27 sep 2023

Deadline aanpassen vzw-statuten nadert: 1/1/'24

De inhoudelijke regels uit de nieuwe vzw-wetgeving gelden vanaf 1 januari 2020 voor alle vzw's. Voor het aanpassen van de statuten geldt een overgangsregeling tot 1 januari 2024. D.w.z. dat je, bij wijziging van statuten ook de nodige wettelijke aanpassingen moet doorvoeren. Je krijgt daarvoor tijd tot uiterlijk 1 januari 2024.  

Opgelet: deze nieuwe statuten moeten door een 'bijzondere algemene vergadering' goedgekeurd worden. Een gewone AV is dus niet voldoende. 

Wat verandert er?

Wat de spelregels en verplichtingen van een vzw zijn, ligt vast in het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen dat werd goedgekeurd op 28 februari 2019. De oude vzw-wet van 1921 is daarmee sinds 1 mei 2019 niet meer van toepassing.  

Het wetboek is een lijvig werkstuk. We halen er op onze pagina over vzw's alle essentiĆ«le zaken uit voor speelpleinen om je op weg te helpen. 

Je kan alle informatie ook nalezen op de pagina van Scwitch

 

Hulp nodig?

Jezelf door wetgeving worstelen: niet evident. De lokale speelpleinondersteuner van jouw regio helpt je met veel plezier op weg. Vraag een advies ter plaatse aan en dan bekijken we samen met jou wat er van toepassing is op je werking. Leden hebben 2 adviezen gratis per jaar! 


Niets missen van de nieuwste wetgeving?

In onze maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van nieuwe en aangepaste wetgeving, op maat van speelplein- en andere vakantie- werkingen. En op onze website verzamelen we alle wettelijke kantjes hier.