10 sep 2020

Project Tieners!

 

In 2019 gingen we aan de slag in drie gemeentes rond tieners. 

Kind en Samenleving deed een scan van de gemeente en ging aan de slag met de tieners om van hen te horen wat zij van het vrijetijdsaanbod in hun eigen gemeente vonden. Waar zitten ze, welke plekken vinden ze leuk? Kennen ze het jeugdhuis en het speelplein uberhaupt? 

Drie gemeentes konden genieten van de verzamelde krachten van Formaat en VDS om samen 'iets' rond tieners te doen. 

Er werd telkens een stuurgroep opgezet waar de jeugddienst, animatoren van het speelplein en bestuursleden van het jeugdhuis bij betrokken waren. Zij werden ondersteund door een werkkracht van de VDS en eentje van Formaat. 

Elke stuurgroep ging aan de slag om tieners meer in hun aanbod te betrekken en eventuele samenwerkingsverbanden tussen het speelplein en het jeugdhuis aan te gaan. 

Veel nadenken, discusieren en vorming volgen resulteerde in nieuwe tienerwerkingen, uitgeleende locaties en een heus tienerfestival. 

 


Ze kunnen scherp uit de hoek komen en hoeven niet na te denken over de gevolgen. Vaak zijn er nog weinig gevolgen. Ze zeggen waar het op staat. Tieners zijn tof.

VDS en Kind en Samenleving aan het woord

Door de samenwerking en het gezamenlijke geloof in tieners kroop Formaat in zijn pen. Ze interviewden VDS en Kind en Samenleving over tieners. Over tieners in de samenleving, over tieners op het speelplein en over tieners in het jeugdhuis. 

 

 Een greep uit het artikel: 

 

 12 tot 15 jaar is hij. Iets tussen een kind en een jongere. Half speels en half volwassen. Nog niet serieus te nemen. Vaak wat slungelig of onhandig. Met puisten. Veel te luid. En nooit alleen. Staart uren naar zijn gsm of veroorzaakt overlast. Wat hij wil? Geen idee. We stellen u voor: de tiener. Of toch hoe mensen over ‘m denken.

“Lange slungels met een enorm zelfbesef, nood aan aandacht en nood aan vrienden”, zo beschrijft Tine Bergiers van VDS (voluit: Vlaamse Dienst Speelpleinwerk) het stereotiep van de tiener. Als expert ‘spelen’ en aanspreekpunt binnen de bovenlokale ondersteuning van VDS ondersteunt Tine mee alle speelpleinwerkingen in Vlaanderen en Brussel. “De wereld van tieners draait alleen om hen én hun vrienden.”

Nog één ding over tieners dat vaststaat: ze worden vaak over het hoofd gezien. Laat dit artikel, naast een pleidooi voor meer luisterbereidheid, ook een inleiding zijn tot wat die tieners nu echt zijn. “Er zit ongelooflijk veel in hen”, benadrukt Tine. “Ze kunnen scherp uit de hoek komen en hoeven niet na te denken over de gevolgen. Vaak zijn er nog weinig gevolgen. Ze zeggen waar het op staat. Ik vind tieners tof.”

 

Lees het volledig artikel

 

Benieuwd wat we nog hebben te vertellen over tieners?

Het hele artikel vind je terug in het Formaat Magazine  of kan je integraal lezen via volgende link.


Advies over tieners?

Ben je getriggerd om zelf ook aan de slag te gaan met tieners? 
Benieuwd hoe je als speelpleinverantwoordelijke of stuurgroep jullie speelplein kan uitbreiden voor tieners of aan de slag kan gaan met jullie bestaande tienerwerking? 
Vraag je advies aan bij jouw lokaal ondersteuner! 

 

Vorming over tieners?

Wat is een tiener? Hoe speelt een tiener? Hoe ga je aan de slag met tieners? 
Nood aan een antwoord op al die vragen? Zin om met je animatorenploeg bij te leren over tieners en over activiteiten voorbereiden voor en mét tieners? 
Vraag dan zeker tijdig je vorming aan.