. 2 weken voor de start van de cursus ontvang je op hetzelfde e-mailadres de nodige praktische informatie over de cursus (juiste adres, wat je moet meebrengen...).

Ik ben op zoek naar de praktische brief: wat ik moet meepakken...

Binnenkort op verdiepingsweekend en geen brief met praktische informatie ontvangen? Of ben je hem kwijt?

Alle nodige informatie vind je onder onze cursusdocumenten.

Zit ik in de groep met mijn vriend/vriendin?

Alle deelnemers ingeschreven voor dezelfde cursus vormen een groep. Afhankelijk van de activiteiten wordt deze opgesplitst in kleinere groepjes. Onze instructeurs stellen deze zo samen dat je met zoveel mogelijk verschillende mensen in contact komt. Daarnaast zijn er vrije momenten waarop je zelf kiest met wie je in een groep zit. Je bepaalt bij het begin van de cursus zelf met wie je op de kamer ligt.

Is de verblijfsaccommodatie voor elke cursus hetzelfde?

De VDS probeert haar cursuslocaties geografisch zoveel mogelijk te spreiden. Hierdoor vergroot de kans dat je in jouw buurt een VDS-cursus kan volgen. Dit basisprincipe staat steeds voorop bij het selecteren van cursuslocaties. Daardoor kan het comfort op onze verblijfslocaties verschillen: aantal douches, bedden of eigen veldbedjes... Indien dit voor jou belangrijk is en je zeker wil zijn van bepaalde zaken, mag je ons vooraf zeker contacteren. 

Slapen jongens en meisjes samen?

Op onze cursussen animator slapen jongens en meisjes op aparte kamers. Het is ook niet toegestaan om doorheen de dag elkaars kamers te betreden. Het kan wel zo zijn dat de locatie niet voorzien is van kleine slaapkamers, maar beschikt over slaapzalen. Ook in deze gevallen trachten we jongens en meisjes van elkaar te scheiden.

Op verdiepingsweekends en onze cursussen hoofdanimator en instructeur verwachten wij een zekere verantwoordelijkheid en maturiteit van de deelnemers en bepalen zij zelf met wie ze op de kamer liggen. Mocht dit toch een probleem vormen, gelieve dit dan vooraf door te geven aan de cursusverantwoordelijke.

Waarvoor ben ik verzekerd?

De deelnemers zijn binnen de verblijfplaats en tijdens de begeleide activiteiten verzekerd tegen lichamelijke letsels en burgerlijke aansprakelijkheid. De kosten ten gevolge van het aanbrengen van materiële schade ten nadele van andere deelnemers of van het verblijfscentrum dienen door de deelnemers zelf gedragen te worden.

Kan ik doorheen de cursus de locatie verlaten?

Al onze cursussen, met uitzondering van de verdiepingsweekend, zijn erkend door de Vlaamse Overheid en strikt gereglementeerd qua inhoud, maar ook qua vormingsuren. (cfr. Criteria voor het toekennen attesten aan jeugdwerkers). 

Wanneer je er voor kiest om de cursus vroegtijdig te verlaten heb je niet voldoende uren vorming om aan je stage te starten en het attest uiteindelijk te behalen. Voor verdiepingsweekends ligt dat dus anders. Mocht je vooraf aangeven dat je het weekend op een bepaald moment wil verlaten, dan bekijken we (jij, je ouders en de cursusverantwoordelijke) in samenspraak wat mogelijk is. Het spreekt dat de VDS in functie van groepssfeer, opvolging en logistieke impact wil vermijden dat een themaweekend een 'duivenkot' wordt. 

In principe is het de bedoeling dat je doorheen het hele weekend op de cursuslocatie blijft.

Ik wil annuleren of moet door overmacht de cursus vroegtijdig verlaten.

Elke annulering, om welke reden ook, dient steeds schriftelijk (per post of via e-mail) te gebeuren. De annuleringskost wordt bepaald op basis van de poststempel of verzenddatum van het e-mailbericht.

Lees meer over onze annuleringsvoorwaarden.

Hoe gaat de VDS om met alcohol op cursus?

De VDS heeft een alcoholbeleid met principes die voor onze volledige organisatie van kracht zijn: 

 • Het is verboden zelf alcohol mee te nemen op cursus. 
 • Voor cursisten jonger dan 16 geldt een algemeen verbod op alcohol.
 • Op sommige cursussen wordt er zelfs helemaal geen alcohol geschonken.

waar dat wel het geval is krijgen jongeren ouder dan 16 krijgen de kans om binnen een goed gemonitorde omgeving een biertje te consumeren. Dit wordt bewaakt door het gebruik van polsbandjes en drankkaarten. Op geen enkel moment wordt er sterke drank aangeboden. Indien een jongere de grenzen overschrijdt zal hij/zij hierop, op de gepaste wijze, worden over aangesproken.

De VDS ziet het als haar taak om jongeren te beschermen en te sensibiliseren rond het gebruik van alcohol. Voor veel jongeren is op cursus gaan vaak een eerste vrijgeleide en daar moeten ze mee leren omgaan. Onze instructeurs waken er over dat jongeren hier op een verantwoordelijke manier mee omgaan. Net zoals ze enkele weken/maanden later ook verantwoordelijkheid zullen opnemen op het speelplein naar de kinderen toe.

Publicatie en privacy van cursisten

De persoonlijke gegevens die je aan ons overmaakt bij inschrijving worden op onze beveiligde website permanent bewaard en worden enkel door VDS-medewerkers die deze gegevens nodig hebben verwerkt. Gegevens worden nooit aan derden overgemaakt tenzij dit noodzakelijk is en nooit meer dan nodig (bv. aan overheidsdiensten, externe begeleiders van vorming…).    

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw maakt foto’s en filmpjes van deelnemers. Het betreft meestal spontane foto’s en sfeerbeelden. Soms worden er ook gericht foto’s genomen. Voor deze foto’s vragen we bij inschrijving of aanvang expliciete toestemming zoals de privacywet voorschrijft. Bij jongeren -16 jaar vragen we toestemming aan de ouders. Beeldmateriaal wordt teeds met respect gebruikt in onze nieuwsbrief, brochures, op promomateriaal, onze website en sociale media, alsook bewaard in functie van rapportering aan de overheid en andere organisaties die ons financieel steunen. 

Via  kan je op elk moment vragen om je keuze aan te passen en je persoonlijke gegeven opvragen, verbeteren of laten wissen.”

We hechten veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens en het respecteren van jouw privacy. Lees ons volledige privacybeleid.

Ik wil een grote oplage cursusfolders bijbestellen, kan dat?

Wat elke speelpleinverantwoordelijke sowieso krijgt: 
We sturen sowieso naar elke werking een standaard pakket (bv. 20 folders animator) bij de start van elke zomervakantie. Als lid krijg jij de kans om het aantal cursusfolders dat we opsturen zelf te bepalen. Het aantal maakt niet uit en is inbegrepen in je lidmaatschap (bv. 500 folders animator omdat je elke 16-jarige in je gemeente een folder wil opsturen).  

In de loop van het jaar bij bestellen? 
Dat kan, zolang de voorraad strekt.

 • Niet-leden: 
  = 0,10/per folder + verzendingskost
 • VDS-leden:
  Bijstelling tot 250 folders = gratis, wel verzendingskost.
  Bijstelling + 250 folders = 0,10/per folder + verzendingskost
  (bv. 500 extra: eerste 250 gratis - 250 andere x €0,10 + verzending) 

Doe een voorstel!

Zelf een suggestie voor een weekend rond een bepaald speelpleinthema?


Nog vragen?


Evelyn Rochtus
Stafmedewerker onthaal en administratie 

T 015 28 73 90