14 dec 2017

€500 onbelast bijverdienen

Federale regering heeft een akkoord op zak!

Niet vanaf 1 januari zoals eerder gezegd, maar vanaf 20 februari volgend jaar kan je €500 per maand onbelast bijverdienen als vrijwilliger, in de en in diensten van burger tot burger. De federale regering heeft daarover een definitief akkoord bereikt. Ze hield daarbij - zoals ze zelf zeiden - rekening met adviezen van de Raad van State, sociale partners, het middenveld en de deelstaten. Het akkoord gaat nu naar het parlement om definitief goedgekeurd te worden.


Eigenlijk verandert er heel weinig. Alles gaat nu naar het parlement. Bijverdienen kan pas vanaf 20/02 omdat de app niet eerder klaar zal zijn.

Johny Vansevenant | VRT-journalist


Het standpunt van de VDS

  • De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) is niet tegen betaald vakantiewerk op het speelplein, maar vanuit de realiteit en onze eigen ervaring als vrijwilligersorganisatie geloven we sterk in de kracht en de voordelen van vrijwilligers. In tegenstelling tot speelpleinen met betaalde krachten stelt de VDS vast dat werkingen met in hoofdzaak vrijwilligers er beter in slagen meer verbondenheid te creëren, een grotere betrokkenheid waar te maken en een voorwaardelijk engagement te realiseren. Tijdens vakantieperiodes én tijdens het jaar.
     
  • Mocht de nieuwe wet over het semi-agoriaal statuut ook op animatoren en hoofdanimatoren van toepassing zijn, komt het vrijwilligerswerk verder onder druk te staan. Het zou bovendien een vierde statuut worden waar jeugd- en vrijetijdsdiensten het bos door de bomen moeten zien. Iets wat het voor hen nog complexer maakt.

Standpunt van de jeugdwerksector

In afwachting van de concrete wettekst onderschreef de VDS het standpunt van de Commissie Jeugdwerk. Dat orgaan vertegenwoordigt alle gesubsidieerde jeugdwerkorganisaties in Vlaanderen:

  • Als Jeugdwerk zijn we geen vragende partij voor dit statuut met uitzondering van lesgevers in cultuur educatieve of socio culturele sector. Wij blijven de kracht van een vrijwillige engagementen in de verf zetten en het waardevolle daarvan inzien. Door de huidige 4/5de-tewerkstellingsregel vallen ook meer dan 90% van de personen actief binnen het jeugdwerk uit de boot om gebruik te maken van dit statuut. Mede daarom vragen we vanuit de jeugdsector om alle termen die verwijzen naar het jeugdwerk uit de functielijst halen.

De collega's vn de Ambrassade en de Commissie Jeugdwerk volgde de laatste weken dit dossier nauw op in samenwerking met Sociare en werd een advies vormgegeven vanuit de SARC. Ze gingen langs bij het kabinet van ministers Peeters en De Block om daar onze bezorgdheden vanuit het Jeugdwerk te uiten. 


Wat nu? Onze inschatting voor het speelpleinwerk

Het is nog even wachten op de goedkeuring van het parlement en de concrete wetteksten.

Van zodra deze er zijn, brengt de VDS een nieuwe infofiche uit over de diverse statuten van animatoren en hoofdanimatoren. Samen met deze vernieuwing brengen we een duidelijk overzicht van alle opties. 

We vermoeden dat dit statuut, gezien de tewerkstellingsregel, niet veelvuldig toepasbaar zal zijn in het speelpleinwerk. 

Onze lokale ondersteuners komen graag ter plaatse om deze toe te lichten en advies op maat te bieden van jullie speelpleinrealiteit. 

Eerder verschenen


Op 23 oktober kopten we reeds dat er een nieuw statuut voor de vrijetijdswerker in de maak was waarmee je tot €500 onbelast kan bij verdienen tot €6000 per jaar. Lees het artikel. tr