10 sep 2021

Spreken over Grensoverschrijdend Gedrag

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk gelooft sterk dat intens spelen voor veel kinderen en animatoren een verademing kan zijn. Het speelplein is een plek waar we kunnen experimenteren in een veilige omgeving. Een plek waar je grenzen leert stellen en omgaan met de grenzen van anderen. Maar wat als die grenzen overschreden worden? Met andere woorden: wat als de integriteit van een kind of animator geschonden wordt?


Onbestaande film omdat script nog niet verteld is

Post-#METOO kunnen we er als samenleving niet meer onderuit. Grensoverschrijdend gedrag (GOG) is overal. Het heeft zo lang welig kunnen tieren omdat slachtoffers te weinig naar buiten komen met hun verhaal. Dit uit schaamte, schuldgevoel, angst om hun carrière op het spel te zetten of om niet serieus genomen te worden... 

De Vlaamse overheid lanceerde daarom onlangs een een campagne tegen grensoverschrijdend gedrag aan de hand van een trailer voor de fictieve film "NonExistent". De film - die gebaseerd is op waargebeurde feiten - bestaat niet, omdat het verhaal niet werd verteld. De boodschap is dat mensen over grensoverschrijdend gedrag moeten praten, want dat blijkt nog steeds erg moeilijk. 


Het is niet omdat er niet over gesproken wordt dat het niet bestaat, Dus laat ons erover praten

Ook in het jeugdwerk zien we dat het soms lastig is om erover te praten. Het moment dat iemand je grens overschrijdt is niet altijd even duidelijk. Ieders grenzen liggen namelijk anders. Wat voor de ene nog perfect 'ok' is, ligt voor iemand anders al meteen veel moeilijker. Daarom is het zo belangrijk dat we hierover in gesprek blijven gaan. 

(N)iets mis mee?! biedt houvast bij seksueel getinte situaties en leert je bewust om te gaan met seksuele situaties en seksueel grensoverschrijdend gedrag in een jeugdwerkcontext. Het pakket steunt op het Sensoa Vlaggensysteem. Aan de hand van 6 criteria leer je situaties in te schatten en gepast te reageren.

Alle speelpleinen aangesloten bij de VDS kunnen dit pakket gratis aanvragen bij Pimento via deze link: > https://www.pimento.be/aanbod-niets-mis-mee/

Een andere handige tool om op je speelplein met dit onderwerp aan de slag te gaan is de Flirter Twister van Sensoa: > https://www.allesoverseks.be/flirtertwister 


Nood aan een babbel?

Yana en Simon zijn binnen de VDS een Aanspreekpersoon Integriteit (API). Wie een vraag, opmerking, klacht of andere boodschap heeft in verband met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en lichamelijke en (seksuele) integriteit binnen de VDS of het speelpleinwerk kan rechtstreeks bij hen terecht. Zij luisteren naar jouw vraag of verhaal en verwijzen door wanneer nodig of verlenen advies bij de mogelijke vervolgstappen. Je kan hen bereiken via yana@speelplein.net en simon@speelplein.net.

Gezien de VDS veel belang hecht aan lokaal werken, is de vertrouwensband tussen de speelpleinen en onze lokale speelpleinondersteuners vaak veel groter. Het is dan ook logisch dat zij in de praktijk het eerste aanspreekpunt zullen zijn en in samenspraak met Yana en Simon het nodige doen om verder te helpen. 

Wat crisiscommunicatie betreft kan je ons elke vakantie bereiken op het noodnummer > www.speelplein.net/noodnummer