SMOS WEEKEND

WAT IS SMOS?

Smos is het jaarlijkse speelpleinweekend van VDS regio Vlaams-Brabant. We trekken telkens rond het tweede weekend van maart op weekend naar onze vaste locatie in de Hoge Rielen. VDS voorziet op dat weekend het avondprogramma voor vrijdag en zaterdag, een sessie aanbod op zaterdagnamiddag, ....

Meer info over het verloop van het weekend, inhoud van de sessies, wat je moet meenemen etc kan je hieronder terug vinden.

Inschrijvingen worden nog aangekondigd! WAAR IS SMOS?

Smos vindt plaats in de Hoge Rielen (Molenstraat 62, Kasterlee). Het is geen groot gebouw waar we allemaal samenliggen maar een domein met meerdere kleine gebouwen waar de speelpleinen dan over verspreid zitten. Op een startvergadering met alle deelnemende speelpleinen wordt er bepaald wie waar ligt. Voor de editie van 2022 kwamen we in november samen om deze verdeling te maken. Wens je als speelplein toch mee te gaan en was je niet aanwezig op de startvergadering? Laat gerust iets weten aan de lokaal ondersteuner Tessa (contactgegevens verder op de pagina). VDS baat verder 1 gebouw uit waar alle centrale momentjes plaats vinden (4 uurtje, vrijdag en zaterdagavond spel,...). Sinds editie 2022 is deze centrale locatie 'gebouw 35' geworden. Wanneer we samenkomen op deze centrale locatie en waar deze locatie zich bevindt, kan je hieronder terug vinden.


Programma SMOS (vorig jaar)

Om een beeld te schetsen van wat SMOS precies betekent, hebben we hier het programma van vorig jaar (2022) laten staan. 

VRIJDAG (11 maart)

Vanaf 18u: Onthaal @ onthaal

Met je speelplein kom je aan het onthaal aanmelden en geven wij jou de nodige informatie mee. Je krijgt hier ook de sleutels van het gebouw.

18u tot 22u30: Onthaalactiviteit @ onthaal + eigen gebouw

VDS voorziet een activiteit waar je als speelplein op direct op kan aansluiten. Je kan dus meespelen vanaf je aankomst aan het onthaal tot in je eigen gebouw. Graag toch eerst gezellig teambuilden onderling in je eigen gebouw? No problemo! Indien je wel graag aan een gezamenlijk momentje meedoet dan kan dat zeker! Meer info volgt op de avond zelf! 

23u tot 1u: Openingsfeest @ gebouw 35

Openingsfeestje in gebouw 35. Smos zou smos niet zijn zonder samen het weekend in te zetten met een klein feestje.


ZATERDAG (12 maart)

8u tot 13u30: Geen programma / eigen speelplein tijd

In de voormiddag heb je als speelplein "eigen speelplein tijd". Dit wilt zeggen dat er geen programma is vanuit VDS. Wel kan je kiezen om een vorming ter plaatse of een advies ter plaatse te laten doorgaan in jouw gebouw. Deze aanvraag kan je dan doen bij lokaal ondersteuner Tessa (contact info op deze pagina).

13u30 tot 15u: Sessieblok 1

De eerste sessieblok gaat in de namiddag door op verschillende locaties. De locaties per sessie krijg je meegedeeld bij aankomst.

 

15u tot 16u: Vieruurtje @ gebouw 35.

Na de sessie kom je richting gebouw 35 voor het vieruurtje en een groepsmoment (waaronder groepsfoto).

16u tot 17u30: Sessieblok 2

Na het vieruurtje ga je naar het volgende sessieblok!

17u30 tot 22u: Geen programma / eigen speelplein tijd

22u tot 3u: Dikke SMOS fuif @ gebouw 35

No words needed: dik afsluitend feestje van een topweekend!
THEMA: HEMEL EN HEL 


ZONDAG (13 maart)

Zondag is er geen VDS programma. Je kan nog tot de namiddag blijven (je moet er pas om 15u uit) of je kan in de ochtend al vertrekken. Passeer alvast nog rap even langs het containerpark en breng de sleutels binnen bij het onthaal, vul het evaluatieformuliertje in en je bent terug onderweg naar huis!

Leave nothing behind but footprints zeggen ze altijd.


SESSIE AANBOD (zaterdagnamiddag)

Na de eigen speelpleintijd en het middageten op zaterdag voorziet VDS een aanbod aan sessies.

Bij de inschrijvingen kan je telkens kiezen voor een sessie uit blok 1 en eentje uit blok 2. 

OPGELET: sommige sessies gaan over 2 blokken door! Dit kan je apart aanduiden bij het kiezen van de sessies (hier staat dan telkens deel 1 en deel 2 bij). 

Doorlopende sessies (13u30 tot 15u & 16u tot 17u30)

Sessie Stagebegeleiding

Leer tijdens deze sessie alle kneepjes van het vak om nieuwe, toekomstige animatoren en stagiaires te begeleiden op jullie speelplein.

De volgende thema’s worden zeker besproken tijdens deze sessie:
Hoe motiveer je nieuwe animatoren? Welke momenten zijn er belangrijk tijdens een stage(periode)? Over welke competenties moet ik beschikken om een goede stagebegeleider te zijn?  Waar moet ik op letten tijdens het geven van feedback?
Hoe moet ik een stagegesprek voeren? Wat met slecht-nieuws-gesprekken?

Na deze sessie ontvang je ook een bewijs van deelname (attest) waarmee je officiëel stages mag begeleiden op jouw speelplein.

Sessie Grimeren (schminken) to the next level 

Altijd al eens willen leren hoe je écht kan grimeren (schminken)? Niet alleen voor de kinderen maar ook om je eigen inkleding dat ietsje extra te geven? Dan is dit de sessie voor jou, want wij hebben speciaal voor jullie een make up artist naar SMOS gehaald die met jou fantasiedieren leert maken! Opgepast, deze sessie duurt 3u omdat we echt next level willen gaan en het zal dus over de twee sessie blokken lopen.

Sessieblok 1 (13u30 tot 15u)

Sessie 1. Feedback geven en krijgen

"Zelfkennis is het begin van alle wijsheid"
Dat is meestal iets dat je zegt als één van je vrienden je vertelt dat ze vandaag geen werk hebben gestoken in hun uiterlijk. Er zit nochtans veel meer in die uitdrukking!

In deze sessie gaan we dieper in op enkele kernvragen van feedback en gaan we er zelf ook mee aan de slag door jullie wat methodieken mee te geven. Waarom geven we eigenlijk feedback? Met wat houden we dan zoal rekening? En hoe bereid ik feedback voor? Dat en zoveel meer hierzo!

Sessie 2. BOEM 

Hang jij graag eens de zotte professor uit die alles doet ontploffen? Of heb je altijd al eens met vuur willen voetballen? Wel grijp dan je kans. In deze sessie ontdek je via verschillende experimenten hoe je proefjes en vuur veilig op je speelplein kan gebruiken. Flamigel en troostende woorden zijn niet inbegrepen.

Sessie 3. Inkleding 

Мелко нарежьте 1 луковицу. Нарежьте морковь кружочками. Очистите и раздавите 2 зубчика чеснока. Дать фаршу обжариться в небольшом количестве масла. Добавьте лук, морковь и чеснок. Хорошо повернись. Добавьте нарезанные кубиками помидоры, бульон, орегано, тимьян, лавровый лист и немного портвейна. Накройте крышкой и варите при слабом кипении 40 минут или пока морковь не станет мягкой. Отварите пасту аль денте в подсоленной воде. Сбросьте их. Приправить мясной соус солью и перцем. Сразу смешать с макаронами. Подавать с сыром в отдельной посуде.

(tip: google translate) 

PS: Wil je graag aan de inkleding werken op het speelplein? Volg deze sessie.

Sessie 4. Toneel to the next level

Improvisatie? Dat lukt wel al! Maar die toneeltjes? Die animaties? Die kunnen ALTIJD nog beter! Maar hoe doe je dat? En wat heb je daarvoor nodig? Ervaar het hier in de sessie Toneel - maar dan Next Level.

Sessie 5. Impulsen 

im·puls (de; m; meervoud: impulsen) = prikkel, stimulans: het akkoord gaf de economie een stevige impuls

Oei, Van Dale woordenboek, daar weten we niets mee - wat is dat nu een impuls? En wat is een kidpuls dan? Leer het allemaal in deze sessie! Wat zijn impulsen en waarom zijn ze zo belangrijk? Hoe bereid je impulsen voor? Welke tips zijn er om concreet met impulsen aan de slag te gaan?

Sessie 6. Programma maken doe je zo! 

Het maken van een weekschema is de allereerste stap voor het neerzetten van een geslaagde week op het speelplein. Niet elk speelplein werkt met verplichte programma’s, toch kan dit een grote hulp zijn voor vele animatoren! Maar hoe begin je nu aan zo’n programma? En hoe zorg je ervoor dat je voorbereiding elk soort speelgedrag zal stimuleren? 

In deze sessie leer je je programma gevarieerd opstellen met oog voor elk kinds interesse. Je leert werken met een rode draad, verschillende spelconcepten en al wat jouw week op het speelplein tot een gek-plezante speelweek maakt!

Sessie 7. Straffen en belonen 

Josephine is aan het schreeuwen, want Timmy heeft haar geduwd en ondertussen is Max weer in de materiaalkist aan het rommelen terwijl je al eens zei om overal af te blijven. Lize is ondertussen weer aan het weglopen van de groep. “Wees nu toch eens flink!”

Wat nu? Hoe zou jij met deze of soortgelijke situaties omgaan? Is dit herkenbaar? Of heb jij nog wel straffere verhalen van op jouw plein? En hoe zit dat nu met kinderen straffen en belonen? Hoe pak je dat aan? In deze sessie leer je hoe je om kan gaan met moeilijk en/of storend gedrag. Hoe je kinderen kan belonen en wat een gepaste straf kan zijn. 

Sessie 8. Escaperoom 

“En toen klikte het slot van de deur dicht…” “Geraak eruit want binnen 60min zal de wereld vergaan…” We kennen het allemaal wel, een zotte escape room met alle inkleding en coole tricks en proefjes… 

Maar hoe krijg je die spannende escaperoom kriebels vertaald naar je alledaagse groepslokaal? Of zonder al dat fancy duur materiaal? Ervaar tijdens deze sessie een zelfgemaakte escape game, leer verschillende soorten puzzels, raadsels kennen die in een escape game gebruikt worden en maak een escape game op maat van je speelplein.

Sessie 9. Queeste 

Welkom op je allereerste dag aan het Sint-Judas-Thaddeus-College. Deze kostschool is de beste van de beste en zal er alles aan doen om jou te doen slagen in het leven. Maar ben je wel goed genoeg om bij te blijven? En… is alles wel wat het lijkt?

Mysterie, verwondering, intrige - maak je klaar om de queeste van je leven te beleven! Voor animatoren van elke leeftijd en elk ervaringsniveau!

Sessie 10. Bouwen voor losers 

Niet veel kaas gegeten van toneelklemmen en strippekes? Heeft jouw speelplein ook die twee doeken met gaten in en drie kapotte panlatten? Hoe kun je daar nu in godsnaam iets mee bouwen?! Leer het hier in de sessie Bouwen voor Losers!
Opgepast - al wat ervaring? Ga dan misschien eerder voor “Bouwen to the Next Level”.

Sessie 11. 6 minutes games 

Een wachtmoment opvullen? Een saaie activiteit leuker maken? Het kan allemaal met six minute games! Gebruik deze sessie om je spelbagage te vullen en gewoon te spelen, spelen, spelen!

Sessie 12. Lichtshow/ Sessie donker

We hebben allemaal wel dat ‘wauw’-gevoel als we een zot feestje binnenstappen en stroboscopen staan te flitsen, de lasers zoeken hun doel en de fluobandjes flitsen op over heel de zaal. Maar hoe kan je dit gevoel in een speelplein activiteit verwerken? Ervaar hier een sessie in het donker - kom als je durft!

Sessie 13. Tieners 

In mijne tijd was het TikTak, nu is het TikTok! In deze sessie 'Tieners' leer je hoe je een tienerwerking kunt integreren op je speelplein, hoe je omgaat met gevoelige thema's die in de leefwereld van tieners spelen en hoe je je programma kunt aanpassen op maat van tieners. Want spellekes spelen doen die dat nog (graag)? Kom het in deze sessie allemaal te weten!eten!

Sessie 14. Knutselen met kleuters

Kleuters kunnen die wel knutselen? Is dat niet gewoon tekeningetjes maken en that’s it? Nee hoor! Knutselen met kleuters kan zeker en dat zal je tijdens deze sessie ontdekken!

Sessie 15. Eerste hulp bij “hoofdanimator”

Help! Ik sta voor de eerste/ zoveelste keer HA op mijn speelplein!
Help! Hoe stimuleer ik mijn animatoren om hun spelen voor te bereiden?
Help! Hoe zorg ik voor een goede groepssfeer?
Help! Hoe praat ik met de ouders?
Help! Ons speelplein staat in brand, wat moet ik doen?

SOS SMOS HA-sessie to the rescue! In deze sessie werken we op maat van de HA's op basis van jullie vragen en onzekerheden.
PS: we geven je alvast de oplossing voor de laatste help! Bel de brandweer

Sessie 16. Creatief koken 

Heb je voor de 50ste keer weer fruitsatés en zandkoeken gemaakt met de kids? In deze sessie geven we je inspiratie om binnenkort creatief in de speelpleinkeuken aan de slag te gaan! Kan je een knikkerbaan ook gebruiken om pudding te vervoeren? Wat gebeurt er als je een schilderij maakt uit chocolade? Hoe ziet een giga fruitsaté er uit? Ondervindt in deze sessie dat koken op het speelplein geen limieten hoeft te hebben!

Sessie 17. Grensoverschrijdend gedrag

Als jeugdwerkbegeleider is het niet altijd makkelijk om pedagogisch verantwoord om te gaan met seksueel gedrag van kinderen en jongeren. Het instrument ‘(N)iets mis mee?!’ geeft je de nodige houvast om die moeilijkheid adequaat aan te pakken. Aan de hand van criteria en ‘vlaggen’ (van groen voor oké tot zwart voor zwaar grensoverschrijdend) leer je gedragingen categoriseren en oefen je als begeleider gepaste reacties in.

Pimento ontwikkelde deze opleiding samen met Sensoa op basis van het instrument ‘(N)iets mis mee?!’ en het Vlaggensysteem van Sensoa en Movisie. Klik hier voor meer info over de sessie.

Sessieblok 2 (16u tot 17u30)

Sessie 1. Kampen bouwen  

Een kamp? Dat is toch zo een doek en drie palen, right? Of gooien jullie ook gewoon een plooitentje uit? Kampen bouwen kan een deel zijn van knotsgekke activiteit, of hey, zelfs een activiteit op zich! Maar hoe begin je daar aan? Waar, wanneer en met wie bouw je kampen? Laat je inspireren tijdens deze sessie en bouw de zotste kampen uit je kinderdromen!

Sessie 2. Verf en vuile spelen 

"Eikeba!" "Ma coooool!" Dat wordt deze sessie in een notendop. Altijd al eens willen ravotten in de modder? Of die halflege flessen verf willen gebruiken voor een coole activiteit? Kom dan zeker meedoen met onze sessie, want vuil spelen is ook spelen! Tip: Vergeet zeker je speelkleren niet! 

Sessie 3. Er was eens… 

Een eenhoorn die een stekelvarken wilde zijn. Wil je weten hoe het verhaal verder gaat? Kom het te weten in deze sessie, of nog beter: vertel het verhaal zelf! We fantaseren er op los en leren hoe je een echte verhalenverteller wordt. 

Sessie 4. Improvisatie 

In deze sessie gaan we veel korte spelletjes spelen waarin we in een veilige omgeving onderzoeken wat improviseren kan bieden. We zullen samen ervaren hoe makkelijk een scene opbouwen kan zijn, wat je kan doen als je vastloopt en hoe je creatief kan zijn. Iedereen met goesting is welkom ongeacht ervaring!

Sessie 5. Levende gezelschapsspelen 

We spelen een spel vanavond (maar dan in het echt)! Real life monopoly of among us: in deze sessie kan het allemaal! Ontdek hoe je een basic gezelschapspel to the next level kan brengen, naar een spel vol actie en plezier. (Deze sessie wordt niet gesponsord door Ravensburger)

Sessie 6. Spelen maken to the next level

Hoe maak je van een basic spel een epic spel? In deze sessie leer je de truken van de foor om bijvoorbeeld van een simpel tikkertje een strijd op leven en dood tussen Griffoendor en Zwadderich te maken. Tot dan?

Sessie 7. Taalspeler

Zit jij met je handen in het haar wanneer je kids het spel niet begrijpen? Huiver jij van kinderen die weigeren om Nederlands te spreken? Trek jij lijkbleek weg wanneer ouders je in het Frans aanspreken? Dan ben je in onze sessie op de juiste plek.

Sessie 8. Escaperoom 

“En toen klikte het slot van de deur dicht…” “Geraak eruit want binnen 60min zal de wereld vergaan…” We kennen het allemaal wel, een zotte escape room met alle inkleding en coole tricks en proefjes… 

Maar hoe krijg je die spannende escaperoom kriebels vertaald naar je alledaagse groepslokaal? Of zonder al dat fancy duur materiaal? Ervaar tijdens deze sessie een zelfgemaakte escape game, leer verschillende soorten puzzels, raadsels kennen die in een escape game gebruikt worden en maak een escape game op maat van je speelplein.

Sessie 9. Teambuilding 

Vind jij een teambuildingactiviteit ook zo leuk, maar weet je niet hoe je dit juist in elkaar steekt? Ervaar eerst zelf nog eens hoe tof het is en kom er dan achter hoe je dat zelf maakt in deze sessie!

Sessie 10: Bouwen to the next level 

Ok - bouwen, dat kunnen jullie al. Een zot kamp, een toneeldecor - het is jullie niet vreemd. Maar wat is er dan… verder? Welke speciale technieken kan je gebruiken? Op wat voor plekken kan je allemaal bouwen? En hoe kan heel het speelplein hiervan genieten? 

In deze sessie draait het niet gewoon om bouwen - maar extra bouwen, next level bouwen. Kortom, bouwen zoals je het nog nooit gezien hebt!

Sessie 11. Inclusie to the next level (2.0)

Jouw animatorenploeg is zich bewust van de kansarmoede binnen dat ene gezin en gaat daar gepast mee om. Kinderen met mentale en fysieke beperkingen worden met een veilig gevoel opgenomen in de groep. Jullie animatoren gaan racisme tegen op het speelplein. Meisjes mogen ridders zijn net zoals jongens zich als prinsessen mogen schminken. En nu? Is dit het inclusiefst dat jullie kunnen zijn?

In deze sessie leer je niet alleen jouw speelpleinwerking, maar ook jouw eigen daden evalueren op basis van inclusiviteit. Leer details onderscheppen, aanpakken en positief veranderen. Leer om te durven veranderen naar een toekomst waar elk kind zich ten volste kan uitleven in zijn/haar/hun speelgedrag.

Sessie 12. Energizers 

KAAaaAaABOeM!!!! En iedereen is terug wakker. Spelen tot je erbij neervalt en dan weer doorgaan, dat is wat je in deze sessie doet. Woeshhh back to the basics. Je rugzakje vullen met hopen spelletjes en ideeën om het energiepijl altijd op een maximum te houden.
ALLeE, CiAoKEs, bYEkES, CU ThEn.

Sessie 13. Inclusie 1.0 

Een kind op je speelplein zonder winterjas wanneer het -5°C is. Een meisje met een visuele beperking. Een ander kind dat steeds alleen met al haar broers en zusjes aankomt, zonder ouders en zonder lunch.  Een kind dat geen woord Nederlands spreekt. Als animator wordt er soms veel van je verwacht. Leer in deze sessie de basis van hoe je met enkele aanpassingen je spel, je speluitleg, je begeleidershouding en je speelplein kan aanpassen om inclusiever te spelen. Want elk kind zou zo intens mogelijk moeten kunnen spelen ongeacht zijn of haar situatie!

Sessie 14. Avontuurlijk spelen  

Wat is avontuurlijk spelen? Hoe kan je allemaal avontuurlijk spelen? Hoe maak je je activiteiten avontuurlijk? Wat is mijn houding als animator bij het avontuurlijk spelen?

Gedurende deze sessie nemen we jullie mee op sleeptouw rond avontuurlijkheid op het speelplein. Voor beginnende animatoren tot ervaren speelbeesten.

Sessie 15. Bleaching 

Leer in enkele heel simpele stappen hoe je je eigen creaties bleekt in textiel. Zo heb je meteen een next level tieneractiviteit of kan je volgend kerstfeestje de animatorenploeg verrassen met zelfgemaakte T-shirts!

Sessie 16. Grensoverschrijdend gedrag

Als jeugdwerkbegeleider is het niet altijd makkelijk om pedagogisch verantwoord om te gaan met seksueel gedrag van kinderen en jongeren. Het instrument ‘(N)iets mis mee?!’ geeft je de nodige houvast om die moeilijkheid adequaat aan te pakken. Aan de hand van criteria en ‘vlaggen’ (van groen voor oké tot zwart voor zwaar grensoverschrijdend) leer je gedragingen categoriseren en oefen je als begeleider gepaste reacties in.

Pimento ontwikkelde deze opleiding samen met Sensoa op basis van het instrument ‘(N)iets mis mee?!’ en het Vlaggensysteem van Sensoa en Movisie.


DIKKE VETTE SMOS FUIF (zaterdagavond)


Op zaterdagavond vindt de dikke vette smos fuif plaats in gebouw 35. We toveren het gebouw om in een leuk thema en feesten tot 3u in de ochtend!

Elk jaar wordt er een thema gekozen waarin je als speelplein kan verkleden. 
EDITIE 2022: HEMEL EN HEL 


Praktische info

Vrij 10/3 tot zon 12/3/'22

Hoge rielen (Molenstraat 62, Kasterlee)

Treinhalte in de buurt: Tielen (25min stappen, 2km)

Bushalte in de buurt: Lichtaart Hoge rielen (aan ingang)

PRIJS (VDS aanbod: sessies, programma, ...)

-> €13 (speelplein lid van VDS)

-> €15 (speelplein geen lid van VDS) 


Je kan nu jouw speelplein registreren voor het SMOS weekend van 2023! BLIJF OP DE HOOGTE

Word ook lid van onze facebookgroep ‘Ik kijk al uit naar het volgende smos weekend’. In deze groep verzamelen we alle deelnemers om leuke rode draadspelen in te spelen, info te delen etc. Ook alle foto’s van het weekend of filmpjes worden in deze groep gedeeld.WAT NEEM JE MEE NAAR SMOS?

  • Hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek
  • Warme kledij om aan het kampvuur te zitten
  • Thema kledij voor het avondfeestje (zaterdag): hemel en hel!

Voor meer info over wat aanwezig is in jullie verblijfsgebouw klik hierNOG VRAGEN?

 

Is het allemaal niet zo duidelijk? Contacteer gerust onze lokaal ondersteuner Tessa () voor meer informatie.