16 mei 2017

Inkleding & animatie

Kinderen houden van fantasie! Meegaan met kleine en grote fantasie-impulsen, verhalen en animaties vinden ze de max. Inkleding zorgt ervoor dat kinderen net dat tikkeltje meer geprikkeld worden door het speelaanbod en helemaal betrokken zijn. 

Werk aan hapklare voorbeelden en tips, zorg voor een uitgebreide verkleedkoffer en een comfortabele sfeer waarin ze zich durven verkleden. Denk met de stuurgroep na over hoe je inkleding op het speelplein aanpakt: elke dag een vervolgverhaal, inkleding per activiteit en/of animatie tijdens vieruurtjes? Door erover te denken en dit te stimuleren wordt inkleding helemaal vanzelfsprekend.

Laat je inspireren door voorbeelden van andere speelpleinen, ga aan de slag met praktische tips en vooral: “doe eens goe zot!”

 


Inspiratieposter, typetjes spelen


Deze verkleedposter met 133 verschillende LEGO®-karakters werkt inspirerend. Elk figuurtje toont precies wat je nodig hebt qua accessoires en kledingstukken om dat personage neer te zetten. Daag je ploeg uit om alle typetjes op de poster volgende vakantie uit te proberen. Aanvinken maar!

“LEGO® is een handelsmerk van de bedrijven van de LEGO Groep. Deze website wordt niet door de LEGO Groep gesteund, geautoriseerd of goedgekeurd”


Maak een verkleedhoek voor kinderen

Een permanente verkleedhoek voor kinderen waarin animatoren speelimpulsen lanceren, hoort op elke kwalitatieve speelpleinwerking. Hieronder vind je enkele tips voor een verkleedhoek: 

  • Voorzie kapstokken om je kleren uit te stallen
  • Zorg voor een pashokje
  • Grote t-shirts zijn perfecte kleedjes voor kinderen
  • Maak een catwalk en doe een foto-shoot
  • Leg er verschillende (oude) schoenen
  • Maak een tattoeshop met plaktattoes
  • Maak een catalogus met alle kleren die er zijn.
  • Maak je eigen videoclip en post die op Tiktok (denk aan de GDPR!)
  • Deel kortingsbonnen uit voor korting op je verkleedkleren. Een ideale promotie.
  • Zorg voor witte t-shirts waar kinderen zelf mee mogen doen wat ze willen (tie dye)
  • Vergeet geen details: Brillen, juwelen, armbanden, ...

Inkleden en verkleden: onze visie

Inkleden, verkleden en animeren zijn de kers op de taart, de glitters op de cupcake of de finishing touch op een speelpleindag. Inspelen op fantasie zit in het DNA van speelpleinwerk. 

Sommige personages of thema's kunnen echter kwetsen. Ontdek in onze visie hoe dat zit en waar je op moet letten.

PIT °30: EEN NIEUW JASJE

Meeslepende personages, pakkende animaties, knotsgekke decors en tot in de puntjes ingeklede activiteiten, hoe begin je daaraan?

In de 30ste editie van ons magazine Pit geven we tips en tricks voor een fantasierijke zomer en verduidelijken onze visie op inkleding en animaties.


Wat zit er in de schminkkoffer?

Een schminkkoffer is een basis-item op het speelplein. Wat daar hoort in te zitten is vaak een raadsel. Net omdat veel animatoren niet goed weten wat wel/geen goed materiaal is, maken we hier even een overzicht. 

In de koffer zit ...

- Schmink – basiskleuren: Belangrijk is om schmink te nemen op waterbasis. Neem grote potjes (60 ml) voor de meest courante kleuren.

- Penselen: grimeerpenselen zijn er met platte en ronde punt. Probeer voor de dikkere maten de platte punt te kopen (hiermee kan je verschillende diktes schminken); voor de details kan je enkele kleinere met ronde punt voorzien.

- Make-up sponsjes: noodzakelijk om te schminken. Stop ze in een waszak dan kan je ze na gebruik in de wasmachine steken.

- Haarband: Te gebruiken om weelderige haardos-kinderen hun haar naar achter te houden. Je kan ook een oude panty of nylonkous in stroken knippen. Werkt minstens evengoed.

- Een spiegel: Geef de kinderen NA het schminken pas de mogelijkheid om in de spiegel te kijken; anders zitten ze zeker niet stil.

- Glitters: Bestaan in tube-gel vorm maar zijn ook los verkrijgbaar. We raden deze laatste aan omdat deze makkelijker aan te brengen zijn met bv. een penseel. Je kan deze ook in de haren strooien. Gelglitters daarentegen hebben het nadeel dat ze soms uitlopen.

- Cosmetica-watjes

- Schmink-voorbeelden: Handig als voorbeeld. Kan je makkelijk plastificeren.

 


Zelf verkleed-kleren maken

Instructables, dé website voor de doe-het-zelver. Maak je verkleedkleren zelf met één van de 1001 stappenplannen!

Alles begint bij dé verkleedkoffer

20 foto's met tips voor een rijk gevulde en gevarieerde verkleedkoffer voor weinig geld. Sommige foto's zijn ideaal om af te drukken en op te hangen in je verkleedhoek. (Klik hier voor de printversie) Ze helpen de animatoren bij het verkleden en animeren. Je kan ze ook actief verspreiden naar je werkgroep 'verkleden en animatie'.


It's showtime

In deze brochure geven we je heel wat praktische tips in vier hoofdstukken: een verhaal verzinnen, een personage spelen, schminken en verkleden en een decor bouwen. Hoe je animatie ook bekijkt, we zijn er van overtuigd dat je in deze brochure kapstokken en inspiratie vindt om nog meer tot de verbeelding van kinderen te spreken.


Inkleding en verkleden op het speelplein zijn zoals discobolletjes op een ijsje: zoveel smaakvoller en fijner!

Foto-inspiratie

Op www.pinterest.com/speelidee vind je inspiratie over animatie, inkleding, decor en thema's. Laat je inspireren door massa's beelden.

Hoe animatoren doen verkleden?

20 acties en prikkels die kunnen helpen om je animatoren aan het verkleden te krijgen! Verzameld in 1 handig document.

Laat je verder nog inspireren door...

Ravotters Brecht

Het speelplein van Brecht werkte al een tijdje met een verkleedbeker. Elke periode kon een animator de prijs winnen voor 'best ingeklede animator'. Al snel bleek dit slechts enkelen te motiveren. Animatoren die bij het begin van de week al achterliepen in de wedstrijd zagen er geen graten meer in om nog veel moeite te doen. Tot enkele hoofdanimatoren op het idee kwamen om er geen individuele wedstrijd meer van te maken, maar om er een groepsgebeuren van te maken. Vanaf nu verdiende elke animator die zich verkleedde een ster voor het hele team. Hoe meer sterren het team verzameld, hoe groter de tegenprestatie die de hoofdanimator levert aan het einde van de periode! 

Boemerang Nijlen

Dat het ook zonder wedstrijdverband kan, bewijst de Boemerang in Nijlen. Inkleden en verkleden zit er in het bloed van de animatoren. De afgelopen 20 jaar werd er zo veel geïnvesteerd in verkleedmateriaal dat ze tegenwoordig een volledig klaslokaal én een gang bezetten, enkel en alleen met hun verkleedkleren. Het zit zo ingebakken in de cultuur dat het voor beginnende animator slechts een kleine moeite is. De Nijlense animatoren verkleden zich niet omdat ze daartoe verplicht worden, maar omdat het gewoon leuker en gemakkelijker is. Enkele jaren gelden leverde het hen zelfs een bezoekje op van de minister van jeugd! 


Kant-en-klare voorbeelden

Muziek op het plein

Niks zo goed voor de sfeer als goedgeplande blokken muziek op het speelplein! Maar hoe zit dat nu met het betalen van auteursrechten? Mag je muziek zomaar kopiëren? En wat verstaan we nu onder ‘kindvriendelijke muziek’? 


Zo doen we dat bij de VDS!

Snel een decor bouwen

Een paar tafels, wat panlatten, klemmen, doeken en stuk karton...
zo simpel kan het bouwen van een decor zijn! In de kringloopwinkel vind je vast wat leuke accessoires zoals een kandelaar, staanlamp, schilderij, oude telefoon... om je decor op te vrolijken.

No details please!

Inkleding en versiering zijn de kers op de taart, maar details zijn de grootste valstrik. Eerst de grove structuur dan pas de frutsels die het natuurlijk wél af maken. 

  1. Doeken kunnen snel de ruimte vullen en zorgen voor sfeer. 
  2. Hou ze gaaf door ze niet te nieten, maar gebruik wasknijpers of marktklemmen. 
  3. Spendeer geen tijd aan het knippen en nieten van slingers. Koop dit soort goedkoop inkleedmateriaal in de winkel.
  4. Vermijd soloprojecten. Wanneer je vertrekt vanuit een thema of rode draad is het veel makkelijker om op ideeën te komen en alles past bij elkaar als geheel.   
  5. Groot karton beschilder je met de papborstel voor een snel en mooi resultaat. Leng je plakkaatverf aan met water. Tekeningen kan je beamen. Je vindt groot karton gratis bij elektrozaken en fietsenhandels.
  6. Betrek de kinderen. Je hoeft niet alles zelf te doen. Het zorgt meteen voor enkele plezante activiteiten, het speelplein wordt zo écht hun plek en ze zullen er ook meer zorg voor dragen.  

Materiaalkot, de basics

Een decor maken of een goede inkleding verzinnen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Toch moet je niet veel zotte kosten doen om aan wat basismateriaal te geraken. Hieronder lijsten we enkele essentials op waarmee je al een wereld van verschil kan maken.

Handige Checklist

(gebaseerd op een klein plein van een 50tal kindjes)

BOUWmateriaal

  • 20 Panlatten
  • 10 PVC-buizen
  • 30 Toneelklemmen
  • DuctTape
  • PapierTape
  • PlastiekTape
  • Landbouwplastiek
  • Doeken ZWART
  • Doeken ROOD
  • Doeken BLAUW & PAARS
  • Doeken AARDEKLEUR
  • Doeken WIT
  • Doeken GEEL
  • Doeken GROEN

INKLEDINGmateriaal

  • 10 Knijpspothouders
  • 2 RODE Spots
  • 2 GROENE Spots
  • 2 GELE Spots
  • 2 BLAUWE Spots
  • 2 WITTE Spots
  • 2 Lichtkransen
  • 2 Haspels
  • 5 Verlengdraden (diverse formaten)
  • 1 Blacklight
  • 1 rookmachine
  • Rookvloeistof
  • 1 Legernet
  • Doeken (lage kwaliteit mag)
  • 1 Muziekinstallatie

Niet weten waar te beginnen met zoeken? Neem eens kijkje op www.materiaalmagazijn.be

Bouwmateriaaltjes in detail

1. KNIJPSPOTHOUDERS Knijpspots hebben het voordeel dat ze overal aan vast te hechten zijn. Indien je je kostbare spot toch niet vertrouwt, kan je de klemmen combineren met Ducttape of spanbandjes.

2. SPOTS Spots hebben het voordeel dat ze een reflectie laag hebben en het licht dus naar één kant reflecteren. Kleine spots van 60W en iets grotere van 80W zijn ideaal om het juiste sfeertje op te wekken.

3. LICHTKRANSEN Een lichtkrans zorgt meteen voor een gezellige sfeer. Indien je ze goedkoop wil aankopen; wacht dan tot nét na de kerstperiode.

4. HASPEL Natuurlijk zullen al je elektro-materialen voeding nodig hebben en soms zit je nu nét niet aan dat stopcontact dat je wou. Kijk voor het gebruik van de haspel wel naar het maximum vermogen dat je hier op mag aansluiten.

5. VERLENGDRADEN Om de menige licht- en geluidsbenodigdheden te voorzien van genoeg stopcontacten gebruik je best verlengdraden mét verdeeldozen aan. Let ook hier op het maximaal toelaatbare vermogen.

6. BLACKLIGHT Dinner in the dark? Spookeffecten? Een blacklight brengt je direct in een hele andere sfeer. Heerlijk in combinatie met fluokleuren, blacklightverf, ...

7. LEGERNET Het camouflagenet of legernet maakt van je decor meteen een jungle, bos of ander natuurobject. De plastieke versie is goedkoper, minder zwaar en zal minder snel muf ruiken dan een écht legernet.

8. DOEKEN LOW QUALITY Naast de toneeldoeken (High Quality) zijn een hoop low quality-doeken onmisbaar. Te gebruiken als tafelkleedje, op te vullen gaatjes, ... Witte doeken kan je makkelijk verkrijgen door alle kinderen een oude bedovertrek te laten meenemen; dan is het niet zo erg dat deze eens worden versneden of verknipt.

9. ATTRIBUTEN "Dingen die in eerste instantie onnuttig lijken maar ooit nog wel eens van pas kunnen komen". Onder deze definitie kan je attributen steken. Vazen, beelden, kapotte computerschermen, postuurkes, schilderijen, ... Dit materiaal kost bijna niets en zal je inkleding en decor zeker en vast een meerwaarde geven.

10. MUZIEKINSTALLATIE Wanneer je werkt met achtergrondgeluiden, achtergrondmuziek of andere knaleffecten; zal een goede muziekinstallatie zeker en vast van pas komen. Een boomblaster is ideaal; je hoeft geen boxen aan te sluiten en tegenwoordig is zelfs je ipod of MP3-speler ook aansluitbaar; zorg wel voor het juist kabeltje.

11. ROOKMACHINE Niet enkel te gebruiken voor een vet feestje, maar ook voor zompige moerassen, koude bossen en het nabootsen van brand. Te verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Een goed(koop) exemplaar kost om en bij de 50 euro (bv bij het MateriaalMagazijn) , inclusief 5L rookvloeistof; en daar kom je héél lang mee toe!

12. NATUUR-MATERIAAL Waarom bomen en bladeren namaken als ze gratis ter beschikbaar zijn in een bos verderop? Wil je een bos in je ruimte, leg dode bladeren op de grond. Wil je wat bomen of struiken; kies voor bamboe een in pot. Wil je woestijn, kap de zandbak leeg in de eetzaal.

13. PANLATTEN Worden normaal gebruikt om daken te maken. 19mmx28mm groot x 2,7m lang en niet duur. Wij gebruiken ze om doeken op te hangen, constructies te bouwen, ... Indien je er zorg voor draagt kunnen ze lang meegaan. Voorzie in enkele basislengtes zodat je niet moet zagen!

14. PVC-BUIZEN Wil je bogen (bv. poorten), deuren of andere ronde vormen in je inkleding stoppen; dan zijn PVC-buizen onmisbaar. Houd je buighoek wel groot genoeg, anders breken ze. Komen voor in verschillende diameters (16mm is perfect), en zijn vaak allemaal 3m lang.

15. TONEELKLEMMEN Wordt ook wel marktklem of knijpklem genoemd. Ideaal om doeken of karton aan panlatten of ruimten vast te "knijpen". Koop ze best per 2, dan zijn ze goedkoper en kijk hiervoor eens bij het MateriaalMagazijn.

16. PAPIERTAPE Wil je dingen vast tapen aan muren? Gebruik dan papiertape zodat de verf niet loskomt. Indien je niet wil dat je voorwerpen plakken van te tapen, kan je ook eerst een klein laagje papiertape zetten waarover je dan de sterkere plastiek of ducttape aanbrengt.

17. PLASTIEKTAPE Veel sterkere tape dan papiertape. Te gebruiken om panlatten, PVC-buizen, ... vast te tapen. Het enige nadeel aan deze tape is dat hij makkelijker plaksel nalaat bij het verwijderen van de tape.

18. DUCTTAPE Ook wel textieltape genoemd. Ideaal om waterdichte of permanentere, stevige bouwsels te maken. De power tape van pattex is de duurste (8,5 euro per 25m); een goede richtprijs is echter 2,5 euro per rol.

19. (herbruikbare) SPANBANDJES Kan je gebruiken om snel dingen aan elkaar te bevestigen. Makkelijker te verwijderen en zeer stevig; maar ook wel een beetje duurder. Je kan meerdere stuks combineren tot één langer spanbandje door ze in elkaar te schuiven. Gewoon te verwijderen met een schaar en wederom goedkoper in 2,5-eurobakken in Gamma of Brico.

20. LANDBOUWPLASTIEK Wil je ruimten of constructies snel lichtdicht maken en heb je weinig donkere doeken; dan is "zwarte plastiek" ideaal. Een grote rol (500m) kost vrij veel geld (+/- 75 euro) maar je zal er héél lang mee toekomen indien je niet van plan bent menige gebouwen in te pakken...

21. KARTON Zowel dozen als grote vellen zijn, indien je eventjes zoekt, vaak gratis ergens af te halen. Dozen kunnen dienen als "bouwstenen", platen als snelle afdichting. Je kan ze makkelijk klemmen, nieten of tapen aan een panlat.

22. SJORPALEN & SJORKOORD Wil je permanente buitendecors maken, dan zijn sjorpalen (en sjorkoord) dé manier om al jou noden te vervullen. Leer wel best even wat sjortechnieken. Koop best altijd dezelfde diameter, zodat je geen verschillende grondboren moet gebruiken wanneer je ze in de grond wil zetten.

23. PALETTEN Standaard paletten noemen we Euro-paletten (EPAL) en zijn te koop aan +/- 5 euro per stuk. Andere niet- standaardmaten zijn, bij de lokale handelaars, vaak gratis te verkrijgen en kunnen dan ook wel eens uit elkaar gezaagd worden. Paletten zijn ideaal om grote permanente constructies op je speelplein te zetten.

En hoe steekt ge dat nu in elkaar?

Ok, je hebt nu een vol materiaalkot vol panlatten, klemmen, tape, doeken enzovoort. Hoe maak je daar nu in godsnaam een schone decor mee? 

Aan de slag!
  1. Gebruik maken van wat er is
    Elke ruimte heeft wel iets bruikbaars: in een sporthal heb je klimrekken of grote scheidingswanden op wieltjes. Soms hangen er latten aan de muur waar je iets kan aan vastmaken… Let er wel op dat je geen schade aan het gebouw toebrengt. Kleef bijvoorbeeld geen plastiek- of Ducttape op een muur. De kans is groot dat de verf mee los komt als je de plakband verwijdert. Spreek bijvoorbeeld af dat je alleen plakband vastmaakt aan eigen materiaal van het speelplein of dat je enkel werkt met papiertape.

  2. Panlatten en pvc-buizen vastmaken
    Om panlatten vast te maken, wikkel je de plakband (plastiektape) enkele keren stevig rond de lat en de tafel- of stoelpoot terwijl je de plakband strak gespannen houdt. Doe dit onderaan en bovenaan de poot. Ook een pvc-buis maak je vast door op twee plaatsen stevig plakband te wikkelen. Zo kan je mooie bogen maken. Ook met snelbinders kan je latten en pvcbuizen vast maken. Dit is iets minder stevig dan plakband, maar is bijvoorbeeld bijzonder handig om een dwarslat te bevestigen.

  3. Doeken klemmen en draperen
    Een doek kan je netjes vast maken met een marktklem. Zo beschadig je de doek niet. Probeer je marktklem onzichtbaar te monteren of te camoufleren met een andere doek; Je kan je doeken ook draperen. Neem een beetje stof tussen duim en wijsvinger, plooi het om en niet het vast met het nietjespistool. Gedrapeerd ziet een doek er iets chiquer en mooier uit.
    !Opgelet! Doeken die je vastniet met het nietjespistool moeten daarna losgemaakt worden met een schroevendraaier-platte kop (je steekt deze onder het nietje en gebruikt deze als hefboom). Anders heb je kans dat je de doeken kapottrekt bij het verwijderen! Hoor eens bij VDS West-Vlaanderen over hoe je het beste met nietjes te werk gaat.

  4. Verven
    Indien je decorstukken wil verven, zal je het snel beu worden als je het houdt bij een gewoon setje penselen; daarom enkele tips: • Verdun je verf voor grote oppervlakken met genoeg water. Zeker wanneer je op (lowbudget)doeken schildert zal dit een even goed effect opleveren én je bent minder verf kwijt.
       • Schilderen met een oude spons of grote schildersborstel gaat veel sneller dan een gewoon penseel; enkel voor de details kan je deze laatste natuurlijk wel gebruiken.
       • Voorzie genoeg kleine potjes waar je de verf vanuit de bus in giet.
       • Indien je kleuren mengt voor grote oppervlakken; maak je best genoeg. Indien je verf op is zal je niet zo vlug terug dezelfde kleur kunnen maken.

  5. Vraag het aan een VDS'er! 
    Op onze cursussen bouwen we heel wat decors en leren we curisten aan hoe ze dat doen. Stuur je animatoren dus mee met ons op cursus! Daarnaast geven we uiteraard ook vormingen ter plaatse over decorbouw. Richt je naar de aanvraagmodule
Permanente decors

Geen zin om elke dag from scratch opnieuw decors te bouwen? Dan kan je werken met meer permanente decors, decors die een hele week of wie wet zelfs heel de zomer blijven staan. 

Wanneer je wil werken met permanente decors doe je dit op dezelfde manier als bij de tijdelijke decors; al is het natuurlijk afhankelijk van waar je de decor bouwt. Doe je dit buiten en/of op een openbaar terrein zal je decor onderhevig zijn aan de weerselementen en toevallige passanten. In dat geval zal je effectief meer moeten bouwen (~ nagelen en schroeven) dan te plakken (~plastiektape). Verder moet je kijken naar stevigere materialen. De panlatten zal je dan bijvoorbeeld moeten vervangen door sterkere balkjes. 

SJORPALEN & SJORKOORD
Wil je permanente buitendecors maken, dan zijn sjorpalen (en sjorkoord) dé manier om al jou noden te vervullen. Leer wel best even wat sjortechnieken.

PALLETTEN
De paletten worden op hun geheel als bouwelementen aan elkaar genageld (vierkante of rechthoekige constructies) of worden verzaagd, uit elkaar gehaald en vertimmerd tot valbruggen, deuren, bruggen, … Je kan in verschillende verdiepingen bouwen door telkens paletten als grondvlak te gebruiken.

Voor een chique voorbeeld van hoe zo'n permenante decor er zou kunnen uitzien, kijk eens naar de afbeelding onderaan deze pagina! 


Wat het helemaal afmaakt...

Nepbloed, ons eetbaar recept!

Geen dure dingen, maar low-budget én volledig eetbaar. Je kan nepbloed makkelijk maken met volgende ingrediënten: 

  • Kandijsiroop (ook wel pannenkoekensiroop genoemd). Koop niet de caremelversie! 
  • Voedingskleurstof rood. Te koop in de grotere supermarkt. 

Meng een theelepel kandijsiroop met tien druppels kleurstof, leng aan met water en tadaa: heerlijk nepbloed!

Geluidseffecten

De Britse openbare omroep BBC heeft zijn hele archief aan geluidseffecten gratis online ter beschikking gesteld. Het gaat om meer dan 16.000 korte audiobestandjes, in handig downloadbaar wav-formaat. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit ertussen: een Zuid-Amerikaanse papegaai die tatert en snatert, het geluid van de Afrikaanse jungle bij valavond...



Vorming ter plaatse

Heeft jouw animatorenteam nood aan een vorming rond het voorbereiden van toneeltjes, het bedenken van een goed verhaal of het inkleden van een ruimte? Wil je concreet aan de slag: personages spelen, leren om in je rol te blijven...  

Gedurende 2,5u dompelt de VDS, op jouw vraag, de ploeg onder in een deelaspect van inkleding & animatie. Verwacht je aan een speelse, zotte doe-sessie vol tips en technieken die onmiddellijk bruikbaar zijn op het speelplein. Meer weten...  

Treiteren van ingeklede animatoren

Kinderen gaan voluit mee in de fantasie-elementen van een bepaald spel. Maar soms loopt het wat moeilijker. Ze trekken aan de cape van Superman, ze halen de pruik van ons mémé van het hoofd, ze lopen weg met de kepie van de politieman … Als animator kan de goesting om de inkleding vol te houden, dan heel ver weg zijn.

Enkele tips
  • Een typetje is en blijft een leuke speelimpuls. Een reactie van kinderen is dus normaal en meestal speels bedoeld. Probeer de situatie in je rolletje op te lossen. De politieman schrijft een boete uit, ons mémé schaamt zich voor hare kale kop (dus terugbrengen die pruik), superman verliest zijn krachten als de cape beschadigd wordt. De boodschap is dus: beschouw het gedrag van deze kinderen niet als storend. Afstraffen lijkt ons niet nodig.
  • Als een bepaald treitergedrag lang aanhoudt, dan kan je wel kort uit je rolletje stappen. Zo kan je even duidelijkheid scheppen: het gedrag van het kind is niet meer grappig! Het stoort het verloop van het spel en dat is niet leuk voor de andere kinderen. (Tip: als het wel leuk is voor andere kinderen, moet je er misschien verder in gaan. Organiseer een race spurten met pruik …)
  • Je kan dit aanhoudend gedrag proberen voorkomen door je rolletje te gaan benutten. Je negeert het treiteren en probeert van daaruit ander gedrag uit te lokken. Je kan in je rolletje namelijk ook andere spelimpulsen gebruiken: samen over de grond sluipen om Godzilla te vangen of om het geheime recept voor koekjes te ontdekken.
  • Misschien verkleden de kinderen zich ook graag en moet je iedereen wat fantasiemateriaal in de handen stoppen alvorens je je eigen verkleding kan aanhouden.

Advies ter plaatse

Vanuit onze expertise en deskundigheid geven we rond alle praktische en inhoudelijke aspecten van speelpleinwerk een onderbouwde aanbeveling, zo ook over inkleding en animatie.

  • "Ik vind de kwaliteit van onze inkleding en/of toneeltjes maar zus en zo. Hoe kunnen we binnen onze werking de kwaliteit weer opkrikken?" 
  • "Hoe krijg je animatoren zover om een pruik op te zetten, zich te smijten en zelf ook plezier te beleven aan verkleden?"
  • "Wij willen een verkleedhoek op het speelplein. Hoe pakken we dat aan?"
  • "We willen inkleding en animatie een meer structurele plaats geven in onze werking. Kan de VDS daarbij helpen?" 

Deze en vele andere vragen krijgen een antwoord tijdens een advies ter plaatse. Gewapend met vele voorbeelden zoeken we voor jouw werking naar pasklare antwoorden. Meer weten...