03 mei 2018

Het koppelen en beoordelen van stagiairs verloopt énkel via mijnkadervorming.be

We zochten het uit en pasten het aan!

2 weken geleden maakte een speelpleinverantwoordelijke de VDS er attent op dat zijn stagiairs kloegen over het feit dat hij hen nog niet beoordeeld had, terwijl dat hij dat wel degelijk had gedaan! De stagiairs keken via hun eigen profiel op onze website, www.speelplein.net. De verantwoordelijke had hen beoordeeld op www.mijnkadervorming.be. Hij ging ervan dat beide websites met elkaar communiceren en dat de beoordeling ook op www.speelplein.net zichtbaar zou zijn. Dat klopt niet helemaal...


Beide websites babbelen met elkaar maar slechts 1 in richting. Dat zorgde voor verwarring. We pasten het aan!


Hoe zit het in de haak?

In 2015 toen de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk zijn nieuwe website ontwikkelde, werd gelijktijdig www.mijnkadervorming.be ontwikkeld door de overheid in functie van de nieuwe regeling rond erkende attestering. Vanuit de belofte dat er een API-sleutel zou komen die onze website met die van de overheid zou doen communiceren in 2 richtingen, heeft de VDS het stukje rond koppelen en beoordelen van stagiairs mee ingebouwd in www.speelplein.net. Dat zou het voor de VDS, de cursist en de speelpleinverantwoordelijke makkelijker maken. Zij zouden alle administratie via www.speelplein.net kunnen regelen terwijl dat automatisch op www.mijnkadervorming.be geregistreerd zou worden.

Echter is het zo dat de API vandaag slechts in 1 richting werkt: alles wat op www.speelplein.net geregistreerd wordt, wordt ook op www.mijnkadervorming.be aangepast… maar niet omgekeerd. Dat zorgde er tot vandaag voor dat de beoordeling van speelpleinverantwoordelijken op www.mijnkadervorming.be, niet zichtbaar is voor cursisten op speelplein.net. Verwarrend… want die vragen zich af waarom de jeugddienst hen nog niet beoordeeld heeft, terwijl die wel hun job gedaan hebben… 

Kortom. Destijds heeft de VDS iets geïntroduceerd in zijn website dat de efficiëntie ten goede zou komen, maar door het ontbreken van een API in 2 richtingen, zorgt dit vandaag alleen maar voor verwarring. Het is dan ook aan de VDS om zijn verantwoordelijkheid te nemen en iets wat destijds goed bedoeld was, weer van onze website weg te halen. Dat is wat we vandaag deden! Het koppelen en beoordelen van stagiairs verloopt voortaan énkel en alleen via www.mijnkadervorming.be.


#doenwatwerkt

Kunnen cursisten nog steeds via www.speelplein.net een stageaanvraag versturen?

Ja!

Het laagdrempelig systeem op www.speelplein.net waarbij we alle speelpleinwerkingen die zich opgeven als stageplaats bundelen en waarbij de cursist met 1 klik op de knop een aanvraag tot stage kan doen werd in het verleden héél vaak gebruikt en blijft ook behouden. Eens de cursist een stageaanvraag via onze website heeft verstuurd krijgt de verantwoordelijke van het speelplein een automatische mail met de gegevens van de cursist. De verantwoordelijke kan dan contact opnemen en de stage vastleggen. Hij zal de stagiair koppelen en later beoordelen op www.mijnkadervorming.be.

We behouden dus de goede zaken, maar de zaken die voor verwarring zorgen haalden we vandaag weg. 

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn speelplein in de lijst van stageplaatsen komt?

Daarvoor ontwikkelde de VDS een eenvoudige tutorial 'zichtbaar als stageplaats op www.speelplein.net' om je stap voor stap te helpen. 

Hoe kan een cursist een stageaanvraag doen?

Daarvoor ontwikkelde de VDS een handige tutorial 'een eenvoudige stageaanvraag doen' om je stap voor stap te helpen. 

Zal de cursist zijn traject dan niet meer via www.speelplein.net kunnen opvolgen?

Toch wel!

Alleen zal de stageplek niet meer worden weergegeven. 
Zodra de stage postief beoordeeld werd op www.mijnkadervorming.be kan de stagiair zich inschrijven voor een evaluatiemoment. Dat moet steeds gebeuren bij de organisatie waar je ook je cursus volgde. De VDS moet op www.mijnkadervorming.be bevestigen dat de stagiair aan het evaluatiemoment heeft deelgenomen en vervolgens krijgt de stagiair zijn/haar attest. Dit proces blijft visueel op www.speelplein.net en ook het attest afdrukken zal ook in de toekomst op www.speelplein.net blijven kunnen. Voor de stagiair verandert er dus niets.

Alles over stage op 1 plek


Een stage animator, hoofdanimator en instructeur omvat minimum 50 uur op een erkende stageplaats. Hier lees je alles over stage op het speelplein.


Stage- begeleiding: tips & tricks


Om te ondersteunen ontwikkelden we een bundel 'stagebegeleiding' (2016) met concrete ‘tips & trics’, voorbeeldvragen, planning...