24 apr 2023

Besturen

Een speelplein besturen, daar komt heel wat bij kijken. Wie is de voorzitter, wat wordt verwacht van andere bestuursleden, hoe zorg je voor een goede taakverdeling en hoe zit de verhouding met de stuurgroep en/of animatorenploeg?    

Een uitdaging waar we je graag bij ondersteunen!  

toolbox 'aantrekkelijk bestuur'

Wil je...

  • ...meer vrijwilligers in je bestuur?
  • ...taken beter verdelen binnen onder je bestuursleden?
  • ...bestuurleden die niet enkel naar de vergadering komen, maar ook to do's opnemen en uitvoeren?

Dan ben je aan het juiste adres! Samen met de collega's uit Nederland van Jantje Beton ontwikkelden we een handige toolbox.


EEN GOED DRAAIEND BESTUUR IS ESSENTIEEL VOOR EEN GOED DRAAIEND SPEELPLEIN

Aan de slag!

De toolbox helpt jullie bij een aantal uitdagingen waarmee jullie als bestuur geconfronteerd worden. We houden jullie een spiegel voor en bedenken wat jullie kunnen doen om meer betrokken vrijwilligers te vinden voor jullie bestuur.

Jullie kunnen de tool samen met je bestuur, maar ook alleen gebruiken. Om echte veranderingen in gang te zetten, is het belangrijk dat je het met z'n allen eens bent over de punten waarmee jullie na afloop aan de slag willen.    

Jullie kunnen zelf kiezen of jullie één of alle uitdagingen behandelen. Ook kunnen jullie uitmaken of jullie één kaartje of alle kaartjes spelen, afhankelijk van hoeveel tijd jullie willen vrijmaken.  

De hele werkvorm duurt gemiddeld twee uur.


Thema's die aan bod komen

  1. Samenstelling
  2. Taakverdeling
  3. Imago

Deze thema's vinden besturen in België en Nederland vaak een uitdaging. Ervaringen van andere besturen hebben we omgezet in stellingen, tips en goede voorbeelden om mee aan de slag te gaan. 


Hoe gaat het in zijn werk?

Pak een kaartje en lees de stelling die erop staat. Bedenk allemaal eerst voor jezelf een antwoord en praat er daarna met elkaar over.  Op de achterkant van elke kaart staat meer uitleg waarom we de stelling aan bod laten komen. Misschien geeft dat nog extra stof tot discussie. Ook vind je op elke achterkant een handige tip.  

Vergeet niet tijdens het gesprek om de belangrijke punten op te schrijven op het ideeënblad. Na de discussie leg je het kaartje op één van de vier vakken van het kwadrant.

Is de stelling voor jullie bestuur...  

  • ... belangrijk om verder op in te zetten?
  • ... niet belangrijk om verder op in te zetten?
  • ... dringend om verder op in te zetten?
  • ... niet dringend om verder op in te zetten?

Na de stellingen geplaatst te hebben, is het tijd om een intentieverklaring op te stellen. Deze verklaring geeft aan met welke punten jullie concreet dit jaar aan de slag zullen gaan. Jullie prioriteiten dus.    

Dit kan een korte of lange lijst zijn met actiepunten. Het werkt als een geheugensteun, als uitdaging en als erkenning wanneer jullie de lijst hebben afgevinkt. 


Download de toolbox

De toolbox is gratis te downloaden voor werkingen die lid zijn van de VDS. Meer info over het lidmaatschap vind je hier

De uitleg van de toolbox

Kaartjes Imago

Kaartjes Samenstelling + Waarom-kaartjes

Kaartjes Taakverdeling

Praktijkvoorbeelden

Evaluatieroos


Onder-steuning op maat

Onze lokale ondersteuners komen graag langs op ondersteuning op maat te bieden.


Gerelateerde producten


Downloaden of ontlenen?

Leden kunnen de inhoud zelf downloaden, printen en de speldoos in elkaar knutselen. OF ontleen de tool. Maak een afspraak via je ondersteuner

Niet-leden betalen €12.
Stuur je mailtje naar 


Een fijne samenwerking

De toolbox is het resultaat van een samenwerking tussen Jantje Beton/NUSO uit Nederland en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk uit België. Met dank aan Erasmus+ en Jint.