26 jun 2020

Stage in 2020

Bloemen verwelken, schepen vergaan, maar stagiairs blijven altijd bestaan! 

Zelfs in deze uitzonderlijke tijden zijn er honderden gemotiveerde jongeren bezig aan hun traject om animator of hoofdanimator te worden. Velen hebben al een cursus achter de rug en willen deze zomer hun stage afronden zodat ze hun attest kunnen behalen.

We helpen ze graag op weg!

Extra tijd om je stage af te ronden

De overheid legt op dat je je stage binnen de 3 jaar na het volgen van je cursus moet afronden. Omwille van de corona-maatregelen hebben veel jongeren hun geplande stage niet kunnen lopen in de paasvakantie. Die jongeren krijgen extra tijd (tot 15 november 2020) om hun stage af te ronden in de zomer- of herfstvakantie. 


HULP 1: Infobundel stagebegeleiding

We ontwikkelden speciaal voor de stagebegeleiders een infobundel. Deze helpt hen op weg om stagiairs te begeleiden en beoordelen. Wat kan je er o.a. in terugvinden?

  • Wat mag je verwachten van een stagiair?
  • Belang van stagebegeleiding
  • Verbeterprojecten voor hoofdanimatoren
  • Regels van feedback
  • Handige vragen om een tussentijds- of evaluatiegesprek te houden
  • De opbouw van een coachingsgesprek
  • Je stijl als stagebegeleider

Hulp 2: Trajectboekjes

Het trajectboekje is het belangrijkste document om je stage op het speelplein tot een goed einde te brengen. Het dient volledig ingevuld en ondertekend te worden door de stagiair en de stagebegeleider. 


trajectboekje animator
trajectboekje hoofdanimator
trajectboekje instructeur
trajectboekje co-animator

Op zoek naar een voorbeeld? 
Bekijk een ingevuld animator-trajectboekje.

 

Trajectboekjes under construction

Opgelet! In de trajectboekjes wordt nog melding gemaakt van het evaluatiemoment. Dat is onlangs afgeschaft, maar de trajectboekjes zijn nog niet aangepast. Deze zomer werken we nog met de oude versie. Negeer alles over evaluatiemomenten maar gewoon. Vanaf de herfstvakantie zijn er nieuwe trajectboekjes beschikbaar.

Hulp 3: voorbeelden van evaluatieformulieren

Ben je op zoek naar voorbeelden van evaluatieformulieren voor je andere animatoren en hoofdanimatoren. Ontdek hoe andere speelpleinen dat aanpakken: van rapporten tot bolletjes kleuren, emoticons en zoveel meer. 

Hulp 4: oude stageboekjes

Onze oude stageboekjes op maat van speelpleinwerk en die van lokale speelpleinen als inspiratiebron.

Stageplaats vinden?

Vind een stageplaats in je buurt via onze handige zoekmachine. 

Attest uitreiken?

Na de stage moet de stageplaats de stagiair online beoordelen. Is de stagiair geslaagd, dan ontvangt die zijn attest. Lees de handleiding voor stagebeoordeling op www.mijnkadervorming.be.

Advies nodig?

Je lokale ondersteuner staat steeds voor je klaar! Neem contact op met je specifieke adviesvraag over stagebegeleiding en we denken mee na.