18 sep 2020

Co-animatoren blikken tevreden terug

Normaal brengen we de co-animatoren na de zomer samen om nog eens terug te blikken op hun stage. Maar in 2020 is niets normaal. Daarom gingen we bij de co-animatoren en hun speelpleinen persoonlijk op zoek naar hun verhaal.


Dimi

Dimi gaat al van jonge leeftijd naar de speelpleinwerking in Puurs. Hij is nu al even co-animator en volgde dit jaar de cursus. Op het speelplein hebben ze hem enorm zien groeien.

"We hebben in zijn boekje de 'co' doorkruist en er 'TOP' van gemaakt," vertelt speelpleinverantwoordelijke Staf. "Dimi blinkt uit door zijn gedrevenheid. Je kan altijd op hem rekenen. Hij kan goed omgaan met de kinderen en de kinderen ook met hem. Hij was zelfs vaak een goed voorbeeld voor andere animatoren."


Kelly

 

Kelly is sinds vorig jaar hulpanimator bij Gekkoo.

"Met de cursus wil ik mijn animator skills naar een hoger niveau tillen," liet ze ons weten toen ze zich inschreef voor de cursus. En dat lijkt gelukt te zijn.

"Ik ben echt blij dat ik mezelf kan zijn op het speelplein. Het is echt een zotte plek!"


Stef

 

Speelpleinverantwoordelijke Sven uit Borgloon kon ons vertellen dat Stef er een geslaagde stage heeft opzitten.

De start was niet evident, maar dankzij een goeie begeleiding ging het beter.

 "Stef is een heel dankbaar persoon. Hij doet erg zijn best en apprecieerde alle hulp van ons. Hij is ook heel vriendelijk ten opzichte van medeanimatoren en kinderen."


Spelletjes uitleggen ging nog moeilijk. We hebben hem hierin proberen te coachen. Zo is er de afspraak gekomen dat Stef elke dag 2-3 spelletjes koos tijdens de voorbereiding die hij ging uitleggen aan de kinderen. Deze kon hij dan inoefenen. Dit liep nu zeer vlot, in de toekomst kunnen we het aantal uitbreiden. 

Sven, speelpleinverantwoordelijke


Sofie

 

Sofie ging aan de slag bij de Pretfabriek in Gent.

"Mijn gevoel over de zomer samengevat in een paar woorden? Simpel: super leuk, leuke mensen ontmoet, veel enthousiasme, leuke ervaring en zeker en vast heel veel plezier!"

Haar mama wist ons nog te vertellen dat Sofie elke avond supermoe, maar erg enthousiast thuiskomt.


Ben

Op speelplein Spelewei in Haacht zette Ben vorig de stap van tiener naar co-animator. Nu volgde hij cursus, net als de andere animatoren na een jaar op het speelplein doen.

"Ben is heel sterk gegroeid tegenover vorig jaar als co-animator. Hij weet rustiger om te gaan met stress situaties en is steeds enthousiast over de werking."

"Op het speelplein voel ik mij geweldig, zeker met de andere monitoren is het altijd tof. Ik voel me echt op mijn plaats daar".


Ik voel me er echt op mijn plaats

Ben, co-animator op speelplein Spelewei


Freya

"De grote sterktes van Freya? Ze is altijd enthousiast, een onvermoeibare meespeler en een grote kindervriend!," liet Roxanne van de Speelfabriek in Geel ons weten.

 

Ook Liesel (speelplein De Spin, Meise), Jason (speelplein Kirrebisj, Aalst) en Kiyana (Gekkoo, Antwerpen) mogen we proficiat wensen. Alle co-animatoren vinden binnenkort hun getuigschrift in de brievenbus.


Co-animator?

Met het traject co-animator geven we jongeren met een beperking de kans om met een takenpakket op maat van hun talenten en met de nodige ondersteuning deel uit te maken van de animatorenploeg.

In 2021 doen we dit opnieuw, al voor het zesde jaar. Details van de cursussen en mogelijkheid om in te schrijven komt begin november online.

Tips voor speelpleinen

Studente ZoĆ« Van Schelstraete schreef haar eindwerk met als titel 'Op welke manier kunnen speelpleinen ondersteuning bieden om het welbevinden van coanimatoren op het speelplein te verbeteren?'. Om dit te onderzoeken, bevroeg ze de co-animatoren die de afgelopen jaren cursus bij ons volgden en hun mede-animatoren.

Lees het eindwerk

Bekijk de concrete aanbevelingen.

Meer lezen

Naast onze DNA-brochure 'Co-animatoren - Inzetten op talent op het speelplein', vernieuwde Jeugdwerk voor Allen recent ook de brochure 'leiding met een beperking'. Ze is aangevuld met nog meer praktische tips en inspirerende verhalen.

Nog vragen?

Pieter Verbanck
Expert diversiteit en inclusie
pieter@speelplein.net