01 mrt 2019

Nieuwe vzw-wetgeving goedgekeurd

Vzw's mogen winst maken

Op 28 februari 2019 werd een nieuw vennootschappenwetboek goedgekeurd. Hierin staan ook nieuwe regels die van toepassing zijn op vzw's.

Bijvoorbeeld:

  • vzw's mogen economische activiteiten uitvoeren maar de winst mag niet naar de bestuurders, die moet gebruikt worden voor het belangeloos doel.
  • vzw's kunnen ook failliet verklaard worden.
  • verplichte neerlegging van de jaarrekening.
  • nieuwe regels ivm giften boven 3000 euro.

De VDS zoekt uit wat de gevolgen zijn voor jullie speelplein en ondersteunt jullie om eventuele aanpassingen (in bv statuten) door te voeren.

We houden jullie op de hoogte! De meest recente ontwikkelingen zal u hier terugvinden.


het nieuwe wetboek brengt vooral duidelijkheid

Keep calm and vzw

Voor bestaande vzw’s wordt de nieuwe wet van kracht op 1 januari 2020 zodra ze hun statuten wijzigen, maar zij mogen zich vanaf 1 mei 2019 al vrijwillig aan de wet aanpassen. De statuten moeten in ieder geval uiterlijk 1 januari ’24 in regel zijn met de nieuwe wetgeving.


En wat ondertussen met het UBO-register?

Eerder in september 2017 werden ook nieuwe bepalingen in de wet ingevoegd rond het UBO-register. Dat is een centraal register bij de FOD Financiën en kadert in de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme. Alle niet-genoteerde Belgische vennootschappen, maar ook VZW’s moeten hun uiteindelijke begunstigden hieraan meedelen. In principe moesten de gegevens de eerste keer doorgegeven worden tegen 30/11/2018. Maar minister de Croo geeft nu uitstel tot 30 september 2019 om de gegevens betreffende de uiteindelijke begunstigden in het register in te voeren.

Het register invullen kan via het online portaal MyMinFin en te gaan naar de link "UBO-register" of via de website van de FOD Financiën.

Bron: www.practicali.be


Particuliere werking?

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) ondersteunt op verschillende manieren de particuliere speelpleinen in Vlaanderen en Brussel. Met dit onderdeel van onze website willen we informatie en ondersteuning op maat aanbieden over organisatorische thema's zoals vzw, wetgeving, verzekeringen...

"Zijn we in orde?", een vaak gestelde vraag van particuliere speelpleinen. De wil is er maar het is een kluwen aan regels, verplichtingen en administratie. De VDS helpt jullie het bos door de bomen te zien.

Klik hier.