Dit is een oude SMOS pagina!

Op zoek naar de nieuwste? Het overzicht vind je hier!

SMOS WEEKEND 2023

WAT IS SMOS?

Smos is het jaarlijkse speelpleinweekend van VDS regio Vlaams-Brabant. We trekken telkens rond het tweede weekend van maart op weekend naar onze vaste locatie in de Hoge Rielen. VDS voorziet op dat weekend het avondprogramma voor vrijdag en zaterdag, een sessie aanbod op zaterdagnamiddag, ....

Meer info over het verloop van het weekend, inhoud van de sessies, wat je moet meenemen etc kan je hieronder terugvinden.WAAR IS SMOS?

Smos vindt plaats in de Hoge Rielen (Molenstraat 62, Kasterlee). Het domein bestaat uit meerdere kleine gebouwen waar elk speelplein een aparte slaapplaats heeft. Op een startvergadering met alle deelnemende speelpleinen wordt er bepaald wie waar ligt. Voor de editie van 2023 kwamen we in november samen om deze verdeling te maken. Wens je als speelplein toch mee te gaan en was je niet aanwezig op de startvergadering? Laat gerust iets weten aan de lokaal ondersteuner Tessa (contactgegevens verder op de pagina). VDS baat verder 1 gebouw uit waar alle centrale momentjes plaats vinden (4 uurtje, vrijdag- en zaterdagavond spel,...). Deze centrale locatie is 'gebouw 35'. Wanneer we samenkomen op deze centrale locatie en waar deze locatie zich bevindt, kan je hieronder terug vinden.


Programma SMOS

VRIJDAG (10 maart)

Van 18u tot 21u: Onthaal @ onthaal

Met je speelplein kom je aan het onthaal aanmelden en geven wij jou de nodige informatie mee. Je krijgt hier ook de sleutels van het gebouw.

Sinds dit jaar moet iedereen VERPLICHT passeren aan het onthaal voor de inschrijvingslijst te ondertekenen.

Maarrr niet gevreesd want naar het onthaal komen betekent ook = in de prijzen vallen! 

Vanaf 22u: Opening BAR GRISART 

Vanaf 22u zijn jullie welkom in BAR GRISART. Wil je dartsen? Kaarten? Gezellig samenzijn? Het kan allemaal! Beter nog want om 22u (tot 23u30) start ons FREE PODIUM.

Indien jij zin hebt om op te treden op het free podium, stuur dan een mailtje naar

Na het free podium starten we met de AFTER DISCO tot 2u. 

 


ZATERDAG (11 maart)

8u tot 13u30: Geen programma / eigen speelpleintijd

In de voormiddag heb je als speelplein "eigen speelpleintijd". Dit wilt zeggen dat er geen programma is vanuit VDS. Wel kan je kiezen om een vorming ter plaatse of een advies ter plaatse te laten doorgaan in jouw gebouw. Deze aanvraag doe je minstens een maand op voorhand bij lokaal ondersteuner Tessa (contact info op deze pagina).

13u30 tot 15u: Sessieblok 1

De eerste sessieblok gaat in de namiddag door op verschillende locaties. De locaties per sessie krijg je meegedeeld bij aankomst.

 

15u tot 16u: Vieruurtje @ gebouw 35.

Na de sessie kom je richting gebouw 35 voor het vieruurtje en een groepsmoment (waaronder groepsfoto).

16u tot 17u30: Sessieblok 2

Na het vieruurtje ga je naar het volgende sessieblok!

17u30 tot 22u: Geen programma / eigen speelpleintijd

22u tot 3u: Dikke SMOS fuif @ gebouw 35

Kom zeker al om 22u naar gebouw 35 want wij loodsen jou door ons fictieve interactieve museum: de geschiedenis van de muziek! Neem deel aan de reis door de tijd en eindig in een dik vet SMOS FEST! 
THEMA: SOUND OF SMOS (meer info onderaan) 


ZONDAG (12 maart)

Zondag is er geen VDS-programma. Je kan nog tot de namiddag blijven (je moet er pas om 15u uit) of je kan in de ochtend al vertrekken. Passeer alvast nog rap even langs het containerpark en breng de sleutels binnen bij het onthaal, vul het evaluatieformuliertje in en je bent terug onderweg naar huis!

Leave nothing behind but footprints zeggen ze altijd.


SESSIE AANBOD (zaterdagnamiddag)

Na de eigen speelpleintijd en het middageten op zaterdag voorziet VDS een aanbod aan sessies.

Bij de inschrijvingen kan je telkens kiezen voor een sessie uit blok 1 en eentje uit blok 2. 

OPGELET: sommige sessies gaan over 2 blokken door! Dit kan je apart aanduiden bij het kiezen van de sessies (hier staat dan telkens deel 1 en deel 2 bij). 

Doorlopende sessies (13u30 tot 15u & 16u tot 17u30)

Sessie Stagebegeleiding (gebouw 54 - vergaderzaal 4) 

Leer tijdens deze sessie alle kneepjes van het vak om nieuwe, toekomstige animatoren en stagiaires te begeleiden op jullie speelplein.

De volgende thema’s worden zeker besproken tijdens deze sessie:
Hoe motiveer je nieuwe animatoren? Welke momenten zijn er belangrijk tijdens een stage(periode)? Over welke competenties moet ik beschikken om een goede stagebegeleider te zijn?  Waar moet ik op letten tijdens het geven van feedback?
Hoe moet ik een stagegesprek voeren? Wat met slecht-nieuws-gesprekken?

Na deze sessie ontvang je ook een bewijs van deelname (attest) waarmee je officiëel stages mag begeleiden op jouw speelplein.

Sessie Bodypaint (Gebouw 54 - Vergaderzaal 2)

Wist je dat Michelangelo gedurende 4 jaar op zijn rug lag toen hij de freso's van de Sixtijnse kapel schilderde? Misschien moeten we het hier een anders aanpakken en van jouw rug een echte fresco maken. Jij bent nu het Canvas! Leer levensecht schilderen totdat je schilderij tot leven komt.

Sessieblok 1 (13u30 tot 15u)

Sessie 1. Escape room ervaren (Loods 10)

Maart... De lente zit eraan te komen, maar het is toch nog koud en grijs. En al die regen! Eigenlijk het perfecte moment om nog een vakantie tripje in te boeken. Zijn we weg? Maar oh-oh... Carine heeft toch precies de verkeerde reis geboekt. Gaan we er nog geraken? Kom meespelen in deze escape room en ontdek hoe je met weinig middelen ver kan geraken! In dit eerste blok ligt de focus op ervaren van de escape room. Na het vieruurtje in het tweede sessieblok gaan we dan samen aan de slag om zelf een escaperoom in elkaar te steken. Deze twee sessies zijn perfect te combineren.

Sessie 2. Muziek op het speelplein (Gebouw 1)

Weeral dirigentje? Neen hoor. In deze sessie worden jullie ondergedompeld in de wereld van muziek.Muziek horen we alle dagen rondom ons. Op de radio, op tv, in de winkel,... Maar hoe brengen we muziek tot op het speelplein? Tijden deze sessie leer je hoe je van je lokaal een instrument maakt, maar ook hoe muziek een extra element kan worden tijdens je spel. Allemaal recht voor de dirigent....en...... spelen maar!

Sessie 3. Levende gezelschapsspelen (Gebouw 5)

We spelen een spel vanavond (maar dan in het echt)! Real life monopoly of among us: in deze sessie kan het allemaal! Ontdek hoe je een basic gezelschapspel to the next level kan brengen, naar een spel vol actie en plezier. (Deze sessie wordt niet gesponsord door Ravensburger)

Sessie 4. Straffen en belonen (Gebouw 54 - vergaderzaal 3)

Josephine is aan het schreeuwen, want Timmy heeft haar geduwd en ondertussen is Max weer in de materiaalkist aan het rommelen terwijl je al eens zei om overal af te blijven. Lize is ondertussen weer aan het weglopen van de groep. “Wees nu toch eens flink!”

Wat nu? Hoe zou jij met deze of soortgelijke situaties omgaan? Is dit herkenbaar? Of heb jij nog wel straffere verhalen van op jouw plein? En hoe zit dat nu met kinderen straffen en belonen? Hoe pak je dat aan? In deze sessie leer je hoe je om kan gaan met moeilijk en/of storend gedrag. Hoe je kinderen kan belonen en wat een gepaste straf kan zijn. 

Sessie 5. Impro (Gebouw 2)

In deze sessie gaan we veel korte spelletjes spelen en impro-oefeningen doen waarin we in een veilige omgeving onderzoeken wat improviseren ons kan bieden. We zullen samen ervaren hoe makkelijk een scene opbouwen kan zijn, wat je kan doen als je vastloopt en hoe je creatief kan zijn. Iedereen met goesting is welkom ongeacht ervaring!

Sessie 6. Avontuurlijk spelen (Gebouw 4) 

Wat is avontuurlijk spelen? Hoe kan je allemaal avontuurlijk spelen? Hoe maak je je activiteiten avontuurlijk? Wat is mijn houding als animator bij het avontuurlijk spelen?

Gedurende deze sessie nemen we jullie mee op sleeptouw rond avontuurlijkheid op het speelplein. Voor beginnende animatoren tot ervaren speelbeesten.

Sessie 7. Teambuilding (Gebouw 11)

Vind jij een teambuildingactiviteit ook zo leuk, maar weet je niet hoe je dit juist in elkaar steekt? Ervaar eerst zelf nog eens hoe tof het is en kom er dan achter hoe je dat zelf maakt in deze sessie!

Sessie 8. Creatief koken (Gebouw 35)

Heb je voor de 50ste keer weer fruitsatés en zandkoeken gemaakt met de kids? In deze sessie geven we je inspiratie om binnenkort creatief in de speelpleinkeuken aan de slag te gaan! Kan je een knikkerbaan ook gebruiken om pudding te vervoeren? Wat gebeurt er als je een schilderij maakt uit chocolade? Hoe ziet een giga fruitsaté er uit? Ondervindt in deze sessie dat koken op het speelplein geen limieten hoeft te hebben!

Sessie 9. Lichtshow (Gebouw 47)

We hebben allemaal wel dat ‘wauw’-gevoel als we een zot feestje binnenstappen en stroboscopen staan te flitsen, de lasers zoeken hun doel en de fluobandjes flitsen op over heel de zaal. Maar hoe kan je dit gevoel in een speelplein activiteit verwerken? Ervaar hier een sessie in het donker - kom als je durft!

Sessie 10. Grimeren (schminken) (Gebouw 54 - vergaderzaal 1)

Is het een tomaat, een rood stoplicht, of spider-man zonder strepen??? Waarom hebben ze jou nu weer aan de grimestand gezet? Ontdek tijdens deze sessie hoe jij een echte grimeartiest wordt. En zo worden vragen voor een puppy, een prinses of een spider-man voor jou kinderspel. Na deze sessie ga je zelfs de uitdaging aan om iemand te grimmen in 'de oneindigheid'.

Sessieblok 2 (16u tot 17u30)

Sessie 1. Escape room maken (Loods 10)

“En toen klikte het slot van de deur dicht…” “Geraak eruit want binnen 60min zal de wereld vergaan…” We kennen het allemaal wel, een zotte escape room met alle inkleding en coole tricks en proefjes… Maar hoe krijg je die spannende escaperoom kriebels vertaald naar je alledaagse groepslokaal? Of zonder al dat fancy duur materiaal? In het eerste sessieblok kon je een VDS VBR escape game ervaren. In dit sessieblok ga je zelf aan de slag: leer verschillende soorten puzzels, raadsels kennen die in een escape game gebruikt worden en maak een escape game op maat van je speelplein. Je kan deze sessie zeker combineren met die in sessieblok 1.

Sessie 2. Spelen met verf (Gebouw 32)

Ben je benieuwd naar wat je nog allemaal kan doen met verf buiten ermee schilderen? Ben je niet bang om zelf een beetje VEEL vuil te worden? Dan is deze sessie iets voor jou! Kom ontdekken welke spelletjes we allemaal kunnen spelen met verf Tip: Vergeet zeker geen kleren die vuil mogen worden aan te doen!

Sessie 3. Spelen als een beest (Kampgrond 10 - aan loods 10)

MIs je het eindeloos ravotten als kind? Haal het innerlijke speelbeest in je naar boven in deze sessie en beleef de tijd van je leven. ALs spelend leer je hoe je het speelbeest in ieder kind naar boven kan halen.

Sessie 4. Stuurgroepen (Gebouw 2)

ZIt je in de stuurgroep op je speelplein? Loopt het allemaal niet zo vlotjes of heb je in je eigen stuurgroep een mega cool concept dat je wil delen met andere stuugroepers? Luister en leer van elkaar door middel van uitwisseling in deze sessie.

Sessie 5. Bouwen voor gevorderden (Gebouw 35)

Ok - bouwen, dat kunnen jullie al. Een zot kamp, een toneeldecor - het is jullie niet vreemd. Maar wat is er dan… verder? Welke speciale technieken kan je gebruiken? Op wat voor plekken kan je allemaal bouwen? En hoe kan heel het speelplein hiervan genieten?

In deze sessie draait het niet gewoon om bouwen - maar extra bouwen, next level bouwen. Kortom, bouwen zoals je het nog nooit gezien hebt!

Sessie 6. BOEM (Gebouw 4)

Hang jij graag eens de zotte professor uit die alles doet ontploffen? Of heb je altijd al eens met vuur willen voetballen? Wel grijp dan je kans. In deze sessie ontdek je via verschillende experimenten hoe je proefjes en vuur veilig op je speelplein kan gebruiken. Flamigel en troostende woorden zijn niet inbegrepen.

Sessie 7. Queeste (Gebouw 1)

Welkom op je allereerste dag aan het Sint-Judas-Thaddeus-College. Deze kostschool is de beste van de beste en zal er alles aan doen om jou te doen slagen in het leven. Maar ben je wel goed genoeg om bij te blijven? En… is alles wel wat het lijkt?

Mysterie, verwondering, intrige - maak je klaar om de queeste van je leven te beleven! Voor animatoren van elke leeftijd en elk ervaringsniveau!

Sessie 8. 6 minute games (Gebouw 5)

Een wachtmoment opvullen? Een saaie activiteit leuker maken? Het kan allemaal met six minute games! Gebruik deze sessie om je spelbagage te vullen en gewoon te spelen, spelen, spelen!

Sessie 9: Play met tieners (Gebouw 47)

Fantasietochten, in de zandbak spelen, met poppen spelen, dierenziekenhuis... 'Play' met kleuters kennen we allemaal. Maar spelen vol fantasie en zonder regels is leuk voor iedereen! Ook voor tieners! Denk aan straatartiest spelen, brandweer worden, beach party bouwen... In deze sessie leer je wat 'play' inhoudt, ervaar je enkele top 'play'-activiteiten voor tieners en leer je wat belangrijk is tijdens zo een activiteit voor tieners.

 

Sessie 10. Next level toneel (Gebouw 11) 

Improvisatie? Dat lukt wel al! Maar die toneeltjes? Die animaties? Die kunnen ALTIJD nog beter! Maar hoe doe je dat? En wat heb je daarvoor nodig? Ervaar het hier in de sessie Toneel - maar dan Next Level.

Sessie 11. Grimeren (schminken) (Gebouw 54 - vergaderzaal 1)

Is het een tomaat, een rood stoplicht, of spider-man zonder strepen??? Waarom hebben ze jou nu weer aan de grimestand gezet? Ontdek tijdens deze sessie hoe jij een echte grimeartiest wordt. En zo worden vragen voor een puppy, een prinses of een spider-man voor jou kinderspel. Na deze sessie ga je zelfs de uitdaging aan om iemand te grimmen in 'de oneindigheid'.

DIKKE VETTE SMOS FUIF (zaterdagavond)


Op zaterdagavond vindt de dikke vette smos fuif plaats in gebouw 35. We toveren het gebouw om in een leuk thema en feesten tot 3u in de ochtend!

Elk jaar wordt er een thema gekozen waarin je als speelplein kan verkleden. 
EDITIE 2023: SOUND OF SMOS

Elk speelplein kreeg een eigen thema. Benieuwd wat jullie thema was? Kijk hieronder!

 • Affligem: Tiktok 
 • Beersel: Film, musical, showtunes
 • Erpe-Mere: Latin
 • Grimbergen: Klassieke muziek
 • Haacht: Disco
 • Halle: 50's & 60's 
 • Herent: Après ski
 • Hoeilaart: Hardstyle
 • Holsbeek: Vlaamse klassiekers
 • Kortenberg: Middeleeuwse muziek 
 • Leuven: Heavy metal
 • Londerzeel: Studio 100
 • Lubbeek: Eurosong
 • Machelen: roaring 20's 
 • Rotselaar: 90's & 00's
 • Sint-Pieters-Leeuw: Vlaamse discotheken
 • Steenokkerzeel: Disney
 • Tienen: Woodstock
 • Vilvoorde: Boysband/girlsband

 


Hoe betalen op smos?

Sinds enkele jaren kan je ook op SMOS betalen via je bank app maar omdat we merken dat hier vaak vertragingen bij komen kijken introduceren we nu een nieuw systeem. 

Vanaf dit jaar kan je op voorhand al je drankkaart bestellen PREPAID. Hoe gaat dit te werk?

Je kan 3 soorten drankkaarten bestellen 

 • 5 consumpties voor €9
 • 10 consumpties voor €17
 • 20 consumpties voor €33

(frisdrank & bier = 1 consumptie / wijn, kasteelbier rouge, duvel & partysnacks = 2 consumpties) 

Je maakt zelf de optelsom van het bedrag van je drankkaarten en schrijft dit dan over naar onze VDS rekening (BE66 7340 1441 7643) met de mededeling VOORNAAM NAAM + SMOS + BEDRAG + DRANKKAART

Vb.: Ik wil graag een drankkaart bestellen voor 20 consumpties dan schrijf ik €33 over naar de rekening met mededeling: TESSA VERBERCKMOES SMOS DRANKKAART 

Het is uiteraard ook mogelijk om combinaties te maken. Indien je bijvoorbeeld voor 15 euro consumpties wenst te bestellen = €26.

Je kan voor drankkaarten overschrijven t.e.m. 8 maart. Het bedrag moet op onze rekening staan bij aankomst op SMOS. Indien dit bedrag er tegen dan nog niet op staat dan krijg je geen drankkaart en wordt het bedrag dat jij hebt gestort na SMOS terug gestort.  

Je kan je drankkaart ophalen vrijdag aan het onthaal bij het handtekenen van de inschrijvingslijst. 

Q & A

Kan ik ook met cash of met de bank app betalen op SMOS?

Ja dat kan! We raden aan om zoveel mogelijk op voorhand te betalen via het prepaid systeem maar je kan op SMOS nog met cash en met de bank app betalen! 

Kan ik nog na 8 maart betalen voor een drankkaart?

Ja dat kan maar dat is op eigen risico. Indien het bedrag van jouw overschrijving dan niet bij aankomst op onze rekening staat, geven we geen drankkaart. We werken ook niet met bewijs van betaling, het bedrag moet effectief op de rekening staan. 

Wat als ik vrijdag later (na 21u) toekom?

Dat is geen probleem! Je moet wel de inschrijvingslijst komen ondertekenen dus je zal sowieso bij ons moeten passeren.

Stuur alvast een bericht naar 0497/36.93.37 en laat weten wanneer je precies zal toekomen. Wij laten dan weten waar je kan komen tekenen en je kaart kan komen ophalen.

OPGELET: wij geven geen drankkaarten mee aan andere personen. Je moet toch sowieso bij ons passeren om te tekenen. 

Wat als ik pas zaterdag toekom?

Geen probleem! Kom bij het vieruurtje langs in gebouw 35 en daar kan je dan komen handtekenen en kaart ophalen. 

OPGELET: wij geven geen drankkaarten mee aan andere personen. Je moet toch sowieso bij ons passeren om te tekenen. 

Wanneer en hoe moet ik de deelname prijs voor SMOS betalen?

Dit hangt af van speelplein tot speelplein. Sommige werkingen betalen dit voor jullie en anderen niet. Na SMOS wordt er een factuur opgemaakt en wordt deze naar jouw verantwoordelijke gestuurd. Indien jouw speelplein deze factuur niet zelf betaald dan spreken wij (VDS en jullie verantwoordelijke) nog verder af hoe dit geregeld zal worden. 

Praktische info

Vrij 10/3 tot zon 12/3/'23

Hoge rielen (Molenstraat 62, Kasterlee)

Treinhalte in de buurt: Tielen (25min stappen, 2km)

Bushalte in de buurt: Lichtaart Hoge rielen (aan ingang)

PRIJS (VDS aanbod: sessies, programma, ...)

-> €13 (speelplein lid van VDS)

-> €15 (speelplein geen lid van VDS) 


2023: SOUND OF SMOS

Deze SMOS editie dompelen we volledig onder in de wereld van de muziek. Daarom ook ons centrale thema: SOUND OF SMOS. Van onthaal, vieruurtje, avonden, ... alles draait rond muziek en ook jullie speelpleinthema's! 

Klaar om te viben?


BLIJF OP DE HOOGTE

Word ook lid van onze facebookgroep ‘Ik kijk al uit naar het volgende smos weekend’. In deze groep verzamelen we alle deelnemers om leuke rode draadspelen in te spelen, info te delen etc. Ook alle foto’s van het weekend of filmpjes worden in deze groep gedeeld.WAT NEEM JE MEE NAAR SMOS?

 • Hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek
 • Warme kledij om aan het kampvuur te zitten
 • Thema kledij voor het avondfeestje (zaterdag): jouw speelplein muziek thema

Voor meer info over wat aanwezig is in jullie verblijfsgebouw klik hierNOG VRAGEN?

 

Is het allemaal niet zo duidelijk? Contacteer gerust onze lokaal ondersteuner Tessa () voor meer informatie.