SMOS 2020

Wat is SMOS?

Smos is binnen Vlaams-Brabant sinds 2003 traditioneel HET speelpleinweekend van het jaar.

Tijdens het derde weekend van maart verzamelt de speelpleinwereld zich in De Hoge Rielen. Het weekend voor en door speelpleinen werd oorspronkelijk door de speelpleinen zelf georganiseerd, zij vroegen dan vormingen aan bij VDS, en zorgden zelf voor een uitwisselings moment. Na verloop van tijd begon de aanwezigheid van VDS een grotere rol te spelen tijdens het weekend.

Nu voorziet de VDS een leuke avondactiviteit op vrijdag avond, meer dan 30 vormingen op zaterdag namiddag, en een ingeklede fuif op zaterdag avond. Op zaterdag voormiddag kan optioneel door het speelplein nog een vorming of advies aangevraagd worden. Ook zorgt de VDS voor de reservaties van de paviljoenen van de Hoge Rielen, het zijn de speelpleinen zelf die uiteindelijk wel de factuur van het verblijf ontvangen.

 
 

Alle Vlaams-Brabantse speelpleinen samen. Dat geeft vuurwerk!


Praktische informatie

Waar & wanneer?

Vrijdag 13 maart 2020 (19u) t/m zondag 15 maart 2020 (15u)
De Hoge Rielen, Molenstraat 62, 2460 Kasterlee

 

Prijs & inschrijven

 

Niet-leden

Lid van de VDS

Factuur


Individuele inschrijving

€13,5

€11

nee


G
roepsinschrijving door de verantwoordelijke

€13,5/deelnemer

€11/deelnemer

ja

 

  • Inclusief: Vrijdag avondspel, 2 vormingen op zaterdag en uitwisseling.
  • Exclusief: Het verblijf en eten, dit wordt door het speelplein zelf geregeld.

Let op!

  • Het is niet mogelijk om een factuur te maken voor animatoren die individueel is inschreven. Zij ontvingen een automatische mail met de betalingsgegevens.
  • Bij groepsinschrijvingen sturen we automatisch een factuur naar de verantwoordelijke. Je kan je korting pas verzilveren nadat je de bijdrage van het lidgeld betaalde. Het spreekt dat wie zijn lidmaatschap nog niet betaalde, ook geen recht heeft op de korting.

Thema & meenemen

De thema's van dit jaar zijn bekend! De speelpleinen hebben gestemd en dit kwam uit de bus:

Op vrijdagavond zijn jullie welkom in de Colruyt van de Hoge Rielen. Een beter excuus om heel de avond aan de Everyday-chips te zitten komt er niet!

Op zaterdagavond halen we Kamping Kitch Club tot hier! Tijd om je beste en mooiste (oeps, of toch niet) outfit boven te halen! 

 
 
 

Vervoer

De Hoge Rielen is het best met het openbaar vervoer te bereiken met de trein naar het station van Tielen. Dit station ligt op 2 km van het domein.

Via deze link kan je meer details en een route beschrijving vinden voor de auto.

 

Voorbereidende agenda

Hieronder vind je het programma:

  • Begin februari: Programma online
  • 10/02/20 Deadline aanvragen van vormingen, adviesen voor op zaterdag voormiddag
  • 2 weken na online zetten van het programma - starten de inschrijving voor de sessies
  • 04/03/20 Deadline inschrijven voor de vormingen van zaterdag namiddag
  • 13-14-15 /03/20: SMOS WEEKEND
 
 
 

Sessie aanbod

Op zaterdag kan je kiezen uit 2 sessies om er een boeiende namiddag van te maken. 

Opgelet:

- iedere deelnemer dient dus 2 maal een keuze te maken! 

- Sommige sessies lopen echter door gedurende de hele namiddag. Hier moet je dus maar één keer voor kiezen! 

 

Het sessie-aanbod dat je hieronder terug vind, is nog het aanbod van 2019. Vanaf onze vormingssessies definitief zijn, vind je hieronder meer info. Nog even afwachten in spanning!

 
 

BLOK 1 : 13u30 - 15u00

Stoep onder de loep! (iedereen)

Buren op het speelplein, hoedoededa? Een berichtje sturen op facebook of toch meteen gaan aanbellen? Hmmm, wie weet bijten ze! Een sessie rond communicatie naar externen en hoe jij de buurt kan betrekken met de speelse avonturen van jouw speelplein.

Welcome to our playground (Ervaren)

Multiculturaliteit is een beestje waar vrijwel elk speelplein mee te maken krijgt. Hier gaat vaak kansarmoede mee gepaard. Wat zijn de drempels van jouw speelplein voor multiculturele kids? Hoe kan je de speelkansen voor anderstalige kinderen optimaal benutten? Antwoorden op dergelijke vragen zijn te vinden tijdens deze sessie!

Fantastische fantasie (iedereen)

Fantasie, draken en eenhoorns zijn ZOOO 2018! Ofwelofni? In deze sessie ga je je fantasie nog fantastischer leren gebruiken voor op het speelplein en dat voor alle leeftijdsgroepen. Fantastisch toch? Weg met de eindeloze fantasietochten, we want more!

Improviseren, improviseren wie zijn best doet kan het leren (iedereen)

Krijg de basisknepen van improvisatie onder de knie. Wat is impro en wanneer doe ik het? Wat kan ik doen met impro? Leer impro beleven. Daarbovenop wordt er verder gekeken hoe je impro kan doen met kinderen.

Throw back to the feedback (Ervaren)

De allergrootste criticaster? Ja, die kan zagen! Maar wat gebeurt er met de feedback? Leer in deze sessie hoe je een team of activiteit kan evalueren. We gaan aan de slag met enkele technieken om jouw evaluatie skillz naar een hoger niveau te tillen. Goe bezig!

We're all in this together (iedereen)

Zo'n massa spelen, hoe doe de da? Val je al flauw bij de gedachte om iets te maken voor gemengde leeftijdsgroepen? Well, we're all in this together. Samen gaan we kijken naar hoe je spelen maakt en ervaart voor gemengde leeftijdsgroepen. Daarnaast zie je ook hoe je kan differentiëren in je spelen en ze toch uitdagend houdt.

Stop! In the name of the motion! (iedereen)

Warm de innerlijke Spielberg in je maar op want hier ontdek je kunst van stopmotion! Van extra zotte inkleding tot ambitieus project met de kids, hier leert elke Oscar of Emmy de kneepjes van het vak.

De laatste doet het licht uit! (iedereen)

Hoe kan je een spel to the next level krijgen gewoon door licht te gebruiken? Kom naar deze sessie en leer alles over licht in een spel maar ook op je speelplein. Met licht kan je veel en dat zullen je kinderen zeker ervaren!

De pyromaan heeft het gedaan (iedereen)

Ben je de typische waterspelletjes beu? Is in het bos spelen ook te saai geworden? Wil je wat pit en gewaagde dingen in jouw activiteit? Spelen met vuur! Leer hoe je veilig en goed vuur kan maken en hoe je de kids op jouw speelplein kan impresioneren en entertainen met gewoonweg vuur.

Spelconcepten (Starters)

Wil je als beginnende animator ook niet voor de honderdste keer stratego of kwartet spelen in het bos? Ook beu om de zoeker te zijn tijdens verstoppertje? Tijd voor iets nieuws, iets gewaagds, iets wat nog niemand kent of al ooit heeft gedaan. Ontdek hier hoe je een helemaal nieuw groot spel kan maken vanuit verschillende concept. 

Met Ein stein bouwt ge geen huis (iedereen)

Hoe kan ik de kinderen entertainen met proefjes en experimentjes? Kom, leer en ervaar in deze leerrijke sessie. Van "ontploffingen tot spelen met kinetisch zand", een uitgebreid aanbod vind je in deze sessie!

Eerst water, de rest komt later (iedereen)

*splash* en ge bent nat. Ben je kei harde fan van waterspelletjes, maar ben je die waterballongevechten ook stilaan beu? Kom dan mee nadenken over welke spelen je nog met water kan doen, en test ze meteen ook zelf uit!

Ecoshizzel (iedereen)

De jeugd is geweldig! Met spandoekken en 'There is no plan(et) B!' komen zij massaal op straat. Maar hoe kunnen we deze goede voornemens omzetten in de praktijk? En wat betekent duurzaamheid in termen van jouw speelplein? Binnen deze sessie worden jullie ondergedompeld in alle mogelijke tips en tricks om tot een duurzamer speelplein te komen. Van materiaal tot mobiliteit en van energie tot voedsel, Fien van Globelink heeft dit allemaal voor jullie in petto!

W817 (iedereen)

Komt ge niet toe tot het volgende spel? Toch niet voor de duizendste keer pot-pot-piano?? Gedaan met wachttijden op te vullen met nutteloos tijdrekken! Dode momenten zijn verleden tijd op je speelplein met deze allerhande 6 minute games!

Let the creative games begin! (starters)

Stratego, vosje rond de kerk, dikke bertha, voetbal, ... UUUGGH genoeg! Wil jij ook eens wat coolere spelen waarvan de kids zeggen "OMG da was zooo cool!"? In deze sessie doe je vooral veel inspiratie op om wat creatievere spelen te maken.

Prison break (iedereen)

Een Escape Room... Bekend in ieders oren, maar hoe begin je daar nu aan? Welke uitdagingen passen bij welke leeftijd? In deze sessie leer je ervaringsgewijs hoe je een escape room opstelt en begeleid. En uiteraard kan je er zelf eens van proeven tijdens deze sessie. Hopelijk zien we je 's avonds nog op de fuif, als je er uit geraakt tenminste! Heb je deze sessie al gevolgd op Playback 2018 of SMOS 2018? Dan is dit niets voor jou!

Opgepast: niet voor zij die deze sessie al gevolgd hebben op playback of de vorige smos-editie!

BLOK 2: 15u45 - 17u15

Creatief omgaan met materiaal (iedereen)

Paperclips, rietjes, velcro, bierviltjes en theezakjes bij de vleet? We bouwen er feestkastelen mee! In deze sessie ga je op zoek naar uitdagend waardevol kosteloos materiaal. Op het einde ga je naar huis met concrete tips rond materiaal verzamelen en afvalmateriaal. En duizend paperclips, rietjes, velcro, bierviltjes en theezakjes...

Gaan met die banaan! (Ervaren)

Werving special editie! Hoe kijk je kritisch naar je eigen werving? Verliezen de animatoren op je plein hun motivatie? Na deze sessie heb je zeker 200 miljoen miljard animatoren op je plein! Of weet je toch hoe je ze gaat moeten zoeken én hoe je ze blijft motiveren.

Shake it 'till you make it! (iedereen)

Skibidi, baby shark, swish-swish en alles van fortnite al uitgedanst? Maggy van Spring is terug tot leven gekomen om jullie de nieuwste en hipste tips & tricks te leren.

Tieners to the next level (iedereen)

Ewaa, komt gy ook chillen? Neem je bae mee. Twordt sws episch. We leren je skills om met deze gang aan de slag te gaan zodat jij kan gaan shinen op jouw plein!

#deleven #goals 

One team (iedereen)

Kinderen die een hele dag vrolijk samen spelen. GE-WELDIG! Maar kunnen animatoren dit nog? Hoe maken we toffe animatorenspelen en zorgen we voor een goede sfeer binnen en buiten de vakantieperiodes?

Neuspeuteren 2.0 (iedereen)

Kleuters... Oei ja, wat doen die nu weer? Dat is toch wel al even geleden dat ik dat ben geweest. Leer en evaar WIE ze zijn, WAT ze doet en vooral WAT drijft hen?

Schattenjacht heruitgevonden (iedereen)

Ligt de schatkaart bij jullie ook steeds in de zandbak? Laat je fantasie op hol slaan en ga er samen achteraan. Ontdek de wereld van de fantasie en ga mee op avontuur!

Iedereen inclusief (iedereen)

Inclusie? Huh wat? Hoe? Een inclusief speelplein geeft elk kind de kans om (avontuurlijk) te spelen. Werken aan inclusie is goed voor elk kind! Niet enkel voor bepaalde doelgroepen.

De pyromaan heeft het gedaan (iedereen)

Ben je de typische waterspelletjes beu? Is in het bos spelen ook te saai geworden? Wil je wat pit en gewaagde dingen in jouw activiteit? Spelen met vuur! Leer hoe je veilig en goed vuur kan maken en hoe je de kids op jouw speelplein kan impresioneren en entertainen met gewoonweg vuur.

Spelconcepten (starters)

Wil je als beginnende animator ook niet voor de honderdste keer stratego of kwartet spelen in het bos? Ook beu om de zoeker te zijn tijdens verstoppertje? Tijd voor iets nieuws, iets gewaagds, iets wat nog niemand kent of al ooit heeft gedaan. Ontdek hier hoe je een helemaal nieuw groot spel kan maken vanuit verschillende concept.

Met Ein stein bouwt ge geen huis (iedereen)

Hoe kan ik de kinderen entertainen met proefjes en experimentjes? Kom, leer en ervaar in deze leerrijke sessie. Van "ontploffingen tot spelen met kinetisch zand", een uitgebreid aanbod vind je in deze sessie!

Eerst water, de rest komt later (iedereen)

*splash* en ge bent nat. Ben je kei harde fan van waterspelletjes, maar ben je die waterballongevechten ook stilaan beu? Kom dan mee nadenken over welke spelen je nog met water kan doen, en test ze meteen ook zelf uit!

Ecoshizzel (iedereen)

De jeugd is geweldig! Met spandoekken en 'There is no plan(et) B!' komen zij massaal op straat. Maar hoe kunnen we deze goede voornemens omzetten in de praktijk? En wat betekent duurzaamheid in termen van jouw speelplein? Binnen deze sessie worden jullie ondergedompeld in alle mogelijke tips en tricks om tot een duurzamer speelplein te komen. Van materiaal tot mobiliteit en van energie tot voedsel, Fien van Globelink heeft dit allemaal voor jullie in petto!

W817 (iedereen)

Komt ge niet toe tot het volgende spel? Toch niet voor de duizendste keer pot-pot-piano?? Gedaan met wachttijden op te vullen met nutteloos tijdrekken! Dode momenten zijn verleden tijd op je speelplein met deze allerhande 6 minute games! 

Prison break (iedereen)

Een Escape Room... Bekend in ieders oren, maar hoe begin je daar nu aan? Welke uitdagingen passen bij welke leeftijd? In deze sessie leer je ervaringsgewijs hoe je een escape room opstelt en begeleid. En uiteraard kan je er zelf eens van proeven tijdens deze sessie. Hopelijk zien we je 's avonds nog op de fuif, als je er uit geraakt tenminste! Heb je deze sessie al gevolgd op Playback 2018 of SMOS 2018? Dan is dit niets voor jou!

Opgelet: niet voor zij die deze sessie al volgden op playback of de vorige editie van het smos-weekend!

HELE NAMIDDAGSESSIES: 13u30 - 17u15

Hoofdanimator evaluatiemoment! (HA)

Geslaagd voor je HA stage en wat nu? Om een erkend hoofdanimator te worden dien je nog een evaluatiemoment te volgen. Samen kijken we terug naar hoe jouw stage is verlopen. In wat ben jij een ster? Op wat zal jij even moeten oefenen om een echte prof te worden? Herontdek jezelf, zodat je achteraf trots als hoofdanimator door het leven kan gaan! 

OPGELET: Dit is een officieel moment en je dient je hiervoor via de officiele inschrijvingen aan te melden (niet via SMOS). Je schrijft je hiervoor in via onderstaande link: https://www.speelplein.net/inschrijven 

Hierbij klik je door naar Evaluatiemoment Hoofdanimatoren - Vlaams Brabant - Kasterlee

 

 

Ploegbazen (Ervaren)

Ieder plein is anders... Maar hoe zit het met jouw plein? Waar lopen jullie op vast? Hoe zit het met de stuurgroep? Hier of daar krijg je de kans om uit te wisselen met andere stuurgroepers, hoofdanimatoren en speelpleinverantwoordelijken. De sessie wordt vormgegeven door thema's die jullie zelf aangeven. 


Bekijk foto's van de vorige editie


Het SMOS-team staat klaar!