CORONAGAMES

Het coronavirus dwong ons een tijdje om te spelen met zo weinig mogelijk fysiek contact en vaak de handen te wassen. De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk verzamelde enkele plezante spelletjes. Fysiek spelen vermijden ligt gelukkig achter ons, maar de spelletjes zijn niet minder saai. Nog steeds playable & fun!


De 'WOESH'

minstens 5 kinderen

6-15 jaar

Iedereen gaat in een cirkel staan (ver genoeg uit elkaar!). Eén iemand start met het doorgeven van de 'woesh'. De starter neemt een denkbeeldig voorwerp vast, gooit het naar zijn buur en roept daarbij heel luid 'woesh'. De buur ontvangt de 'woesh' door het met zijn handen 'op te vangen'. Daarna geeft die persoon op zijn beurt de 'woesh' door aan zijn buur en roept daarbij ook luid 'woesh'. Zo gaan we heel de cirkel rond. Gelukt? Dan voegen we extra elementen toe.

  • Wil je de 'woesh' niet ontvangen? Dan toon je je handpalmen aan je buur en roep je 'WOW'. De gooier moet de 'woesh' dan aan zijn andere buur doorgeven.
  • Wil je de 'woesh' doorgeven aan iemand aan de overkant van de cirkel, dan roep je 'ZAP' en maak je oogcontact met de persoon die de 'woesh' moet ontvangen. 
Madzimba - energieke start

1 tot 15 kinderen

alle leeftijden

We starten de dag met een oerkreet. De groep gaat in een grote kring staan, ver genoeg uit elkaar. We ademen even diep in en uit. Een persoon (met lange adem) start de kreet, door heel luid ‘Maaaaa’ te roepen. Hierbij doet hij een stap naar voren in de kring, en strekt hij zijn armen voor zich uit. De persoon rechts van hem doet hierop onmiddellijk hetzelfde, we gaan zo de kring rond tot iedereen luid ‘Maaaaaa’ roept. Wanneer de energie op een climax is, roept iedereen tegelijkertijd ‘Zimba!’. Daarbij maak je een ‘yes’ beweging: op een voet gaan staan, ander been plooien en de armen tegelijkertijd naar je toe plooien. 

Doe De Coronadans!

Zoek het favoriete liedje van de kinderen aanwezig in de noodopvang. Maak er samen een nieuwe tekst op en uiteraard ook een dansje. 

Heb je altijd dezelfde kinderen in de noodopvang? Gebruik het liedje dan gerust als opener of afsluiter van de dag!  

Pot Pot Corona

Het klassieke Pot Pot Piano spel, maar dan met een coronatwist! 

Laat de 'potter' rond gaan met een waterspuit, zo kan hij vermoedelijke 'coronadragers' desinfecteren. Schrikken ze van het water in hun gezicht? Bewogen! Terug naar af.  

Tikkertje Corona

1-15 kinderen 

Lagere school leeftijd 

1 kind is de tikker (= het virus). De andere kinderen zijn gewoon ‘mensen’. Verspreid over het terrein enkele waterbakjes met zeepsop in. 

De tikker krijgt een waterspuit in de hand. De andere kinderen moeten proberen weg te lopen van de tikker(= het virus). Als ze zijn getikt (= nat gesproeid) moeten ze zo snel mogelijk naar een bakje met water en zeepsop lopen om hun terug te desinfecteren door hun handen te wassen (en tot 20 tellen). Als de tikker er in slaagt om iedereen aan het bakje water te krijgen, op hetzelfde moment is hij gewonnen en wordt iemand nieuw het virus.  

Vakkenspel

5-15 kinderen 

Lagere school leeftijd 

Heb je buiten op de speelplaats duidelijke tegels liggen, dan ben je al klaar qua spelvoorbereiding. Anders is krijt je redder: teken cirkels, vierkanten, driehoeken, ... op de grond. Minstens evenveel als er kinderen zijn en liefst wat meer. Zorg dat in elke vorm ongeveer twee à drie kinderen passen. 

Iedereen start in een cirkel/vorm, één iemand is het coronavirus (aka de tikker). Spelleider telt af "3-2-1" en iedereen springt tegelijkertijd naar een ander vak (zelfde mag ook). Beland je in het zelfde vak als het virus dan ben je besmet en moet je het spel even verlaten om je handen te gaan wassen. 

Installeer een handjeswasmachine voor de kindjes die af zijn, bouw een carwash etc.  

Beysie Beysie Kever

Een fantasietocht voor alle leeftijden.

Je gaat samen op zoek naar de Beysie Beysie kever. Geruchten gaan dat de Beysie Beysie kever na eeuwenlange verdwijning, eindelijk weer is opgedoken. Maar niemand weet nog hoe deze bijzondere kever eruit ziet. Het kan werkelijk alles zijn. Je gaat samen op tocht en ontdekt de wereld vanuit de ogen van kevers.

Impulsen

Maak op voorhand al wat afdrukken van de kever die je kan tegenkomen tijdens je tocht. Een indruk in de zandbak, de kever die door de verf liep en sporen na liet op wat papier,.... 

" Oh, hebben jullie dat ook gehoord? Ik hoor precies wat gezoem?!" 

Werkt wonderwel bij kleuters. Ze zijn heeeeel snel mee met je verhaal en hebben UI TE RAAAAAARD ook dat geluid gehoord! Ga er maar snel achterna.  

Virus ontwijken

10 -20 kinderen 

Lagere school leeftijd 

Je verdeelt de groep in twee verschillende ploegen en plaatst twee kegels zo'n 30 meter uit elkaar. De ene ploeg neemt plaats achter een kegel. De andere ploeg verspreid zich in het veld (tussen de twee kegels). Het doel van het spel is om met zoveel mogelijk ploeggenoten aan de andere kegel te geraken door één voor één over te lopen. Om de 10 seconden mag er iemand vertrekken. De laatste loper heeft nog 30 seconden om aan de overkant te geraken. Het andere team probeert hen tegen te houden door de lopers op de grond te leggen en vast te houden tot de tijd om is. Nadien wisselen de twee teams van positie en is het aan de anderen om zoveel mogelijk lopers aan de andere kegel te krijgen. 

Ter inkleding kan je zeggen dat de lopers de mensen zijn en de vangers de virussen zijn. Wie dus kan overlopen zonder gevangen te worden, is gezond. Wie niet aan de kegel geraakt is besmet door het virus.  

Blijven bewegen

120 kinderen 

alle leeftijden 

De kinderen staan in een kring. Je spreekt met de kinderen vijf woorden en vijf daaraan gekoppelde bewegingen af.

  • Pinkelen: met kleine pasjes ter plaatse lopen
  • Plat: op je buik liggen
  • Vlak: op je zijkant liggen
  • Hol: op je rug liggen, armen en benen in de lucht
  • Bol: op de knieën en armen zitten
  • Links: een sprongetje naar links maken,
  • Rechts: een sprongetje naar rechts maken

Je geeft telkens een opdracht, de kinderen proberen zo goed mogelijk te reageren.

Bouw dit spel geleidelijk op, begin niet onmiddellijk met 5 bewegingen.

Impuls

Verlopen bovenstaande acties al vlotjes? Verwissel de woorden nu eens met geluiden (klappen, hoesten, hoog piepgeluid maken, fluiten,...) Lukt het nu nog steeds zo vlot? 

Action Painting

1 tot 15 kinderen

Voorzie een groot canvas (doek/karton) en veel verf. Laat alle kinderen manieren bedenken om verf op het canvas te krijgen zonder zelf het canvas aan te raken en zonder anderen aan te raken.  

Je kan takken voorzien, sponzen, waterballonen, papieren vliegtuigjes plooien en de punt in verf doppen, penselen om vanop afstand te 'spatten', ...

Nadien flink de handen wassen is logisch!

Binnen de minuut

1-... kinderen 

Alle leeftijden (misschien wel wat aanpassingen in de spelletjes)

Alle opdrachten moeten binnen de minuut uitgevoerd worden. Hoe meer spelletjes je kan volbrengen: hoe meer punten je verzameld! 

Spelletjes:

  • Blaas een kaars uit met je neus 
  • 5 pingpingballetjes in 1 keer over de lijn krijgen 
  • 3 bekers omwippen 
  • Kaartenhuis bouwen van 3 verdiepen 
  • Je schoenen en sokken uitdoen en weer aandoen 
  • Loop met een lepel en een knikker van de trap 
  • Knuffel een minuut lang een boom
  • 10 keer op en af een stoel staan 
  • Vind een mier 
  • Lak je nagels 
  • Een verfdruppen met een rietje van een blad blazen 
  • Een lepel in een beker katapulteren 
  • Een kaartenpak sorteren 
  • Een ballon opblazen en met die lucht minstens 15 bekers omblazen 
  • 3 ballonnen in de lucht houden
  • Laat een ballon ontploffen zonder je handen te gebruiken 
  • Flessen omgooien met een tennisbal in een panty 
  • Een portret maken van een ander kind
  • 10 toertjes om je vinger draaien en 5 keer tuimelen 
  • Eigeel van eiwit scheiden 
  • Een stuk zeep opzepen 
  • ...
Stoelendans extreme

5-... kinderen 

iedereen

Iedereen neemt een stoel en plaatst deze willekeurig in de spelruimte. Liefst buiten waar je veel plaats hebt. Hoe verder de stoelen uit elkaar staan, hoe beter. #socialdistance

Vervolgens zet de spelleider zijn/haar favoriete dansplaat op. Een andere begeleider neemt één stoel weg. Wanneer de spelleider op een willekeurig moment het liedje stopzet, loop je zo snel mogelijk naar een lege stoel. Wie geen stoel meer heeft valt helaas af, maar mag nog wel zijn/haar beste dansmoves bovenhalen. De muziek wordt opnieuw opgezet en er wordt weer één stoel weggenomen.  

Cube Craft war

115 kinderen 

Lagere school leeftijd

Het spel is in feite tweeledig. Enerzijds probeer je een zo groot mogelijk leger te maken, daarna ga je proberen het leger van je tegenstander(s) uit te schakelen. 

  1. Leger maken: op de website cubeecraft.com kan je duizenden sjablonen downloaden van populaire personages uit kinderprogramma's en -films. Batman, stormtroopers, harry potter, pokemons, elfen.. dat en zoveel meer is er te vinden. Die sjablonen zijn vouwfiguren van die personages, je kan ze gemakkelijk printen op een blad. Met een schaar, cuttermes en wat lijm maak je zo kubusachtige popjes. 
  2. Wanneer je een aantal poppetjes hebt gemaakt en je tegenstander(s) ook, dan plaats je die op een afstand van elkaar. Je probeert zo snel mogelijk met rekkertjes zo snel als mogelijk alle poppetjes van je tegenstander omver te schieten!

 speelimpulsen

  • Bouw een stad voor je leger
  • Verstop je popjes over heel het lokaal/gebouw en probeer ze zo snel mogelijk te zoeken en af te schieten.
  • Organiseer een begrafenis nadat je oorlog is uitgevochten om alle gesneuvelden te eren.
Maak de paashaas

15 kinderen 

kleuters en lagereschool leeftijd 

Maak, op basis van de beschikbare ruimte, een schatkaart. Teken hierop een schattentocht uit. Maak ditzelfde parcour ook in je ruimte. Voorzie hindernissen, zodat kinderen op, onder en door zaken moeten klimmen om hun schattentocht te kunnen verder zetten. 

Onderweg verstop je verschillende voorwerpen. Deze hebben ze uiteindelijk nodig om een paashaas te kunnen knutselen (denk aan een schaar - afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan je er een echte schaar leggen of een afbeelding van een schaar, papier, lijm, glitters, verf, penselen, wol,...) 

Hebben ze alles gevonden? Knutselen maar! 

Alibi

10-20 kinderen

lagere school leeftijd

De groep wordt verdeeld in groepjes van twee of drie personen. De begeleider is verkleed als politieagent en deelt een zware misdaad mee (vb. iemand heeft alle vieruurtjes opgegeten).

Per groepje moeten ze een waterdicht verhaal bedenken waarom ze het niet konden geweest zijn, ze maken namelijk een alibi. Als de tijd (10 min.) om is, is het tijd voor de verhoring.

De eerste groep stuurt iemand naar buiten en een andere groepsgenoot neemt plaats op de verhoorstoel. De andere groepen mogen nu vijf vragen stellen aan de persoon op de verhoorstoel, als er een vraag wordt gesteld waarop ze op voorhand geen antwoordt hadden bedacht, moet de persoon zelf iets verzinnen.

Na de vijf vragen komt de andere persoon weer binnen en worden dezelfde vijf vragen gesteld.

Het doel is om zoveel mogelijk gelijke antwoorden te geven, daarom is het belangrijk om over zoveel mogelijk details na te denken (vb. welke kleren droegen we, wie was er allemaal aanwezig, welke poster hing er tegen de muur, ...). Wanneer elk groepje aan beurt is geweest, wordt er een winnaar gekozen. Het groepje met de minste fouten wint, bij een gelijke stand wint het origineelste alibi.  

BezemsteelEstafette

120 kinderen 

lagere school leeftijd 

Je speelt estafettes, maar in plaats van de kinderen een kleine stok te laten doorgeven, moeten ze een bezemsteel doorgeven (= 1,5 m), zo komen ze niet te dicht in elkaars buurt. Als je dan een hindernissenparcours bouwt, is het eens zo leuk en avontuurlijk om door het parcours te manoeuvreren met de bezemsteel. Als extra bescherming: de kinderen dragen (rubber)handschoenen, zodat ze de bezemsteel (en dus elkaar) zeker niet besmetten.

Schieten en gooien

1 tot 10 kinderen

alle leeftijden

Het concept is simpel: allemaal spelletjes waarbij je iets gooit of wegschiet. Blijf steeds ver genoeg uit elkaars buurt en doe alles één voor één.   

  • Schoenenpetanque - laat iedereen zijn schoenen uitdoen en ze zo dicht mogelijk naar een afgesproken punt gooien.  
  • Met een krijtje zo hoog mogelijk op de muur een streepje trekken. Ieder krijgt zijn eigen krijtje. Neem een aanloop en zet je streep.
  • Nat wc-papier door een blaaspijp (bvb pvc-buis) naar een doel schieten (blazen)
  • Een ballon+ wc-rolletje+snippers = confettikanon
  • Maak je eigen pijl en boog
  • Kleef een punaise bovenop een helm kleven en probeer al springend hangende ballonnen stuk te prikken
  • Pictionary met waterpistolen
  • "Latje-trap": met de bal op de lat van het doel proberen shotten. Gelukt? Stap een meter achteruit en probeer het opnieuw. Dit kan ook met basketbal, badminton in de ton ... 
Real-Life-Kicker-Game

Bij voorkeur 22 kinderen, maar je kan je veld aanpassen aan het aanwezige aantal kinderen 

Lagereschool leeftijd + ouder

Tape op de vloer een voetbalbeld af. Daarin tape je verschillende vakken, verdeelt over de breedte van het voetbalveld. In deze vakken staat telkens 1 kind, die zich enkel in de grenzen van zijn eigen vak mag bewegen.

vakkenverdeling van links naar rechts:

  • 1 vak over de hele breedte voor de keeper van team A
  • Het volgende vak wordt verdeeld in 2 delen voor de verdedigers van team A
  • Het volgende vak in 3 delen voor de verdedigersvan team B
  • Het middenveld in 5 vakken voor de middenvelders van team A.
  • En uiteraard hetzelfde aan de andere kant van het veld

Spelers mogen dus enkel in hun eigen vak bewegen. Komen ze uit hun vak is de bal voor de dichtsbijzijnde speler van het andere team. 

Voetbal spelen maar! De eerste die 11 punten scoort wint. 

Extra

We bereiden de activiteit voor door spanddoeken te maken, voetbal t-shirts te schilderen of leuke fluit attributen te zoeken.

Impulsen 

  • Smijt eens een extra bal in het spel om het spannend te houden!
  • Kan je het spel ook spelen met minder spelers op het veld?
Smack the corona

1-5 kinderen (op hetzelfde moment, je kan het dus gerust met meerdere spelen, in een doorschuifsysteem) 

alle leeftijden (indien gemixt: zorg voor duidelijke afspraken) 

Zoek een heel groot stuk karton of span een doek tussen 4 verschillende ankerpunten. Maak verschillende gaten in het doek (opgelet: iemand moet er zijn hoofd snel kunnen doorsteken). Markeer de verschillende gaten met punten (1 tot 10 punten). je kan zelf kiezen hoeveel gaten je maakt, afhankelijk van de grootte van je doek/karton. 

Zoek iets zachts waar een kind mee kan meppen (bv een opblaasbare hamer, een lang kussen,...) 

We spelen het spel 'Smack the corona'. 4 kinderen gaan onder het doek/karton zitten en kiezen op hun beurt om wel of niet hun hoofd door een gaatje te steken en door welk gaatje (herhalend). Het 5e kind staat klaar om de hoofden te proberen raken met het zachte voorwerp. Geraakt= punten verdienen! 

Knikkerbaanrace

1 tot 15 kinderen 

Alle leeftijden 

Verdeel de kinderen in verschillende groepjes. 

Elke groep kinderen maakt 1 deel van de knikkerbaan. Duidt duidelijk aan waar groep 1 begint en stopt en waar de volgende groep kan beginnen. Uiteraard moeten de verschillende delen aan elkaar bevestigd worden. 

De knikkerbaan kan uit alle soorten materiaal bestaan (buizen, tubes, bakstenen, tapijten,...) logischer wijze start groep 1 op een hoger gelegen stuk en loopt de knikkerbaan dus af. 

Klaar met bouwen? Knikkeren maar! 


Extra
Laat kinderen hun favoriete knikker kiezen en er op wedden. Wie durft er de helft van zijn 10uurtje op wedden dat zijn/haar knikker als eerste zal eindigen? 

Impulsen

  • Maak iets waarmee de knikkers ook omhoog kunnen
  • Elk deeltje van het parcour moet iets speciaals bevatten; Viegende knikkers, salto's, knikkers die door vuur springen, een aggressieve pingpongbal waar ze langs moeten,...
  • Kinderen krijgen een brochettestokje om knikkers proberen tegen te houden of te vertragen. 
Zelf brood bakken

115 kinderen 

Alle leeftijden

Hoe je een brood kan maken vind je zo op het internet terug; samen deeg maken, kneden en de oven in. 

Maar dat kan gerust wat avontuurlijker. Maak samen je deeg (vergeet op voorhand zeker je handen niet te wassen!) en maak kleine bolletjes van het deeg. Deze bolletjes kan je op een tak of ander gelijkaardig voorwerp prikken (lang genoeg natuurlijk). 


Maak een vuurtje en bak je broodjes boven het vuur! 

Klaar voor lancering

Deze activiteit kan je alleen doen, in een groep of met verschillende groepjes tegen elkaar. Het doel van het spel is om een constructie te bouwen waarmee je jouw ei beschermt tegen een hoge val. Je verzameld het nodige materiaal om jouw ei zo zacht mogelijk te laten landen want als het ei breekt, verlies je het spel. 

Indien gewenst kan je dit spel combineren met een inleefbingo. De begeleiding verkleed zichzelf in oude bomma's en bompa's en spelen samen met de kinderen bingo. De nadruk ligt op het inleven in je rol: "Wa zeide Juliette? Nummero 54? Oei, m'n hoorapparaat stond ni aan..." Pas als je één rij vol hebt op je bingokaart, mag je een materiaal naar keuze nemen. Vooraan bij de spelleider ligt een heleboel materiaal. Plakband, kussen, wc-papier, wol, krantenpapier, schaar, vuilniszak, ballonnen, rietjes, ... Bij oudere kinderen kan je er ook zware voorwerpen tussen leggen. Als al het materiaal verdeeld is, mogen ze één nadelig voorwerp aan een andere groep schenken. De andere groep moet dit voorwerp verplicht verwerken in hun constructie. Elke team krijgt evenveel bouwtijd. Als deze tijd om is, gaat er één iemand per constructie mee naar het balkon/dakterras/slaapkamerraam/traphal en lanceert zijn constructie naar beneden. Daar staat een andere begeleider het ei op te wachten om te kijken of het nog heel is. 

Loose Parts Play

Loose Parts Play? Lees er alles over op onze site of bekijk dit filmpje.

 

Haal eens al het materiaal uit de kast/kelder/... en kijk wat er gebeurd. Probeer eens wat ongewoon materiaal uit te stallen voor de kinderen om te zien welke leuke speelimpulsen ze er zelf mee ontdekken. 

Denk aan alles wat kan rijden, rollen, hout, bakstenen, ballen, doeken, tonnen, trapjes,... 

Speelhoeken

Ga aan de slag met Speelhoeken! 
Lees er hier alles over. 


Voorbereiden in coronatijd

Digitaal je activiteiten voorbereiden, niet altijd evident. Via deze pagina helpen we een handje. 

Meer lezen over de corona-jeugdwerkregels

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk volgt alle ontwikkelingen op die mogelijks een impact hebben op jouw speelpleinwerking(en).

Op www.speelplein.net/werkjaar bundelen we steeds alle actuele updates rond corona op speelpleinmaat zodat jij goed op de hoogte bent.  

Oordeel zelf

Hoe nuttig vond je deze pagina?