SMOS WEEKEND 2025

Smos is het jaarlijkse speelpleinweekend van VDS regio Vlaams-Brabant. We trekken telkens rond het tweede weekend van maart op weekend naar onze vaste locatie in de Hoge Rielen. VDS voorziet op dat weekend het avondprogramma voor vrijdag en zaterdag, een sessie aanbod op zaterdagnamiddag, ....

Vrijdagavond is het ook verkleed maar elk speelplein mag zijn eigen thema kiezen. Verras ons!

Zaterdagavond is het thema Glitter & Glamour, met als hoogtepunt van de avond de Gouden Smoskes!

Inschrijven kan vanaf 5 februari, om 19u! Deadline: 21/02

2025: het jaar van vernieuwing!

Om onze doelen van uitwisseling, kennismaking, vorming en SPELEN niet uit het oog te verliezen hebben we SMOS, in samenwerking met de speelpleinen, inhoudelijk wat aangepast!

Er gaat meer ingezet worden op verbinding tussen speelpleinen. Daarom organiseren we dit jaar onder andere een speelpleinbeurs zodat jullie onderling aan elkaar kunnen tonen wat jullie doen op het speelplein en wat voor leuke merch en gadgets jullie hebben. Geen zorgen: wij voorzien nog een laagdrempelig sjabloon hiervoor.

Je mag ook massaspelen verwachten! Dikke bertha met 300 animatoren? Goh, waar anders zou dat kunnen dan op SMOS?

Voor de sessies gaan we voor kwaliteit over kwantiteit!

En als kers op de koffiekoek (ja ja, op zondag, de laatste dag) nodigen we jullie uit om gezellig samen koffiekoeken te eten. Het is een mooie kans om met andere speelpleinen jullie ervaringen te delen, over hoe moe jullie zijn, met wie je allemaal gedanst hebt de avond ervoor, wat je allemaal hebt onthouden van SMOS, en om af te spreken voor de volgende edities van SMOS. Voor dit laatste vragen we een democratisch prijsje, te betalen bij de inschrijving.



WAAR IS SMOS?

Smos vindt plaats in de Hoge Rielen (Molenstraat 62, Kasterlee). Het domein bestaat uit meerdere kleine gebouwen waar elk speelplein een aparte slaapplaats heeft. Op een startvergadering met alle deelnemende speelpleinen wordt er bepaald wie waar ligt. Deze gaat door op donderdag 28 november om 19u in Mechelen. Wil je er graag bij zijn maar is jouw plein nog niet geregistreerd en dus niet op de hoogte? Registreer via de link bovenaan de pagina en neem contact op met Nathalie! (contactgegevens verder op de pagina).

Wens je als speelplein toch mee te gaan en is de startvergadering reeds voorbij? Laat gerust iets weten aan de lokaal ondersteuner Nathalie (contactgegevens verder op de pagina). VDS baat verder 1 gebouw uit waar alle centrale momentjes plaats vinden (4 uurtje, vrijdag- en zaterdagavond spel,...). Deze centrale locatie is 'gebouw 35'. Wanneer we samenkomen op deze centrale locatie en waar deze locatie zich bevindt, kan je hieronder terug vinden.


Programma SMOS

VRIJDAG (14 maart)

Van 19u tot 21u: Onthaal @ onthaal

Met je speelplein kom je aan het onthaal aanmelden en geven wij jou de nodige informatie mee. Je krijgt hier ook de sleutels van het gebouw. Enkel de verantwoordelijke moet langs het onthaal passeren. Die zal dan de nodige papieren meekrijgen die jullie moeten invullen. Deze papieren moeten door iedereen getekend worden, maar dat kan dus ook in jullie eigen gebouw. 

Speelplein Grimbergen is poortenspecialist en voorziet een leuke poort aan het onthaal! Enkel de verantwoordelijke moet aftekenen, maar kom met de rest zeker ook een kijkje nemen :)

Vanaf 22u: Playbarn en karaoké!

Vanaf 22u zijn jullie welkom in paviljoen 35 om jullie stembanden op te warmen, een spelletje te spelen en gezellig samen iets te drinken in ons SMOS café. 

Dit doen we uiteraard VERKLEED. Vrijdagavond mag elk speelplein zijn eigen verkleedthema kiezen. Hoe komen jullie?

MY HEART WILL GO OOOOON AAAAND OOOOOOOON

ongeveer 23u tot 2u
SMOSfuif @gebouw 35

Uiteraard nog steeds verkleed in een thema dat elk speelplein zelf kiest!


ZATERDAG (15 maart)

8u tot 10u00: Geen programma / eigen speelpleintijd

In de ochtend heb je als speelplein "eigen speelpleintijd". Dit wilt zeggen dat er geen programma is vanuit VDS. Wel kunnen vroege vogels kiezen om een vorming ter plaatse of een advies ter plaatse te laten doorgaan in jouw gebouw. Deze aanvraag doe je minstens een maand op voorhand bij lokaal ondersteuner Nathalie (contact info op deze pagina).

10u00 tot 11u30: Sessieblok 1

De eerste sessieblok gaat in de voormiddag door op verschillende locaties. De locaties per sessie krijg je meegedeeld bij aankomst.

 

11u30 tot 13u00: Eigen tijd/middagpauze

Tussen sessie 1 en 2 hebben jullie even tijd om in je eigen gebouw te gaan eten.

13u tot 13u30: Opbouwen van de speelpleinbeurs

Een half uurtje de tijd om je standje op de speelpleinbeurs op te bouwen! Meer info vind je hieronder.

13u30 tot 15u00: Speelpleinbeurs/grote spelen

Laat je gaan op de speelpleinbeurs! Neus rond bij andere pleinen, haal een koekje aan de vieruurtjesstand en doe mee aan de massaspelen. Om 14u45 nemen we de groepsfoto!

16u00 tot 17u30: Sessieblok 2

17u30 tot 21u00: Eigen tijd/avondeten

22u00 tot 23u00: De Gouden Smoskes

De allereerste, enige echte speelplein awardshow! Een interactieve show waarbij niemand minder dan jullie speelpleinen in de bloemetjes gezet worden. Het verkleedthema voor zowel de show als de avond is glitter & glamour.

Join de SMOS community om op de hoogte te blijven (QR-code rechts of via deze link). Het gaat zijn met stemmen enal!

Deuren open om 21u45

22u30 tot 3u00: Afsluitende SMOSfuif!

Thema: Glitter & glamour


ZONDAG (16 maart)

NIEUW! 10u00 tot 11u00: Koffiekoeken op zondag

Kom langs voor lekkere koffiekoeken, een koffietje en een koffieklets. Kijk samen terug op het weekend en wrijf de slaap uit je ogen. 

Vooraf inschrijven verplicht tijdens je SMOS inschrijving- €4 per persoon, voor 2 koffiekoeken en een drankje.

Voor de rest is er geen VDS-programma. Je kan nog tot de namiddag blijven (je moet er pas om 15u uit). Vergeet niet langs het containerpark te passeren en breng je sleutels naar het onthaal.

Leave nothing behind but footprints zeggen ze altijd.


NIEUW: Speelpleinbeurs

Op zaterdag van 13u30 tot 15u houden we een speelpleinbeurs! (Opbouwen om 13u)

De speelpleinbeurs is dé ontmoetingsplaats voor iedereen die betrokken is bij speelpleinwerk. Tijdens deze bruisende dag verzamelen speelpleinen uit de regio zich op één locatie om hun werking voor te stellen, inspiratie te delen en elkaar beter te leren kennen. Maar dat is nog niet alles: dankzij leuke, interactieve spelletjes wordt iedereen aangemoedigd om de verschillende standen te bezoeken!

Moet elk plein hieraan meedoen? Verplicht? Vrijblijvend?

Op de eerste editie doet elk plein mee, jaren nadien kunnen we meer in thema’s gaan denken (vb. speelpleinen die uitblinken in een specifiek iets)

Wat kun je verwachten?

Standen van speelpleinen: Ontdek de unieke werking van elk speelplein aan hun eigen stand. Kom te weten hoe zij het verschil maken en laat je inspireren door hun creatieve ideeën en aanpak.

Extra standen van de VDS: Naast de speelpleinen zelf kun je ook terecht bij informatieve en thematische standen van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. Onderwerpen zoals vrijwilligerswerving, inclusie, spelideeën en ondersteuning op maat komen uitgebreid aan bod.

Interactieve spelletjes: Om iedereen actief te betrekken, worden er tijdens de beurs toffe activiteiten georganiseerd, zoals een speelpleinbingo! Dit spel moedigt je aan om zoveel mogelijk verschillende standen te bezoeken en onderweg nieuwe mensen te ontmoeten. Je maakt ook kans op leuke prijzen!

Award voor leukste/beste/creatiefste standje of presentatie van hun speelplein

Netwerk en inspiratie: De beurs biedt een ideale gelegenheid om collega-animatoren, coördinatoren en vrijwilligers uit andere speelpleinen te leren kennen. Wissel tips, verhalen en ervaringen uit, en bouw waardevolle contacten op.

Voor wie?

Iedereen die betrokken is bij speelpleinwerk is welkom: van animatoren en hoofdanimatoren tot coördinatoren en bestuursleden. Ben je benieuwd naar wat speelpleinwerk inhoudt? Ook dan is dit een ideale kans om meer te leren en het enthousiasme van anderen te voelen.

SESSIE AANBOD (zaterdag)

Op zaterdag voorziet de VDS een aanbod aan sessies. Deze worden later nog vastgelegd. Jullie maken deze keuze wanneer jullie je inschrijven voor SMOS in januari.

Bij de inschrijvingen kan je telkens kiezen voor een sessie uit blok 1 en eentje uit blok 2. 

OPGELET: sommige sessies gaan over 2 blokken door! Dit kan je apart aanduiden bij het kiezen van de sessies (hier staat dan telkens deel 1 en deel 2 bij). 

Doorlopende sessies (10:00-11:30 en 16:00-17:30)

 A. Content creation

Sociale media saai? Echt niet! In deze sessie ontdek je hoe je van jouw speelpleinwerking een online succes maakt. In het eerste deel gaan we creatief aan de slag: hoe trek je nieuwe animatoren aan? Hoe informeer je ouders op een leuke en effectieve manier? Welke content scoort het best? We bedenken en creëren posts met impact! Daarna is het tijd voor actie: video's opnemen, bewerken en knallende social media posts maken in Canva. 📸🎨 Twee ervaren content creators delen hun beste tips & tricks. Jij gaat naar huis met skills om jouw speelplein te laten shinen op socials! 🚀✨

PS: Neem zeker je opgeladen GSM mee naar deze sessie.

Voor wie? Iedereen!

B. Stagebegeleiding

Hoe begeleid je nieuwe, toekomstige animatoren en stagiaires op jouw speelplein? Leer tijdens deze sessie de kneepjes van het vak van stagebegeleiding en coaching. De volgende thema’s komen aan bod:

  • Hoe gaat stagebegeleiding er aan toe op jouw speelplein?
  • Welke momenten zijn er belangrijk tijdens een stage(periode)?
  • Wat is de rol van andere animatoren bij de stagebegeleiding? Hoe kan je hen betrekken?
  • Over welke competenties moet ik beschikken om een goede stagebegeleider te zijn?
  • Hoe motiveer je nieuwe animatoren?
  • Waar moet je op letten tijdens het geven van feedback?
  • Hoe voer je een stagegesprek? Wat met slecht-nieuws-gesprekken?

Na deze sessie ontvang je een bewijs van deelname (attest) waarmee je officiëel stages mag begeleiden op jouw speelplein.

Voor wie? Hoofdanimatoren en stagebegeleiders.

C. Kritische ouders, sterk speelpleinbeleid

Als hoofdanimator, stuurgroeper of speelpleinverantwoordelijke weet jij hoe je moet omgaan met ouders, ook in moeilijke situaties. Maar hoe voorkom je zo'n situaties met ouders? Hoe bereik je ouders die je nooit ziet? Welke boodschappen wil je impliciet en expliciet naar ouders uitdragen? En hoe zorg jij voor ouderbetrokkenheid op je speelplein? Tijdens deze sessie sleutelen we samen aan jullie ouderbeleid op speelplein, op een speelse en actieve manier.

Voor wie? Hoofdanimatoren, stuurgroepers en speelpleinondersteuners.

 

Sessieblok 1 (10u00 tot 11u30)

1.1 Vergadertechnieken: leuk én efficiënt!

Weg met lange, saaie vergaderingen! In deze sessie ontdek je hoe je vergaderingen niet alleen efficiënter, maar ook leuker maakt. We duiken in de verschillende rollen (wie doet wat?), leren hoe je vlot beslissingen neemt en hoe je als moderator invloed hebt op het gedrag van de deelnemers. Daarnaast krijg je praktische tools en technieken mee om je vergaderingen doelgericht en interactief te maken. Efficiënt én plezant, dat is het doel!

Voor wie? Iedereen die wel eens een vergadering begeleidt.

1.3 Spelen met muziek

Kunnen jouw benen ook niet stilstaan op de beste speelpleinschijven? Dan is de sessie ‘Kom erbij & dans!’ absoluut iets voor jou! In deze sessie ontdek je hoe je creatief kan omgaan met muziek & dans op het speelplein. Van muziek- & dansspelletjes tot eigen muziek maken, je doet het in deze sessie! 

Voor wie? Of je nu al dansend door het leven gaat of je geen gevoel voor ritme hebt? Geen probleem, iedereen is welkom!

1.4 Groot spel/animatoractiviteit maken

Tijd voor een GROOT spel! Speel jij vaak een aaneenschakeling van kleine spelletjes op het speelplein? Ben je klaar voor het grotere werk? Of zoek je de ultieme moni-activiteit? Dan is deze sessie iets voor jou! Je leert wat een spel een GROOT spel maakt en waar je best allemaal rekening mee houdt. Vervolgens maak je zelf een spel dat je kan meenemen naar jouw speelplein.

Voor wie? Iedereen!

1.5 Avontuurlijk spelen

Hey knotsgekke animator, heb jij al een rugzak vol gekke spelideeen, maar wil je deze tot een mega super zot graaf cool niveau tillen? Beperk jij de risico's liefst zo veel mogelijk op het speelplein? Dan is de sessie Avontuurlijk Spelen voor dummies ⚠️ zeker en vast iets voor jou! Uitdaging staat centraal binnen deze sessie. Je verlegt je eigen grenzen en leert tegelijk hoe je de activiteiten op speelplein net dat tikkeltje uitdagender kan maken. Samen scherpen we onze MesWerpSkilzz aan 🎯 en testen we de ontvlambaarheid van kinderhaar 🔥.

Voor wie: Iedereen die nog geen tot weinig ervaring heeft met avontuurlijk spelen.

1.8 Chaosquiz

Hou je van Chaos? Hou je van quizzen? Dan is deze sessie ideaal voor jou! Altijd al op zoek geweest naar die ene quiz waar animatoren of tieners nog lang over napraten? Kom hem dan zelf ervaren en wie weet loopt jouw zoektocht ten einde! 

Pret, Competiviteit en stress gegarandeerd!

Opgelet: deze sessie kan overprikkelend zijn. Indien je gevoelig bent voor een veelheid aan prikkels, raden we aan om voor een andere sessie te kiezen.

Voor wie? Iedereen!

1.9 Survivaltechnieken

"Het is dag 5 in de wildernis, je drinkt wat zelf gefilterd water en legt nog een laagje bladeren op je shelter. Het is tijd om nog wat insecten te zoeken voor het avondete-"  ohh daar is de hoofdmoni om te zeggen dat het 4-uurtje is, oef!

Heb jij je al eens afgevraagd hoe te overleven in de natuur? En hoe je dit op het speelplein kan gebruiken? Ontdek het mee in deze sessie!

Voor wie? Iedereen!

1.10 EHBO (door Rode Kruis)

Eerste hulp bij jeugdwerkongevallen: Leer van het Rode Kruis hoe je snel en doeltreffend kunt handelen bij kleine én grotere ongevallen op het speelplein. Je krijgt ook een handig 'EHBO voor jeugdwerkers'-boekje mee naar huis. Na deelname aan deze sessie krijg je een attest van deelname doorgestuurd door het Rode Kruis.

Voor wie? EHBO beginners, of mensen die een EHBO-opfrisser kunnen gebruiken.

1.11 Kattenkwaad: omgaan met moeilijk gedrag

Omgaan met moeilijk gedrag op het speelplein!

Op het speelplein gebeurt er van alles: lachen, rennen, spelen… en soms ook botsen. Kinderen leren volop hoe ze met elkaar om kunnen gaan, en dat gaat niet altijd vanzelf. Hoe ga je om met conflictsituaties? Hoe pak je moeilijk gedrag aan? Hoe kan je begeleidershouding ervoor zorgen dat kinderen naar jou luisteren? Hoe zorg je dat straffen en belonen niet alleen een quick fix zijn, maar ook echt een verschil maken?

Voor wie? Animatoren

1.12 Feedback/coaching

Feedback geven en ontvangen: een kunst die het team versterkt!

Tijdens deze vorming leer je hoe je goede feedback geeft tussen (hoofd)animatoren onderling. We bekijken samen hoe je ideeën en bezorgdheden respectvol kunt delen - zonder rond de pot te draaien - en elkaar motiveert om te groeien. We onderzoeken we de huidige feedbackstructuur op jouw speelplein en hoe je samen met je mede-animatoren kunt bouwen aan een veilige en open feedbackcultuur.

Voor wie? Iedereen!

1.13 Goed in je vel? Ook op het speelplein!

Kinderen voelen zich op speelplein niet altijd goed in hun vel. Animatoren kunnen met bagage of struggles zitten. Maar wat kan jij daar als animator aan doen? Wat is de kracht van de speelpleinwereld en waar stopt je verantwoordelijkheid?  We geven enkele tools, hulplijnen en leuke methodieken mee waarmee je aan de slag kan. Er is ook ruimte om verhalen te delen aan elkaar over hoe mentaal welzijn op jouw speelplein wordt ondersteund.

Voor wie? We willen zorgen voor een veilige sfeer tijdens deze sessie, dus kies deze enkel als je oprecht interesse hebt in het thema. 

Sessieblok 2 (16u tot 17u30)

2.1 Vergadertechnieken: leuk én efficiënt!

Weg met lange, saaie vergaderingen! In deze sessie ontdek je hoe je vergaderingen niet alleen efficiënter, maar ook leuker maakt. We duiken in de verschillende rollen (wie doet wat?), leren hoe je vlot beslissingen neemt en hoe je als moderator invloed hebt op het gedrag van de deelnemers. Daarnaast krijg je praktische tools en technieken mee om je vergaderingen doelgericht en interactief te maken. Efficiënt én plezant, dat is het doel!

Voor wie? Iedereen die wel eens een vergadering begeleidt.

2.3 Spelen met muziek

Kunnen jouw benen ook niet stilstaan op de beste speelpleinschijven? Dan is de sessie ‘Kom erbij & dans!’ absoluut iets voor jou! In deze sessie ontdek je hoe je creatief kan omgaan met muziek & dans op het speelplein. Van muziek- & dansspelletjes tot eigen muziek maken, je doet het in deze sessie! 

Voor wie? Of je nu al dansend door het leven gaat of je geen gevoel voor ritme hebt? Geen probleem, iedereen is welkom!

2.4 Groot spel/animatorenactiviteit maken

Tijd voor een GROOT spel! Speel jij vaak een aaneenschakeling van kleine spelletjes op het speelplein? Ben je klaar voor het grotere werk? Of zoek je de ultieme moni-activiteit? Dan is deze sessie iets voor jou! Je leert wat een spel een GROOT spel maakt en waar je best allemaal rekening mee houdt. Vervolgens maak je zelf een spel dat je kan meenemen naar jouw speelplein.

Voor wie? Iedereen!

2.5 Avontuurlijk spelen

Hey knotsgekke animator, heb jij al een rugzak vol gekke spelideeen, maar wil je deze tot een mega super zot graaf cool niveau tillen? Beperk jij de risico's liefst zo veel mogelijk op het speelplein? Dan is de sessie Avontuurlijk Spelen voor dummies ⚠️ zeker en vast iets voor jou! Uitdaging staat centraal binnen deze sessie. Je verlegt je eigen grenzen en leert tegelijk hoe je de activiteiten op speelplein net dat tikkeltje uitdagender kan maken. Samen scherpen we onze MesWerpSkilzz aan 🎯 en testen we de ontvlambaarheid van kinderhaar 🔥.

Voor wie: Iedereen die nog geen tot weinig ervaring heeft met avontuurlijk spelen.

2.8 Chaosquiz

Hou je van Chaos? Hou je van quizzen? Dan is deze sessie ideaal voor jou! Altijd al op zoek geweest naar die ene quiz waar animatoren of tieners nog lang over napraten? Kom hem dan zelf ervaren en wie weet loopt jouw zoektocht ten einde! 

Pret, Competiviteit en stress gegarandeerd!

Opgelet: deze sessie kan overprikkelend zijn. Indien je gevoelig bent voor een veelheid aan prikkels, raden we aan om voor een andere sessie te kiezen.

Voor wie? Iedereen!

2.9 Surivaltechnieken

"Het is dag 5 in de wildernis, je drinkt wat zelf gefilterd water en legt nog een laagje bladeren op je shelter. Het is tijd om nog wat insecten te zoeken voor het avondete-"  ohh daar is de hoofdmoni om te zeggen dat het 4-uurtje is, oef!

Heb jij je al eens afgevraagd hoe te overleven in de natuur? En hoe je dit op het speelplein kan gebruiken? Ontdek het mee in deze sessie!

Voor wie? Iedereen!

2.11 Spelen met verf en andere vuile spelen

Op het speelplein mag het al eens vuil worden! Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen zich helemaal durven laten gaan in verf en modder? En hoe bewaar jij tegelijkertijd een beetje rust en structuur? Ondervind het in deze sessie door je handen uit de mouwen te steken en zelf kei hard te spelen!

Opgelet! Voorzie voor deze sessie kledij die vuil mag worden.

Voor wie? Iedereen! De sessie wordt stapsgewijs opgebouwd, de ideale kans om je eigen grenzen een beetje te verleggen.

2.12 Six-minute games

Soms heb je maar een paar minuten nodig om een heleboel plezier te maken! Six Minute Games zijn korte, eenvoudige spelletjes die perfect zijn om kinderen te entertainen tussen activiteiten door, tijdens een wachtmoment of gewoon om even energie kwijt te raken.

Tijdens deze vorming vullen we de rugzak van elke animator met speelse ideeën. Van actieve spelletjes tot denk- en lachmomenten: er zit voor iedereen iets bij. Het mooie? Deze spelletjes zijn snel uitgelegd, vereisen weinig materiaal en werken altijd!

Wil je je klaar voelen voor elk moment op het speelplein? Kom inspiratie opdoen en ontdek de kracht van korte spelletjes!

Voor wie? Iedereen!

2.13 Mentaal welzijn op ons plein

Mentaal welzijn is een thema dat jongeren overal bezighoudt. Als stuurgroep en speelpleinverantwoordelijke kan jij zorgen dat hier een strategie, een plan, een beleid rond is op je plein. Met wat voor vragen worden je animatoren geconfronteerd? Weet iedereen waar ze met die vragen naartoe kunnen? Wie moet wat doen en weten? We starten met het speelveld mentaal welzijn als kader, maar gaan dan uitwisselen en inspiratie opdoen om met een concreet plan terug naar je plein te gaan.

Voor wie? Hoofdanimatoren, stuurgroepers en speelpleinondersteuners. Niet verplicht, maar wel interessant om zowel met iemand van je stuurgroep als speelpleinondersteuner aanwezig te zijn om tot een gedragen plan te komen!

2.14 Goochelen

In deze sessie leer je de basics van het close-up goochelen. We gaan aan de slag met munten, kaarten en andere kleine voorwerpen. Close-up goochelen is ideaal want je doet het met alledaagse gratis voorwerpen, voor de ogen van je publiek en het vraagt weinig tot geen voorbereiding. Ideaal om je wachtmomentjes op te vullen!

Voor wie? Iedereen!


NIEUW: GOUDEN SMOSKES (ZATERDAGAVOND 21u-22u30)

 

Dit jaar schrijft het SMOS-weekend geschiedenis met de allereerste editie van De Gouden SMOSkes! 🏆 Een prestigieuze én ludieke awardshow waarmee we de passie, creativiteit en tomeloze inzet van speelpleinen, animatoren en hoofdanimatoren in de schijnwerpers zetten.

Van epische speelinzichten tot legendarische animatoren, tijdens deze avond vieren we alles wat speelpleinwerk zo uniek maakt. En alsof dat nog niet genoeg is, barst er een strijd los om de felbegeerde titel van "Het Gouden Speelplein"! Wie gaat met deze ultieme eer naar huis?

Bereid je voor op een avond vol spektakel, erkenning en onvergetelijke momenten. Breng je beste speelpleinverhalen mee, trek je feestkledij aan en maak je klaar om te stralen!

Maar om deze fantastische avond mogelijk te maken ontbreken we nog één ding: GENOMINEERDEN! 

Vul in dit formulier jouw nominaties toe en wie weet gaan deze wel met een gouden smoske naar huis! 

Invullen kan tot en met zaterdag 22 februari. 

CATEGORIEËN

Het Gouden Smoske voor Grootste Pechvogel 🏆😅

Ken jij iemand die ooit een hilarische blunder heeft begaan waar iedereen nog steeds om lacht? Of een echte pechvogel die altijd iets voorheeft op het speelplein? Nomineer die persoon hier en deel kort wat er gebeurd is! 

Het Gouden Smoske voor het Warmste Speelplein 🏆✨

Dit Gouden Smoske gaat naar het speelplein dat warmte uitstraalt voor élk kind! 💛 We zoeken een speelplein dat diversiteit en inclusie niet alleen belangrijk vindt, maar ook écht in de praktijk brengt. Een plek waar iedereen zich welkom voelt, zichzelf kan zijn en samen kan spelen zonder drempels.

Het Gouden Smoske voor het Coolste Decor 🎭✨

Welk speelplein tilt fantasie en sfeer naar een hoger niveau? 🏰🌿🎨 We zoeken een speelplein met een decor dat kinderen meeneemt in een andere wereld—of het nu zelfgemaakte kunstwerken, indrukwekkende themadecors of een magische speelsfeer zijn. Ken jij een speelplein waar het decor echt de show steelt? Nomineer het hier en vertel ons waarom het zo speciaal is! 🎉🏕️

Het Gouden Smoske voor de Speelpleinspecialiteit 🏆🎶

Elk speelplein heeft zijn eigen tradities, maar sommige zijn gewoon legendarisch! 🔥 Van een unieke afsluiter tot een iconisch liedje of een knotsgek ritueel—welke speelpleintraditie móét gewoon in de spotlight staan? Nomineer hier de meest memorabele speelpleinspecialiteit en vertel ons waarom deze niet mag ontbreken! 🎉🥳

Het Gouden Smoske voor Animator van het Jaar 🏆🔥

Sommige animatoren maken echt het verschil! 💪🎉 We zoeken dé animator die met eindeloze energie, creativiteit en enthousiasme elk speelpleinmoment onvergetelijk maakt. Iemand die inspireert, motiveert en altijd klaarstaat voor de kinderen én het team. Ken jij zo’n topper? Nomineer hem, haar of hen hier en vertel ons waarom deze animator een echte legende is! 🌟🤩

 

Het Gouden Smoske voor Favoriete Speelpleinmoment 🏆✨

Sommige momenten op het speelplein vergeet je nooit! 😍 Of het nu een hilarisch voorval, een magisch moment of een onvergetelijk avontuur was—welke gebeurtenis van het afgelopen jaar is jou het meest bijgebleven? Nomineer hier het speelpleinmoment dat iedereen nog steeds doet lachen, verbazen of ontroeren! 🎭🎉

Beursstandje van het jaar (weekend-categorie)

Tijdens de speelpleinbeurs op het SMOS-weekend krijgt elk plein de kans om een eigen standje op te bouwen. Ook hier wordt een winnaar uit gekozen!

 

Hoe betalen op smos?

 

We vragen iedereen om zoveel mogelijk digitaal te betalen. Onze favo's zijn bancontact en payconiq. Cash kan ook, maar dat houden we liefst zo beperkt mogelijk.

Q & A

Wat als ik vrijdag later (na 21u) toekom?

Dat is geen probleem! Je moet wel de inschrijvingslijst komen ophalen voor jouw plein dus je zal sowieso bij ons moeten passeren.

Stuur alvast een bericht naar 0484/60.51.30 en laat weten wanneer je precies zal toekomen. Wij laten dan weten waar je kan komen tekenen en je kaart kan komen ophalen.

 

Wat als ik pas zaterdag toekom?

Geen probleem! Spreek op voorhand af met Nathalie wanneer jullie zouden toekomen zodat jullie in jullie gebouw kunnen.

OPGELET: wij geven geen drankkaarten mee aan andere personen. Je moet toch sowieso bij ons passeren om te tekenen. 

Wanneer en hoe moet ik de deelname prijs voor SMOS betalen?

Dit hangt af van speelplein tot speelplein. Sommige werkingen betalen dit voor jullie en anderen niet. Na SMOS wordt er een factuur opgemaakt en wordt deze naar jouw verantwoordelijke gestuurd. Indien jouw speelplein deze factuur niet zelf betaalt dan spreken wij (VDS en jullie verantwoordelijke) nog verder af hoe dit geregeld zal worden. 

Praktische info

Vrij 14/3 tot zon 16/3/'25

Hoge rielen (Molenstraat 62, Kasterlee)

Treinhalte in de buurt: Tielen (25min stappen, 2km)

Bushalte in de buurt: Lichtaart Hoge rielen (aan ingang)

PRIJS (VDS aanbod: sessies, programma, ...)

- €16 p.p. (speelplein lid van de VDS)

- €18 p.p. (speelplein geen lid van de VDS)

 


2025: THEMA'S

Vrijdag: elk plein komt verkleed naar het spel/ de fuif in een thema naar keuze. Waar kiezen jullie voor?

Zaterdag: Glitter & Glamour


BLIJF OP DE HOOGTE

WhatsApp community

DE manier om op de hoogte te blijven is de WhatsApp SMOS 2025 community. Hier wordt alle communicatie over SMOS in gepost: updates, nieuwtjes, deadlines etc komen hier sowieso langs. 

Facebook

Wie facebook heeft kan ook lid worden van onze facebookgroep ‘Ik kijk al uit naar het volgende smos weekend’. Hier worden alle foto’s en filmpjes van het weekend in gedeeld.



WAT NEEM JE MEE NAAR SMOS?

  • Hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek
  • Warme kledij om aan het kampvuur te zitten
  • Thema kledij voor het avondfeestje: vrijdag kiest je speelplein zelf, zaterdag thema Glitter & Glamour

Voor meer info over wat aanwezig is in jullie verblijfsgebouw klik hier



NOG VRAGEN?

 

Is het allemaal niet zo duidelijk? Contacteer gerust onze lokaal ondersteuner Nathalie () of haar collega Wachira () voor meer informatie.