21 jun 2018

Onbelast bijverdienen niet voor speelpleinwerk

Jeugdsector gehoord

Animatoren, leiders of monitoren van jeugdbewegingen of speelpleinwerking zullen geen gebruik kunnen maken van de fiscale gunstmaatregel voor het onbelast bijverdienen. In het wetsontwerp was dat nochtans wel voorzien. 

'De essentie van het jeugdwerk is dat het op vrijwillige basis gebeurt', zegt Dries De Smet, coördinator van de Vlaamse Jeugdraad. 'We willen vermijden dat er concurrentie ontstaat tussen jeugdbewegingen die veel of weinig betalen.'

De scoutsleider staat nog steeds in het wetsontwerp waarover de Kamer binnenkort stemt. Maar de meerderheidspartijen zijn het eens dat de 'animator' geschrapt wordt met behulp van een reparatiewet, zegt Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V). Die moet tegelijk met de wet voor het onbelast bijverdienen in werking treden.

Vrijwilligersvergoeding blijft

Het blijft voor jeugdbewegingen wel mogelijk om een vrijwilligersvergoeding te betalen (met een maximum van 34,03 euro per dag en 1.361,23 euro per jaar). Ook die bijverdienste is onbelast. 

Lees het volledige artikel uit De Standaard

Eerder verschenen

23/10/2017


Op 23 oktober kopten we reeds dat er een nieuw statuut voor de vrijetijdswerker in de maak was waarmee je tot €500 onbelast kan bij verdienen tot €6000 per jaar. 
Lees het artikel


14/12/2017

We berichten over het standpunt van de jeugdsector en de impact die we inschatten op speelpleinwerk van deze gunstmaatregel. Lees het artikel.