SMOS WEEKEND 2024

WAT IS SMOS?

Smos is het jaarlijkse speelpleinweekend van VDS regio Vlaams-Brabant. We trekken telkens rond het tweede weekend van maart op weekend naar onze vaste locatie in de Hoge Rielen. VDS voorziet op dat weekend het avondprogramma voor vrijdag en zaterdag, een sessie aanbod op zaterdagnamiddag, ....

Meer info over het verloop van het weekend, inhoud van de sessies, wat je moet meenemen etc kan je hieronder terugvinden.WAAR IS SMOS?

Smos vindt plaats in de Hoge Rielen (Molenstraat 62, Kasterlee). Het domein bestaat uit meerdere kleine gebouwen waar elk speelplein een aparte slaapplaats heeft. Op een startvergadering met alle deelnemende speelpleinen wordt er bepaald wie waar ligt. Deze gaat door op dinsdag 24 oktober om 20u in Mechelen. Wil je er graag bij zijn maar is jouw plein nog niet geregistreerd en dus niet op de hoogte? Registreer via de link bovenaan in de gele kader en neem contact op met Nathalie! (contactgegevens verder op de pagina).

Wens je als speelplein toch mee te gaan en is de startvergadering reeds voorbij? Laat gerust iets weten aan de lokaal ondersteuner Nathalie(contactgegevens verder op de pagina). VDS baat verder 1 gebouw uit waar alle centrale momentjes plaats vinden (4 uurtje, vrijdag- en zaterdagavond spel,...). Deze centrale locatie is 'gebouw 35'. Wanneer we samenkomen op deze centrale locatie en waar deze locatie zich bevindt, kan je hieronder terug vinden.


Programma SMOS

VRIJDAG (8 maart)

Van 19u tot 21u: Onthaal @ onthaal

Met je speelplein kom je aan het onthaal aanmelden en geven wij jou de nodige informatie mee. Je krijgt hier ook de sleutels van het gebouw.

Sinds dit jaar moet iedereen VERPLICHT passeren aan het onthaal voor de inschrijvingslijst te ondertekenen. Ja, daarmee bedoelen we dus elke deelnemer van je speelplein, niet enkel 1 persoon om alles te komen ophalen.

Vanaf 22u: Free podium! 

Op smos 2023 ontstond ons eerste eigen Free Podium! We vonden het zo gezellig dat we dat gewoon dit jaar opnieuw doen.

Vanaf 22u zijn jullie welkom in paviljoen 35 voor een show waar jullie kunnen beleven wat voor talenten speelpleinland allemaal wel niet te bieden heeft. 

Heb jij een talent dat je wil tonen op ons podium? Schrijf je  hier in!

23u tot 2u
Dikke SMOSfuif @ gebouw 35


ZATERDAG (9 maart)

8u tot 13u30: Geen programma / eigen speelpleintijd

In de voormiddag heb je als speelplein "eigen speelpleintijd". Dit wilt zeggen dat er geen programma is vanuit VDS. Wel kan je kiezen om een vorming ter plaatse of een advies ter plaatse te laten doorgaan in jouw gebouw. Deze aanvraag doe je minstens een maand op voorhand bij lokaal ondersteuner Nathalie (contact info op deze pagina).

13u30 tot 15u: Sessieblok 1

De eerste sessieblok gaat in de namiddag door op verschillende locaties. De locaties per sessie krijg je meegedeeld bij aankomst.

 

15u tot 16u: Vieruurtje @ gebouw 35.

Na de sessie kom je richting gebouw 35 voor het vieruurtje en een groepsmoment (waaronder groepsfoto).

16u tot 17u30: Sessieblok 2

Na het vieruurtje ga je naar het volgende sessieblok!

17u30 tot 22u: Geen programma / eigen speelpleintijd

22u30 tot 3u: Dikke SMOS fuif @ gebouw 35

Thema: Diep in de zee!


ZONDAG (10 maart)

Zondag is er geen VDS-programma. Je kan nog tot de namiddag blijven (je moet er pas om 15u uit) of je kan in de ochtend al vertrekken. Passeer alvast nog rap even langs het containerpark en breng de sleutels binnen bij het onthaal, vul het evaluatieformuliertje in en je bent terug onderweg naar huis!

Leave nothing behind but footprints zeggen ze altijd.


SESSIE AANBOD (zaterdagnamiddag)

Na de eigen speelpleintijd en het middageten op zaterdag voorziet VDS een aanbod aan sessies.

Bij de inschrijvingen kan je telkens kiezen voor een sessie uit blok 1 en eentje uit blok 2. 

OPGELET: sommige sessies gaan over 2 blokken door! Dit kan je apart aanduiden bij het kiezen van de sessies (hier staat dan telkens deel 1 en deel 2 bij). 

Doorlopende sessies (13u30 tot 15u & 16u tot 17u30)

 Stagebegeleiding

Leer tijdens deze sessie alle kneepjes van het vak om nieuwe, toekomstige animatoren en stagiaires te begeleiden op jullie speelplein.

De volgende thema’s worden zeker besproken tijdens deze sessie:

  • Hoe motiveer je nieuwe animatoren?
  • Welke momenten zijn er belangrijk tijdens een stage(periode)?
  • Over welke competenties moet ik beschikken om een goede stagebegeleider te zijn? 
  • Waar moet ik op letten tijdens het geven van feedback?
  • Hoe moet ik een stagegesprek voeren?
  • Wat met slecht-nieuws-gesprekken?

Na deze sessie ontvang je ook een bewijs van deelname (attest) waarmee je officiëel stages mag begeleiden op jouw speelplein

 

Sessieblok 1 (13u30 tot 15u)

Sessie 1.01 Stagebeleiding (doorlopend)

Zie hierboven info 'doorlopende sessies'

Sessie 1.02 Spelen met verf (doorlopend)

Geannuleerd

Sessie 1.03 Grime

Is het een tomaat, een rood stoplicht, of spider-man zonder strepen??? Waarom hebben ze jou nu weer aan de grimestand gezet?èOntdek tijdens deze sessie hoe jij een echte grimeartiest wordt. En zo worden vragen voor een puppy, een prinses of een spider-man voor jou kinderspel. Na deze sessie ga je zelfs de uitdaging aan om iemand te grimmen in 'de oneindigheid'.

Sessie 1.04 Teambuilding

Vind jij een teambuildingactiviteit ook zo leuk, maar weet je niet hoe je dit juist in elkaar steekt? Ervaar eerst zelf nog eens hoe tof het is en kom er dan achter hoe je dat zelf maakt in deze sessie!

Sessie 1.05 Inclusie

Een kind op je speelplein zonder winterjas wanneer het -5°C is. Een meisje met een visuele beperking. Een ander kind dat steeds alleen met al haar broers en zusjes aankomt, zonder ouders en zonder lunch. Een kind dat geen woord Nederlands spreekt. Als animator wordt er soms veel van je verwacht. Leer in deze sessie de basis van hoe je met enkele aanpassingen je spel, je speluitleg, je begeleidershouding en je speelplein kan aanpassen om inclusiever te spelen. Want elk kind zou zo intens mogelijk moeten kunnen spelen ongeacht zijn of haar situatie!

Sessie 1.06 Levende gezelschapsspelen

We spelen een spel vanavond (maar dan in het echt)! Real life monopoly of among us: in deze sessie kan het allemaal! Ontdek hoe je een basic gezelschapspel to the next level kan brengen, naar een spel vol actie en plezier. (Deze sessie wordt niet gesponsord door Ravensburger)

Sessie 1.07 T-shirts zeefdrukken

Ontdek de kunst van zeefdrukken. Leer de technieken, van het maken van sjablonen tot het aanbrengen van de inkt. Spoiler alert: er zullen misschien wat vlekken ontstaan, maar hé, dat hoort erbij!

Sessie 1.08 Queeste

Stap binnen in een betoverende wereld waar de speeltuin wordt omgetoverd tot een episch terrein vol uitdagingen, mysteries en onvergetelijke avonturen.  En… is alles wel wat het lijkt?

Mysterie, verwondering, intrige - maak je klaar om de queeste van je leven te beleven! 

Sessie 1.09 Goochelen

Ontdek de geheimen achter fascinerende illusies en leer zelf indrukwekkende trucs. Een betoverende ervaring voor iedere animator waarin we samen de kunst van het toveren ontrafelen en je de magie in eigen handen hebt!

Sessie 1.10 Avontuurlijk spelen

Wat is avontuurlijk spelen? Hoe kan je allemaal avontuurlijk spelen? Hoe maak je je activiteiten avontuurlijk? Wat is mijn houding als animator bij het avontuurlijk spelen?

Gedurende deze sessie nemen we jullie mee op sleeptouw rond avontuurlijkheid op het speelplein. Voor beginnende animatoren tot ervaren speelbeesten.

Sessie 1.11 Groot spel maken

Altijd al eens een groot spel willen spelen met heel je speelplein? Tijdens deze vorming ontdekken we samen de geheime ingrediënten om het meest fantastische spel ooit te creëren Laat je verbeelding de vrije loop terwijl we plezier combineren met een vleugje strategie. Klaar om de speelpleinmagie naar een hoger niveau te tillen? 

Sessie 1.12 Schattenzoektocht

Rechercheur Tom Aedt en Jonah Gold nemen je mee in de wondere wereld van de cel vermiste personen. Naar verluid zou er een bewijsmateriaal verborgen liggen op het domein van de Hoge Rielen. Want ieder weet: de ware schat is het oplossen van een misdaad.

Sessie 1.13 Impro en storytelling

Vraag je je af hoe je speelse improvisaties omtovert tot meeslepende verhalen? In onze Impro NXT LVL vorming is alles mogelijk en alles toegestaan! We dagen jouw improvisatievermogen uit met o.a. mimiekoefeningen en emotiedansen maar ook met het ter plekke verzinnen van plottwists en het spelen van continu veranderende verhalen. Of je nu een bruisende fantasie hebt, graag verhalen verzint, je technische impro skills wilt bijschaven, of juist wilt uitgedaagd worden in het buiten de regeltjes spelen, deze vorming is voor iedereen! Kom en ontdek de magie van spontaniteit, lachen en grenzeloze creativiteit.

Sessie 1.14 Creatief denken

Geannuleerd

Sessie 1.15 Communiceren met ouders

Voel je je wat ongemakkelijk als je ouders moet aanspreken op het speelplein of lijkt een klein misverstand altijd te escaleren? In deze sessie leer je hoe je in verschillende situaties het best met ouders kan communiceren.

Sessie 1.16 Stuurgroepen (uitwisseling)

ZIt je in de stuurgroep op je speelplein? Loopt het allemaal niet zo vlotjes of heb je in je eigen stuurgroep een mega cool concept dat je wil delen met andere stuugroepers? Luister en leer van elkaar door middel van uitwisseling in deze sessie.

 

Sessieblok 2 (16u tot 17u30)

 Sessie 2.01 Stagebegeleiding (doorlopend)

Zie hierboven info 'doorlopende sessies'

Sessie 2.02 Spelen met verf (doorlopend)

Geannuleerd

Sessie 2.03 Grime

Is het een tomaat, een rood stoplicht, of spider-man zonder strepen??? Waarom hebben ze jou nu weer aan de grimestand gezet?èOntdek tijdens deze sessie hoe jij een echte grimeartiest wordt. En zo worden vragen voor een puppy, een prinses of een spider-man voor jou kinderspel. Na deze sessie ga je zelfs de uitdaging aan om iemand te grimmen in 'de oneindigheid'.

Sessie 2.04 Teambuilding

Vind jij een teambuildingactiviteit ook zo leuk, maar weet je niet hoe je dit juist in elkaar steekt? Ervaar eerst zelf nog eens hoe tof het is en kom er dan achter hoe je dat zelf maakt in deze sessie!

Sessie 2.05 Snoezelen

Kom mee ervaren wat het is om te snoezelen! Snoezelen, waar zintuiglijke prikkels, ontspanning en plezier samenkomen. Of je nu een ervaren snoezelanimator bent of hier graag mee wilt starten. Deze vorming biedt vele inspiratievormen om te snoezelen en hoe je deze gemakkelijk kan toepassen op je speelplein, ookal heb je geen snoezelruimte en  weinig materiaal. 

Sessie 2.06 6 minute games

Een wachtmoment opvullen? Een saaie activiteit leuker maken? Het kan allemaal met six minute games! Gebruik deze sessie om je spelbagage te vullen en gewoon te spelen, spelen, spelen!

Sessie 2.07 Knutselen

Stap binnen in de creatieve wereld van knutselen op het speelplein, waar verbeelding tot leven komt. Ontdek hoe je een knutselactiviteit tot the next level kan tillen en laat je inspireren door de schitterende chaos die knutselen op het speelplein met zich meebrengt. 

Sessie 2.08 Escaperoom

“En toen klikte het slot van de deur dicht…” “Geraak eruit want binnen 60min zal de wereld vergaan…” We kennen het allemaal wel, een zotte escape room met alle inkleding en coole tricks en proefjes… Maar hoe krijg je die spannende escaperoom kriebels vertaald naar je alledaagse groepslokaal? Of zonder al dat fancy duur materiaal? In het eerste deel van de sessie kan je zelf een escaperoom ervaren. daarna ga je zelf aan de slag: leer verschillende soorten puzzels, raadsels kennen die in een escape game gebruikt worden en maak een escape game op maat van je speelplein. 

Sessie 2.09 Loose parts play

Geannuleerd

Sessie 2.10 OSA (Open SpeelAanbod)

Geannuleerd

Sessie 2.11 Content creation

Nieuwe animatoren aantrekken via een TikToktrend? Ouders & kinderen betrokken houden via een dag-op-het-speelplein vlog?  Ontdek hoe bruisende TikToks en leuke social media-content jouw speelplein naar een hoger level kunnen tillen! In deze vorming leren we jullie enkele essentiële montagevaardigheden, filmgeheimen, contentconcepten, enzovoort! Je gaat zelf aan de slag als SMOS-waardige content creator en krijgt daarbij de nodige tips & tricks van ervaren content creators. Scroll dus alvast door je tiktok en slaag al die sounds waar je altijd al eens een video op wilde maken maar op 😉 P.S. Een opgeladen gsm ter je beschikking kan wel eens handig zijn als je deze sessie volgt.

Sessie 2.12 Creatief koken

Heb je voor de 50ste keer weer fruitsatés en zandkoeken gemaakt met de kids? In deze sessie geven we je inspiratie om binnenkort creatief in de speelpleinkeuken aan de slag te gaan! Kan je een knikkerbaan ook gebruiken om pudding te vervoeren? Wat gebeurt er als je een schilderij maakt uit chocolade? Ondervind in deze sessie dat koken op het speelplein geen limieten hoeft te hebben!

Sessie 2.13 Bouwen

Ok - bouwen, dat kunnen jullie al. Een zot kamp, een toneeldecor - het is jullie niet vreemd. Maar wat is er dan… verder? Welke speciale technieken kan je gebruiken? Op wat voor plekken kan je allemaal bouwen? En hoe kan heel het speelplein hiervan genieten? 

In deze sessie draait het niet gewoon om bouwen - maar extra bouwen, next level bouwen. Kortom, bouwen zoals je het nog nooit gezien hebt!

Sessie 2.14 Straffen en belonen

Josephine is aan het schreeuwen, want Timmy heeft haar geduwd en ondertussen is Max weer in de materiaalkist aan het rommelen terwijl je al eens zei om overal af te blijven. Lize is ondertussen weer aan het weglopen van de groep. “Wees nu toch eens flink!”

Wat nu? Hoe zou jij met deze of soortgelijke situaties omgaan? Is dit herkenbaar? Of heb jij nog wel straffere verhalen van op jouw plein? En hoe zit dat nu met kinderen straffen en belonen? Hoe pak je dat aan? In deze sessie leer je hoe je om kan gaan met moeilijk en/of storend gedrag. Hoe je kinderen kan belonen en wat een gepaste straf kan zijn. 

Sessie 2.15 Evalueren

Zijn de avondvergaderingen bij jullie ook zo saai en lang en komt er maar geen einde aan al dat evalueren? Tijdens deze sessie leer je hoe je als hoofanimator op een leuke en efficente manier kan evalueren met je animatoren. 

DIKKE VETTE SMOS FUIF (zaterdagavond)


Op zaterdagavond vindt de dikke vette smos fuif plaats in gebouw 35. We toveren het gebouw om in een leuk thema en feesten tot 3u in de ochtend!

Elk jaar wordt er een thema gekozen waarin je als speelplein kan verkleden. En het thema dit jaar is... Diep in de zee!

Wat? Zo basic? Nee hoor, ga next level in fluorescerende vissen, octopussen, duikers in pakken, plastic flessen en cruiseschepen. Wij zorgen voor een top decor - komen jullie er in shinen? (

"Ik hoop dan dat de muziek wat goed is, op zijn minst". Wel! Ook daarmee kunnen jullie helpen! Heb jij het in je om de zotste platen te draaien? Heeft je speelplein wel een episch DJ talent? Laat het ons weten via deze form.

 


Hoe betalen op smos?

 

We vragen iedereen om zoveel mogelijk digitaal te betalen. Onze favo's zijn bancontact en payconiq. Cash kan ook, maar dat houden we liefst zo beperkt mogelijk.

Q & A

Wat als ik vrijdag later (na 21u) toekom?

Dat is geen probleem! Je moet wel de inschrijvingslijst komen ondertekenen dus je zal sowieso bij ons moeten passeren.

Stuur alvast een bericht naar 0484/60.51.30 en laat weten wanneer je precies zal toekomen. Wij laten dan weten waar je kan komen tekenen en je kaart kan komen ophalen.

OPGELET: wij geven geen drankkaarten mee aan andere personen. Je moet toch sowieso bij ons passeren om te tekenen. 

Wat als ik pas zaterdag toekom?

Geen probleem! Kom bij het vieruurtje langs in gebouw 35 en daar kan je dan komen handtekenen en kaart ophalen. 

OPGELET: wij geven geen drankkaarten mee aan andere personen. Je moet toch sowieso bij ons passeren om te tekenen. 

Wanneer en hoe moet ik de deelname prijs voor SMOS betalen?

Dit hangt af van speelplein tot speelplein. Sommige werkingen betalen dit voor jullie en anderen niet. Na SMOS wordt er een factuur opgemaakt en wordt deze naar jouw verantwoordelijke gestuurd. Indien jouw speelplein deze factuur niet zelf betaald dan spreken wij (VDS en jullie verantwoordelijke) nog verder af hoe dit geregeld zal worden. 

Praktische info

Vrij 8/3 tot zon 10/3/'24

Hoge rielen (Molenstraat 62, Kasterlee)

Treinhalte in de buurt: Tielen (25min stappen, 2km)

Bushalte in de buurt: Lichtaart Hoge rielen (aan ingang)

PRIJS (VDS aanbod: sessies, programma, ...)

-> €13 (speelplein lid van VDS)

-> €15 (speelplein geen lid van VDS) 


2024: THEMA DIEP IN DE ZEE (fuif zaterdag)

Wat? Zo basic? Nee hoor, ga next level in fluorescerende vissen, octopussen, duikers in pakken, plastic flessen en cruiseschepen. Wij zorgen voor een top decor - komen jullie er in shinen?


BLIJF OP DE HOOGTE

Word ook lid van onze facebookgroep ‘Ik kijk al uit naar het volgende smos weekend’. In deze groep verzamelen we alle deelnemers om leuke rode draadspelen in te spelen, info te delen etc. Ook alle foto’s van het weekend of filmpjes worden in deze groep gedeeld.WAT NEEM JE MEE NAAR SMOS?

  • Hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek
  • Warme kledij om aan het kampvuur te zitten
  • Thema kledij voor het avondfeestje (zaterdag): TBA

Voor meer info over wat aanwezig is in jullie verblijfsgebouw klik hierNOG VRAGEN?

 

Is het allemaal niet zo duidelijk? Contacteer gerust onze lokaal ondersteuner Nathalie () voor meer informatie.