SMOS 2020

Wat is SMOS?

Smos is binnen Vlaams-Brabant sinds 2003 traditioneel HET speelpleinweekend van het jaar.

Tijdens het derde weekend van maart verzamelt de speelpleinwereld zich in De Hoge Rielen. Het weekend voor en door speelpleinen werd oorspronkelijk door de speelpleinen zelf georganiseerd, zij vroegen dan vormingen aan bij VDS, en zorgden zelf voor een uitwisselings moment. Na verloop van tijd begon de aanwezigheid van VDS een grotere rol te spelen tijdens het weekend.

Nu voorziet de VDS een leuke avondactiviteit op vrijdag avond, meer dan 30 vormingen op zaterdag namiddag, en een ingeklede fuif op zaterdag avond. Op zaterdag voormiddag kan optioneel door het speelplein nog een vorming of advies aangevraagd worden. Ook zorgt de VDS voor de reservaties van de paviljoenen van de Hoge Rielen, het zijn de speelpleinen zelf die uiteindelijk wel de factuur van het verblijf ontvangen.

 
 

Alle Vlaams-Brabantse speelpleinen samen. Dat geeft vuurwerk!


Praktische informatie

Waar & wanneer?

Vrijdag 13 maart 2020 (19u) t/m zondag 15 maart 2020 (15u)
De Hoge Rielen, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee

 

Prijs & inschrijven

 

Niet-leden

Lid van de VDS

Factuur


Individuele inschrijving

€13,5

€11

nee


G
roepsinschrijving door de verantwoordelijke

€13,5/deelnemer

€11/deelnemer

ja

 

 • Inclusief: Vrijdag avondspel, 2 vormingen op zaterdag en uitwisseling.
 • Exclusief: Het verblijf en eten, dit wordt door het speelplein zelf geregeld.

Let op!

 • Het is niet mogelijk om een factuur te maken voor animatoren die individueel is inschreven. Zij ontvingen een automatische mail met de betalingsgegevens.
 • Bij groepsinschrijvingen sturen we automatisch een factuur naar de verantwoordelijke. Je kan je korting pas verzilveren nadat je de bijdrage van het lidgeld betaalde. Het spreekt dat wie zijn lidmaatschap nog niet betaalde, ook geen recht heeft op de korting.

Thema & meenemen

De thema's van dit jaar zijn bekend! De speelpleinen hebben gestemd en dit kwam uit de bus:

Op vrijdagavond zijn jullie welkom in de Colruyt van de Hoge Rielen. Een beter excuus om heel de avond aan de Everyday-chips te zitten komt er niet!

Op zaterdagavond halen we Kamping Kitch Club tot hier! Tijd om je beste en mooiste (oeps, of toch niet) outfit boven te halen! 


Vervoer

De Hoge Rielen is het best met het openbaar vervoer te bereiken met de trein naar het station van Tielen. Dit station ligt op 2 km van het domein.

Via deze link kan je meer details en een route beschrijving vinden voor de auto.

 

Voorbereidende agenda

Hieronder vind je het programma:

 • Maandag 3 februari: Programma online
 • 10/02/20 - Deadline aanvragen van vormingen, adviesen voor op zaterdag voormiddag
 • 17/02/20 - Start inschrijving voor de sessies
 • 29/02/20 Deadline inschrijven voor de vormingen van zaterdag namiddag
 • 13-14-15 /03/20: SMOS WEEKEND

Sessie aanbod

Op zaterdagnamiddag bieden we 2 vormingsblokken aan. Hieronder vind je het aanbod voor Smos 2020.

Opgelet:

 • Iedere deelnemer dient dus 2 maal een keuze te maken! Je kiest je vorming voor blok 1 en voor blok 2.
 • Onderaan vind je ook enkele sessies die heel de namiddag duren. Hier moet je dus maar één keer voor kiezen! 

BLOK 1 : 13u30 - 15u00

01. Buurtwerk maakt ons sterk! (Iedereen)

Je speelplein bevindt zich niet op een andere planeet! Of toch niet elke dag. Buren, scholen, verenigingen... ze kunnen zich allemaal in de buurt van je speelplein bevinden. Maar samenwerken, hoe doede da? Ruimtes delen, niet te veel lawaai maken... Hoe buig je dit om naar een positieve relatie? Een sessie over buurtgericht werken, de kansen die samenwerkingen met zich meebrengen en het inspelen van talenten uit je omgeving. Kortom: beter een goede buur, dan een verre vriend!

02. Bewegingsimpro (Iedereen)

Krijg de basisknepen van improvisatie onder de knie. Wat is impro en wanneer doe ik het? Wat kan ik doen met impro? Leer impro beleven. Daarbovenop wordt er verder gekeken hoe je impro kan doen met kinderen. Kortom: in deze sessie gaan we in groep via een aantal simpele improvisatieoefeningen aan de slag met beweging.

03. Animatorenwerving (Ervaren)

 Elk jaar opnieuw hetzelfde liedje: de inschrijvingen voor het speelpleinjaar worden opengesteld maar die vloedgolf van nieuwe aanmeldingen blijft uit... Herken je deze situatie of vind je gewoon dat je speelpein bekender mag worden? Dan kan je in deze sessie meenadenken over wervingproblemen en hoe een speelplein voor te stellen met een promofilmpje.

04. Creatief met materiaal (Ervaren)

Voetballen, vlaggenroof of stratego... Klinkt het als steeds weer hetzelfde liedje? Door het kiezen van andere materialen of attributen kan je spel een hele ommezwaai maken! Maak in deze sessie kennis met 'andere' materialen en ervaar in levende lijven hoe een brainstorm vanuit materiaal je tot een volledig nieuw speelidee kan brengen!

05. Open speelaanbod: next level | Loose parts play (Iedereen)

Spelen met losse dingen/materiaal/ stukken/onderdelen, ook wel 'loose parts play' genoemd. Loose parts play biedt kansen om je open speelaanbod te versterken. Je leert het concept kennen, hoe je dit het best begeleidt en welke materialen je kan gebruiken. Loose Parts versterkt het spontaan spelen en maakt er een volwaardig deel van het speelaanbod van: kinderen kapitein in een zee van mogelijkheden.

06. Feedback & brainstormtechieken (Ervaren)

Een speelplein zonder feedback en brainstormen, dat bestaat natuurlijk niet! Maar hoedoeda nu eigenlijk? En hoe hou je het plezier hierin? Leer in deze sessie hoe een groep te evalueren en hoe je een brainstrom op gang kan trekken. Samen gaan we aan de slag om deze skills naar een hoger niveau te krijgen. Maak zo van volgende evaluatie- en brainstormmomenten iets om met je team naar uit te kijken!

07. Energizers & 6 minute games (Iedereen)

Zin om even te spelen en wat spelbagage op te doen? Of had je tussen je beker water en de bokes met choco nog eventjes tijd voor een klein spelletje? Lijkt uw groep kinderen soms ook op een zak patatten waar geen energie meer in zit? Gedaan met trekken aan uw groep en nutteloos tijdrekken! Met deze 6 minute games en energizers vlieg je naar de maan en terug. Wat een energie!

08. Licht en geluidseffecten (Iedereen)

Hoe kan je licht en geluid integreren in je speelplein? Hoe maak je die kinderfuif of animatorenquiz een tikkeltje cooler? Kan je licht en geluid ook gebruiken in een spel of een animatie? Hier leer je hoe je met licht en geluid kan spelen, zelfs hoe je moet DJ'en.

09. Bouwen aan je team | Animatorenspelen (Ervaren)

Wat maakt ons sterk? Teamwerk! Een goede sfeer tussen animatoren is essentieel voor goed jeugdwerk. In deze sessie gaan we aan de slag met verschillende animatorenspelen die inzetten op samenwerken de sfeer onderling. Het zijn niet altijd de kinderen die spelen!

 
 
10. Teenzzz | Tieners (Iedereen)

Ben je het beu om met 12 tieners voor een veel te klein schermpje tiktoks te dansen? Zin om met hen het wat cooler, grootser en een beetje avontuurlijker aan te pakken, maar je weet niet hoe? Na deze sessie haal jij die tieners onmiddellijk uit die luie zetel om met hen aan de slag te gaan. #yesket of is het ondertussen al #cho

 
 
11. Grote spelen & conceptspelen (Iedereen)

Queestes, Escape Games, Conceptspelen, ... Klinken deze woorden als Chinees voor jou? Dan is deze sessie misschien wel wat je zoekt. Je maakt kennis met verschillende grote spelen en conceptspelen en je gaat ook zelf aan de slag om een vet spel in elkaar te steken.

 
12. Verkleedkleren 2.0 (Iedereen)

De kleren uit jouw verkleedkoffer beu gedragen? Kennen de kinderen jouw outfits al beter uit hun hoofd dan jij die van jezelf? Ga in deze sessie zelf aan de slag om originele verkleedstuks te maken. Of probeer eens wat meer dan enkel dat megamindypak aan te trekken om een superheld te spelen.

13. Accenten en typetjes (Iedereen)

Duik jij ook nog snel die verkleedkoffer in om nog iets bij elkaar te rapen om zo die knappe prinses, stoere ridder of simpele duif te zijn? Maar hoe verbaas je iedereen met jouw typetje als je je niet volledig inleeft in jouw rol. Leer het tijdens deze sessie! Je leert hier wat een typetje juist is en hoe je het maakt. Veel doen, veel leren en veel spelen is de boodschap! 

 
 

BLOK 2: 15u45 - 17u30

01. Meet the parents | Communicatie met ouders (Ervaren)

Van buldozervaders tot helikoptermoeders, bezorgde ouders tot het brengen van moeilijke boodschappen... Beginnen je handen al te zweten bij 't idee alleen al? Dan brengt de tool 'Meet the parents' hier verandering in! In deze sessie gaan we op zoek naar geschikte communicatietechnieken en concrete tips. Ook denken we na over toegankelijk communiceren met ouders en hoe je met hen een positieve relatie kan uitbouwen.

 
02. Van fruitbrochetten tot snoeprobot of tomaattaart | Creatief met eten (Iedereen)

Als je een kookactiviteit organiseert op het speelplein, heb je altijd snel een massa's kandidaat-Bocuses of Mijn-Restaurant-juryleden. Maar kan het ook eens iets meer zijn dan alleen maar fruitsatés of mislukte peperkoekenhuisjes?! En mag het ook eens iets gezonds wezen? In deze sessie gaan we voor een nieuwe variant van 'Ons Kookboek' en haal je die Michelinsterren zo binnen!

 
03. Fantasietochten met kleuters (Iedereen)

Van de tempel uit het Midden-Oosten naar de onderwaterwereld in Mozambique. Of we kunnen ook vliegende neushoorns tellen met onze tenen en tandenpoetsen op de glittermaan. Neem je jongste bengels, flensjes, wiebels, ukkepuks, of gewoon kleuters mee op tocht in hun en jouw fantasie.

04. Abra Kadabra | Goochelen en special effects (Iedereen)

Hocus Pocus, iedereen kan toveren! Ja, ook jij! Leer in deze sessie de vetste goocheltrucs en special effects om je inkleding op het speelplein naar een hoger niveau te tillen!

 
05. Speelimpulsen (Iedereen)

Speelimpulsen uit je mouw schudden, dat loopt niet altijd van een leien dakje. Wat is dat nu weer en wanneer is het de moment om als animator in actie te schieten? Samen gaan we aan de slag om door kleine impulsen het spel spannend en uitdagend te houden. We dagen je uit om creatief na te denken, kleine leuke ideeën te verzinnen en geven tips hoe je impulsen leuker kan maken.

06. Wat doe ik in de opvang? | Dode momenten (Iedereen)

De activiteiten tijdens de voormiddag- en namiddagblok opvullen zijn geen probleem. Maar wat doe je tijdens de momenten waarop kinderen toekomen of weer naar huis gaan? Samen gaan we op zoek naar acitviteiten en spelvormen om de opvang zo leuk mogelijk te maken!

07. Ecoshizzle (Iedereen)

Wij zijn het erover eens: 'There is no plan(et) B'. Maar hoe kunnen we deze goede voornemens omzetten in de praktijk? En wat betekent duurzaamheid in termen van jouw speelplein? Binnen deze sessie worden jullie ondergedompeld in alle mogelijke tips en tricks om tot een duurzamer speelplein te komen. Van materiaal tot mobiliteit en van energie tot voedsel, Fien van Globelink heeft dit allemaal voor jullie in petto!

 
08. Spelen in de natuur (Iedereen)

Dat nét ietsje gedurfder en gewaagder. Gebruik materiaal dat je anders nooit zou gebruiken, ga op pad, gebruik de buitenruimte aan jouw speelplein of in jouw dorp. Avontuurlijk spelen kan vanaf de kleuters tot aan de tieners. Tijdens deze sessie leer je de kneepjes van het vak en word je zelf miss of mister avontuurlijk.

09. Bouwen aan je team | Animatorenspelen (Ervaren)

Wat maakt ons sterk? Teamwerk! Een goede sfeer tussen animatoren is essentieel voor goed jeugdwerk. In deze sessie gaan we aan de slag met verschillende animatorenspelen die inzetten op samenwerken de sfeer onderling. Het zijn niet altijd de kinderen die spelen!

10. Teenzzz | Tieners (Iedereen)

Ben je het beu om met 12 tieners voor een veel te klein schermpje tiktoks te dansen? Zin om met hen het wat cooler, grootser en een beetje avontuurlijker aan te pakken, maar je weet niet hoe? Na deze sessie haal jij die tieners onmiddellijk uit die luie zetel om met hen aan de slag te gaan. #yesket of is het ondertussen al #cho

11. Grote spelen & conceptspelen (Iedereen)

Queestes, Escape Games, Conceptspelen, ... Klinken deze woorden als Chinees voor jou? Dan is deze sessie misschien wel wat je zoekt. Je maakt kennis met verschillende grote spelen en conceptspelen en je gaat ook zelf aan de slag om een vet spel in elkaar te steken.

12. Next level verkleedkleren (Iedereen)

De kleren uit jouw verkleedkoffer beu gedragen? Kennen de kinderen jouw outfits al beter uit hun hoofd dan jij die van jezelf? Ga in deze sessie zelf aan de slag om originele verkleedstuks te maken. Of probeer eens wat meer dan enkel dat megamindypak aan te trekken om een superheld te spelen.

13. Accenten en typetjes (Iedereen)

Duik jij ook nog snel die verkleedkoffer in om nog iets bij elkaar te rapen om zo die knappe prinses, stoere ridder of simpele duif te zijn? Maar hoe verbaas je iedereen met jouw typetje als je je niet volledig inleeft in jouw rol. Leer het tijdens deze sessie! Je leert hier wat een typetje juist is en hoe je het maakt. Veel doen, veel leren en veel spelen is de boodschap! 

HELE NAMIDDAGSESSIES: 13u30 - 17u30

01. Kattekwaad voorbij | Grensoverschrijdend gedrag (Ervaren)

Het zijn niet altijd engeltjes. Soms overschrijden kinderen de grenzen van het speelplein, de animatoren en de andere kinderen. We zoomen in op een aantal vaak voorkomende situaties (pesten, agressie, niet willen meespelen, beenplakken, weglopen) en hoe je daar als begeleider best mee omgaat. We hebben het over correct gedrag aanleren via straffen en belonen. En tot slot, wat doe je als het echt de spuigaten uitloopt?

02. Racisme & discriminatie (Ervaren)

Soms vang je op je speelplein extreme uitspraken van kinderen of ouders op over racisme, seksualiteit, wereldnieuws, … en weet je niet goed hoe je daar als animator of hoofdanimator op moet reageren. Je kan wel eens met je mond vol tanden staan of weet niet of je hier al dan niet moet ingrijpen. Tijdens deze vorming gaan we op zoek naar handvaten om gepast op deze uitspraken te reageren. Je leert verder heel wat concrete gespreksvormen en -technieken die je kunnen helpen om met dergelijke uitspraken om te gaan en ze verder te brengen dan de frustrerende welles-nietes-discussies.

 
03. Op de koffie | Uitwisseling (Ervaren)

Ieder plein is anders... Maar hoe zit het met jouw plein? Waar lopen jullie op vast? Hoe zit het met de stuurgroep? Hier of daar krijg je de kans om uit te wisselen met andere stuurgroepers, hoofdanimatoren en speelpleinverantwoordelijken. De sessie wordt vormgegeven door thema's die jullie zelf aangeven. 

 
04. Bouwen & sjorren (Iedereen)

Met hout en wat touwen leren we de sjortechniek en bouwen we met de hele groep een avontuurlijk parcours. Wiebelende bruggen, zwevende balkjes, laddertjes,... Door goed samen te werken, wordt alles mogelijk!

05. Hoofdanimator evaluatiemoment

Geslaagd voor je HA stage en wat nu? Om een erkend hoofdanimator te worden dien je nog een evaluatiemoment te volgen. Samen kijken we terug naar hoe jouw stage is verlopen. In wat ben jij een ster? Op wat zal jij even moeten oefenen om een echte prof te worden? Herontdek jezelf, zodat je achteraf trots als hoofdanimator door het leven kan gaan! 

OPGELET: Dit is een officieel moment en je dient je hiervoor via de officiele inschrijvingen aan te melden (niet via SMOS). Je schrijft je hiervoor in via onderstaande link: https://www.speelplein.net/inschrijven 

Hierbij klik je door naar Evaluatiemoment Hoofdanimatoren - Vlaams Brabant - Kasterlee

 

 

 
06. Animator evaluatiemoment

Geslaagd voor je Animator stage en wat nu? Om een erkend animator te worden dien je nog een evaluatiemoment te volgen. Samen kijken we terug naar hoe jouw stage is verlopen. In wat ben jij een ster? Op wat zal jij even moeten oefenen om een echte prof te worden? Herontdek jezelf, zodat je achteraf trots als hoofdanimator door het leven kan gaan! 

OPGELET: Dit is een officieel moment en je dient je hiervoor via de officiele inschrijvingen aan te melden (niet via SMOS). Je schrijft je hiervoor in via onderstaande link: https://www.speelplein.net/inschrijven 

Hierbij klik je door naar Evaluatiemoment Animatoren - Vlaams Brabant - KasterleeBekijk foto's van de vorige editie


Het SMOS-team staat klaar!