De Vlaamse Jeugdraad

Wat doet de Vlaamse Jeugdraad nu net?

De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering in zaken die te maken hebbn met kinderen, jongeren en jeugdwerk. 

De Vlaamse Jeugdraad bestaat uit 16 adviseurs: 8 jongeren- en 8 jeugdwerkadviseurs. Samen vormen zij de adviesraad. Ze vertegenwoordigen de stemmen en belangen van alle kinderen, jongeren en jeugdorganisaties in Vlaanderen. Maandelijks komen ze samen om te stemmen over adviezen, te discussiëren over standpunten en zich te ontfermen over het het beleidswerk van de Vlaamse Jeugdraad.  

Meer info?

Meer weten over de Vlaamse Jeugdraad? Bekijk dan zeker hun website, facebookpagina, instagram en/of twitteraccount
Zo blijf je op de hoogte over alles wat ze doen. 


De VDS in de Vlaamse Jeugdraad

Als VDS proberen we elk werkingsjaar in de Vlaamse Jeugdraad te zetelen. Om de drie jaar worden er namelijk verkiezingen gehouden om nieuwe adviseurs te kiezen. 
Wij, als officieel jeugdwerk, maken dus om de drie jaar kans om verkozen te geraken om als jeugdwerkadviseur te zetelen in de Vlaamse Jeugdraad. 

Zelf vinden we het ongelooflijk belangrijk om in de Vlaamse Jeugdraad te zitten. Het speelpleinwerk is namelijk een welgebruike en ook enorm toegankelijke vorm van jeugdwerk. Je vindt er kinderen en jongeren van alle leeftijden en achtergronden. Dat maakt dat we een heel groot deel van de Vlaamse en Brusselse kinderen en jongeren bereiken met ons aanbod. Het zijn zij die we dan ook willen vertegenwoordigen in de Vlaamse Jeugdraad! 

 In 2020 waren er nieuwe verkiezingen. Ook deze keer stelden we ons kandidaat door een vrijwilliger naar voor te schuiven. Wij kiezen resoluut om telkens een vrijwilliger als kandidaat naar de Vlaamse Jeugdraad te sturen omdat we geloven in de kracht van jeugdwerk. We vinden het belangrijk dat de stem van de jongeren bij de jongeren zelf blijft! 

Marnik mocht dit jaar met de prijs gaan lopen en verzilverde een plaatsje in de Vlaamse jeugdraad! 

Belangen-behartiging

Naast de Vlaamse Jeugdraad zetelen we in verschillende 
samenwerkingsverbanden en 
(beleids-)werkgroepen. Daar vertegenwoordigen we telkens de stem van de speelpleinen én het spelende kind. 


Marnik is onze man!

Wie is Marnik?



"Hey! Ik ben Marnik en student computerwetenschappen aan de KU Leuven. Sommige zeggen dat studeren een voltijdse job is, maar ik ga graag de uitdaging aan om mijn studenten-tijd meer te laten zijn dan alleen 'werken'. Zo vind ik het belangrijk dat iedereen zich goed voelt en ook gewoon een goede tijd kan beleven."


Marnik de Bont, speelpleiner in hart en nieren en al jaren VDS-vrijwilliger! Zijn officiele voorstelling kan je lezen op de website van de Vlaamse Jeugdraad. 

Wij hielden ook een kort interviewke met Marnik om hem aan jullie te kunnen voorstellen. Wie is Marnik? Wat drijft hem als VDS- vrijwilliger. En vooral; waar staat Marnik voor in de Vlaamse Jeugdraad? 

 


Heb je hobby's?

Ik ben actief in het jeugdwerk en in het studentenleven. In het jeugdwerk heb ik al verschillende dingen uitgeprobeerd maar ben ik nu geland als vrijwilliger bij mijn speelplein, de VDS en Jonge Helden. Dit jaar kan je me ook terugvinden bij LOKO (de Leuvense studentenkoepel) waar ik me vooral bezig hou met sport. Als alles goed gaat organiseer ik dit jaar mee de 24 urenloop. Binnenkort mag ik ook de Vlaamse Jeugdraad bij mijn hobby's tellen.

Hoeveel jaar ben jij al vrijwilliger bij de VDS?

Goh, dan moet ik altijd beginnen tellen. Ik ben begonnen in 2014, dus dat betekent dat dit mijn zesde jaar bij de VDS is.

Wat doe je zoals als vrijwilliger bij de VDS?

Binnen de VDS zelf heb ik in mijn vrijwilligersleven al heel wat engagementen ogpenomen, maar evenementen organiseren en de speelpleinen ondersteunen vind ik toch het leukst. Ik heb al ettelijke jaren mee de logistiek getrokken bij het SMOS weekend. Dat is een weekend waarbij alle speelpleinen van Vlaams-Brabant verzamelen in de Hoge Rielen te Kasterlee en samen een cool weekend beleven. Er worden vormingen gegeven, er is ruimte voor teambuilding met het plein en om de dag af te sluiten worden er op vrijdag en zaterdag fuiven georganiseerd. Daarnaast hou ik me ook bezig met 'het beleid'. Binnen de regio Vlaams-Brabant denk ik mee na over de toekomst. We beslissen waar we cursussen geven, welke thema's we naar voor schuiven tijdens speelpleincafés,... Op centraal niveau kijk ik samen met de werkgroep inclusie naar groeikansen binnen onze eigen werking en hoe we het speelplein landschap mee kunnen ondersteunen op hun eigen weg naar een inclusieve werking. Ik ben recent ook lid geworden van de Algemene Vergadering waar beslissingen worden genomen die effect hebben op de hele VDS en de dienstverlening die we als VDS bieden aan speelpleinen. 

Op welk speelplein heb je gezeten/sta je nog?

Ik sta op speelplein Londerzeel. Normaal had ik in de paasvakantie nog gestaan als hoofdanimator maar door corona is de week niet doorgegaan :(

Wat is jouw leukste speelpleinherinnering?

Als kind ging ik graag naar het speelplein. Toen ik in mijn vijfde leerjaar zat bestond onze leeftijdsgroep maar uit een tiental kinderen. Door de kleine groep konden we makkelijk in de auto stappen en op avontuur gaan op onbekend terrein. We hadden toen ook een kamp gemaakt in de bossen die het speelplein omringen, compleet met een afdak, stoelen en tafels. De perfecte plek voor de jonge tieners die we toen waren!

Welk spel speel je dan het liefst?

Het is een klassieker, maar ik amuseer me rot met stratego. Ik ben (of was) een snelle loper en kon zo de tegenstander het leven moeilijk maken. Af en toe konden we de anderen ook laten geloven dat we andere kaartjes hadden waardoor we met de vlag konden gaan lopen. 

Moest je 1 dag minister van jeugd zijn. Wat zou je dan doen?

Goh, er is maar zoveel dat je kan doen op één dag. Moest het mogelijk zijn zou ik mijn mede regering overtuigen om te blijven investeren in de vrije tijdsbesteding van jongeren. Door de verschillende besparingsrondes heeft elke jeugdorganisatie moeten besparen. Er wordt meer gerealiseerd met minder middelen. Chapeau voor iedereen die dat mogelijk maakt!

Moest je 1 dag directeur van de VDS zijn, wat zou je dan doen?

Nog zo'n moeilijke vraag. Doordat ik dichter bij deze functie sta als vrijwilliger begrijp ik veel van de beslissingen en vind ik het moeilijk om iets concreet neer te schrijven. Ik denk dat niemand je gaat tegenhouden als je de glijbaan in Mechelen gaat gebruiken. Als vrijwilliger is het moeilijk om bij iemand op kantoor ineens binnen te vallen, het raam te openen en naar beneden te schuiven. Als directeur gaat dat misschien iets vlotter :p Dus ja, echt ongeremd gebruik maken van die glijbaan, dat zou ik doen! 

Waar zijn we als VDS goed in en waar kunnen we beter in worden?

Ik heb veel geleerd uit mijn cursussen bij VDS. Gedurende de hele week heb ik mij altijd geamuseerd, maar stond er van verstelt hoeveel inhoud je mee krijgt op zo'n week. De inzichten die ik heb opgedaan op cursus hebben mij laten groeien als animator maar ook als persoon. Ja, die weken hebben een grote impact op mij gehad.

Iets waar we beter in kunnen worden binnen mijn regio is speelpleinondersteuning. Niet dat de kwaliteit verminderd is ten opzichte van vroeger, maar op één of andere manier is het moeilijker geworden om speelpleinen te betrekken bij de activiteiten die je organiseert. Misschien dat we daar in kunnen groeien, beter begrijpen wat we moeten aanbieden zodat de speelpleinen meer betrokken zijn. 

 

De thema's voor de vlaamse jeugdraad zijn: Goed in je Vel, Gelijke kansen en klimaat. Waar sta jij het meeste achter en waarom?

Voor de corona pandemie was ik direct voor gelijke kansen gegaan. Ik heb via de VDS de kans gekregen om een Europese training te volgen. Daar ben ik ondergedompeld geweest in het inclusie verhaal en dat heeft me sinds dien niet meer losgelaten. Dat kan je ook zien op mijn verkiezingspagina van de Vlaamse Jeugdraad.

Met de maatregelen rond corona is het thema Goed in je Vel gestegen in waarde. Tegenwoordig zijn er al veel artikels over geschreven, maar doordat ik zelf nog student ben kan ik het alleen beamen; het is een thema dat we niet mogen vergeten. Hetzelfde geldt trouwens ook voor het klimaat.

Als ik echt moet kiezen ga ik wel nog altijd voor gelijke kansen. Er is nog veel werk aan de winkel en heb het gevoel dat we nog niet alles weten waar aan gewerkt moet worden. 


Marnik schreef een brief!

De verkiezingen voor de Vlaamse Jeugdraad verlopen op gelijkaardige manier als de échte verkiezingen.

Marnik moest campagne maken en andere jeugdwerkers overtuigen om op hem te stemmen. Om dit te doen schreef hij een brief naar alle jeugdwerkorganisaties. Je kan hem hier lezen! 

 


Ook vrijwilliger worden?


Begint het bij jou ook te kriebelen als je het verhaal van Marnik hoort? Tof! 
Je kan steeds vrijwilliger worden bij de VDS. Bekijk snel wat we je allemaal te bieden hebben. 


Meer weten?


Wil je meer weten over de Vlaamse Jeugdraad of de bovenlokale ondersteuning die de VDS op zich neemt? Ben je benieuwd naar waar we allemaal aan belangenbehartiging doen in het Vlaamse jeugdwerklandschap? Contacteer dan gerust Tine! 

Tine Bergiers 
Expert Spelen en Bovenlokale Ondersteuning 
0478 39 90 39
 ");