01 apr 2019

Meertaligheid troef op het speelplein

In meer dan een kwart van de kinderen die vandaag geboren worden, spreken thuis geen Nederlands. Dus ook op het speelplein ontstaan steeds meer uitdagingen rond meertaligheid. Wat moet je als speelplein wel of niet doen? En hoe pak je dat als animator aan?


Rol van het speelplein

Hou altijd de gouden regel in je achterhoofd:

spelen staat centraal

 

Het speelplein is geen taalklas.  Het speelplein hoeft dus ook geen leerdoelstellingen na te streven. 
Spelen is wel een ideale manier om taal te verwerven. Het gebeurt bijna vanzelf. Kinderen gaan al spelend in interactie en pikken woorden op van elkaar. Noodzakelijke voorwaarde is wel dat iedereen zich comfortabel voelt om mee te spelen.


Rol van de animator

Als animator zet je vooral in op interactie. Geef kinderen volop te kans om te babbelen en te luisteren. Met elkaar en met jou. Met deze 10 trucjes en vele andere goeie tips, leer je hoe je dat kan aanpakken.


meertalige animatoren?

Meertaligheid is een troef, geen probleem. Als een animator thuis geen Nederlands spreekt, kan het wel extra uitdagend zijn om die vlot mee te krijgen in de werking. Deze tips en tricks helpen je verder om dit goed aan te pakken.


Nederlands niet als enige taal

Het is belangrijk dat bij deze taalstimulering Nederlands niet als dé enige (verplichte) taal wordt opgevoerd, maar als een mogelijke taal, zodat de kinderen zich ook kunnen amuseren in de taal die voor hen het gemakkelijkst is. Bij een intense interactie die ruimte laat voor het gebruik van meerdere talen kan de eigen taal van de kinderen op een spontane manier aan bod komen. Dit houdt de stimulering van het Nederlands niet tegen. De animatoren treden in het Nederlands in interactie met de kinderen en bieden leuke activiteiten aan waarin het Nederlands als voertaal een duidelijke rol krijgt en zodoende gestimuleerd wordt. De meertalige context draagt bij tot een positiever gevoel tegenover meertaligheid in het algemeen en tegenover het Nederlands in het bijzonder. Zo ben je op een positieve manier bezig met taalstimulering.


Helemaal geen Nederlands?

Kinderen die nog niet zo lang in het land zijn, zullen ze weinig tot geen Nederlands praten. We geven een paar praktische tips zodat zij ook kunnen meegenieten van de speelkansen die je speelplein te bieden heeft.