Congres 2025: Spelen in een veranderende maatschappij

Speelplein- en andere vakantiewerkingen op een kruispunt

In 2025, zo'n 5 jaar na ons vorige congres, organiseren we op 7 februari een congres met als thema "Spelen in een veranderende maatschappij: speelplein- en andere vakantiewerkingen op een kruispunt". 

We buigen ons op de maatschappelijke tendensen die impact hebben op speelplein- en andere vakantiewerkingen, op jongeren en animatorenploegen en tot slot op de spelende kinderen op die werkingen.

We nodigen schepenen van jeugd, verantwoordelijken van speelplein- of andere vakantiewerkingen, beleidsmakers en jongeren uit om stil te staan bij de uitdagingen en kansen voor de sector. Daarnaast kijken we samen naar de toekomst: hoe blijven we inzetten op meer en betere speelkansen voor kinderen en groeikansen voor jongeren?

Dit was ons congres in 2020

Om de 5 jaar organiseren we bij de VDS een congres. Ontdek hoe het eraan toeging tijdens ons vorige congres in 2020 - Corona edition!


Praktische info

Het congres vindt plaats in de Zebrastraat in Gent op 7 februari.

Starten doen we met koffie tussen 9 uur en 10 uur. Om 17 uur ronden we het inhoudelijke deel af en kan iedereen blijven voor een receptie tot 18 uur 30.

Waar word ik verwacht?

Het congres vindt plaats in New Zebra in Gent (Zebrastraat 32).

Met het openbaar vervoer

De site is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zo ligt het Sint-Pietersstation op 2 km wandelafstand en het stadscentrum (Korenmarkt) op 2,2 km wandelafstand. Vlakbij is er de bushalte "Gent Leeuwstraat", op 10 minuten per bus van station Gent-Sint-Pieters.

Met de auto - parkeermogelijkheden

Parking Zebrastraat beschikt over 90 ondergrondse parkeerplaatsen die te bereiken zijn via de Gustaaf Callierlaan, nummer 231. Parkeer uw wagen (max. hoogte 2m) veilig en droog aan 1 euro per uur, elke dag van de week. 

Hoe ziet de dag eruit?

9u - 10u

Koffie

10u - 10u45 

Praktische info & Keynote

11u - 12u30 

Inhoudelijke sessies

12u45 - 13u30

Pauze

13u45 - 16u 

Inhoudelijke sessies

16u15 - 16u45

Slotbeschouwing (einde inhoudelijk deel)

17u - 18u30

Receptie

Wanneer kan ik inschrijven?

Inschrijven voor ons congres zal kunnen vanaf september 2024.

De sessies komen dan online te staan en even later kan je je inschrijven. Zet je gerust op ons 'hou me op de hoogte'-lijstje. Zo contacteren we jou rechtstreeks bij nieuws! 

Houd me op de hoogte!

Inschrijven voor ons congres zal kunnen vanaf de zomervakantie 2024.

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden over alle updates rond ons congres? Weet je graag als eerste welke sessies er op het programma staan en wanneer en hoe je kan inschrijven? Spelen in een veranderende maatschappij

De maatschappij verandert, zo ook de verwachtingen van speelplein- en andere vakantiewerkingen en de verwachtingen van anderen naar hun. De exacte inhoud van ons congres doen we de komende maanden uit de doeken. We inspireren jullie alvast graag met enkele van onze publicaties.


Pit °32 - Politiek spel

In Pit °32 doen we ons memorandum voor de komende verkiezingen uit de doeken.

We schuiven 7 prioriteiten naar voor waarvan we vinden dat deze een plek verdienen in het meerjarenplan en in de partijprogramma's van politieke partijen.

Ontdek ons memorandum.


IK BEN EEN PRODUCT VAN HET VRIJETIJDSAANBOD IN MIJN GEMEENTE. JULLIE HEBBEN DE SLEUTEL IN HANDEN OM HETZELFDE TE BETEKENEN VOOR EEN NIEUWE GENERATIE KINDEREN EN JONGEREN.

- Bert Breugelmans, Coördinator Dienstverlening (Plan & Play)


Plan & Play - Keynote

Op 27 oktober 2022 mocht collega Bert Breugelmans met zijn keynote de aftrap geven van Plan & Play. Hét tweejaarlijkse inspiratie- en netwerkmoment voor programmatoren van vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren, georganiseerd door Bataljong. Hij sprak er over een eigentijds en origineel vrijetijdsaanbod anno 2022. 

Ontdek zijn betoog.


JOP-monitor: onze bevindingen

Het Jeugdonderzoeksplatform, of kortweg 'JOP' publiceert elke 5 jaar de JOP-monitor. Dat is een grootschalige bevraging over de leefwereld van jongeren die ook bekend staat als 'de staat van de jeugd'. 

Als Vlaamse Dienst Speelpleinwerk waren we bij de presentatie van de cijfers en delen we graag onze bevindingen. Vanuit onze kernopdracht focussen we in dit artikel vooral op welbevinden, vrije tijd en vrijwillig engagement. Maar ook over de andere thema's schetsen we kort de hoogtepunten.