23 okt 2017

Vanaf 1 januari 2018: €500 onbelast bijverdienen

Een nieuw statuut voor de vrijetijdswerker in de maak

Vanaf 1 januari 2018 kunnen werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden tot 500 euro onbelast per maand bijverdienen. Het gaat zowel om occasionele dienstverlening aan particulieren als om verenigingswerk. Het kernkabinet heeft zondag deze maatregel uit het Zomerakkoord goedgekeurd, zo meldt minister van Sociale Zaken Maggie De Block.       
         

Voor werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken: “Kleine klusjes voor een buurman of voor een vereniging hebben een groot maatschappelijk belang. Ze brengen mensen met elkaar in contact en versterken zo het sociaal weefsel. Vaak doen mensen dat gratis, maar als ze er iets voor krijgen, worden die inkomsten vandaag zwaar belast en komt er een heleboel administratie bij kijken. Dat lossen we nu op: bijverdiensten tot € 500 per maand stellen we vrij van belasting en de administratie zal snel en eenvoudig kunnen via een app.”

Door het nieuwe statuut genieten werknemers die minimum 4/5de werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden vanaf 1 januari 2018 van een fiscale en sociale vrijstelling tot 6.000 euro per jaar voor bepaalde bijverdiensten. Voor de registratie van deze activiteiten komt er een gebruiksvriendelijke app. Beide partijen moeten wel op voorhand het type dienst en de verloning onderling afspreken en vastleggen.


Voor verenigingen: de animator of leider die actief is binnen de jeugdbeweging en/of speelplein...

Ook voor de speelpleinwerker

Het nieuwe statuut omvat:

  • Verenigingswerk, nl. activiteiten die het midden houden tussen vrijwilligerswerk en betaald werk. Het gaat bijv. over sportcoaching, culturele activiteiten of buitenschoolse kinderopvang. (concrete lijst)
  • Occasionele diensten van burger tot burger. Het gaat bijv. over kleine herstellingen waarvoor mensen geen beroep doen op het reguliere circuit of over het ophalen van kinderen aan school en hen een maaltijd klaarmaken terwijl de ouders nog op het werk zijn.

Op dit moment wordt er onderhandeld over de nieuwe wet en het toepassingsgebied. Wij volgen dit met de VDS op. Van zodra er duidelijkheid is of speelpleinwerk onder het toepassingsgebied valt, communiceren wij verder.


Het vierde statuut voor de speelpleinwerker

Door de bomen het bos

Dit nieuwe statuut voor de vrijetijdswerker zoue een 4e statuut zijn dat speelpleinorganisatoren vanaf 1 januari 2018 kunnen aanwenden om medewerkers in te zetten. Om door de bomen het bos te zien, zet de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk de 4 verschillende statuten in een beknopt overzicht op rij! (zie afbeelding). 



Dit is een nieuw statuut voor de vrijetijdswerker, géén aanpassing of aanvulling op het huidige vrijwilligersstatuut.

Verwarring in de media over de term vrijwilligerswerk

In de media werd vandaag verkeerdelijk gesproken over 'bijverdienen met vrijwilligerswerk'. 
Nochtans is vrijwilligerswerk altijd onbezoldigd! 

De vergoeding die soms wordt uitbetaald mag je volgens de wet niet als verloning beschouwen, maar als compensatie voor gemaakte onkosten. We spreken dan ook nooit over een vrijwilligersvergoeding, maar over een onkostenvergoeding! Net zoals het Steunpunt Vrijwilligerswerk en Rode Kruis Vlaanderen, vraagt de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) het correct gebruik van de term vrijwilliger in berichtgeving.

STANDPUNT VAN DE VDS

In afwachting van de concrete wettekst onderschrijft de VDS het standpunt van de Commissie Jeugdwerk:

Als Jeugdwerk zijn we geen vragende partij voor dit statuut met uitzondering van lesgevers in cultuur educatieve of socio culturele sector. Wij blijven de kracht van een vrijwillige engagementen in de verf zetten en het waardevolle daarvan inzien. Door de huidige 4/5detewerkstellingsregel vallen ook meer dan 90% van de personen actief binnen het jeugdwerk uit de boot om gebruik te maken van dit statuut. Mede daarom vragen we vanuit de jeugdsector om alle termen die verwijzen naar het jeugdwerk uit de functielijst halen. 

Vergoedingen op het speelplein

Je kan jongeren op verschillende manieren vergoeden. Als vrijwilligers door middel van een onkostenvergoeding (≠ loon), betaald als jobstudent of via een contract tijdelijke tewerkstelling sociaal-culturele sector (= monitorenstatuut). 

Vanaf vandaag komt daar dus een 4e statuur bij statuut bij voor voor werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden.

Meer lezen...